KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa laktator mam elektryczny myśle ze dla ciebie tez to bedzie lepsza opcja
butelki polecam tommy tippe i mam jeszcze samosterylixujaca ta co endokobietka polecala w pamiętniku ale jeżeli kupujesz oddzielnie sterylizator to tommy tippe bedzie ok. Własnego doświadczenia w pracy w żłobku wiem ze dzieciaki je uwielbiają i bardzo szybko zaczynaja same je trzymać
bo maja kształt ktory im to ułatwia
Dorjana lubi tę wiadomość
-
No to w odniesieniu do listy Dorjany, piszę co i ile ja mam:
pieluchy tetrowe: 12/14 - część białych a część kolorowych
pieluszki jednorazowe - mam jedno opakowanie do Pampersów do szpitala, rozmiar 1 sprawdza się dobrze do ok. 3,5 - 4 kg, później 2 są już bardzo dobre
przewijak - TAK
na przewijak mam 4-5 pieluch flanelowych
zużyte pieluszki wyrzucam do kosza w łazience
chusteczki nawilżane - Dada z biedronki mam, do szpitala jedno opakowanie wystarczy
sudocremu nie mam i nie będę kupować
Bepanthen TAK mam do pupci świetne i w razie czego bardzo dobry jest na bolące brodawki (nie trzeba zmywać przed karmieniem)
Wanienki mam akurat dwie, jedna malutka z oparciem (używałam jej około miesiąc) i druga duża zwykła
płyn do kąpieli 2w1 Nivea
mleczko do ciała Nivea
oliwkę mam jeszcze po synku i bardzo mało używałam i nie będę kupować - tylko na ewentualną ciemienichę jest bardzo dobra
krem Bambino - do pupci jak nic się nie dzieje
patyczki do uszów z ogranicznikami
woda morska do noska
aspirator frida
ręczniczki z kapturkiem - dobrze wybierać większe rozmiary, bo z tych małych szybko dziecko wyrasta
termometru do wody nie mam
szczotka/grzebień do włosków
korzystam z obcinacza do paznokci
Tantum Rosa to zależy, miałam, ale jakoś specjalnie mi nie pomagało, do higieny po porodzie bardzo dobre jest zwykłe szare mydło
butelkę też mam, a właściwie dwie - do ewentualnego mleczka i do picia
smoczki do butelek są w zestawie zazwyczaj, a uspokajacz jeden (ja mam akurat Aventu) na początek wystarczy
laktator ręczny mam i przy synku sporo używałam, bo miała dużo, dużo pokarmu i mroziłam
szczotka do butelek jest
poduszki do karmienia nie mam
sterylizatora/podgrzewacza nie mam
termoopakowania do butelek nie miałam i nie brakowało mi, na wyjścia zawijałam tylko trochę w pieluszkę jak już i wystarczyło i zawsze można zrobić mleko/picie jak jesteśmy u kogoś
płynu do mycia butelek też nie mam
nakładek/osłonek na piersi nie miałam i nie mam teraz też - nie było potrzeby
wkładki laktacyjne - bardzo potrzebne mi były, na początku jednorazowe (w Rossmanie tanie są i nawet dobre, Canpolu nie polecam) a później wielorazowe - też dobrze się sprawdziły
płatki kosmetyczne - nie używałam, nie wiem do czego
osłonki są do karmienia - nie miałam i nie mam
rogal do karmienia - nie miałam, teraz mam taki mój do spania i ewentualnie wykorzystam go do karmienia
majtki jednorazowe - mam chyba 5szt.
podkłady poporodowe - u mnie w szpitalu dają jedno opakowanie a później dają duże podpaski i w domu też polecane są te zwykłe podpaski na początek
proszek do prania i płukania mam akurat Dzidziuś - aktualnie na proszek w Realu jest promocja na niego, a ja kupiłam dwa dni przed promocją
Mam jeszcze podkłady do przewijania (z Rossmana), są z ceratką i awaryjnie mam pod prześcieradłem na materacu i sprawdzają się na gościnie bardzo dobrze.
Dorjana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bea_tinka - ja słyszałam, że okłady z kapusty są dobre na nawał pokarmu i na ewentualne zapalenie - ma ona działanie ściągające
Chusteczki wg podanych kiedyś tu zaleceń kupię Tami
Osłonki na piersi dla mnie już obowiązkowe, bo sutki mi pękają i pojawiają się pęcherze, które podrażnia nawet biustonosz - wizja karmienia trochę mnie w takim stanie przeraża
Kupiłam do prania Dzidziusia hipoalergicznego, bo wyczytałam, że fajnie pachnie. Zobaczymy - najwyżej jeśli zajdzie taka konieczność zmienię proszek. Czy płyn do płukania jest więc konieczny? Nie miałam zamiaru dodatkowo używać...
FIZJO - nam wczoraj przyszła butelka Tommee antykolkowa z czujnikiem. Wprawdzie w sklepach widziałam ją nawet po 43 zł, ale kupiłam na allegro za 15magdalena lubi tę wiadomość
-
natalinka, to może o tej kapuście faktycznie pokręciłam!
Na sutki ja też już używam ochraniachy, niestety, siara mi dość wypływa, a ostatnio zauważyłam, że mam bardzo podrażnione, więc dla własnego bezpieczeństwa już zakładam, ale używam puki co tych z belli.
Co do prania, to posłuchałam się kwietniówek i kupiłam płyn do prania z lovelli(na promocji w kauflandzie kupiłam) do białego i koloru i tylko w tym będę prać.
Ja butelki mam jedna z aventu(była z laktatorem) i dwie z kolorino(firmy już nie ma). Liczę, że będę karmić piersią, więc myśle że jakoś to ogarne:)
Dziewczyny a mam do Was pytanie o używanie soli fizjologicznej, czy tylko do oczu, czy do noska też? A jak do noska, to jak to się robi?? Przyznajm, że ja sama na sobie nigdy nie używałam i nie wyobrażam sobie uzywać tego do nosa, no bo jak:P? -
Ja nie używałam soli fizjologicznej nawet do oczek, a do noska to chyba woda morska, a jeżeli chciałabyś sól fizjologiczną to ona jest w ampułkach i wtedy kapie z niej po kropelce (nie wiem jak to napisać inaczej) i można do noska "kapnąć" po kropelce
A z kapustą to tak jak natalinka pisze i jest skuteczna:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 12:36
Bea_tina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
o rany dziewczyny !!! - jesteście WSPANIAŁE !!!
dzięki Wam zaraz lecę do sklepu i kupuje... kupuję i jeszcze raz kupuję ...
musze jak najwięcej pozycji zrealizować i to jak najszybciej...
a z Wami to zdecydowanie będzie łatwiejsze
A czy któraś z Was miała już do czynienia z Laktatorem Elektrycznym ??
bo tak się zastanawiam czy to boli ??
- slyszałam takie opinie doświadczonych koleżanek i troszkę się obawiam...
... jednak wiem że będzie mi potrzebny elektryczny
Czy macie jakiś sprawdzony ???
No z tymi butelkami to prawdę mówiąc pierwsze słyszę - tommy tippe... widze że sporo z Was je kupuje - to ja też zanotujęDZIĘKUJE !!!
i tą samosterylizującą też zapisze - na pewno się przyda
podgrzewacz mam na lisię- tylko tak się zastanawiam czy też jakąś firmę polecacie ?? czy to już obojętnie ??
-
W laktatorze elektrycznym (nie wiem czy w każdym) można ustawiać siłę ssania, więc nie powinno boleć.
I jeżeli będziesz dużo ściągać to zdecydowanie elektryczny.
Ja Tommee Tippee nie polecę - miałam jedną i wystarczy, niby fajna, ale jednak to nie to, mam lovi i avent i są fajne.
-
nick nieaktualnyDziewczyny pisały na zakupach dla naszych maluszkow o podgrzewaczu jakiś tam polecamy odrazu chyba z wyparzaczem i przejsciowka do auta
musisz tam poszukać
a co do laktatora to podobno ręczny bardziej boli niz elektryczny ale czy to prawda to nie mam pojęcia
-
Hej
Dobrze ,że weszłyśmy na wątek wyprawki ;p wyczytałam ,że któraś z Was napisała o żelu do mycia butelek . Chciałam się Was poradzic (bo szczerze mi to umknęło) czy jeśli mam sterylizator i podgrzewacz w jednym to przed sterylizacją dodatkowo lepiej umyć butelkę czy wystarczy tylko wysterylizować ?
FIZJO - kurcze to leż kochana i wypoczywaj daj znać co u Cb choć raz na jakiś czasmam nadzieje ,ze te skurcze to tylko jednorazowe . Nie martw się bedzie dobrze :**
-
he he ...
Kaja - jeśli Cięto pociesz to ja póki co mam listę
a na zakupy dopiero się wybieram
Dzięki Miriam za info ... no to musze poszukać tego forum, choć już mnie przeraża wertowanie tylu stron dla kilku podpowiedzi...
... na szczęście cała noc przede mną)
-
Ja jeszcze Was poczęczę o tej soli:P Czy to do noska, a czy to nie zadławi takiego maluszka, albo(tylko się nie śmiać) nie utopi:P, bo jednak troche bym się bała! Kurde, muszę zapytac położnej o to koniecznie!
Dorjana ja laktator kupiłam ręczny więc w elektrycznym nie pomogę.
-
Widzę że temat wyprawki omówiłyście dość szczegółowo
mi nadal brakuje kosmetyków przez ten mój twardniejący brzuch nie jestem wstanie chodzić po sklepach ;/ a jak wejde to na sekunde i nie umiem się zdecydować.
Wczoraj w rosmanie kupiłam chusteczki tami, które polecała joala, są po 5 zł
mam też kupione chusteczki pampers te pomarańczowe w promocji ale ich nie polecam. Wcześniej kupiłam oliwke z hippa i używałam ją trochę na brzuch, jak dla mnie jest ok zobaczymy jak dla małej
Na resztę nie umiem się zdecydować, dobrze że dostałam kilka próbek w szkole rodzenia z nivei płyn 2w1 do kąpania i na odparzenia, mam też próbki sudokremu.
Jeśli chodzi o kropienie noska to nam położna w szkole rodzenia mówiła że po kilka kropelek najpierw do jednej dziurki odczekac a potem do drugiej żeby dziecko się nie udławiło i usunąć skręconym wacikiem nieczystości z noska, albo tzw gruszką
A oczka najlepiej przegotowaną wodą i wacikiem przemywaćWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 13:40
Bea_tina lubi tę wiadomość
-
Mi się wydaje, że zarówno sól, jak i woda mają pomóc w nawilżaniu i poprawie oddychania, czyli w czyszczeniu noska. Nic się raczej dziecku nie dzieje - chociaż dzieci tego nie znoszą i bywa, że z płaczu nawet zsinieją. Trzeba wówczas dmuchnąć dziecku do ust, by dostarczyć powietrze, jeżeli się zajdzie. Pamiętam, bo tak było z młodszą siostra przy kolkach i nagminnym płaczu. Tak mi się jakoś przypomniało.
Ja mam zwykłą, małą gumową gruszkę - aspirator. Wiem, że są takie, którymi rodzic odciąga wkładając sobie drugą końcówkę do buzi, jak również takie, które podłącza się jakoś do odkurzacza. Pamiętam, że siostra kupiła ten pierwszy, a że ja jestem przewrażliwiona w sprawach infekcji, to mówiłam, że to chyba zły pomysł. Wprawdzie jest tam jakiś wacik czy coś, ale przecież zarazki przenikają. I rzeczywiście jak odciągała siostrzenicy, to zaraz była sama chora i jak małej przeszło, to rozchorowała się ponownie. Na tym zakończyła się ich przygoda z tego typu aspiratorem.
Nusiaa - ja mam żel Biały Jeleń. Będę butelki i smoczki w tym myć i mam zamiar ogólnie parzyć je we wrzątku. Sterylizator zakupię wyłącznie jeżeli potrzeba mi będzie podgrzewacz - są takie 2w1.Bea_tina lubi tę wiadomość
-
ok, dzięki! To już będę wiedzieć
głupio, że nie wiem, no ale cóż, wolałam Was zapytać, niż później płakac;P
Kurde ja już chcę kwiecień i chce już wszystko(pozostałości) pokupowaćChoć nie mówię, już połowa marca!! Leci ten czas! Dziś ledwie wstałam a już dochodzi 14;P Dobrze, że obiadek już niemal gotowy(najdroższa ogórkowa), to pranie2 rozwiesze i fajrant hihi;P
-
a o maść bepanthen to chodzi o ten?
http://www.doz.pl/apteka/p63527-Bepanthen_Baby_masc_ochronna_100_g
a sól fizjologiczna:
http://www.doz.pl/apteka/p3526-Physiodose_plyn_do_przemywania_oczu_i_nosa_5_ml_x_12_sztWiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 13:54
Miriam lubi tę wiadomość