WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
Odpowiedz

KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja laktator mam elektryczny myśle ze dla ciebie tez to bedzie lepsza opcja :) butelki polecam tommy tippe i mam jeszcze samosterylixujaca ta co endokobietka polecala w pamiętniku ale jeżeli kupujesz oddzielnie sterylizator to tommy tippe bedzie ok. Własnego doświadczenia w pracy w żłobku wiem ze dzieciaki je uwielbiają i bardzo szybko zaczynaja same je trzymać :) bo maja kształt ktory im to ułatwia :)

Dorjana lubi tę wiadomość

• patulla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to w odniesieniu do listy Dorjany, piszę co i ile ja mam:

pieluchy tetrowe: 12/14 - część białych a część kolorowych
    pieluszki jednorazowe - mam jedno opakowanie do Pampersów do szpitala, rozmiar 1 sprawdza się dobrze do ok. 3,5 - 4 kg, później 2 są już bardzo dobre
    przewijak - TAK
    na przewijak mam 4-5 pieluch flanelowych
    zużyte pieluszki wyrzucam do kosza w łazience
    chusteczki nawilżane - Dada z biedronki mam, do szpitala jedno opakowanie wystarczy
    sudocremu nie mam i nie będę kupować
    Bepanthen TAK mam do pupci świetne i w razie czego bardzo dobry jest na bolące brodawki (nie trzeba zmywać przed karmieniem)

Wanienki mam akurat dwie, jedna malutka z oparciem (używałam jej około miesiąc) i druga duża zwykła
    płyn do kąpieli 2w1 Nivea
    mleczko do ciała Nivea
    oliwkę mam jeszcze po synku i bardzo mało używałam i nie będę kupować - tylko na ewentualną ciemienichę jest bardzo dobra
    krem Bambino - do pupci jak nic się nie dzieje
    patyczki do uszów z ogranicznikami
    woda morska do noska
    aspirator frida
    ręczniczki z kapturkiem - dobrze wybierać większe rozmiary, bo z tych małych szybko dziecko wyrasta
    termometru do wody nie mam
    szczotka/grzebień do włosków
    korzystam z obcinacza do paznokci

Tantum Rosa to zależy, miałam, ale jakoś specjalnie mi nie pomagało, do higieny po porodzie bardzo dobre jest zwykłe szare mydło

butelkę też mam, a właściwie dwie - do ewentualnego mleczka i do picia
    smoczki do butelek są w zestawie zazwyczaj, a uspokajacz jeden (ja mam akurat Aventu) na początek wystarczy
    laktator ręczny mam i przy synku sporo używałam, bo miała dużo, dużo pokarmu i mroziłam
    szczotka do butelek jest
    poduszki do karmienia nie mam
    sterylizatora/podgrzewacza nie mam
    termoopakowania do butelek nie miałam i nie brakowało mi, na wyjścia zawijałam tylko trochę w pieluszkę jak już i wystarczyło i zawsze można zrobić mleko/picie jak jesteśmy u kogoś
    płynu do mycia butelek też nie mam
    nakładek/osłonek na piersi nie miałam i nie mam teraz też - nie było potrzeby
    wkładki laktacyjne - bardzo potrzebne mi były, na początku jednorazowe (w Rossmanie tanie są i nawet dobre, Canpolu nie polecam) a później wielorazowe - też dobrze się sprawdziły
    płatki kosmetyczne - nie używałam, nie wiem do czego
    osłonki są do karmienia - nie miałam i nie mam
    rogal do karmienia - nie miałam, teraz mam taki mój do spania i ewentualnie wykorzystam go do karmienia

majtki jednorazowe - mam chyba 5szt.
    podkłady poporodowe - u mnie w szpitalu dają jedno opakowanie a później dają duże podpaski i w domu też polecane są te zwykłe podpaski na początek

proszek do prania i płukania mam akurat Dzidziuś - aktualnie na proszek w Realu jest promocja na niego, a ja kupiłam dwa dni przed promocją:P

Mam jeszcze podkłady do przewijania (z Rossmana), są z ceratką i awaryjnie mam pod prześcieradłem na materacu i sprawdzają się na gościnie bardzo dobrze.

Dorjana lubi tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do smarowania pupki, polecam Wam Linomag maść, dla mnie super. I jak pojawiało sie.zaczerwienienie to już po jednej aplikacji widać było że pomaga. Sudecremu użyłam raz, skóra syna popękała, on bardzo wysusza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli masz zamiar ściągać pokarm i karmić piersią to może podgrzewacz ci sie przydać chyba ze będziesz podgrzewac w garnku z woda :)

• natalinka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_tinka - ja słyszałam, że okłady z kapusty są dobre na nawał pokarmu i na ewentualne zapalenie - ma ona działanie ściągające
    Chusteczki wg podanych kiedyś tu zaleceń kupię Tami
    Osłonki na piersi dla mnie już obowiązkowe, bo sutki mi pękają i pojawiają się pęcherze, które podrażnia nawet biustonosz - wizja karmienia trochę mnie w takim stanie przeraża
    Kupiłam do prania Dzidziusia hipoalergicznego, bo wyczytałam, że fajnie pachnie. Zobaczymy - najwyżej jeśli zajdzie taka konieczność zmienię proszek. Czy płyn do płukania jest więc konieczny? Nie miałam zamiaru dodatkowo używać...
    FIZJO - nam wczoraj przyszła butelka Tommee antykolkowa z czujnikiem. Wprawdzie w sklepach widziałam ją nawet po 43 zł, ale kupiłam na allegro za 15 :)

magdalena lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka, to może o tej kapuście faktycznie pokręciłam!

Na sutki ja też już używam ochraniachy, niestety, siara mi dość wypływa, a ostatnio zauważyłam, że mam bardzo podrażnione, więc dla własnego bezpieczeństwa już zakładam, ale używam puki co tych z belli.

Co do prania, to posłuchałam się kwietniówek i kupiłam płyn do prania z lovelli(na promocji w kauflandzie kupiłam) do białego i koloru i tylko w tym będę prać.

Ja butelki mam jedna z aventu(była z laktatorem) i dwie z kolorino(firmy już nie ma). Liczę, że będę karmić piersią, więc myśle że jakoś to ogarne:)

Dziewczyny a mam do Was pytanie o używanie soli fizjologicznej, czy tylko do oczu, czy do noska też? A jak do noska, to jak to się robi?? Przyznajm, że ja sama na sobie nigdy nie używałam i nie wyobrażam sobie uzywać tego do nosa, no bo jak:P?

1usapiqvs8bdmaac.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie używałam soli fizjologicznej nawet do oczek, a do noska to chyba woda morska, a jeżeli chciałabyś sól fizjologiczną to ona jest w ampułkach i wtedy kapie z niej po kropelce (nie wiem jak to napisać inaczej) i można do noska "kapnąć" po kropelce

A z kapustą to tak jak natalinka pisze i jest skuteczna:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 12:36

Bea_tina lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do noska jest taka psikana :) no a ta w ampulkach to do nebulizatora :) chyba ze ktoś ma inne doświadczenia i pomysły to chętnie posłucham :)

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o rany dziewczyny !!! - jesteście WSPANIAŁE !!!
    dzięki Wam zaraz lecę do sklepu i kupuje... kupuję i jeszcze raz kupuję ...
    musze jak najwięcej pozycji zrealizować i to jak najszybciej...
    <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
    a z Wami to zdecydowanie będzie łatwiejsze <3

A czy któraś z Was miała już do czynienia z Laktatorem Elektrycznym ??
    bo tak się zastanawiam czy to boli ??
    - slyszałam takie opinie doświadczonych koleżanek i troszkę się obawiam...
    ... jednak wiem że będzie mi potrzebny elektryczny :/
    Czy macie jakiś sprawdzony ???

No z tymi butelkami to prawdę mówiąc pierwsze słyszę - tommy tippe... widze że sporo z Was je kupuje - to ja też zanotuję <3 DZIĘKUJE !!! <3
    i tą samosterylizującą też zapisze - na pewno się przyda

podgrzewacz mam na lisię- tylko tak się zastanawiam czy też jakąś firmę polecacie ?? czy to już obojętnie ??

• patulla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W laktatorze elektrycznym (nie wiem czy w każdym) można ustawiać siłę ssania, więc nie powinno boleć.
    I jeżeli będziesz dużo ściągać to zdecydowanie elektryczny.

Ja Tommee Tippee nie polecę - miałam jedną i wystarczy, niby fajna, ale jednak to nie to, mam lovi i avent i są fajne.

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisały na zakupach dla naszych maluszkow o podgrzewaczu jakiś tam polecamy odrazu chyba z wyparzaczem i przejsciowka do auta :) musisz tam poszukać :) a co do laktatora to podobno ręczny bardziej boli niz elektryczny ale czy to prawda to nie mam pojęcia

• Nusiaa Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Dobrze ,że weszłyśmy na wątek wyprawki ;p wyczytałam ,że któraś z Was napisała o żelu do mycia butelek . Chciałam się Was poradzic (bo szczerze mi to umknęło) czy jeśli mam sterylizator i podgrzewacz w jednym to przed sterylizacją dodatkowo lepiej umyć butelkę czy wystarczy tylko wysterylizować ?

FIZJO - kurcze to leż kochana i wypoczywaj daj znać co u Cb choć raz na jakiś czas :( mam nadzieje ,ze te skurcze to tylko jednorazowe . Nie martw się bedzie dobrze :**

cab360a44b.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co jak ja czytam ile wy tego macie to stresa załapałam bo dużo tego nie mam , a co macie az podziwiam buuuuu na co ja czekam ???

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    he he ...
    Kaja - jeśli Cięto pociesz to ja póki co mam listę :P
    a na zakupy dopiero się wybieram :P

Dzięki Miriam za info ... no to musze poszukać tego forum, choć już mnie przeraża wertowanie tylu stron dla kilku podpowiedzi...
    ... na szczęście cała noc przede mną :))

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze Was poczęczę o tej soli:P Czy to do noska, a czy to nie zadławi takiego maluszka, albo(tylko się nie śmiać) nie utopi:P, bo jednak troche bym się bała! Kurde, muszę zapytac położnej o to koniecznie!

Dorjana ja laktator kupiłam ręczny więc w elektrycznym nie pomogę.

1usapiqvs8bdmaac.png
  • aga8787 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że temat wyprawki omówiłyście dość szczegółowo :)
    mi nadal brakuje kosmetyków przez ten mój twardniejący brzuch nie jestem wstanie chodzić po sklepach ;/ a jak wejde to na sekunde i nie umiem się zdecydować.

Wczoraj w rosmanie kupiłam chusteczki tami, które polecała joala, są po 5 zł
    mam też kupione chusteczki pampers te pomarańczowe w promocji ale ich nie polecam. Wcześniej kupiłam oliwke z hippa i używałam ją trochę na brzuch, jak dla mnie jest ok zobaczymy jak dla małej :)
    Na resztę nie umiem się zdecydować, dobrze że dostałam kilka próbek w szkole rodzenia z nivei płyn 2w1 do kąpania i na odparzenia, mam też próbki sudokremu.

Jeśli chodzi o kropienie noska to nam położna w szkole rodzenia mówiła że po kilka kropelek najpierw do jednej dziurki odczekac a potem do drugiej żeby dziecko się nie udławiło i usunąć skręconym wacikiem nieczystości z noska, albo tzw gruszką

A oczka najlepiej przegotowaną wodą i wacikiem przemywać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 13:40

ug37df9hmgtex3az.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że zarówno sól, jak i woda mają pomóc w nawilżaniu i poprawie oddychania, czyli w czyszczeniu noska. Nic się raczej dziecku nie dzieje - chociaż dzieci tego nie znoszą i bywa, że z płaczu nawet zsinieją. Trzeba wówczas dmuchnąć dziecku do ust, by dostarczyć powietrze, jeżeli się zajdzie. Pamiętam, bo tak było z młodszą siostra przy kolkach i nagminnym płaczu. Tak mi się jakoś przypomniało.
    Ja mam zwykłą, małą gumową gruszkę - aspirator. Wiem, że są takie, którymi rodzic odciąga wkładając sobie drugą końcówkę do buzi, jak również takie, które podłącza się jakoś do odkurzacza. Pamiętam, że siostra kupiła ten pierwszy, a że ja jestem przewrażliwiona w sprawach infekcji, to mówiłam, że to chyba zły pomysł. Wprawdzie jest tam jakiś wacik czy coś, ale przecież zarazki przenikają. I rzeczywiście jak odciągała siostrzenicy, to zaraz była sama chora i jak małej przeszło, to rozchorowała się ponownie. Na tym zakończyła się ich przygoda z tego typu aspiratorem.
    Nusiaa - ja mam żel Biały Jeleń. Będę butelki i smoczki w tym myć i mam zamiar ogólnie parzyć je we wrzątku. Sterylizator zakupię wyłącznie jeżeli potrzeba mi będzie podgrzewacz - są takie 2w1.

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga - zgodzę się, ale jeśli kupuje się sól morską, to aplikator wprowadza ją pod ciśnieniem, więc dozowanie raczej niemożliwe. Jedynie w wypadku tych małych jednorazowych pojemniczkach.

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, dzięki! To już będę wiedzieć:P głupio, że nie wiem, no ale cóż, wolałam Was zapytać, niż później płakac;P

Kurde ja już chcę kwiecień i chce już wszystko(pozostałości) pokupować:( Choć nie mówię, już połowa marca!! Leci ten czas! Dziś ledwie wstałam a już dochodzi 14;P Dobrze, że obiadek już niemal gotowy(najdroższa ogórkowa), to pranie2 rozwiesze i fajrant hihi;P

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a o maść bepanthen to chodzi o ten?
    http://www.doz.pl/apteka/p63527-Bepanthen_Baby_masc_ochronna_100_g

a sól fizjologiczna:
    http://www.doz.pl/apteka/p3526-Physiodose_plyn_do_przemywania_oczu_i_nosa_5_ml_x_12_szt

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 13:54

Miriam lubi tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ