🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Rzelka wrote:Dziewczyny, a pisałyście plan porodu? Co w nim zawarłyście?
Planuję iść za żywiołem, więc za dużo "postulatów" nie mam i nie wiem czy w takim razie jest w ogóle sens go pisać.
I czy przed porodem kupowałyście jakieś leki dla malucha? Np. paracetamol, witamina D?
Wpisz w Google plan porodu Rodzić Po Ludzku i tam się zaznacza co chce, a później generuje plik. Jak dla mnie złoto to było bo zapomniałam wypełnić, więc jakoś 3 godziny przed porodem to robiliśmy xD, a na IP były bardzo pod wrażeniem, że go mam i respektowały go mega.
Rzelka, Papaina lubią tę wiadomość
2019🩷
2025🩵 -
15 ml to rewelacyjny wynik ❤️ najważniejsze, żeby Adaś miał pełen brzuszek, a Ty spokojną głowę. Na sali miałam dziewczynę, której małego też dokarmiali mm, bo był małym krzykaczem i awanturnikiem. W domu na spokojnie sobie ogarnęli karmienie i tylko pierś jest w użytku. Trzymam kciuki i za Was ❤️Bbbuuu wrote:Dziękuję bardzo!
Dostawiam cały czas. Mleko jest, ale po prostu zbyt mało żeby go wykarmić. Wisi u mnie na piersi i jak widzę, że już nie wyrabiają to dopycham go MM. Trafiłam w szpitalu na cudowną położna, która mi powiedziała, że najważniejsze to próbować i jak dziecko dostanie trochę MM to nie jest koniec świata. Po prostu jest to duże dziecko i więcej potrzebuje, a na wszystko przyjdzie czas. Przed chwilą odciągnęłam laktatorem i jednorazowo wyszło 15ml więc chyba źle nie jest.👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
07.2024 ciąża pozamaciczna 💔
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Gratulacje 🥰🥰 i super, że kolejne cc znośne. Dla mnie drugie to był dramat pisany na 3 akty.Anuśla wrote:Regina, dziękuję bardzo za kciuki. Wczoraj na świat przyszła Łucja. 3500 g, 56 cm. Duuzo mniejsza niż siostra 🙂
CC zniosłam lepiej nawet niż pierwsze. Żebra nienaruszone, nawet się okazało że mam ogniska endometriozy i je wycieli.
Buu nasz niecierpliwuec w końcu się doczekał 😁 Gratulacje! A 15 ml to dużo jak na pierwsze ściągnięcia!!👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Nie wiem na ile to działa, ale mam słód jęczmienny i dodaję sobie do kawy/jogurtu i mleka pełno. Może warto pomyśleć o femaltikerze np?Dysia08 wrote:Gratuluje 😄 dużo zdrowia dla Ciebie i Łucji .
Dobrze ,że CC poszła ok i jesteś zadowolona🙂
Ja też walczę z kryzysem laktacyjnym. Pierwszy raz mam tak fajnie współpracujące dziecko. Ernest to mały ssak. A tu jak na złość tego mleka jest tak niewiele .... Muszę dokarmiać.
Mam nadzieję,że jak wyjdę do domu to laktacja nabierze tempa .
Dysia08 lubi tę wiadomość
👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Witam się i ja 😄 w nocy karmienie +/- co 2h.Jasmin1517 wrote:Gratulacje dla wszystkich noworozpakowanych! ☺️
Czy możemy w takim razie przejść już do narzekania na kolejny etap zwany macierzyństwem? 😅 Ja dzisiaj pobudki co 1-2h, ale starsza mnie zaprawiła w bojach i nie ma tragedii 🤭
Ale widzę po sobie, że mam niesamowite pokłady cierpliwości. Ze starszakami byłam bardziej sfrustrowana, ale to wynikało, z małej różnicy wieku ( 15 mcy między dziewczynami). A dwa dużo przeszłam, żeby tulić mojego Skarba, więc zalewa mnie po prostu po same uszy czysta miłość.
Jasmin1517 lubi tę wiadomość
👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Niby chciałam, ale nie zdążyłam. W szpitalu wszystko działo się błyskawicznie i w zasadzie przez poród przedwczesny i tak by nie było szansy na realizację założeń. Cieszę się jedynie, że dostałam córcię na godzinę jak mąż przyjechał. Dużo to dało.Rzelka wrote:Dziewczyny, a pisałyście plan porodu? Co w nim zawarłyście?
Planuję iść za żywiołem, więc za dużo "postulatów" nie mam i nie wiem czy w takim razie jest w ogóle sens go pisać.
I czy przed porodem kupowałyście jakieś leki dla malucha? Np. paracetamol, witamina D?
Rzelka lubi tę wiadomość
👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Hej. My już rozpakowane wczoraj od 21 48. Indukcja jednak nie poszła i skończyło się CC.
Mała zdrowa, 53 cm i waga 2950.
Ja już dziś na nogach od 6 godz. Jakoś daje rade 😉
Jasmin1517, Sreberko, Milka1991, Aaleksaandraak, ReginaPhalange, ladychocolate, Dysia08, osiecka89, Papaina, Abcdeka, aswalda lubią tę wiadomość
-
Gratulacje ❤️ najważniejsze, że już możesz tulić córeczkę ☺️ odpoczywaj i nabieraj sił.Pinkiii wrote:Hej. My już rozpakowane wczoraj od 21 48. Indukcja jednak nie poszła i skończyło się CC.
Mała zdrowa, 53 cm i waga 2950.
Ja już dziś na nogach od 6 godz. Jakoś daje rade 😉
Pinkiii lubi tę wiadomość
👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Moja najstarsza miała smoczek i oduczenie jej to była katorga + musi nosić już aparat ruchomy. Zetka nie miała smoczka i widzę , że zgryz ma zupełnie inny, ząbki są dużo prostsze. Matylda też nie dostaje.Jasmin1517 wrote:A wprowadzacie już smoczek? Położna nam kazała odczekać ten pierwszy miesiąc, ale boje się, że będzie jak ze starszą i ponownie zostane uziemiona w domu jako cycko-smoczek 🫣
Papaina lubi tę wiadomość
👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Jasmin1517 wrote:A wprowadzacie już smoczek? Położna nam kazała odczekać ten pierwszy miesiąc, ale boje się, że będzie jak ze starszą i ponownie zostane uziemiona w domu jako cycko-smoczek 🫣
U mnie małemu podały już w szpitalu, bo bardzo płakał przy pobieraniu krwi, ale ja jak Sreberko, wolę nie podawać, bo później na prawdę ciężko oduczyć i te problemy ze zgryzem.
Co masz na myśli cycko-smoczek? Długo masz w planach karmić, że się o to martwisz?2019🩷
2025🩵 -
Jasmin1517 wrote:A wprowadzacie już smoczek? Położna nam kazała odczekać ten pierwszy miesiąc, ale boje się, że będzie jak ze starszą i ponownie zostane uziemiona w domu jako cycko-smoczek 🫣
Wprowadziłam po tygodniu jak wróciliśmy do domu. Nie było opcji, że będzie bez smoczka przy dwójce pozostałych dzieci...
Poza tym czeka nas bardzo dużo wyjazdów do specjalistów i CZD. Bez smoczka nie dalibyśmy rady i z dojazdami i badaniami...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 11:24
-
Milka1991 wrote:Wprowadziłam po tygodniu jak wróciliśmy do domu. Nie było opcji, że będzie bez smoczka przy dwójce pozostałych dzieci...
Poza tym czeka nas bardzo dużo wyjazdów do specjalistów i CZD. Bez smoczka nie dalibyśmy rady i z dojazdami i badaniami...
Z ciekawości jakiej marki dajesz ? Bo ja mam tak na wszelki wypadek właśnie na wyjazd czy coś, ale pluje mi i Nukiem i Lovi po chwili.2019🩷
2025🩵 -
Ogólnie jest tak, że nie zaleca się podawania smoczka póki laktacja się rozkręca i normuje, żeby nie zaburzyć całego procesu. Lepiej, żeby maluch ssał pierś niż właśnie smoczek bezproduktywnie. Tak tłumaczyła położna.
Papaina, Abcdeka lubią tę wiadomość
👱 35 🧑36
2017 A 🩷🤱 39+2
2018 Z 🩷🤱34+2
11.2024 biochem 💔
17.12.2024 🫄
Witaj córeczko
26.07.2025 M 🩷 35+1 -
Jak karmicie i maluch usypia, a dalej słychać, że przełyka to jak długo czekacie, zanim go “odczepicie”?
aż przestanie sam czy jak czujecie, że już na prawdę śpi ?
Edit: może macie jakąś sprawdzoną poduszkę do karmienia ? Nie mogę sobie znaleźć pozycji do karmienia, zgarbiona jestem, kręgosłup mnie później boli, no masakra. 🤦♀️
Myślałam o rogalu widziałam, że w Ikei i Pepco mają. Ktoś testował ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 13:02
2019🩷
2025🩵 -
No nam u starszej smoczek by życie nie raz uratował. A że pluła i butlami i smoczkami to w zastępstwie tylko cycek był grany. A że ona po najedzeniu potrafiła za 5 minut włączyć syrenę, że jest głodna to nawet wyjście do łazienki było dla mnie stresujące. Spacery też nam po jakichś 2 miesiącach odpadły, bo się zanosiła w wózku na całe osiedle… A najciekawiej było jak jeszcze znienawidziła cycka - krzyk jak tylko próbowałam ja przystawić 🫣 Musiałam z nią walczyć na stojąco, bujając ją i tańcząc jednocześnie. Przestawałam bujać to puszczała cycka i znów krzyk 🫣 Także ani wyjść na spacer, ani w gości, musieliśmy zabunkrować się w domu. A smoczek wtedy to zdecydowanie by było złoto…ReginaPhalange wrote:U mnie małemu podały już w szpitalu, bo bardzo płakał przy pobieraniu krwi, ale ja jak Sreberko, wolę nie podawać, bo później na prawdę ciężko oduczyć i te problemy ze zgryzem.
Co masz na myśli cycko-smoczek? Długo masz w planach karmić, że się o to martwisz?
Co do zgryzu - byliśmy wczoraj ze starszą u dentysty i nie demonizowała smoczków - sama ma trójkę dzieci i uważa, że smoczek to super sprawa jeśli się go nie nadużywa i odstawia jak dziecko skończy 1,5 roku
My mamy do przetestowania 2 różne suavinex, aventa i jakiegoś no name z rossmanna.
osiecka89 lubi tę wiadomość
-
Jasmin1517 wrote:No nam u starszej smoczek by życie nie raz uratował. A że pluła i butlami i smoczkami to w zastępstwie tylko cycek był grany. A że ona po najedzeniu potrafiła za 5 minut włączyć syrenę, że jest głodna to nawet wyjście do łazienki było dla mnie stresujące. Spacery też nam po jakichś 2 miesiącach odpadły, bo się zanosiła w wózku na całe osiedle… A najciekawiej było jak jeszcze znienawidziła cycka - krzyk jak tylko próbowałam ja przystawić 🫣 Musiałam z nią walczyć na stojąco, bujając ją i tańcząc jednocześnie. Przestawałam bujać to puszczała cycka i znów krzyk 🫣 Także ani wyjść na spacer, ani w gości, musieliśmy zabunkrować się w domu. A smoczek wtedy to zdecydowanie by było złoto…
Co do zgryzu - byliśmy wczoraj ze starszą u dentysty i nie demonizowała smoczków - sama ma trójkę dzieci i uważa, że smoczek to super sprawa jeśli się go nie nadużywa i odstawia jak dziecko skończy 1,5 roku
My mamy do przetestowania 2 różne suavinex, aventa i jakiegoś no name z rossmanna.
No to zdecydowanie, jakbym miała taką sytuacje to też bym korzystała z czego się da. Moja córka po prostu jadła i spała więc nie czułam potrzeby smoczka, ale po coś je wymyślono. Więc jak Sreberko pisała, jak laktacja spoko to można pewnie próbować smoka, żeby znaleźć ten co maluch polubi najbardziej. ❤️
osiecka89, Jasmin1517, Papaina lubią tę wiadomość
2019🩷
2025🩵 -
No czuć już koniec miesiaca sierpień - nie tylko w pogodzie ale i na forum - tyle nowych letnich bobasków (chociaż zapamiętam swoją letnią podróz ciążową jako póki co jedno z najchłodniejszych lat w życiu ! I dzięki Bogu 😅😅)
Pokolei czytałam forum i starałam się zapamiętać wszystkie nicki do gratulacji ale przy 4 się poddałam i stawiam na zbiorowe gratulacje 🥳 dziewczyny wszystkiego dobrego i dużo zdrowia dla Was i maluszków, szybkieyo dochodzenia do siebie 😘
ReginaPhalange lubi tę wiadomość