X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
Odpowiedz

🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞

Oceń ten wątek:
  • ReginaPhalange Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Dziewczyny, a pisałyście plan porodu? Co w nim zawarłyście?
    Planuję iść za żywiołem, więc za dużo "postulatów" nie mam i nie wiem czy w takim razie jest w ogóle sens go pisać.
    I czy przed porodem kupowałyście jakieś leki dla malucha? Np. paracetamol, witamina D?

Wpisz w Google plan porodu Rodzić Po Ludzku i tam się zaznacza co chce, a później generuje plik. Jak dla mnie złoto to było bo zapomniałam wypełnić, więc jakoś 3 godziny przed porodem to robiliśmy xD, a na IP były bardzo pod wrażeniem, że go mam i respektowały go mega.

Rzelka, Papaina lubią tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbbuuu wrote:
    Dziękuję bardzo!
    Dostawiam cały czas. Mleko jest, ale po prostu zbyt mało żeby go wykarmić. Wisi u mnie na piersi i jak widzę, że już nie wyrabiają to dopycham go MM. Trafiłam w szpitalu na cudowną położna, która mi powiedziała, że najważniejsze to próbować i jak dziecko dostanie trochę MM to nie jest koniec świata. Po prostu jest to duże dziecko i więcej potrzebuje, a na wszystko przyjdzie czas. Przed chwilą odciągnęłam laktatorem i jednorazowo wyszło 15ml więc chyba źle nie jest.
    15 ml to rewelacyjny wynik ❤️ najważniejsze, żeby Adaś miał pełen brzuszek, a Ty spokojną głowę. Na sali miałam dziewczynę, której małego też dokarmiali mm, bo był małym krzykaczem i awanturnikiem. W domu na spokojnie sobie ogarnęli karmienie i tylko pierś jest w użytku. Trzymam kciuki i za Was ❤️

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

07.2024 ciąża pozamaciczna 💔
    11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Regina, dziękuję bardzo za kciuki. Wczoraj na świat przyszła Łucja. 3500 g, 56 cm. Duuzo mniejsza niż siostra 🙂
    CC zniosłam lepiej nawet niż pierwsze. Żebra nienaruszone, nawet się okazało że mam ogniska endometriozy i je wycieli.

Buu nasz niecierpliwuec w końcu się doczekał 😁 Gratulacje! A 15 ml to dużo jak na pierwsze ściągnięcia!!
    Gratulacje 🥰🥰 i super, że kolejne cc znośne. Dla mnie drugie to był dramat pisany na 3 akty.

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia08 wrote:
    Gratuluje 😄 dużo zdrowia dla Ciebie i Łucji .
    Dobrze ,że CC poszła ok i jesteś zadowolona🙂

Ja też walczę z kryzysem laktacyjnym. Pierwszy raz mam tak fajnie współpracujące dziecko. Ernest to mały ssak. A tu jak na złość tego mleka jest tak niewiele .... Muszę dokarmiać.
    Mam nadzieję,że jak wyjdę do domu to laktacja nabierze tempa .
    Nie wiem na ile to działa, ale mam słód jęczmienny i dodaję sobie do kawy/jogurtu i mleka pełno. Może warto pomyśleć o femaltikerze np?

Dysia08 lubi tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    Gratulacje dla wszystkich noworozpakowanych! ☺️
    Czy możemy w takim razie przejść już do narzekania na kolejny etap zwany macierzyństwem? 😅 Ja dzisiaj pobudki co 1-2h, ale starsza mnie zaprawiła w bojach i nie ma tragedii 🤭
    Witam się i ja 😄 w nocy karmienie +/- co 2h.
    Ale widzę po sobie, że mam niesamowite pokłady cierpliwości. Ze starszakami byłam bardziej sfrustrowana, ale to wynikało, z małej różnicy wieku ( 15 mcy między dziewczynami). A dwa dużo przeszłam, żeby tulić mojego Skarba, więc zalewa mnie po prostu po same uszy czysta miłość.

Jasmin1517 lubi tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Dziewczyny, a pisałyście plan porodu? Co w nim zawarłyście?
    Planuję iść za żywiołem, więc za dużo "postulatów" nie mam i nie wiem czy w takim razie jest w ogóle sens go pisać.
    I czy przed porodem kupowałyście jakieś leki dla malucha? Np. paracetamol, witamina D?
    Niby chciałam, ale nie zdążyłam. W szpitalu wszystko działo się błyskawicznie i w zasadzie przez poród przedwczesny i tak by nie było szansy na realizację założeń. Cieszę się jedynie, że dostałam córcię na godzinę jak mąż przyjechał. Dużo to dało.

Rzelka lubi tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:
    Nie wiem na ile to działa, ale mam słód jęczmienny i dodaję sobie do kawy/jogurtu i mleka pełno. Może warto pomyśleć o femaltikerze np?
    Femaltiker leci już od pierwszej doby😃

• Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi kazali na szybko robić plan porodu 😄 w szpitalu. Głównie z racji CC miałam wypełniać rubryki odnośnie karmienia. Wydaje mi się ,że warto go mieć 😊

Rzelka lubi tę wiadomość

• Pinkiii Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. My już rozpakowane wczoraj od 21 48. Indukcja jednak nie poszła i skończyło się CC.
    Mała zdrowa, 53 cm i waga 2950.
    Ja już dziś na nogach od 6 godz. Jakoś daje rade 😉

Jasmin1517, Sreberko, Milka1991, Aaleksaandraak, ReginaPhalange, ladychocolate, Dysia08, osiecka89, Papaina, Abcdeka, aswalda lubią tę wiadomość

• Jasmin1517 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wprowadzacie już smoczek? Położna nam kazała odczekać ten pierwszy miesiąc, ale boje się, że będzie jak ze starszą i ponownie zostane uziemiona w domu jako cycko-smoczek 🫣

Milka1991 lubi tę wiadomość

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinkiii wrote:
    Hej. My już rozpakowane wczoraj od 21 48. Indukcja jednak nie poszła i skończyło się CC.
    Mała zdrowa, 53 cm i waga 2950.
    Ja już dziś na nogach od 6 godz. Jakoś daje rade 😉
    Gratulacje ❤️ najważniejsze, że już możesz tulić córeczkę ☺️ odpoczywaj i nabieraj sił.

Pinkiii lubi tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    A wprowadzacie już smoczek? Położna nam kazała odczekać ten pierwszy miesiąc, ale boje się, że będzie jak ze starszą i ponownie zostane uziemiona w domu jako cycko-smoczek 🫣
    Moja najstarsza miała smoczek i oduczenie jej to była katorga + musi nosić już aparat ruchomy. Zetka nie miała smoczka i widzę , że zgryz ma zupełnie inny, ząbki są dużo prostsze. Matylda też nie dostaje.

Papaina lubi tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1

Wysłany: 22 sierpnia, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:

U mnie małemu podały już w szpitalu, bo bardzo płakał przy pobieraniu krwi, ale ja jak Sreberko, wolę nie podawać, bo później na prawdę ciężko oduczyć i te problemy ze zgryzem.

Co masz na myśli cycko-smoczek? Długo masz w planach karmić, że się o to martwisz?

2019🩷
    2025🩵
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:

Wprowadziłam po tygodniu jak wróciliśmy do domu. Nie było opcji, że będzie bez smoczka przy dwójce pozostałych dzieci...
    Poza tym czeka nas bardzo dużo wyjazdów do specjalistów i CZD. Bez smoczka nie dalibyśmy rady i z dojazdami i badaniami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 11:24

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png

Wysłany: 22 sierpnia, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Wprowadziłam po tygodniu jak wróciliśmy do domu. Nie było opcji, że będzie bez smoczka przy dwójce pozostałych dzieci...
    Poza tym czeka nas bardzo dużo wyjazdów do specjalistów i CZD. Bez smoczka nie dalibyśmy rady i z dojazdami i badaniami...

Z ciekawości jakiej marki dajesz ? Bo ja mam tak na wszelki wypadek właśnie na wyjazd czy coś, ale pluje mi i Nukiem i Lovi po chwili.

2019🩷
    2025🩵
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jest tak, że nie zaleca się podawania smoczka póki laktacja się rozkręca i normuje, żeby nie zaburzyć całego procesu. Lepiej, żeby maluch ssał pierś niż właśnie smoczek bezproduktywnie. Tak tłumaczyła położna.

Papaina, Abcdeka lubią tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱 39+2
    2018 Z 🩷🤱34+2

11.2024 biochem 💔

17.12.2024 🫄

Witaj córeczko
    26.07.2025 M 🩷 35+1

Wysłany: 22 sierpnia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak karmicie i maluch usypia, a dalej słychać, że przełyka to jak długo czekacie, zanim go “odczepicie”? XD aż przestanie sam czy jak czujecie, że już na prawdę śpi ?

Edit: może macie jakąś sprawdzoną poduszkę do karmienia ? Nie mogę sobie znaleźć pozycji do karmienia, zgarbiona jestem, kręgosłup mnie później boli, no masakra. 🤦‍♀️

Myślałam o rogalu widziałam, że w Ikei i Pepco mają. Ktoś testował ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 13:02

2019🩷
    2025🩵
  • Jasmin1517 Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    U mnie małemu podały już w szpitalu, bo bardzo płakał przy pobieraniu krwi, ale ja jak Sreberko, wolę nie podawać, bo później na prawdę ciężko oduczyć i te problemy ze zgryzem.

Co masz na myśli cycko-smoczek? Długo masz w planach karmić, że się o to martwisz?
    No nam u starszej smoczek by życie nie raz uratował. A że pluła i butlami i smoczkami to w zastępstwie tylko cycek był grany. A że ona po najedzeniu potrafiła za 5 minut włączyć syrenę, że jest głodna to nawet wyjście do łazienki było dla mnie stresujące. Spacery też nam po jakichś 2 miesiącach odpadły, bo się zanosiła w wózku na całe osiedle… A najciekawiej było jak jeszcze znienawidziła cycka - krzyk jak tylko próbowałam ja przystawić 🫣 Musiałam z nią walczyć na stojąco, bujając ją i tańcząc jednocześnie. Przestawałam bujać to puszczała cycka i znów krzyk 🫣 Także ani wyjść na spacer, ani w gości, musieliśmy zabunkrować się w domu. A smoczek wtedy to zdecydowanie by było złoto…
    Co do zgryzu - byliśmy wczoraj ze starszą u dentysty i nie demonizowała smoczków - sama ma trójkę dzieci i uważa, że smoczek to super sprawa jeśli się go nie nadużywa i odstawia jak dziecko skończy 1,5 roku :)
    My mamy do przetestowania 2 różne suavinex, aventa i jakiegoś no name z rossmanna.

osiecka89 lubi tę wiadomość

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png

Wysłany: 22 sierpnia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    No nam u starszej smoczek by życie nie raz uratował. A że pluła i butlami i smoczkami to w zastępstwie tylko cycek był grany. A że ona po najedzeniu potrafiła za 5 minut włączyć syrenę, że jest głodna to nawet wyjście do łazienki było dla mnie stresujące. Spacery też nam po jakichś 2 miesiącach odpadły, bo się zanosiła w wózku na całe osiedle… A najciekawiej było jak jeszcze znienawidziła cycka - krzyk jak tylko próbowałam ja przystawić 🫣 Musiałam z nią walczyć na stojąco, bujając ją i tańcząc jednocześnie. Przestawałam bujać to puszczała cycka i znów krzyk 🫣 Także ani wyjść na spacer, ani w gości, musieliśmy zabunkrować się w domu. A smoczek wtedy to zdecydowanie by było złoto…
    Co do zgryzu - byliśmy wczoraj ze starszą u dentysty i nie demonizowała smoczków - sama ma trójkę dzieci i uważa, że smoczek to super sprawa jeśli się go nie nadużywa i odstawia jak dziecko skończy 1,5 roku :)
    My mamy do przetestowania 2 różne suavinex, aventa i jakiegoś no name z rossmanna.

No to zdecydowanie, jakbym miała taką sytuacje to też bym korzystała z czego się da. Moja córka po prostu jadła i spała więc nie czułam potrzeby smoczka, ale po coś je wymyślono. Więc jak Sreberko pisała, jak laktacja spoko to można pewnie próbować smoka, żeby znaleźć ten co maluch polubi najbardziej. ❤️

osiecka89, Jasmin1517, Papaina lubią tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵
  • Odiodi Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No czuć już koniec miesiaca sierpień - nie tylko w pogodzie ale i na forum - tyle nowych letnich bobasków (chociaż zapamiętam swoją letnią podróz ciążową jako póki co jedno z najchłodniejszych lat w życiu ! I dzięki Bogu 😅😅)

Pokolei czytałam forum i starałam się zapamiętać wszystkie nicki do gratulacji ale przy 4 się poddałam i stawiam na zbiorowe gratulacje 🥳 dziewczyny wszystkiego dobrego i dużo zdrowia dla Was i maluszków, szybkieyo dochodzenia do siebie 😘

ReginaPhalange lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ