Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
Odpowiedz

🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞

Oceń ten wątek:
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2025, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mój dzisiaj w dzień właściwie nie spał. Poranna drzemka jakieś pół godziny, potem ze 20 minut i 15 minut i koniec, na czwartą nie dał się już uśpić, teraz od ponad godziny walczymy żeby położyć go na noc. Mnie już szlag trafił, mąż jest bliski. Mały leży w łóżeczku i marudzi, dopóki nie płacze nie bierzemy na ręce, nie damy już rady.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • ReginaPhalange Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2025, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Mi mój dzisiaj w dzień właściwie nie spał. Poranna drzemka jakieś pół godziny, potem ze 20 minut i 15 minut i koniec, na czwartą nie dał się już uśpić, teraz od ponad godziny walczymy żeby położyć go na noc. Mnie już szlag trafił, mąż jest bliski. Mały leży w łóżeczku i marudzi, dopóki nie płacze nie bierzemy na ręce, nie damy już rady.

Rzelka spróbuj usypiać przy cycku ja tak robię w dzień. Jak widzę, że zmęczony to karmie on odrazu praktycznie odlatuje. Do wózka lub kołyski go kładę on popłakuje i zasypia. Bez ruchu aktualnie spi max. 1h, jak widzę, że się przebudza to bujam dalej i czasami to działa, czasami nie i wstaje, ale jak sam decyduje już wstać to zazwyczaj ma dobry humor. Powiem tak bez wspomagaczy jak kołyska czy wózek mój by nie spał w dzień nic a nic.
    Edit: rozważam kupno drugiego wózka lub kół do mojego bo mam dość mycia xD.

Jeszcze ostatnio pogoda we Wro była znakomita teraz znowu smog i plucha i znowu jestemy uwięzieni na chacie i pewnie znowu mnie deprecha złapie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2025, 14:51

2019🩷
    2025🩵

Wysłany: 13 grudnia 2025, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    U nas niestety maluda podłapała od męża jakieś przeziębienie. 2 dni gorączkowała i co 4h zbijaliśmy temperaturę, a i tak nie mogła spać i wyła z bólu.. 😭 Od środy jest już lepiej, jedynie jeszcze katar został. No i w gratisie siadło nam całkowicie spanie.. Usypiała mi pięknie na cycy i już pal licho, że drzemki na mnie i w nocy milion pobudek, ale zawsze działał cycek. Teraz zje i zaczyna się drzeć… Wybujać ją ciężko, a i tak po poł h się budzi. W nocy wgl dramat, bo jak się obudzi, zje i zaczyna swoje krzyki na cyca to 2-3h mi zajmuje jej uspokojenie i uśpienie… Nie mam już na nią siły i pomysłu 😩

Ojej biedna z tą gorączką, masakra, że wam się to trafiło :/. Moze być problem przez katar z jedzeniem to na bank przejdzie. Tylko u nas ten cholerny katar dwa tygodnie trwał :/. No ale w nocy tak się męczy ? Może jej zęby idą ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2025, 14:45

2019🩷
    2025🩵
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2025, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Rzelka spróbuj usypiać przy cycku ja tak robię w dzień. Jak widzę, że zmęczony to karmie on odrazu praktycznie odlatuje. Do wózka lub kołyski go kładę on popłakuje i zasypia. Bez ruchu aktualnie spi max. 1h, jak widzę, że się przebudza to bujam dalej i czasami to działa, czasami nie i wstaje, ale jak sam decyduje już wstać to zazwyczaj ma dobry humor. Powiem tak bez wspomagaczy jak kołyska czy wózek mój by nie spał w dzień nic a nic.
    Edit: rozważam kupno drugiego wózka lub kół do mojego bo mam dość mycia xD.

Jeszcze ostatnio pogoda we Wro była znakomita teraz znowu smog i plucha i znowu jestemy uwięzieni na chacie i pewnie znowu mnie deprecha złapie.
    Nieeeee bo znowu zaczniemy dobijać do 12 karmień. Litości dla moich cycek. Tzn. jak akurat drzemka zbiega się nam z karmieniem to nie mam nic przeciwko, żeby usnął przy piersi, ale nie chcę dawać piersi specjalnie do usypiania, a już na pewno nie między "oficjalnymi" karmieniami.
    U nas problem taki, że już nie działa na niego wózek. Myślałam, że jak się go odłoży do wózka i zacznie od razu bujać to będzie spać, ale już się nie daje oszukać. Tylko na rękach by spał najlepiej. Dzisiaj taki sukces, że pierwsza drzemka i pół drugiej była w łóżeczku. Przy drugiej się trochę za szybko obudził, to jeszcze 10 minut dospał u mnie na rękach. Zobaczymy jak trzecia drzemka wyjdzie. Po drodze jeszcze kąpiel.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • Jasmin1517 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2025, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Ojej biedna z tą gorączką, masakra, że wam się to trafiło :/. Moze być problem przez katar z jedzeniem to na bank przejdzie. Tylko u nas ten cholerny katar dwa tygodnie trwał :/. No ale w nocy tak się męczy ? Może jej zęby idą ?
    Zjeść to ona zawsze swoje zjadła, tylko nie pozwalała sobie usnąć. I nos o dziwo ma drożny, pomimo, że czasem coś tam siorbnie.. No, ale na tyle jest ok, że nawet nie próbujemy odciągać. A u nas wszystkie karmienia to był odlot senny, rzadko się zdarzało, żebym coś dokarmiała pomiędzy drzemkami. Myślę, że to kwestia skoku, bo mocno walczymy o obrót na brzuszek.. od 2 dni pięknie się przekręca jak ją obrócę na boczek, ale obrotu na boczek jeszcze nie ogarnia 🙈 Dzisiaj prawie się udało, ale na drodze stanęło jej milion zabawek od których się odbiła i wróciła na plecy 🤭
    Z mniej kolorowych rzeczy to teraz chora starsza córka i ja 😮‍💨

👩‍🦳 34 l. 🧔‍♂️ 35 l.

👶 3 l.

age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2025, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj trzymajcie się tam z tymi chorobami. Ja to poważnie trzęsę portkami na myśl o pierwszej chorobie mojego synka. Z takim małym to byle katar jest okropnie uciążliwy.
    Moja rodzina teraz na wyjeździe i połapała grypę, więc też się martwię, jak sobie poradzą w razie czego.
    Ja myślałam, że zbliża się mi pierwszy okres, bo pierś zaczęła mnie pobolewać, ale o tym, że po prostu mogę mieć zastój, to nie pomyślałam 😑 aaaaa i moja grzybica sutków okazała się alergią na wkładki laktacyjne, hehe... 😑
    Jeśli chodzi o spanie mojego synka to kolejny sukces - trzecia drzemka i trzeci raz odłożony do łóżeczka. Czuję się normalnie jak jakaś zaklinaczka dzieci. Wygląda na to, że mój synek już potrzebuje mniej drzemek i dłuższych okresów czuwania. Tak jak trzymałam się tych czasów czuwania 1:30-1:40 to chyba był za mało zmęczony, więc trudno było mu zasnąć. Dzisiaj miał każdą drzemkę po około 2 godzinach aktywności i zasypiał co prawda na rękach, ale szybko, a teraz to w ogóle w dosłownie 3 minuty i o dziwo bez jakiegoś dużego płaczu (a myślałam, że to oznaka zbyt dużego zmęczenia), tylko chwilę pomruczał, popiszczał, kilka razy się skrzywił, dwa razy naprężył i zasnął. Ciekawe, czy jutro też się tak uda.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png

Wysłany: 13 grudnia 2025, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmin1517 wrote:
    Zjeść to ona zawsze swoje zjadła, tylko nie pozwalała sobie usnąć. I nos o dziwo ma drożny, pomimo, że czasem coś tam siorbnie.. No, ale na tyle jest ok, że nawet nie próbujemy odciągać. A u nas wszystkie karmienia to był odlot senny, rzadko się zdarzało, żebym coś dokarmiała pomiędzy drzemkami. Myślę, że to kwestia skoku, bo mocno walczymy o obrót na brzuszek.. od 2 dni pięknie się przekręca jak ją obrócę na boczek, ale obrotu na boczek jeszcze nie ogarnia 🙈 Dzisiaj prawie się udało, ale na drodze stanęło jej milion zabawek od których się odbiła i wróciła na plecy 🤭
    Z mniej kolorowych rzeczy to teraz chora starsza córka i ja 😮‍💨

Współczuję chorób :/, jak ogarniać dzieci jak samemu się nie daje rady. My matki nie mamy łatwo.

Ja widzę różnicę między córka a synem, ona tak jak twoja walczyła jakiś czas aby się obrócić, a ten to robi tak naturalnie, jakby robił to od miesiący. Może różnica w mięśniach, ogólnie mój maluch ma cały tłuszcz w udach xd. Niesamowicie też trzyma głowę, jestem mega pod wrażeniem. Już nie mogę się doczekać aż będzie siedział i rozpoczniemy rozszerzanie diety.

Co do karmienia to ostatnio coraz rzadziej co trzy, a nawet się zdarza 4 godziny. W nocy różnie, ogólnie pierwsze 4h śpi , codziennie usypia o 19 i od jakiegoś czasu karmienie 23, później 2, a później to już potrafi się budzić co 2h na karmienie, ale ogólnie w nocy nie wstaje. Teraz tylko mam wrażenie, że on się budzi bo mu gorąco. Wczoraj to mokry był, dzisiaj szukałam jakiegoś spiworka innego, ale wszystkie mają wypełnienie z plastiku. I w sumie to nie wiem w czym on ma spac. W czym wasze maluchy śpią ?

2019🩷
    2025🩵

Wysłany: 13 grudnia 2025, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia pisałaś, że twój 6 latek słabo je. Moja też ma taką fazę i trochę mnie to zaczyna stresować, może nic nie jeść i to nawet głodu nie czuje. :/ Czy Twoje starsze dzieci też tak wiecznie coś wylewają, upuszczają itp.? Bo mi już ręce opadają jak ona raz dziennie jakiejś szklanki z wodą nie wyleje to jest święto.

2019🩷
    2025🩵
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2025, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:

Co do karmienia to ostatnio coraz rzadziej co trzy, a nawet się zdarza 4 godziny. W nocy różnie, ogólnie pierwsze 4h śpi , codziennie usypia o 19 i od jakiegoś czasu karmienie 23, później 2, a później to już potrafi się budzić co 2h na karmienie, ale ogólnie w nocy nie wstaje. Teraz tylko mam wrażenie, że on się budzi bo mu gorąco. Wczoraj to mokry był, dzisiaj szukałam jakiegoś spiworka innego, ale wszystkie mają wypełnienie z plastiku. I w sumie to nie wiem w czym on ma spac. W czym wasze maluchy śpią ?
    Właśnie jak szukałam śpiworka to nie znalazłam żadnego bez poliestru w środku. Sama jestem uczulona na poliester i wolę małemu kupować rzeczy bez niego, ale poddałam się i kupiłam śpiworek taki jaki można było... No ale ma to też plusy, bo bardzo szybko schnie. Jak rano się okazuje, że trzeba go wyprać, to o ile od razu się wrzuci do pralki i od razu po wypraniu z niej wyciągnie to do wieczora wysycha.
    Tak samo miałam problem ze znalezieniem wkładek laktacyjnych. Ten poliester to już ładują wszędzie... W gąszczu wielu możliwości wielorazowych wkładek znalazłam tylko jedne w 100% bawełniane i jedne z wełny merino.
    Proszę, daj znać jak znajdziesz jakiś śpiworek bez sztucznych materiałów. Też muszę kupić nowy, bo obecny jest już za wąski. Tzn. nie to że mały jest taki gruby w pasie 😄 tylko ogranicza mu nogi.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • Ewa6 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2025, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    W środę mieliśmy szczepienie, nie było naszej pediatry i inna nas kwalifikowała. Zostałam potraktowana jako antyszczepionkpwiec bo nie chcialam się zgodzić na zakup 6 w 1 ani na podanie 4 zastrzyków na raz tych z nfz . Nasza pediatra cieszy się że w ogóle szczepienie dziecko i pozwala na rozdzielenie czyli dostaje 2 zastrzyki plus rotavirus i w następnym terminie kolejne 2 zastrzyki. Zgłaszam że mały ma stan podgorączkowy 37-37,3 to stwierdziła ze teraz mówimy są inne i nie ma przeciwskazań do szczepienia. ... darł się w nieboglosy. Zasnal w aucie wiec jeździliśmy godzinę aż się obudził. Później godzinę było ok nawet trochę się śmiał a później to już nieutulony płacz. Podałam paracetamol nic. W końcu mąż pojechał do apteki dostał nurofen w czopkach i jeszcze przypomniało mi się że mam viburcol w domu i jakoś się udało go uspokoić. Czwartek marudny. W piątek rano cały rozpalony. Poszliśmy do naszej Pani Doktor. Zrobili test combo praz crp i crp wyszło 26. I uwaga pielęgniarka pytała lekarkę czy to nie po szczepieniu. Niby nie. Ale temperature miał w gabinecie 37,8. Dostał antybiotyk zinnat, wit c cebion i w poniedziałek mamy przyjść na crp jeszcze raz. Po tym zinnat ma straszne gazy. Kilka razy dziennie muszę użyć rurki windy. Ciepła pieluszkę przykładam. Tak mi go żal bo taki mały a już antybiotyk. Z drugiej strony wolę tak niż wylądować w szpitalu. Dużo zdrówka Dziewczyny dla Was i waszych maluchów.

Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    13w3d CRL 7cm I prenatalne
    19w4d 315g
    20w5d II prenatalne 407g 💙
    21w4d Echo serca wszystko ok
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    30w5d III prenatalne 1688g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
    37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy.
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2025, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa6 wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    W środę mieliśmy szczepienie, nie było naszej pediatry i inna nas kwalifikowała. Zostałam potraktowana jako antyszczepionkpwiec bo nie chcialam się zgodzić na zakup 6 w 1 ani na podanie 4 zastrzyków na raz tych z nfz . Nasza pediatra cieszy się że w ogóle szczepienie dziecko i pozwala na rozdzielenie czyli dostaje 2 zastrzyki plus rotavirus i w następnym terminie kolejne 2 zastrzyki. Zgłaszam że mały ma stan podgorączkowy 37-37,3 to stwierdziła ze teraz mówimy są inne i nie ma przeciwskazań do szczepienia. ... darł się w nieboglosy. Zasnal w aucie wiec jeździliśmy godzinę aż się obudził. Później godzinę było ok nawet trochę się śmiał a później to już nieutulony płacz. Podałam paracetamol nic. W końcu mąż pojechał do apteki dostał nurofen w czopkach i jeszcze przypomniało mi się że mam viburcol w domu i jakoś się udało go uspokoić. Czwartek marudny. W piątek rano cały rozpalony. Poszliśmy do naszej Pani Doktor. Zrobili test combo praz crp i crp wyszło 26. I uwaga pielęgniarka pytała lekarkę czy to nie po szczepieniu. Niby nie. Ale temperature miał w gabinecie 37,8. Dostał antybiotyk zinnat, wit c cebion i w poniedziałek mamy przyjść na crp jeszcze raz. Po tym zinnat ma straszne gazy. Kilka razy dziennie muszę użyć rurki windy. Ciepła pieluszkę przykładam. Tak mi go żal bo taki mały a już antybiotyk. Z drugiej strony wolę tak niż wylądować w szpitalu. Dużo zdrówka Dziewczyny dla Was i waszych maluchów.
    Co to znaczy że nie chciałaś się zgodzić? Nie wiem jak to u ciebie w przychodni, ale u mnie nie wystarczy, że się zgodzę, tylko jeszcze muszę sama po tą szczepionkę pójść do apteki i zapłacić niemałe pieniądze. Mało tego, muszę jeszcze wcześniej zamówić, bo nie ma jej w aptece od ręki oraz osobiście dostarczyć do przychodni. Wg mnie warto tą szczepionkę kupić, ale kosztuje nie 15 ani 50 zł tylko znacznie więcej i trzeba się trochę pofatygować. Ja kupuję jeszcze szczepionkę na pneumokoki więc jednorazowo w aptece zostawiam prawie 500zł, a też jak już zaczęliśmy tak szczepić to musimy kontynuować, nie możemy przejść na te finansowane.
    I tak, dobrze że w ogóle dziecko jest szczepione. Jeśli rodzice chcą zmienić trochę schemat szczepień, ale ogólnie szczepić chcą, to niech doktorka nie wydziwia, bo bardzo łatwo ludzi zniechęcić, szczególnie w gąszczu antyszczepionkowej dezinformacji.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png

Wysłany: 14 grudnia 2025, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie to ty decydujesz jak, kiedy i czym chcesz szczepić. Lekarki jedyne zadanie to sprawdzić czy dziecko jest zdrowe. Wyśmiałabym taką lekarkę i jeszcze zgłosiła. Już mam po dziurki w nosie ludzi i ich wiecznych opinii. Niech robią co do nich należy, a to co myślą niech zostawią dla siebie. 😤

Dysia08 lubi tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵

Wysłany: 14 grudnia 2025, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Właśnie jak szukałam śpiworka to nie znalazłam żadnego bez poliestru w środku. Sama jestem uczulona na poliester i wolę małemu kupować rzeczy bez niego, ale poddałam się i kupiłam śpiworek taki jaki można było... No ale ma to też plusy, bo bardzo szybko schnie. Jak rano się okazuje, że trzeba go wyprać, to o ile od razu się wrzuci do pralki i od razu po wypraniu z niej wyciągnie to do wieczora wysycha.
    Tak samo miałam problem ze znalezieniem wkładek laktacyjnych. Ten poliester to już ładują wszędzie... W gąszczu wielu możliwości wielorazowych wkładek znalazłam tylko jedne w 100% bawełniane i jedne z wełny merino.
    Proszę, daj znać jak znajdziesz jakiś śpiworek bez sztucznych materiałów. Też muszę kupić nowy, bo obecny jest już za wąski. Tzn. nie to że mały jest taki gruby w pasie 😄 tylko ogranicza mu nogi.

Rzelka w smyku były śpiworki bawełniane z wypełnieniem z silikonu antyalergicznego. Prawie wzięłam, kosztował 139zł (Edit: firmy Pulp). Jednak stwierdziłam, że dołożę i kupię merino. Kupiłam wczoraj Maylily, w sklepie prawie 400zł, ale na Vinted z metką kupiłam za 150, jak przyjdzie dam znać czy jest fajny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2025, 12:50

2019🩷
    2025🩵
  • Ewa6 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2025, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Co to znaczy że nie chciałaś się zgodzić? Nie wiem jak to u ciebie w przychodni, ale u mnie nie wystarczy, że się zgodzę, tylko jeszcze muszę sama po tą szczepionkę pójść do apteki i zapłacić niemałe pieniądze. Mało tego, muszę jeszcze wcześniej zamówić, bo nie ma jej w aptece od ręki oraz osobiście dostarczyć do przychodni. Wg mnie warto tą szczepionkę kupić, ale kosztuje nie 15 ani 50 zł tylko znacznie więcej i trzeba się trochę pofatygować. Ja kupuję jeszcze szczepionkę na pneumokoki więc jednorazowo w aptece zostawiam prawie 500zł, a też jak już zaczęliśmy tak szczepić to musimy kontynuować, nie możemy przejść na te finansowane.
    I tak, dobrze że w ogóle dziecko jest szczepione. Jeśli rodzice chcą zmienić trochę schemat szczepień, ale ogólnie szczepić chcą, to niech doktorka nie wydziwia, bo bardzo łatwo ludzi zniechęcić, szczególnie w gąszczu antyszczepionkowej dezinformacji.
    Próbowała mnie lekarka zmusić do zakupu 6 w 1 w przychodni. Oni mają szczepionki u siebie. A ja stwierdziłam, że skoro robię te na nfz to już przy nich zostanę. Przynajmniej w tym cyklu. Na szczęście 9 stycznia będzie już nasza lekarka i nie będzie widziwiania.

Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    13w3d CRL 7cm I prenatalne
    19w4d 315g
    20w5d II prenatalne 407g 💙
    21w4d Echo serca wszystko ok
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    30w5d III prenatalne 1688g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
    37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy.
  • Dysia08 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2025, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Dokładnie to ty decydujesz jak, kiedy i czym chcesz szczepić. Lekarki jedyne zadanie to sprawdzić czy dziecko jest zdrowe. Wyśmiałabym taką lekarkę i jeszcze zgłosiła. Już mam po dziurki w nosie ludzi i ich wiecznych opinii. Niech robią co do nich należy, a to co myślą niech zostawią dla siebie. 😤
    W pełni się zgadzam z Twoją opinią. U nas też lekarka zmuszała na siłę do szczepień. I nie chodziło ,o to że jesteśmy anty . Dziecko było po zapaleniu mięśnia sercowego i miało jeszcze problemy zdrowotne wynikające z tego . Musiałam się kłócić,żeby dziecko nie dostało kilku szczepien na raz. I tak dostaliśmy potężnego kopa i jak syn dostał gorączki to podskoczyło mu bardzo tętno i wylądowaliśmy na obserwacji w szpitalu. 😨
    Regina -Co do niejedzenia i rozlewania to u nas też jest z tym problem. Tylko,że mój syn nie potrafi wysiedzieć przy stole . Też mu często coś leci ,wypada. Ale to chyba nie jest wiek jeszcze w którym ta koordynacja jest w pełni rozwinięta. A co do jedzenia to u nas z pulchnego niemowlaka zrobił się bardzo szczupły przedszkolak. I na to chyba nie ma reguły.

U nas noce znowu z dużą ilością karmień. Czemu ? Nie wiem . Dzielnie wstaje, bo nie mam wyjścia . Wczoraj mnie moje najmłodsze dziecko poirytowało. Jak jestem z nim sama to zawsze są tylko turbo drzemki -15-30 min . I tyle.
    Wczoraj został z tatą . I co? 2 i pół godziny snu nieprzerwanie. Można ? Można . Oczywicie ja poszłam że starszym na urodziny ,a mój mąż w tym czasie pisał mi jak to w ogóle on odpoczywa przy niemowlaku ,bo ten tylko ładnie zjadł i śpi . Jak ja z nim zostaje to czasem udaje mi się wyjść do toalety i powiesić pranie na jednej drzemce 🫠
    To chyba jest męska solidarność poprostu.

ReginaPhalange lubi tę wiadomość

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2025, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia08 wrote:
    W pełni się zgadzam z Twoją opinią. U nas też lekarka zmuszała na siłę do szczepień. I nie chodziło ,o to że jesteśmy anty . Dziecko było po zapaleniu mięśnia sercowego i miało jeszcze problemy zdrowotne wynikające z tego . Musiałam się kłócić,żeby dziecko nie dostało kilku szczepien na raz. I tak dostaliśmy potężnego kopa i jak syn dostał gorączki to podskoczyło mu bardzo tętno i wylądowaliśmy na obserwacji w szpitalu. 😨
    Regina -Co do niejedzenia i rozlewania to u nas też jest z tym problem. Tylko,że mój syn nie potrafi wysiedzieć przy stole . Też mu często coś leci ,wypada. Ale to chyba nie jest wiek jeszcze w którym ta koordynacja jest w pełni rozwinięta. A co do jedzenia to u nas z pulchnego niemowlaka zrobił się bardzo szczupły przedszkolak. I na to chyba nie ma reguły.

U nas noce znowu z dużą ilością karmień. Czemu ? Nie wiem . Dzielnie wstaje, bo nie mam wyjścia . Wczoraj mnie moje najmłodsze dziecko poirytowało. Jak jestem z nim sama to zawsze są tylko turbo drzemki -15-30 min . I tyle.
    Wczoraj został z tatą . I co? 2 i pół godziny snu nieprzerwanie. Można ? Można . Oczywicie ja poszłam że starszym na urodziny ,a mój mąż w tym czasie pisał mi jak to w ogóle on odpoczywa przy niemowlaku ,bo ten tylko ładnie zjadł i śpi . Jak ja z nim zostaje to czasem udaje mi się wyjść do toalety i powiesić pranie na jednej drzemce 🫠
    To chyba jest męska solidarność poprostu.
    Maluchy chyba wyczuwają, kiedy długa drzemka jest niewskazana i wtedy długo śpią 😄 mój dzisiaj na spacerze spał dwie godziny i chyba spałby dalej, gdybym już nie wróciła do domu. Zrobiłam wokół osiedla trzy kółka. Do tej pory jak spacery trwały 30-40 minut to nie odchodzę daleko od domu i dzisiaj tak krążyłam kule razy po tej samej trasie. 😏 Już raz mi tak spał przed wyjazdem do fizjoterapeuty. Dzisiaj pewnie trenował przed naszym wyjściem na szczepienia pojutrze. 😄
    U nas dzisiaj nocka "jak dawniej" (czyli jak jakiś miesiąc temu), bo ostatnio też mały częściej się budził. Dzisiaj spał bez przerwy 23:30-5:00, więc super. Tyle, że trudno położyć go spać, bo jak kładę go 20-21 to traktuje to jako drzemkę, po której następuje dwugodzinne okno aktywności 😐 no ale wolę takie okno o północy niż o 3. 😌

osiecka89 lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png

Wysłany: 15 grudnia 2025, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia nie wiem czy istnieją dzieci co przy stole siedzą i jedzą, ja takich nie znam. Oczywiście, że z mężem spokój. Dzieciaki chyba cycka wyczuwają i wolą nie spać.

U nas mały śpi już no super, od 19 do 6. Wczoraj karmienia 19,23 i w końcu 5 rano! I mielimy drzemkę razem w dzień 2h! On chyba widział, że jestem po nocy zmęczona bo sądziłam, że będzie się budził, więc co chwila sprawdzałam czy wstanie, a on spał od tej 23 do 5 no jestem w końcu dumna i wiem, że tak się da więc mam nadzieję, że zacznie się to powtarzać. Ogólnie to rzucał się jak karp bez wody w nocy, nogi góra dół, baki leciały, ale najważniejsze, ze to go po prostu nie wybudziło ❤️.

W dzień jest mega pogodny i świetnie się go już na drzemki kładzie bez większych problemów, w końcu trochę w domu posprzątałam, a nawet byliśmy w stanie grać w monopoly z córką, a mały spał zaraz obok.

Chwilo trwaj ❤️.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2025, 18:43

Rzelka, osiecka89, _KaFka_ lubią tę wiadomość

2019🩷
    2025🩵
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2025, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ReginaPhalange wrote:
    Dysia nie wiem czy istnieją dzieci co przy stole siedzą i jedzą, ja takich nie znam. Oczywiście, że z mężem spokój. Dzieciaki chyba cycka wyczuwają i wolą nie spać.

U nas mały śpi już no super, od 19 do 6. Wczoraj karmienia 19,23 i w końcu 5 rano! I mielimy drzemkę razem w dzień 2h! On chyba widział, że jestem po nocy zmęczona bo sądziłam, że będzie się budził, więc co chwila sprawdzałam czy wstanie, a on spał od tej 23 do 5 no jestem w końcu dumna i wiem, że tak się da więc mam nadzieję, że zacznie się to powtarzać. Ogólnie to rzucał się jak karp bez wody w nocy, nogi góra dół, baki leciały, ale najważniejsze, ze to go po prostu nie wybudziło ❤️.

W dzień jest mega pogodny i świetnie się go już na drzemki kładzie bez większych problemów, w końcu trochę w domu posprzątałam, a nawet byliśmy w stanie grać w monopoly z córką, a mały spał zaraz obok.

Chwilo trwaj ❤️.
    ❤️
    Też tak chcę! 😄
    Szczególnie tego spania od 19. Mój właśnie po drzemce i na pewno będzie jeszcze jedna...

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2025, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki podgrzewacz do butelek polecacie ? Niestety będę musiała włączyć mm na noc, a przynajmniej spróbuję. Mały coraz bardziej przegina z pobudkami. Budzi się co 2h, z czego jego mlamlanie i potem moje usniecie zajmuje 0,5h więc co 1,5h pobudki. Jeszcze wcześniej spał chociaż te 3/4h ciągiem jeden raz a teraz dramat. Zaczyna się robić to samo co ze starszakami ale ja nie mam na to już siły 😜
    Mleko już mam i butelkę, potrzebuje podgrzewacza

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2025, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Dziewczyny jaki podgrzewacz do butelek polecacie ? Niestety będę musiała włączyć mm na noc, a przynajmniej spróbuję. Mały coraz bardziej przegina z pobudkami. Budzi się co 2h, z czego jego mlamlanie i potem moje usniecie zajmuje 0,5h więc co 1,5h pobudki. Jeszcze wcześniej spał chociaż te 3/4h ciągiem jeden raz a teraz dramat. Zaczyna się robić to samo co ze starszakami ale ja nie mam na to już siły 😜
    Mleko już mam i butelkę, potrzebuje podgrzewacza
    O nieeee i nie ma nadziei, że to przejściowe? Mój ostatnio też ma gorsze niektóre nocki, ale wtedy po prostu śpi z nami i ja nawet za bardzo nie wstaję, tylko cyca podsuwam.
    Dzisiaj w nocy budził się chyba 4 razy, ale trochę źle się czuje... Jednak mąż zaraził katarem. Ciekawe jak pójdzie dzisiejsze szczepienie 😐

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Laparoskopia 🆗
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    11 🥚, 3 zarodki,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486

age.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ