🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
No mój akurat okrutnie płakał, z bólu albo jakiegoś innego dyskomfortu i nie dało się łatwo podać. Kapałam po kropelce, a i tak się krztusił i sporo lądowało dookoła. Jak tak sobie przypomnę to Espumisan z łyżeczki przyjmował ładnie, więc po prostu histeria wszystko skomplikowała.ReginaPhalange wrote:Haha no to mój się nadaje na aktora, baliśmy że mu pedicamol nie posmakuje, że będzie plucie bo podobno okrutny jest w smaku, a on to wciągnął i zadowolony xD.
Dzisiaj biogaia wleciała bo kupy co parę dni to trząsł się nad tą łyżeczką i odrazu połknął.
Milka co ty gadasz z tą kupa? To od MM?
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

-
No właśnie, ja też mam zagwozdkę z wózkiem. Nasza gondola jest do 9 kg i nie wiem, czy to oznacza, że już zaraz powinniśmy przejść na spacerówkę? Te spacerówki z wózków 2w1 rozkładają się na płasko i niby są odpowiednie dla takich małych dzieci, ale nie wiem... No ale z drugiej strony jak już będzie za ciężki na gondolę to co zrobić?Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486

-
Rzelka wrote:No właśnie, ja też mam zagwozdkę z wózkiem. Nasza gondola jest do 9 kg i nie wiem, czy to oznacza, że już zaraz powinniśmy przejść na spacerówkę? Te spacerówki z wózków 2w1 rozkładają się na płasko i niby są odpowiednie dla takich małych dzieci, ale nie wiem... No ale z drugiej strony jak już będzie za ciężki na gondolę to co zrobić?
Mojemu zostało trochę miejsca w gondoli akurat myślę, że się wyrobimy do końca zimy bo w gondoli jednak cieplej. Pamiętam, że córka jeździła na płasko w spacerówce przez jakiś czas bo gondola była już za mała.
Ja lece 2w1 az wyrośnie, a później planujemy kupno przyczepki z opcją wózka.2019🩷
2025🩵 -
Rzelka wrote:No mój akurat okrutnie płakał, z bólu albo jakiegoś innego dyskomfortu i nie dało się łatwo podać. Kapałam po kropelce, a i tak się krztusił i sporo lądowało dookoła. Jak tak sobie przypomnę to Espumisan z łyżeczki przyjmował ładnie, więc po prostu histeria wszystko skomplikowała.
Może być.2019🩷
2025🩵 -
Rzelka wrote:No właśnie, ja też mam zagwozdkę z wózkiem. Nasza gondola jest do 9 kg i nie wiem, czy to oznacza, że już zaraz powinniśmy przejść na spacerówkę? Te spacerówki z wózków 2w1 rozkładają się na płasko i niby są odpowiednie dla takich małych dzieci, ale nie wiem... No ale z drugiej strony jak już będzie za ciężki na gondolę to co zrobić?
O kurna, nasza też do 9kg. Sprawdziłam po twoim wpisie. Wazylismy małego na wadze domowej, na początku stycznia o było 8,1 kg. Podpytam fizjo jak ona widzi to wcześniejsze przesiadanie się do spacerówki.
Milka z tym spaniem dzieci podczas badania to śmiech na sali. Chciałbym zobaczyć statystyki, ile badań udaje się przeprowadzić 😏
Mi
Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Milka1991 wrote:Osiecka a dziękuję ale nie udało się 😅 młody się nie wespal i nie dało się zrobić badania. Nie znoszę tych badań gdzie on musi spać. No jak zmusić dziecko do głębokiego snu ? Oczywiście był przetrzymywany długo bez drzemki i jedzenia ale nic to nie dało. Obudziło go skrzypniecie drzwi. To już nie jest noworodek któremu orkiestra nad uchem by nie przeszkadzała...ale podstawowe badanie wyszło w porządku, widać że słyszy normalnie więc luz.
Za to pojawił się nowy problem. Od trzech tygodni biegunki i dziś troszkę krwi w kupie i czerwone policzki. Podejrzewam alergię na bmk. Zajebiście 🥴 póki co rezygnuję z nabiału a w czwartek pojedziemy do lekarza...
Zmiana tematu. Przymierzam się do kupna spacerówki. Nie chce tego klocka od gondoli 2w1. Zależy mi na leciutkim super szybko składanym wózeczku. Macie coś na oku ?[/QUOTE
Kiepsko z tą alergią. To ciężka do utrzymania dieta jest ta bmk.
Co do wózków to robiłam research już ,bo ja muszę mieć dwie spacerówki żeby nie przekładać z auta do auta itd . Poza tym też chce mieć jedną lżejszą taka typową do wyjazdów . Zależy czego oczekujesz od wózka . Chcesz taki mały składany samolotowy ? Ja patrzyłam na takie spacerówki . Są ekstra . Są lekkie , poręczne ,ale mają już kiepska amortyzację niestety . Jeśli nie poszukujesz wózka do terenów trudnych to fajny jest bugaboo butterfly 2. Jest nawet dośc duży jeśli chodzi o siedzisko. Turbo lekko i zwinny. Ale ma małe koła i na trudne tereny się nie nadaje . Fajny ,ale droższy jest też joolz aer tylko że średnio do mnie przemawia kwestia spania w tym wózku . Wydaje się miękki w oparciu za bardzo . Z lekkich też też easywalker Rockey dostępny w rozmiarze s,m i l. Czyli sama wybierasz koła jakie chcesz, a reszta bez zmian w każdym rozmiarze . Też mnie bardzo przekonuje . Ale ja lubię akurat ta marke.
-
Daj znać jak po wizycie .Milka1991 wrote:Dysia chcę żeby był lekki ale z dobrymi kołami bo mieszkamy na wsi a tu wiadomo trawiaste podwórko, drogi polne itd. przejrze co tam napisałaś..
Dziś idę do lekarza z młodym. Zobaczymy co powie na te biegunki
Faktycznie wózek najlepiej sprawdzić . Easywalker Jackey Xl ma duże koła i dobra amortyzację. Ale waga już 8.5 kg. Ja się skłaniam ku temu właśnie ,bo ja też mam koło siebie raczej drogi nieutwardzone. Poza tym lubię się szwendać tu i tam 😅
Osiecka -dzieki za wsparcie . Wiem ,że może panikuje . Mój najstarszy syn jest w spektrum autyzmu i jak teraz maluszek ma jakieś problemy to ja jestem cała spięta i zdenerwowana i tylko tego się doszukuje. Wiem,że nie powinnam i że to na wyrost . -
Milka1991 wrote:Osiecka a dziękuję ale nie udało się 😅 młody się nie wespal i nie dało się zrobić badania. Nie znoszę tych badań gdzie on musi spać. No jak zmusić dziecko do głębokiego snu ? Oczywiście był przetrzymywany długo bez drzemki i jedzenia ale nic to nie dało. Obudziło go skrzypniecie drzwi. To już nie jest noworodek któremu orkiestra nad uchem by nie przeszkadzała...ale podstawowe badanie wyszło w porządku, widać że słyszy normalnie więc luz.
Za to pojawił się nowy problem. Od trzech tygodni biegunki i dziś troszkę krwi w kupie i czerwone policzki. Podejrzewam alergię na bmk. Zajebiście 🥴 póki co rezygnuję z nabiału a w czwartek pojedziemy do lekarza...
Zmiana tematu. Przymierzam się do kupna spacerówki. Nie chce tego klocka od gondoli 2w1. Zależy mi na leciutkim super szybko składanym wózeczku. Macie coś na oku ?
Ja polecam Espiro Pearl, jest lekki i ma dobrą amortyzację. Użytkuje od 3 tygodni, bo córka zaczęła robić akrobacje w gondoli i musiałam zmienić szybko. Wart swojej ceny.
-
ReginaPhalange wrote:Dziewczyny ktoś już się orientował co kupić do rozpoczęcia rozszerzania diety? My jeszcze nie, ale powoli szukam czegoś. Jakieś miseczki z jakiegoś naturalnego materiału najlepiej z przyssawka? Ktoś coś poleca jakieś łyżeczki?
My rozszerzamy lada moment i w ogóle o tym nie myślałam. Ale chyba jak będę w galerii to wezmę co będzie po prostu. Mam jeszcze bon do smyka to już wiem na co wydam. Mamy zalecenie wprowadzić jak najszybciej ryby, mięso i jaja ze względu na niedobór żelaza i anemię. Będzie się działo 😅
A póki co rano poszły badania kału i odstawiony u mnie nabiał na dwa tygodnie 🙈
Rzelka lubi tę wiadomość
-
Ja stawiam na coś co się nie tłucze i nie robi dużo hałasu jak spadnie 😅 chociaż na początku raczej dziecko samo nie będzie jadło, więc raczej ja będę trzymać miseczkę. Chyba że jednak zdecyduję się na blw albo mieszane, ale to na razie dostałam taki silikonowy talerzyk/podstawkę, który ma się przysysać do stolika. Na pewno muszę rozejrzeć się za łyżeczką, bo nie mam ani jednej, a o ile salaterki mogę użyć takiej jaką mam, to zwykłej łyżeczki mu nie dam.
Wróciliśmy po świętach do domu i jestem styrana. Nie wyspałam się, bo mały nie chciał spać w przygotowanym dla niego łóżeczku, spał z nami, a nasze tamtejsze łóżko jest już kompletnie rozklekotane. Nie pilnowałam regularnych drzemek i był chyba mocno przebodźcowany i spał koszmarnie. Myśleliśmy żeby wracać jutro rano, ale chociaż na ogół uwielbiam tam być, to chyba już nie zniosłabym kolejnej takiej nocy tam i by nas raczej zasypało śniegiem, więc cudownie że już wróciliśmy.
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Laparoskopia 🆗
Grudzień IVF:
AMH 3,5
11 🥚, 3 zarodki,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486

-
My po starszej mamy:ReginaPhalange wrote:Dziewczyny ktoś już się orientował co kupić do rozpoczęcia rozszerzania diety? My jeszcze nie, ale powoli szukam czegoś. Jakieś miseczki z jakiegoś naturalnego materiału najlepiej z przyssawka? Ktoś coś poleca jakieś łyżeczki?
- krzesełko antilop z ikei z dołożonym podnóżkiem + poducha
- talerzyk i miseczke oxo na przyssawki, oprócz tego zwykłe plastikowe talerzyki i miseczki z ikei za grosze
- łyżeczki z rossmanna - 6 szt.+ jakieś podróby tych z pierwsze smaki kupione na ali
- kubek doidy + reflo
- bbox
- fartuszki z rękawkami z rossmanna + jakieś randomowe śliniaki ceratkowe -
U nas ze spaniem aktualnie jest tragedia. Nienawiść do cyca w pełni, więc usypianie tylko przez bujanie - na 20 minut bujania przypada tyle samo drzemki i nie ma opcji, żeby to przedłużyć, mimo że śpi na nas 😮💨 A ona jest śpiochem, więc ciągle niewyspana tylko jojczy przez cały czas… Wczoraj przy wieczornym usypianiu myślałam, że wyjdę z siebie jak w 1,5h mi się obudziła 6 razy.. Śpiąc na mnie 🫣 Potem już było znośnie aż do 5, bo znów nic się nie podobało i nijak nie mogł jej uśpić 😮💨
Z pozytywów to od wczoraj wróciłyśmy do wózka i jest nieźle - wczoraj spacer prawie godzinę, dzisiaj ponad 1,5h. Nawet coś tam pospała. Uwielbiam moją gondole za opcje bujania, bo jak był kryzys po 20 minutach to pokicałam 5 minut i młoda odpadła 🤭 -
Jasmin1517 wrote:My po starszej mamy:
- krzesełko antilop z ikei z dołożonym podnóżkiem + poducha
- talerzyk i miseczke oxo na przyssawki, oprócz tego zwykłe plastikowe talerzyki i miseczki z ikei za grosze
- łyżeczki z rossmanna - 6 szt.+ jakieś podróby tych z pierwsze smaki kupione na ali
- kubek doidy + reflo
- bbox
- fartuszki z rękawkami z rossmanna + jakieś randomowe śliniaki ceratkowe
Właśnie o taką miseczkę mi chodziło, fajna ? Obczaję też te fartuszki z rękawami z Rossmana chyba nie widziałam u mnie i wzięłam jakiś silikonowy. Kubek diody hymn zapomniałam o tym, a u córki zaczęliśmy od bboxa. Ma to sens ten diody ?
2019🩷
2025🩵 -
Talerzyk i miseczka Oxo fajne, młoda długo nie radziła sobie z odczepieniem tego od stoliczka. I po 3 latach nadal dobrze trzyma.ReginaPhalange wrote:Właśnie o taką miseczkę mi chodziło, fajna ? Obczaję też te fartuszki z rękawami z Rossmana chyba nie widziałam u mnie i wzięłam jakiś silikonowy. Kubek diody hymn zapomniałam o tym, a u córki zaczęliśmy od bboxa. Ma to sens ten diody ?
Widzę, że nadal te fartuszki (śliniak z długim rękawem) w Rossmannie są i nawet aktualnie na promce. My mamy 3 i tylko przepieraliśmy po posiłku pod bieżącą woda.
Kubek doidy całkiem spoko do nauki picia z otwartego kubka. Jest lekki i skośny, starsza nieźle sobie z niego radziła. Niby zalecana jest nauka picia z otwartego kubka, a bidony tylko na ewentualne wyjścia 🤷🏻♀️ -
Jasmin1517 wrote:U nas ze spaniem aktualnie jest tragedia. Nienawiść do cyca w pełni, więc usypianie tylko przez bujanie - na 20 minut bujania przypada tyle samo drzemki i nie ma opcji, żeby to przedłużyć, mimo że śpi na nas 😮💨 A ona jest śpiochem, więc ciągle niewyspana tylko jojczy przez cały czas… Wczoraj przy wieczornym usypianiu myślałam, że wyjdę z siebie jak w 1,5h mi się obudziła 6 razy.. Śpiąc na mnie 🫣 Potem już było znośnie aż do 5, bo znów nic się nie podobało i nijak nie mogł jej uśpić 😮💨
Z pozytywów to od wczoraj wróciłyśmy do wózka i jest nieźle - wczoraj spacer prawie godzinę, dzisiaj ponad 1,5h. Nawet coś tam pospała. Uwielbiam moją gondole za opcje bujania, bo jak był kryzys po 20 minutach to pokicałam 5 minut i młoda odpadła 🤭
Ogólnie mój ma 4-5 drzemek w ciągu dnia i każda jest 25-45 minut, nie ma opcji na dłuższą, a domaga się spania bardzo i w końcu już od paru dni budzi się bez płaczu tylko z bananem. U nas każda drzemka jest w wózku, albo po domu, albo na dworze, ale długość jest taka sama. Zazwyczaj jakieś 5 minut mi usypianie go zajmuje w porywach do 15. W nocy lepiej u nas, biorę go do siebie dopiero o 4, a tak to śpi w kołysce dzięki której mam czasami dłuższe spanie bo bujne i usypia.
A jaka masz gondolę ?2019🩷
2025🩵 -
Jasmin1517 wrote:Talerzyk i miseczka Oxo fajne, młoda długo nie radziła sobie z odczepieniem tego od stoliczka. I po 3 latach nadal dobrze trzyma.
Widzę, że nadal te fartuszki (śliniak z długim rękawem) w Rossmannie są i nawet aktualnie na promce. My mamy 3 i tylko przepieraliśmy po posiłku pod bieżącą woda.
Kubek doidy całkiem spoko do nauki picia z otwartego kubka. Jest lekki i skośny, starsza nieźle sobie z niego radziła. Niby zalecana jest nauka picia z otwartego kubka, a bidony tylko na ewentualne wyjścia 🤷🏻♀️
Ja pewnie wtedy tego nie widziałam i lecieliśmy z bboxem od małego i dlatego później też jak wleciały tubki to nie miała problemu z załapaniem jak się z tego je. Haha może przez to wiecznie teraz wylewa bo za późno kubek jej wprowadziłam 🤣, a ma już 7 lat prawie.2019🩷
2025🩵 -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH