Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
zabuszka wrote:aaa przypomnialo mi sie co mialam spytac takie pytanie nie najmilszeale tez macie problemy z hemoroidami?? ja mialam juz przed ciaza ale jest coraz gorzej ..;/ praca kasjerki w biedronce dala swoje rezultaty
Na szczęście nigdy nie miałam, na razie nic się nie pojawiło.
-
KaroLinka masz rację! Zupełnie o tym nie pomyślałam! Dobrze, że kupiłam i zielone i białe... Bo okazuje się, że choć na bangli białe pampki mają dobrą ocenę to zdarzają się przypadki dzieciaczków, które miały na nie uczulenie... Prawdopodobnie na balsam, którym są nasączone.
I tu się przydają fanciki ze szkoły rodzenia i od położnej mam do wypróbowania 2 pieluszki happy, 2 dady, pampki zielone i pampki białe. Mam nadzieję, że malutka nie będzie miała uczulenia na białe bo inaczej trzeba będzie je komuś sprezentować.. -
Fanty ze szkoły rodzenie i od położnej to naprawde ekastra pomoc można wypróbować i zdecydować . Mam nadzieje że jednak dzieciaczki nie będą miały żadnego uczulenia . Ale jednak lepiej dmuchać na zimne troszeczkę no nie ?
karusia lubi tę wiadomość
-
karusia wrote:Kochane, ostatni poruszałyśmy wątek od kiedy na ktg? Ja mam wizytę dopiero 17 czerwca.. to będzie 37 tc. wczoraj poinformowałam o tym moją położna i ona powiedziała, że od 36 tygodnia powinnam mieć raz w tygodniu ktg i zaprasza mnie na nie w poniedziałek. Was też lekarze/ położne kierują od 36 tc?
U nas piękna pogoda i za dwie godzinki jadę do koleżanki, na wieś na spacery po lesie
Mi położna mówiła coś o 37 tc, ze wtedy pasuje zrobić pierwsze ktg, ale słyszałam też że niektórzy czekają prawie do terminu porodu, jeśli nic się oczywiście nie dzieje.
A kolejną wizytę też mam 11 czerwca, zobaczę wtedy jak się sytuacja rozwija.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 13:09
-
lolka83 wrote:Zapytałam o to mojego ginia. Powiedział, że wszystko mi powie na następnej wizycie, ktora mam 11 czerwca. Także nie wiem czy mnie wysle czy nie.
Wiesz duzo czytalam, to niektorzy lekarze wysylaja po 36 tyg, bo tak, inni jak sie cos dzieje z szyjka albo skurcze, inni dopiero jak zbiliza sie termin porodu.
Co lekarz to praktyka.
Dokładnie! Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która zaczyna 34 tc i jej lekarz zlecił już wizyty co 2 tyg. chociaż ciąża przebiega prawidłowo. U nas w sobotę zaczynamy 36 tc i kolejna wizyta dopiero 17.06, czyli standardowo jak co miesiąc, a mi się wydaje, że ten 17 czerwca to już przed samiusieńkim porodem
dzień za dniem płynie jak szalony... to już tak blisko...! -
Ja ide na wizyte jutro i też zapytam o to Ktg bo jeszcze moja gin nic o tym nie wspomniała .
Tak dizewczyny niedawno pisałyśmy i cieszyłyśmy sie z 2 kresek a teraz będziemy sie cieszyć z narodzin maluszków . Jak dla mnie to niesamowite .am, karusia lubią tę wiadomość
-
am wrote:Mi położna mówiła coś o 37 tc, ze wtedy pasuje zrobić pierwsze ktg, ale słyszałam też że niektórzy czekają prawie do terminu porodu, jeśli nic się oczywiście nie dzieje.
Mam znajome, które są po pierwszej ciąży i:
- sr to dla nich strata czasu,
- położna niepotrzebna, bo one same wszystko wiedzą najlepiej,
- ktg dopiero jak minął termin, bo lekarz kazał...
Czasami podziwiałam ich bezstresowe podejście, ale jak się okazało te zajęcia są potrzebne bo zdarzały się sytuacje, że ja wiedziałam lepiej jak pomóc dziecku gdy np. miało kolkę, niż jego własna mama! Kwestia ktg tak jak Lolka83 już wspomniała, co lekarz to inna praktyka, jeden karze chodzić od 36, drugi jak dopiero minie termin
Ale ja mając czas i świadomość z czego mogę zaczerpnąć wiedzy, korzystam ile wlazie -
karusia wrote:Mam znajome, które są po pierwszej ciąży i:
- sr to dla nich strata czasu,
- położna niepotrzebna, bo one same wszystko wiedzą najlepiej,
- ktg dopiero jak minął termin, bo lekarz kazał...
Czasami podziwiałam ich bezstresowe podejście, ale jak się okazało te zajęcia są potrzebne bo zdarzały się sytuacje, że ja wiedziałam lepiej jak pomóc dziecku gdy np. miało kolkę, niż jego własna mama! Kwestia ktg tak jak Lolka83 już wspomniała, co lekarz to inna praktyka, jeden karze chodzić od 36, drugi jak dopiero minie termin
Ale ja mając czas i świadomość z czego mogę zaczerpnąć wiedzy, korzystam ile wlazieWiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 13:19
-
karusia wrote:Kochane, ostatni poruszałyśmy wątek od kiedy na ktg? Ja mam wizytę dopiero 17 czerwca.. to będzie 37 tc. wczoraj poinformowałam o tym moją położna i ona powiedziała, że od 36 tygodnia powinnam mieć raz w tygodniu ktg i zaprasza mnie na nie w poniedziałek. Was też lekarze/ położne kierują od 36 tc?
U nas piękna pogoda i za dwie godzinki jadę do koleżanki, na wieś na spacery po lesie
Ja chodzę do gin prywatnie i ona ma w gabinecie ktg, mówi, ze robi ktg średnio od 34 tyg. Ja pierwsze będę miała na wizycie w przyszłym tyg.karusia lubi tę wiadomość
-
U mnie też kilka koleżanek olało SR, nie umiem tego pojac Przeciez zawsze te wiadomości sie przydają, tym bardziej przy 1 dziecku
Ja mialam dwa ktg, jak bylam z moimi napadami pulsu na IP.
Teraz zobacze co powiedza, do szpitala musze podejchac autem kawalek, wiec zobaczymy czy bedzie koniecznosc, na tym etapie.
Chociąz nie ukrywam, że jak sam mi nie powie, to i tak zadzownie do szpitala i zpaytam jak to wyglada, dla wlasnego spokoju.
Od nast tygodnia bede miała i tak wizyty i usg chyba co tydzien, wiec jakos to trzeba ogarnac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 13:22
-
lolka83 wrote:Wiesz, ale z jedna paczką to raczej nie pociagnę.
Nie mam zamiaru kupowac ilości hurtowych, ale przynajmniej na poczatek ile potrzeba, bo trzeba sie jakos zabezpieczyc.
Karusia dzieki o to mi chodziło orientacyjnie
Chcę zakupic białe i zielone dla porównania.
Lolka, ja mam 2 paczki 1 po 78 szt w paczce. Myślę, że jak kupisz po 2 duże paczki "1" i "2" to będzie ok. Więcej raczej nie ma sensu, bo nie wiadomo jakie dziecko urodzisz. Z tego co widziałam na innych wątkach to niektóre mamusie po 2 mies przechodzą już na "3". -
lolka83 wrote:U mnie też kilka koleżanek olało SR, nie umiem tego pojac Przeciez zawsze te wiadomości sie przydają, tym bardziej przy 1 dziecku
ja niestety nie miałam możliwości chodzić do SR bo w mojej miejscowości nie ma takiej szkoły i musiałabym dojeżdżać sporo więc stwiardziłam że odpuszcze ale przyznam że bardzo mi przykro .
-
KaroLinka wrote:lolka83 wrote:U mnie też kilka koleżanek olało SR, nie umiem tego pojac Przeciez zawsze te wiadomości sie przydają, tym bardziej przy 1 dziecku
ja niestety nie miałam możliwości chodzić do SR bo w mojej miejscowości nie ma takiej szkoły i musiałabym dojeżdżać sporo więc stwiardziłam że odpuszcze ale przyznam że bardzo mi przykro .
Ja mówię o kumpelach z Wawy Tu naprawdę szkoły rodzenia jak grzyby po deszczu U ciebie to inna sytuacja.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 13:30
-
Lolka - pampersy kupiłam białe i zielone "1" po paczce i "2" też paczkę, jak na razie + mała paczka białych do szpitala. Męża się wyśle w razie co
Co do ktg to moja ginka jest zdania, że skoro ciąża przebiega prawidłowo to po 37 tc, ja akurat jestem zapisana na pierwsze ktg 26.06, czyli to będzie już skończony 38 tc, ale gdyby coś się działo, mam przyjeżdżać
Zabuszka - niestety u mnie problem hemoroidow też wystąpił, jest to nie dość że wstydliwe a dwa - nie da się w ciąży wyleczyć i na bank przy porodzie się pogłębi Przepłakałam już tyle przez to cholerstwo, no ale co zrobimy - ja smaruje, aby się nie nasilało i będziemy myśleć po porodzie co dalej
lolka83 lubi tę wiadomość