Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
to jest moje trzecie dziecko.Pierwsze Julcia mój mały aniołek [*] zmarła 40 minut po porodzie diagnoza wodogłowie. Dugie Jasiu urodziny z 10 punktami obecnie w marcu skończy 8 lat:) i teraz czekamy na naszą fasolkę
Badania prenatalne będę miała 22 stycznia. Niestety obecnie musze leżeć bo mam krwiaka i odklejanie kosmówki. Tą wiadomość dostałam w sylwestra, dzisiaj już mamy 14 stycznia więc mam nadzieje że jest coraz lepiej. Wizyte u swojego lekarza także mam 22 więc będe wiedziała czy zagrożenie minęlo i czy sie krwiak wchłonął. Jestem dobrej myśli bo zaczęłam czuc ruchy dziecka:)
-
Gratuluję ecencia! Ja mam usg w najbliższy piątek, stresowałaś się trochę? Są już jakieś podejrzenia co do płci?
Ja się trochę martwię, bo od kilku dni nie czuję żadnego rozciągania macicy, a wcześniej co chwilę coś zakuło. Jak boli źle, jak nie boli jeszcze gorzej... ech.
Miłego dnia wszystkim! -
ewelina trzymam kciuki, żeby było dobrze!
A tak w ogóle to powinnam się przywitać, bo chyba w tym watku tego nie robiłam:) Witajcie zatem, ale podczytuje Was tu i tam od dłuższego czasu.
Teraz prowadzę ciąże w krk, ale wkrótce czeka mnie wyjazd do Dublina i sama nie wiem czy to dobry pomysł.Już raczej widzę, że średni i rozważam poród w Polsce. -
Hej dziewczyny, odebrałam wyniki testu Pappa metodą kryptor i mam pytanie czy macie może przelicznik UI/L na Mom bo nigdzie nie mogę go znaleźć a tylko w tych jednostkach podają na necie czy wyniki są ok. Oczywiście idę z wynikami do lekarza ale z niecierpliwości chciałabym wiedzieć
-
Paulina23 wrote:ja dziewczyny wkroczyłam w drugi trymestr i oprócz tego,że swędzą mnie piersi...nie mam żadnych objawów...któraś też tak ma? no i cały czas mam katar, ale nie jestem przeziębiona...czy to może mieć jakiś związek z ciążą czy raczej nie?
Ja też zauważyłam u siebie katar chociaż nie jestem przeziębiona. Nie łączyłam tego z ciążą, ale teraz jak napisałaś to może faktycznie ma to jakiś związek.
Poza tym drugi trymestr jest faktycznie dużo lepszy, choć ja odczuwam jeszcze czasami lekkie mdłości i ból na okres. Mam nadzieje, że jest on spowodowany rozciąganiem się macicy. -
AngelQa wrote:Ja też zauważyłam u siebie katar chociaż nie jestem przeziębiona. Nie łączyłam tego z ciążą, ale teraz jak napisałaś to może faktycznie ma to jakiś związek.
Poza tym drugi trymestr jest faktycznie dużo lepszy, choć ja odczuwam jeszcze czasami lekkie mdłości i ból na okres. Mam nadzieje, że jest on spowodowany rozciąganiem się macicy.
-
Paula_29 wrote:Hej dziewczyny, odebrałam wyniki testu Pappa metodą kryptor i mam pytanie czy macie może przelicznik UI/L na Mom bo nigdzie nie mogę go znaleźć a tylko w tych jednostkach podają na necie czy wyniki są ok. Oczywiście idę z wynikami do lekarza ale z niecierpliwości chciałabym wiedzieć
Znalazłam tylko takie coś:
"Podejrzane wartości parametrów biochemicznych to dla zespołu Downa (Trisomii 21) jeśli wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM, a PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM; dla zespołów Edwardsa i Patau (trisomia 18 i 13) jeśli oba hormony są poniżej 0,33 MoM, dla zespołu Turnera jeśli wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM, dla triploidii jeśli fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM. Badanie biochemiczne powinno być zestawione w każdym przypadku ze szczegółowym badaniem USG."
http://www.dobreusg.pl/czeste_pytania#t1n212
A kiedy idziesz do lekarza? -
Ann_ wrote:Gratuluję ecencia! Ja mam usg w najbliższy piątek, stresowałaś się trochę? Są już jakieś podejrzenia co do płci?
Ja się trochę martwię, bo od kilku dni nie czuję żadnego rozciągania macicy, a wcześniej co chwilę coś zakuło. Jak boli źle, jak nie boli jeszcze gorzej... ech.
Miłego dnia wszystkim!
Ale to normalne, są objawy martwimy się, nie ma ich martwimy się jeszcze bardziej:P -
Paulina23 wrote:przeczytałam w cotygodniowych informacjach na 15 tydzień ,że może być taki objaw jak zatkany nos:)spowodowane jest to hormonami:) także chyba normalne:)
Masz rację i wątpliwości rozwiane.
Tak już z nami jest jak napisałaś.
Jak są objawy to jest źle a jak ich nie ma to jeszcze gorzej. -
Ann_ wrote:Znalazłam tylko takie coś:
"Podejrzane wartości parametrów biochemicznych to dla zespołu Downa (Trisomii 21) jeśli wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM, a PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM; dla zespołów Edwardsa i Patau (trisomia 18 i 13) jeśli oba hormony są poniżej 0,33 MoM, dla zespołu Turnera jeśli wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM, dla triploidii jeśli fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM. Badanie biochemiczne powinno być zestawione w każdym przypadku ze szczegółowym badaniem USG."
http://www.dobreusg.pl/czeste_pytania#t1n212
A kiedy idziesz do lekarza?
Tak Ann, ja wiem , kiedy są podejrzane, tez to znalazłam, tylko że ja mam podane w innych jednostkach i nie umiem ich sobie przeliczyć -
Dziewczyny ja mialam cos takiego, taki niby zatkany nos, katar, z 2 tyg temu, teraz czasami...lekarz powiedzial, ze to normalne, jeden z objawowo ciazy, kazal brac doraznie kropleki np. otrivin takie dla dzieci, inne mi nie pomagaly, szzcegolnie w nocy, probowalam wszystkie i nic, w nocy budzialam sie od bezdechu, ochrzanil mnie, ze kropelki nie zaszkodza tak jak wlasnie takie bezdechy, jedna aplikacja na noc i jest ok...
link, patrzcie punkt 3.
http://parenting.pl/portal/katar-w-ciazyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2014, 15:59
-
Paulina23 wrote:Dzięki za informację właśnie nie wiedziałam czy mogę coś stosować a wizytę mam dopiero za niecałe 3 tygodnie:) pozdrawiam
Jeśli katar nie jest duży to lepiej stosować wodę morską do nosa- jest bezpieczniejsza (przynajmniej tak mówiła moja lekarka), ale jeśli jest obfity to woda nie pomoże i wtedy lepszy jest np otrivin o którym dziewczyny wspominały powyżej -
BiB wrote:Jeśli katar nie jest duży to lepiej stosować wodę morską do nosa- jest bezpieczniejsza (przynajmniej tak mówiła moja lekarka), ale jeśli jest obfity to woda nie pomoże i wtedy lepszy jest np otrivin o którym dziewczyny wspominały powyżej
Mi nic nie pomagało, w dzien tak, inhalacje, wody morskie itd, ale w nocy nie, powiedziałam lekarzowi, ze balam sie kropli, bo sie naczytalam ze nie wolno, a on wrecz na mnie wrzasnal, dziewczyno, a co ty bedziesz te krople cale dnie na macice psikac, takie ilosci nie zaszkodza, dziwil sie, ze niektorzy lekarze robia z tego takie lęki kobietom, mowil, ze jesli nic nie pomaga to bierz otrivin na noc, bo bezdech spowoduje tylko brak tlenu dla dziecka i to sie o wiele gorzej skonczy...mowimy o jednym psiknicu, a nie o psikaniu kilka razy w ciagu dnia...wiem, ze rozni lekarze, rozne teorie...ale wydaje mi sie ze ten moj lekarz ma jakies dosc normalne, bez schiz podejscie, jak nie wolno to mowi, ze nie i tyle... -
ewelina84 przykro mi z powodu Twojej pierwszej pociechy &&&
Ann_ witaj, ja jestem z irl z Cork
Co co bóli macicy to ja mam je do dziś. Zazyczaj odczuwam wieczorem jak chce zasnąć. Ale jestem zaraz w 17tyg i czuje je, martwią mnie czasem bo są silne, ale wszędzie poradniki piszą, że to normalne więc nie szaleję i włosów nie rwę Maluszek zdrowo rośnie więc mamusia troche musi pocierpieć. -
Mnie też pobolewa w dole brzucha tak jakbym misiączke miała dostać, ale też nie panikuje:)Bardziej się martwie krwiakiem.....A jeszcze odebrałam wyniki posiewu i mam paciorkowca zieleniującego....masakra.W poprzednich ciążach nic nie bylo, przelatalam do ostatniej chwili a teraz wszystko co możliwe mam ech..trzeba przetrwać