Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak lekarz tak podchodzi, to się nie stresuj kochana!!!
    na pewno wie co mówi, a tego gbsa to w ogóle olej, bo i tak cc.

KaroLinka - ja o dziwo cc się nie boję, nie wiem dlaczego :P jedynie sytuacji, że nie będę mogła urodzić, wynikną komplikacje i wtedy będzie cięcie, no to na pewno zeschizuje czy z mała wszystko dobrze...eh...

lolka83, misia_k1 lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Właśnie chciałabym być pełna ekscytacji, chciałabym aby złe myśli były wypierane przez te pozytywne związane z tym, że chcę zobaczyć córeczkę, ją poznać itp. Niestety tak nie mam, nie wiem dlaczego. Bardzo ją kocham i nie mogę się jej doczekać, ale wiem, że najpierw czeka mnie ten CAŁY PORÓD.

Karola, chyba kazda z nas ma obawy :(
    Ja tez schizuje sie ta cc, co bedzie pozniej itd...
    Jak po szkole rodzenia poszlismy zobaczyc te sale to te dziewczyny po cc wydaly mi sie jakies takie zmasakrowane, lezaly na tych lozkach w tej sali pooperacyjnej, wtedy to schize zlapalam :(

Iwo lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 23:13

17u93e5e8a1j9elc.png 6b9cca1390b828e5.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroLinka wrote:
    Ja rzeczy mam juz poprasowane i poukładane z jakieś 3 tygodnie . :D ale reszta zakupów . Zastranawiam sie który laktator wybrać jakie pieluszki kupić . I siebie musze spakować . hm niby mało ale nigdy nie wiadomo co sie wydarzy . Ja też mam termin na 21 lipca . :D

Ja laktator kupię a właściwie wyślę męża po niego dopiero po porodzie. Wybrałam Medeli Mini Electric. Pieluszki mam już kupione- białe pamprersy 1 oraz zielone pampersy 2, do tego Dada z Biedronki. Ja mam się stawić na cc 21 lipca, naturalny termin mam na 25 lipca.

Iwo lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Paula wyslij mi ten artykul na [email protected]

Czy Twoj lekarz cos na temat cytomegalii mówił?
    Mój powiedział to co napisałam wyżej...
    Jednak nie wiem czy w naszym przypadku cos sie robi z noworodkami po porodzie?
    Czy nalezy poinformowac lekarza, ktory bedzie badal dziecko o tym? CZy mam uznac, ze przebylam to kiedys i zapomniec?

Lolka nic nie mówiła moja gin bo ja dopiero dziś odebrałam wyniki, poza tym robiłam to na własną rękę bo moja gin nie uważała to za konieczne bo się tego nie leczy. Jedynie co możesz zrobić to awidność i wtedy będziesz miała pewność, a lekarza przy porodzie nie zaszkodzi poinformować, tak myślę
    Zaraz wyślę Ci linka
    Jeszcze jutro przedzwonię do drugiej koleżanki, która też jest pediatrą i zobaczymy co ona mi na to powie, bo ostatnio dyskutowałyśmy na temat cytomegalii ale szczerze już nie pamiętam co mówiła

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:
    zapinany podobno często włącza fałszywy alarm, płytki wykrywają brak ruchu oddechowego dziecka, poza tym nie ma opcji , że dziecko się w to zaplącze

Ja właśnie słyszałam odwrotnie, że dziecko się z tych płytek może zsuwać
    Znajomi mieli ten i po miesiącu przestali go używać, bo były alarmy i dziecko się budziło przy okazji, teraz przy drugim kupili pieluszkowy i sobie chwalą
    Dla mnie przewaga jest taka, że nie musisz go wyłączać jak podnosisz dziecko z łóżeczka, a w sumie nie bardzo wiem jakby się miał w ten pieluszkowy zaplątać?
    Przecież to takie małe urządzonko
    Ważne jest podobno tylko to by dobrze pieluszkę zapinać bo jak jest za luźno to wtedy mogą być alarmy

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Lolka nic nie mówiła moja gin bo ja dopiero dziś odebrałam wyniki, poza tym robiłam to na własną rękę bo moja gin nie uważała to za konieczne bo się tego nie leczy. Jedynie co możesz zrobić to awidność i wtedy będziesz miała pewność, a lekarza przy porodzie nie zaszkodzi poinformować, tak myślę
    Zaraz wyślę Ci linka
    Jeszcze jutro przedzwonię do drugiej koleżanki, która też jest pediatrą i zobaczymy co ona mi na to powie, bo ostatnio dyskutowałyśmy na temat cytomegalii ale szczerze już nie pamiętam co mówiła

NO to podejscie takie jak moj gin, co bedzie robil cc. Ta druga ginia stwierdzila, ze mozna zrobic pod koniec ciazy, ale, że sie nie leczy.
    Co do tej awidnośći,czytałam, że sa rozne zdania, bo czasem nie do konca mozna stwierdzić dokładnie kiedy jednak przechodziło się to zakażenie.
    Sama juz nie wiem czy to robic i dalej sie denerowac. Ty zamierzasz to sprawdzac? Lekarz kazał olac, poczekam na informacje od drugiej gini.
    To daj znaka co Ci ta druga kumpela powie. On mi powiedzial, ze zakazenie stare wiec nie ma czym przejmowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2014, 23:25

Iwo lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 23:13

17u93e5e8a1j9elc.png 6b9cca1390b828e5.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogadam z mężem jutro jak wróci, ale chyba nie będę robić, bo skoro się utrzymują od 6-9 m-cy to małe prawdopodobieństwo że by nie wykazało w IGM, tym bardziej, że pozostałe obrazy u dziecka w porządku (waga, mózg). Przy porodzie można uczulić lekarza by zwrócił uwagę czy wszystko pod tym kątem ok
    Ale dam znać jeszcze jak się czegoś dowiem

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:
    Z kolei brat mojego meza u swojego syna stosowal plytkowy do 3 roku zycia- to tez przesada i bardzo sobie chwalili. Polegam na ich opinii. Poza tym jak maly wypadal im kiedys z lozka to tez dawal alarm, ale jak juz byl wiekszy - 3 latek. W sumie , co sie nie wybierze bedzie dobre, byle taki monitor miec ;)

Myślę, że to też dużo zależy od dziecka jak jest ruchliwe itp
    Są dzieci co potrafią wędrować po całym łóżeczku a i takie co śpią spokojnie w jednym miejscu, także pewnie okaże się po porodzie
    I jeden i drugi ma dobre opinie więc powinno być ok

lolka83, Iwo lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Pogadam z mężem jutro jak wróci, ale chyba nie będę robić, bo skoro się utrzymują od 6-9 m-cy to małe prawdopodobieństwo że by nie wykazało w IGM, tym bardziej, że pozostałe obrazy u dziecka w porządku (waga, mózg). Przy porodzie można uczulić lekarza by zwrócił uwagę czy wszystko pod tym kątem ok
    Ale dam znać jeszcze jak się czegoś dowiem

Dokladnie, ja tez dam znac co napisze moja drugia ginia, ona bardziej ogarnia sprawy wirusów, badan itd i jest cały czas dobrze poinformowana o najnowszych medycznych poczynaniach :)

Paula_29 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:

Kurczę, jacy Ci lekarze są dziwni. Chodzimy do tej samej lekarki i ona mi zlecała w I trym tą cytomegalię, a tobie mówi, że nie trzeba bo się nie leczy. No paranoja jakaś.

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja jestem już po wizycie u gin. Niby wszystko dobrze, szyjka długa, sformowana, twarda i zamknięta. Miałam KTG, które też wyszło ok. Niestety jednak mały wcale nie jest taki mały bo wg wczorajszego usg waży już 3200!i wychodzi na to, że przybiera 700-800 g na 3 tyg :/

No i jeśli dalej będzie rósł w tym tempie to czeka mnie cc. Kur**, a ja już się tak nastawiłam na poród sn, że chce mi się ryczeć. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że tak naprawdę do dnia porodu nie będę wiedziała, czy będę rodzić sn czy cc..

Kunita, Karola:), lolka83, Iwo, Camilia lubią tę wiadomość

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hhej u mnie dzis 37 tydzien sie zaczal;D ajjj juz teraz wszystko moze byc roznie 2 tyg temu na wizycie byla juz krotka ta moja szyjka no ale twarda a teraz to nie mam pojecia byle by tylko jakos ten tydzien przeczekac.... aj mam stresa

Kunita, BiB, Camilia lubią tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Kunita Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BiB, doskonale Cię rozumiem, u mnie jest podobnie. Pocieszenie jest takie, że to może być taki moment rozwojowy, a za kilka tygodni okaże się, że mały przestał rosnąć w takim tempie. Ja mam taką nadzieję, bo jeśli nie, to też czeka mnie cc. A również nastawiłam się na sn (pomijając fakt, o czym pisałam kilka dni temu, że coraz bardziej zaczynam schizować i bać się tego WIELKIEGO DNIA).
    Dziś idę do mojego gina z wynikami tego USG, krwi i moczu. Jeszcze zobaczymy, co on mi na to powie, bo na razie bazuję na opinii lekarza, który wykonuje mi usg.

A dlaczego aż do dnia porodu masz nie wiedzieć, jak prawdopodobnie urodzisz? Nie zlecono Ci jakiegoś kontrolnego usg jeszcze w międzyczasie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 09:35

• Karola:) Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dzidzia też duża i tak samo jak BiB nie będę wiedziała do końca czy będzie sn czy cc. Już pisałam to, że na kolejnej wizycie okaże się czy nadal przybiera około 300 gram tygodniowo, jeśli tak by było to będzie w 38 tc jakieś 3700-3800, wtedy do terminu zostaną 2 tygodnie - i 10.07 mam wizytę, o ile dotrwam, bo jeśli nie i urodzę prędzej to sn, natomiast jeśli 10 lipca będzie powyżej 4 kg no to wtedy będzie decyzja o cc. Także nic nie wiem ;/
    Dzisiaj zaczynam 37 tc, jeszcze 7 dni i moja ciąża będzie donoszona :) jak to zleciało :)
    Dzisiaj dopakowuje torbę!

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Karola jestesmy na tym samym etapie;)

Karola:) lubi tę wiadomość

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kunita wrote:
    A dlaczego aż do dnia porodu masz nie wiedzieć, jak prawdopodobnie urodzisz? Nie zlecono Ci jakiegoś kontrolnego usg jeszcze w międzyczasie?

Będę miała jeszcze min 2 usg do porodu, bo wizyty teraz mam co 2 tyg. Gina mi tłumaczyła to w ten sposób, że to czy dam radę urodzić dziecko sn ocenią dopiero jak przyjadę na porodówkę, bo wtedy jest największy rozstaw miednicy. Teraz ona się cały czas rozchodzi, a dziecko rośnie więc nie jest w stanie tego ocenić. No chyba, że na usg jeszcze przed porodem okaże się, że mały ma 4,5kg to wtedy wszystko będzie jasne.

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzę dziewczyny,że temat przewodni PORÓD hehe:) wszystkie już mamy stresa i możemy czuć się zdezorientowane i nasze uczucia mogą być mieszane, np. ja tak mam,że z jednej strony naprawdę nie mogę się doczekać, taka doniosła chwila... mąż nie może się doczekać ale jak wczoraj chciałam zobaczyć reakcję mojego męża i krzyknęłam żartem : WODY MI ODESZŁY!!!:P:P;p żebyście zobaczyły jak szybko przyleciał i jaką miał minę... i jak zaczęliśmy dyskutować o porodzie to oboje stwierdziliśmy,że boimy się:(

lolka83, Kunita, karusia, am, Karola:), Camilia lubią tę wiadomość

8p3ovfxmkhui00ao.png gpedxzdv7oki5wqi.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też 37 tydzień, za tydzień ciąza donoszona.
    Jednak mam nadzieje, że mała do lipca wytrzyma..chociaż jak patrze na kalendarz, że 15 czerwca lada dzien, a od tego czasu 2 tyg do 1, to az nie moge uwierzyc.
    Wydaje mi się, że tyle rzeczy do zrobienia...eh, nie wiem, teraz schizuje jak sie dziecko przewijalo, jak podnosilo, jakbym wszystkiego zapomniala ;/
    Musze chyba na YT sobie poogladac :)

Paula nie rób takich akcji, bo ci facet zejdzie ze stresu :P

BiB we wtorek mam usg, gdzie pewnie doktor zwazy, to zobacze jak moja.
    21 maja miala 2750 ( -+300) wiec to 2 tygodnie bedzie, ale twoja dzidzia duza :)

Mi jednak pozostal jeszcze do zrobienia HIV, wymagaja drugiego badania w szpitalu, eh.

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ