Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
misia_k1 wrote:Czesc Mamusie:)
Ale popisalyscie:)
Mamie z groszkiem GRATULUJEEEEE, duper ze Mała zdrowa i taka duza:)
Iwo, no zobacz jaja niespodzianka co do wagi Małego, jestem w szokuuu:)bardzo pozytywnym.
Ja wlasnie po wizytach i co...dalej lezec mam, tylko siusiu i do lozka, przynajmniej do 26 czerwca. Szyjka 15 mm,niby stabilna,ale rozpulchniona, Maly bardzo nisko...ba gin nawet główki dotknęła palcem...
Dala mi luteine dopochwowa, a priv gin kazal duphaston nadal brać...eh sama niewiem co w tym wypadku brac????
Przeplywy wszystkue ok, Maly wazy 2400,wiec niby od 29 maja przytyl ok 500gr...za 2 tyg kontrolne usg aby zobaczyć jak dalej rosnie, mam nadzieje że wytrzymamy.
Misia ja też leże ale do 29:)lolka83 lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Ubranko na "po urodzeniu" jakie wybraliście ? Ja pajaca. I właśnie też planuje włożyć w rożek z pieluchą, aby nie wertować w torbie.
Na 18 SR - dzisiaj jednak już jest przewijanie i pielęgnacja maluszka. Ciekawe jak nam pójdzie
Do pajaca chyba trzeba jeszcze body, tak wszedzie pisza, ale czy to nie bedzie za ciepło...?
Ja mam kupiony taki komplecik na start do szpitala i tam mam jakby wszytsko.
Do tego musze zabrac kilka innych juz sama wybiorę.
Tu są 3 zestawy do wyboru...
zestaw nr 1: body z krótkim/długim rękawem (5szt) + śpioszki (5szt) + kaftanik (5szt)
zestaw nr 2: body z krótkim/długim rękawem (5szt) + pajacyk (5szt)
zestaw nr 3: koszulka z krótkim/długim rękawem (5szt) + śpioszki (5szt) + kaftanik (5szt)
http://wyprawkabobasa.blogspot.com/2012/09/jaka-wyprawka-dla-niemowlaka-do-porodu.html
NA szpitalnej liscie mam po 3 sztuki, ale nie wiem czy nie za malo i spakuje wiecej.
-
No ja nie wiem czy na taką pogodę to body + pajac i jeszcze do tego dziecko w rożku. Szczerze, to raczej bym tak nie ubrała, ale mogę się mylić. Dopytam się jeszcze.
Czytałam o tych ubrankach na blogu, ale ja kaftaników w ogóle nie spakowałam, nie przemawiają do mnie i wydaje mi się, że to już nie te czasy, tak samo jak śpioszki. Ja wzięłam pajace - chyba 4, bodziaki - chyba z 3 na krótki, 3 na długi, półśpiochy z 4, rampersy na upał, 3 pary skarpetek, chyba z 3 czapeczki, jakies spodenki, bo są w komplecie z jakimiś bodami z tego co kojarzę. Body, pajace i półśpiochy są najlepsze to przebierania uważam, bynajmniej dla takiego laika jak ja Z koszulkami może być problem na początku, dlatego body ze 2 wzięłam takie kopertowe.
Obserwuje teraz na fb zdjęcia dzieci z porodówek i szczerze, to każde dziecko było ubrane w body na krótki rękaw + spodenki + czapeczka + skarpety - oczywiście zestawy z HM rządząlolka83 lubi tę wiadomość
-
Karola ja stawiam na pewno na body, pajace i polspiochy
W domu mam rozne, polspiochy i kaftaniki ponoc zalezy kto co lubi
Ja mam wszystkiego po trochu, wiec zobaczymy jak sie sprawdza
Ciekawe jak się spawrdzą rampersy, ponoc dobra sprawa
Ja z H&M mam najmniej (chociaz dobra jakość), raczej 5-10-15, Smyk, F&F, allegro, bo wiekszosc w necie zamawialam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 17:45
karusia lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj domówiłam jeszcze kilka ciuszków na allegro a mianowicie pajace, kaftaniki zapinane na guziczki lub napy (mam dużo półśpiochów więc będzie potrzebna do nich góra), czapeczkę z daszkiem, drugi ręcznik kąpielowy. Ubranka w rozmiarze 62. Mam nadzieję, że starczy już tych ciuszków no ale to się okaże w praktyce Do szpitala zamierzam wziąć body na krótki rękaw, kaftaniki na długi rękaw, półśpiochy i pajace, do tego czapeczki i jedne niedrapki (mam tylko jedne- chyba starczy).
Karola a Ty bierzesz ręcznik dla Małej skoro u nas nie kąpią?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 19:47
-
A więc co do ubranek rozwiałam wątpliwości, zapytałam położnej w co teraz ubierają te noworodki. A więc raczej długi rękaw mimo wszystko, chyba, że dziecko jest przykryte. Także mówiła że w szpitalu - bodziak - długi rękaw + półśpiochy - najwygodniej na początek lub po prostu pajac. W domu można kombinować z sukieneczkami, bluzeczkami i innymi cudami, ale w szpitalu aby było wygodnie i szybko do przebierania to powiedziała że właśnie najlepiej to. Kaftaniki - jeśli ktoś chce, ja akurat chyba nie chce. Aczkolwiek może wezmę z jeden, bo wyeliminuje 2 bodziaki na krótki - zostawię jeden + ten kaftanik ewentualnie. Czapeczkę na wyjście jak najbardziej, w szpitalu niekoniecznie, ewentualnie po urodzeniu, niedrapek absolutnie nie brać, zaburzają rozwój dziecka!
Na spacery w takie upały jak są to możemy wychodzić od razu, bez jakiegoś dwutygodniowego okresu ochronnego, z tym, że jak jest powyżej 30 stopni, to do 10 lub po 17stej. Filtry mineralne koniecznie + chronimy dziecko przed słońcem, czyli jeśli króki rękawek, to wtedy pieluszka tetrowa lub kocyk powinien być w pogotowiu.
Uczyliśmy się jak trzymać dzieci, jakie pozycje są najwygodniejsze i najzdrowsze (chyba pożyczę od kogoś lalkę, bo na serio fajne te pozycje trzymania, a na ćwiczenia było mało czasu), opowiadała o kąpieli, pielęgnacji pępka - reasumując im mniej kosmetyków tym lepiej.
Cieszę się, że kupiłam te kosmetyki babydream, mówiła, żeby zwracać uwagę na składy kosmetyków, jak najmniej chemii i absolutnie żadnego oilatum, bo to jest lekarstwo. Pupę maluszka też przemywać wodą, nie zawsze chusteczkami, pozostawiać do wietrzenia.
Nie przegrzewać - temperatura 24 stopnie jest najlepsza.
Do noska woda morska, sól fizjologiczna - jakby "sapało", może mieć to związek z tem. otoczenia i słabą wilgotnością pomieszczeń, dlatego jeśli nie mamy nawilżacza, to postawić miskę z wodą lub mokre ręczniki na grzejniku lub wstawić suszarkę z praniem, tam gdzie dziecko śpi.
Konieczne są gaziki jałowe i sól fizjologiczna do oczek - przemywamy od zewnątrz do wewnątrz.
Kikut - żaden spirytus, najlepiej woda przegotowana z mydłem, plus octenisept.
Oliwka tylko na mokre ciałko po kąpieli, raczej używać kremu nawilżającego lub balsamu.
U nas na 100 % nie kąpią, nawet do 5 doby, więc ja ręcznika nie biorę. Ona generalnie stwierdziła, że kąpiel to powinna się na dobre rozpocząć jak kikut odpadnie, można dziecko myć bez kąpieli codziennej. No ale ja jednak myślę, że latem będę kąpać małą codziennie.
Sory, że się tak rozpisałam, ale nie wszystkie chodziły do SR, może komuś to info się przydalolka83, agagita, Camilia, am, Iwo, Kunita lubią tę wiadomość
-
Karola powtorzylas praktycznie wszystko to, co jakis czas temu pisalam po swojej SR, czyli te same metody
To samo mowili o niedrapkach, ponoc chodzi w pozniejszym czasie o mowę.
Tylko co kąpieli...u nas wszędzie kąpią, zazwyczaj w drugiej dobieKarola:) lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:
Tylko co kąpieli...u nas wszędzie kąpią, zazwyczaj w drugiej dobie
Stolica bardziej europejska, stawiają na czystość
A jeśli powielam info, to wybaczcie, ale z dobrego serca chciałam się z Wami podzielić wiedząWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 21:20
karusia, lolka83, Camilia lubią tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Stolica bardziej europejska, stawiają na czystość
A jeśli powielam info, to wybaczcie, ale z dobrego serca chciałam się z Wami podzielić wiedzą
Informacji, choćby powielanych nigdy za wiele w tym temacieKarola:) lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Stolica bardziej europejska, stawiają na czystość
A jeśli powielam info, to wybaczcie, ale z dobrego serca chciałam się z Wami podzielić wiedzą
hahah no ba
No co ty im więcej info tym lepiej, raczej chodziło o to, że nam mówili to samo więc widocznie teraz są takie wytyczne
Karola:), karusia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a kupiłyście już lub macie upatrzone witaminy D i K oraz środki przeciwbólowe? Właśnie kompletuję zamówienie do gemini i się zastanawiam. Jedyny paracetamol jaki znalazłam w syropie od pierwszego dnia życia to Pedicetamol. A czopki lub inne preparaty?
-
Camila jacwzielam syrop z paracetamol, zawiesina jakas, paraceramol dla Nas w tabl 500 mg, czopki glicerynowe dla siebie i Malego i efferalgan dla Malego.co do wit D i K to kupisz tylkobw kapsułkach, bo na krople musisz miec recepte.
Lolka podawał a link do blogu mamy, ktora pisala ze lepiej zdobyc recepte na kropeli i kupic je bo latwiej sie aplikuje niz otwierac te kapsulki i wlewac Dzidzi do ust...no ale sama wiesz jak jest, ha tylko pisze co przecxytalam i to brzmi rozsadnie. -
Camila jak wzięłam syrop z paracetamolem, zawiesina jakas, paracetamol dla Nas w tabl 500 mg, czopki glicerynowe dla siebie i Malego i efferalgan dla Malego.co do wit D i K to kupisz tylko w kapsułkach, bo na krople musisz miec recepte.
Lolka podawał a link do blogu mamy, ktora pisala ze lepiej zdobyc recepte na kropeli i kupic je bo latwiej sie aplikuje niz otwierac te kapsulki i wlewac Dzidzi do ust...no ale sama wiesz jak jest, ja tylko pisze co przeczytałam i to brzmi rozsadnie.lolka83 lubi tę wiadomość
-
Ja na gemini wzięłam apap extra, bo można brać przy karmieniu (inne pewnie też, ale akurat to zapamiętałam ) i wzięłam wit K + D - http://www.aptekagemini.pl/minivita-k-d-30-kapsulek-twist-off.html
Przeciwgorączkowych nie brałam,bo nie wiedziałam co, na następnej SR będzie spotkanie z pediatrą, więc się dopytam i kupię normalnie już.
Czopki wzięłam tylko glicerynowe.misia_k1 lubi tę wiadomość
-
Aa i citatridine globulki.
Dziewczyny,ktore ciuszki na allegro zamawialy, możecie podesłać linka??musze zamowic kilka a fajnie mieć cos sprawdzonego.
U mnie dzis na SR pielegnacja byla he i co do pepka..tylko spirytus a nie octanisept he, co region to innaczej...
Karola co kupilas z babydream dla Dzidzi? Ja narazie plyn do kapieli, mysle o oliwce lub balsamie tez...sama nie wiem,ale chyba kuedys pusalysmy ze oliwka nie jest dobrym pomysłem na lato,a jednak na SR po kapieli kazala uzywac jej??jyz sie pogubilam.....
I tez dupcie kazala przemywac woda przegotowana a chusteczkami nawil jak najrzadziej...he a ja mam z 6 paczek firmy pampers, 4 babydream i 4 z tesco hehe -
Camilia wrote:Dziewczyny a kupiłyście już lub macie upatrzone witaminy D i K oraz środki przeciwbólowe? Właśnie kompletuję zamówienie do gemini i się zastanawiam. Jedyny paracetamol jaki znalazłam w syropie od pierwszego dnia życia to Pedicetamol. A czopki lub inne preparaty?
Ja kupiłam esputicon krople, paracetamol zawiesina doustna, czopki efferalgan. W sumie nie kupiłam tych czopków glicerynowych i żadnych witamin, ale położna mi powiedziała że wit D często dają jak się ze szpitala wychodzi (poza tym mam próbkę wit D w domu) a K+D jest od 8 doby, to już sobie dokupimy, a może uda się receptę dostać to będzie wygodniej. -
misia_k1 wrote:Aa i citatridine globulki.
Dziewczyny,ktore ciuszki na allegro zamawialy, możecie podesłać linka??musze zamowic kilka a fajnie mieć cos sprawdzonego.
U mnie dzis na SR pielegnacja byla he i co do pepka..tylko spirytus a nie octanisept he, co region to innaczej...
Karola co kupilas z babydream dla Dzidzi? Ja narazie plyn do kapieli, mysle o oliwce lub balsamie tez...sama nie wiem,ale chyba kuedys pusalysmy ze oliwka nie jest dobrym pomysłem na lato,a jednak na SR po kapieli kazala uzywac jej??jyz sie pogubilam.....
I tez dupcie kazala przemywac woda przegotowana a chusteczkami nawil jak najrzadziej...he a ja mam z 6 paczek firmy pampers, 4 babydream i 4 z tesco hehe
Bym musiała iśc sprawdzić, a nie chce mi się bo super się siedzi na kanapie z nogami na stoliku , ale z tego co pamiętam - to na pewno żel do kąpieli, szampon (niepotrzebny bo żelem można myć - później doczytałąm), balsam, oliwkę i kremik do twarzy chyba.
Co do pępka to u nas głównie ta woda z mydłem, octenisept tylko sporadycznieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 22:18