Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też nie kupuję, nikt ze znajomych nie ma, może tak jak am powiem komuś aby zakupił na prezent. U nas na SR mówiły że jakoś nie jest to niezbędny zakup, mówili też o chłopcach, że częściej ich dotyka bezdech itd.
Kurczę już sama nie wiem, bo jak o tym piszę, to zaczynam być przerażona, no ale postanowiliśmy że na razie nie kupujemy, więc chyba nie będę raz jeszcze przerabiać tego tematu.
Nianie też dopiero po porodzie, chyba teściowie chcą dać kasę na to. Myślę, że jak niunia będzie spać w sypialni z nami i będzie na cycu, to nie będę jej zostawiać gdzieś na dłużej. Dopiero jak przeniesiemy ją do jej pokoju, no to wtedy będzie to niezbędne.
Lolka, czyli mała troszkę przystopowała z wagą, o tym właśnie mówiła moja lekarka, że nie ma co się martwić na zapas, niektóre dzieci już pod koniec tak intensywnie nie rosną, podejrzewam, że u mnie może być podobnie, ale wizyta dopiero za tydzień -
am wrote:Lolka a ten monitor o którym pisałaś wcześniej to skąd zamawiasz? Masz jakąś fajną ofertę na to - w sensie cenowym? Ja nie zamawiałam bo trochę mnie kasa blokuje, ale może podeślę komuś pomysł na prezent dla Małego
Oczywiscie Gemini, jesli zamowie
http://www.aptekagemini.pl/monitor-oddechu-ac300-angelcare.html
Chce tez jednak zamowic laktator elektroniczny.
Dzis widzialam sie z kolezanka ktora rodzi po mnie miesiąć. Mówila, ze w 1 ciazy miala reczny i to bylo straszne. Miala na poczatku problemy z mlekiem i jak przeszla na elektroniczny to inne zycie...To juz nastepna, takze chyba zakupie ten laktator juz elektroniczny. Oleje ten reczny co dostalam od kuzynki.
Co do monitora ja juz nie wiem, u nas część znajomych ma, czesc nie...ale to byla wlasnie kwestia kasy, bo niektorzy zostawiali to na prezent itd.
Ja nie wiem juz tyle wydalam, czy mnie zbawi te 200 zl.
Czy jest potrzebny pewnie okaże się już w życiu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 19:32
am lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Lolka, czyli mała troszkę przystopowała z wagą, o tym właśnie mówiła moja lekarka, że nie ma co się martwić na zapas, niektóre dzieci już pod koniec tak intensywnie nie rosną, podejrzewam, że u mnie może być podobnie, ale wizyta dopiero za tydzień
Tzn nie wiem czy przystopowala
Bo rosnie 200 g tygodniowo, czyli ksiazkowo...
Wtedy taki strzal byl chyba na polowkoweym, ze jakos taka spora byla.
Ja wazylam 3250 moj maz 4 kg, wiec mysle ze jak ona bedzie miala 3800 to bedzie max.
Tyle, że lekarka powiedziala, ze przeklamianie ok 500g w jedna i druga strone
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 19:33
Karola:) lubi tę wiadomość
-
Ja nie kupuje monitora oddechu, tak jak nie kupiłam niani, leżaczka bujaczka i innych pierdoletek o których tutaj pisałyście. Ale to jest decyzja każdego z osobna i tyle. Z moich znajomych tylko jedna osoba go miała, bo urodziła bliźniaczki w 33 tyg, więc wtedy monitor jest zalecany.
Co do kropli sab simplex to nie wiem jak bardzo one różnią się od bobotica i innych, ale tak sobie podczytuję inne wątki i wychodzi na to, że często bobotic nie pomaga, a sab simplex tak, więc ja już sama nie wiem. Puki co zakładam, ze moje dziecko nie będzie miało kolek i nie kupuję totalnie żadnych kropelek.agagita lubi tę wiadomość
-
My już po wizycie. Dzidźka według usg mniejsza o 3 dni (zawsze była większa), waga w normie 2450g, wszystko w porządku, szyjka zamknięta prawidłowej długości. Myślałam, że dzisiaj lekarz pobierze wymaz do badania gbs ale powiedział, że zrobimy to za dwa tygodnie na następnej wizycie. A tak w ogóle to chyba szybciej mam się stawić w szpitalu. Plan jest taki: 1 lipca- wizyta u lekarza, gbs; 9 lipca- ktg w szpitalu; 16 lipca- stawienie się w szpitalu (17-18 lipca cc). O matko jakie to baaardzo realne wszystko jest. Zostały mi więc jakieś 4 tygodnie
lolka83, Karola:), am, Iwo lubią tę wiadomość
-
BiB wrote:Ja nie kupuje monitora oddechu, tak jak nie kupiłam niani, leżaczka bujaczka i innych pierdoletek o których tutaj pisałyście. Ale to jest decyzja każdego z osobna i tyle. Z moich znajomych tylko jedna osoba go miała, bo urodziła bliźniaczki w 33 tyg, więc wtedy monitor jest zalecany.
Dokładnie, każdego z osobna -
Camilia wrote:My już po wizycie. Dzidźka według usg mniejsza o 3 dni (zawsze była większa), waga w normie 2450g, wszystko w porządku, szyjka zamknięta prawidłowej długości. Myślałam, że dzisiaj lekarz pobierze wymaz do badania gbs ale powiedział, że zrobimy to za dwa tygodnie na następnej wizycie. A tak w ogóle to chyba szybciej mam się stawić w szpitalu. Plan jest taki: 1 lipca- wizyta u lekarza, gbs; 9 lipca- ktg w szpitalu; 16 lipca- stawienie się w szpitalu (17-18 lipca cc). O matko jakie to baaardzo realne wszystko jest. Zostały mi więc jakieś 4 tygodnie
Czyli wszystko ok Co do wymiarów chyba nie ma tu schizy, bo wystarczy, że lekarz rożnie zmierzy i juz inne, wazne aby była w granicach norm
17 lipca mam urodzinyWiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 20:22
Camilia lubi tę wiadomość
-
misia_k1 wrote:Lolka ja tez na elektroniczny laktator jestem zdecydowana,ale znowu problem jaki hehe.czytalam pozytywne opinie o medeli swing, lovi prolatcis i aventa....masz juz swoj ,, thebest one".
Misia przeczytalam wiele opinii i biore ten:
http://www.aptekagemini.pl/lovi-laktator-elektroniczny-prolactis.html
Miałam brac Medeli, ale wezme ten. Trudno albo się sprawdzi albo niemisia_k1 lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Misia przeczytalam wiele opinii i biore ten:
http://www.aptekagemini.pl/lovi-laktator-elektroniczny-prolactis.html
Miałam brac Medeli, ale wezme ten. Trudno albo się sprawdzi albo nielolka83 lubi tę wiadomość
-
Jak fajnie jest zrobić wszystko co się zaplanowało jestem usatysfakcjonowana! Byłam w pracy pobrać wniosek na macierzyński (znowu ochy i achy na temat mojego wyglądu - a czuje się jak słoń, przepowiadają Wiktora zamiast Wiktorii ), zrobiłam obiad, wysprzątałam całe mieszkanie, zrobiłam pyszny deserek z truskawek i serka mascarpone, poczytałam książkę :] Cudownie!
Już niedługo ta mała istotka w moim brzuszku, który kocham nad życie, rozwali ten mój cały poukładany świat
i już się nie mogę tego doczekać
am, misia_k1, Camilia lubią tę wiadomość
-
U mnie w pracy ja udzielałam macierzyńskiego i stworzyłam wniosek, wraz z wejściem nowych przepisów, aby każdy miał to samo i nie trzeba było dyktować jak taki wniosek/podanie napisać. Potrzebne też jest oświadczenie ojca, że będzie lub nie będzie korzystał, więc sobie już to przyniosłam
Jeszcze tylko na becikowe muszę się dowiedzieć jakie papierki, bo to już GOPS wypłaca, tam więcej formalności. -
misia_k1 wrote:Karola to sa jakieś wnioski na macierzynski?u mnie tylko podanie mam napisac i mam na to 2 tyg od urodzin Dzidzi.
Pewnie co miejsce pracy to inna polityka.
Dokładnie tak. Wszystko zależy od pracodawcy, ja mam taki plik dokumentów, że masakra totalna. Zupełnie jakby kobieta po porodzie nie miała co robić tylko papierkową robotę odwalać- dobrze, że wcześniej poprosiłam o te wnioski. -
Co do becikowego to fakt,duzoo papierkow.
U mnie maz bedzie musial wszystko zalatwiac hihi,bo teraz musze lezec a on pracuje od 7 do 18,a po porodzie wezmie 2 tyg opiekunczego i bedzie zalatwial z samego rana jak Jasiu go obudzi a co...niech zobaczy ile tego jest;)a nie wszystko na gotowo....eh zolza jestemKarola:), Camilia lubią tę wiadomość
-
Iwo wrote:Ja kupiłam monitor oddechu dla własnego spokoju, w przeciwnym razie wstawałabym w nocy i nasłuchiwała czy oddycha. Za dużo w życiu widziałam dziewczyny, to takie zboczenie zawodowe. Jestem lekarzem i na inne rzeczy zwracam uwagę Poza tym wierzę, że jak na coś się zabezpieczę, to mnie ominie. Tak to już w życiu jest Dlatego pobieramy krew pępowinową i kupiliśmy monitor oddechu. Oby nigdy się nie przydało.
Co do leków na kolkę i w ogóle, kieruję się medycyną opartą na faktach, a nie na zasadzie, komuś pomógł ten lek, a inny nie. Nie tak działa medycyna. Dlatego pojedyncze przypadki do mnie nie przemawiają. Bobotic to ten sam lek co Sab Simplex i to jest fakt
Iwo to który dla dzidzi najlepszy lek z tych co piszecie w takim razie, bo chce kupic i musze cos wybrac?
Co do sposobu myslenia, rozumiem Cie, chyba sama tak mam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 20:59
-
Iwo a Ty, wnioskuje z Twoich poprzednich wpisow, nie lezysz w domku jak zalecano??
Ja dzis tez sie troszke zbuntowalam i wyszlam na dwor na hustawke...w week mam zamiar tez pochodzic a jutro kosmetyczka.
Jakis wiekszych obaw nie mam,ze zaczne rodzic...bedzie co ma byc,najwazniejsze aby Jasiu byl silny i zdrowy hihiKarola:), lolka83 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Ja monitor kupię, ale ten pieluszkowy, natomiast zrobię to dopiero po porodzie, tzn męża wyśle bo jest u nas w sklepie w Krakowie jednym w takiej samej cenie co na allegro
laktator okazało się, że jednak działa ten ręczny, więc nie kupuje, bo jednak nie wiadomo czy się przyda, a jak się okaże że potrzebny elektryczny to dokupię, dwa dni wysyłka kurierem i mam (a te dwa dni jakoś się pomęczę na ręcznym jakby co)
Co do Lovi Miriam pisała, że go testowała i nie była zadowolona, że poleca aventa (cenę chyba mają taką samą)
Co do kropelek, to ja na razie nie kupuje natomiast akurat to że mają taki sam skład nie znaczy niestety że działają tak samo. Nie wiem dlaczego tak jest ale np mi paracetamol pomaga na ból głowy a apap nie, mimo że to to samo. Z kilkoma innymi lekami też tak mam, więc może te dawki albo jakieś dodatki robią swoje. W każdym razie można spróbować boboticu a jak nie zadziała to wtedy ściągać z Niemiecmisia_k1 lubi tę wiadomość