Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Połozna porazka...jej wiedza jest chyba na nizszym poziomie niz moja na temat pielegnacji dziecka... np. jej zdaniem kupka zolta-musztardowa to smółka - szok.
wybudziła mi mala i od tego czasu jest niespokojna i wisi na cycu non stop.lolka83 lubi tę wiadomość
-
Lolka Ty masz ten smoczek Avent Soothie, który podałaś w linku czy Wubbanub?, bo już się pogubiłam
My co weekend staramy się zabierać małą gdzieś do znajomych z ogrodemNie ma nic lepszego niż świeże powietrze i naturalny cień drzew dla takiego malucha... Dwa tygodnie temu byliśmy u znajomych na Białołęce - po karmieniu spała w ogrodzie w wózku 5 h ! aż się martwiłam czy aby wszystko jest ok
Wieczorkiem przed kąpaniem trochę się pobawiłyśmy, o 20 jak zwykle kąpanie, jedzonko, bajka i usnęła rewelka. Wczoraj pojechaliśmy na działkę do teściów i to samo ! Wyjęliśmy ją z auta dostałą cyca, spała ponad 3 godziny, cyc i znowu 3 godziny. W mieszkaniu rzadko mi tak długo śpi... max 2 godzinki i często się awanturuje, ale zauważyłam, że chyba pomału interesuje się otoczeniem i noszenie na ramieniu ją uspokaja, przed chwilą nawet tak zasnęła, ale nosiłam ją z 20 minut minimum.
Jak ją trzymam na udach, siedzę i się do niej uśmiecham to często odwzajemnia uśmiechBezcenne... jednak wiem że to jeszcze nieświadomy uśmiech
Mąż kupił Huggisy i powiem wam, że jestem zniesmaczona... Niby bawełna itd. polecane, że najlepsze dla niemowlaków a za każdym razem wylewa jej się z tej pieluchy... Nie wiem czy ja je źle zakładam czy o co chodzi ale z tymi Pampers premium nie miałam takich problemów.
Am - ja w piątek wymiękłam i dałam małej jeszcze raz tego smoka i wiecie co ! załapałaale byłam szczęśliwa... ogarnęłam mieszkanie przed weekendem i wzięłam ją potem trochę bo miałam wyrzuty sumienia
Oczywiście wypadał jej średnio co 5 minut ale wkładałam na nowo i ssała pięknie, Jednak widzę, że coś z tym skoczkiem jej nie tak bo nie zasysa go całkiem tylko słychać takie mlaskanie... Chyba kupie tego Lovi lub ten Avent Soothie, który poleca Lolka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2014, 13:46
lolka83, am, Paula_29 lubią tę wiadomość
-
My mamy Wubbanub jak pisałam juz wiele razy wczesniej, dajemy na zmiane z Lovi
Ten soothie to ponoc odpowiednik bez maskotki, nie wiem nie probowalam czy ok...
Maja mnie zastanwia jak to jest z ta bajka? czytasz jej, ona slucha, jakos nie moge tego ogarnac, moja by zaraz chyba plakala itd...sama nie wiem
Może masz jakies lepsze podjescie... chyba, ze sama wyprobuje
My mamy blisko tesciow z domem, ale jeszcze do nich nie bralismy malej, z tydzien, dwa poczekam, tam dwa koty, pies, chwilke chce sie wstrzymać.
ja kupiłam na sprobowanie rossmanna beabydream czy cos takiego i jestem mega zadowlona, chyba kupie wiecej
maja89waw, am, Karola:) lubią tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Połozna porazka...jej wiedza jest chyba na nizszym poziomie niz moja na temat pielegnacji dziecka... np. jej zdaniem kupka zolta-musztardowa to smółka - szok.
wybudziła mi mala i od tego czasu jest niespokojna i wisi na cycu non stop.
U mnie położna po moich telefonach przyjechała łaskawie jak Lilka skończyła 3 tygodnie ! Też bardzo niski poziom wiedzy, miałam wrażenie, że najchętniej to wyszłaby po 3 minutach..
Najlepiej to dzwonić chyba do tych poradni, ja dostałam taką kartkę z telefonami do różnych specjalistów i poradni. Też taką masz ? Wydaje mi się, że oni najbardziej pomagają, bo te niektóre położne to porażka na prawdę...
Pytanie do Iwo, ty szczepisz w II miesiącu tymi szczepionkami 6 w 1 tak ? Wiem, że już gdzieś o tym pisałaś ale ciężko na tym forum znaleźć to czego się szukaJaki był powód Twojego wyboru ?
lolka83 lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:My mamy Wubbanub jak pisałam juz wiele razy wczesniej, dajemy na zmiane z Lovi
Ten soothie to ponoc odpowiednik bez maskotki, nie wiem nie probowalam czy ok...
Maja mnie zastanwia jak to jest z ta bajka? czytasz jej, ona slucha, jakos nie moge tego ogarnac, moja by zaraz chyba plakala itd...sama nie wiem
Może masz jakies lepsze podjescie... chyba, ze sama wyprobuje
My mamy blisko tesciow z domem, ale jeszcze do nich nie bralismy malej, z tydzien, dwa poczekam, tam dwa koty, pies, chwilke chce sie wstrzymać.
ja kupiłam na sprobowanie rossmanna beabydream czy cos takiego i jestem mega zadowlona, chyba kupie wiecej
Na początku czytałam jej przy cycu, karmiłam na leżąco więc ręce miałam w miarę wolne aby trzymać książkęale teraz jak załapała ten smoczek to po karmieniu kładę ją na pół śpiącą do łóżeczka, podaje smoczek i czytam jej półszeptem. Praktycznie zawsze zasypia.
am, lolka83 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jakich chusteczek nawilżający używacie. ?.bo mam pampersa premium i sa super w porownaniu do babydreama i tesco..one takie suche są że szok.
Lolka fajnie ze napisalas o tych pieluszkach babydream...a powiesz nam jaki kolor używasz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2014, 14:59
lolka83 lubi tę wiadomość
-
To nam się trafiła jakaś spoko z przychodni ta polozna
Pozniej sama do mnie wydzwaniala, a ja nie odbieralam bo bylam ciagle zajeta, poza tym, bylismy po badaniach, po konsultacji z pediatra i nie potrzebowałam jej pomocy.
Byla na moim osiedlu tydzien temu to zadzownila domofonem czy ok, bo sie nie odzywam, w szoku bylam
Misia wzielam jakies zolte newborn, musze pomyslec czy nie dokupic, tyle, ze jeszcze mam duzo pampersow, zreszta musze zobaczyc czy to cenowo sie oplaca
Moja dostala koperku z woda 30 ml, pozniej piers, od 12.30 spi jak zabita...pewnie niedlugo sie obudzi -
Misia wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy ślubu
Ja akurat nie używam chusteczek, tylko miałam je w szpitalu i wróciliśmy z czerwona pupą, teraz płatki kosmetyczne i ciepła woda, potem lekkie smarowanie i nie ma problemów, oby tak dalej.
A co do pieluch ja skończyłam pampersy 1 białe, byłam z nich bardzo zadowolona, teraz mam dady 1 ale nie bardzo mi pasują bo mam wrażenie że słabo się w nie wchłania zwłaszcza kupaprzy zielonych pampersach 1 też miałam podobne wrażenie, a jak te babydream, dobrze wchłaniają?
My znów w nocy średnio ze spaniem, dwie godziny czuwania, suszarka w użyciu ... teraz Mały śpi, ale coś mi się zdaje że już niedługo, a zasnął koło 14.
-
Iwo nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba kiedyś pisałaś że jakieś polskie krople mają podobny czy nawet taki sam skład jak te sab simplex - które to były ?
Ja teraz daję ten esputicon, ale wg ulotki można go dawać tylko 2x2 i mam wrażenie że jakoś to nic nie daje, myślałam nad espumisanem, bo niby to samo, ale jak patrzyłam na skład to jednak mają one inną tą substancję. Czy któraś z Was tego używa? Jak się ten espumisan dawkuje? -
Nasza położna jest na urlopie i ten babsztyl jest w zastępstwie
Nie dostałam żadnej kartki niestety z numerami do specjalistów. Przychodnie mam pod nosem i tam będę chodzić na wizyty na NFZ, ale chciałabym znależć lekarza pediatrę prywatnego, najlepiej który pracuje w szpitalu. Muszę popytać znajomych.
Wiki śpi około 1,5 h, ale widzę, że już się robi niespokojna. Na schodzącą skórę ta "położna" poleciła cetaphil, używałyście może?
Co do chusteczek, to w szpitalu zrobiło się odparzenie po tych z netto, wychwalanych na srokao, teraz używam fitti z biedronki i są moim zdaniem bardzo dobre, mam jeszcze pampersa ale nie zdąrzyłam użyć, bo jak mam chwilę czasu to przemywam wacikiem nasączonym przgotowaną wodą.
Co do pieluch pampersy białe dla mnie porażka, ale może to ze względu na to, że są za małe, bo Wikunia ma odciśnięcia na nóżkach, a "2" jeszcze nie otworzyłam. Natomiast zielone jak najbardziej ok. W szpitalu były huugies, mniej chłonne, ale bardziej takie "naturalne" mi się wydawały. Dady jedną zakładałąm, ale chyba nie zwróciłąm uwagi jak ona się sprawdziłą więc nie wiem.
Już prawie 16 a chciałabym jeszcze iść na krótki spacer chociaż, tak 17-18, zrobić jakieś zakupy będąc na nim, skoczyć do apteki. Później kąpanko.Jak mała zaśnie chciałabym poprasować. No ale zobaczymy, teraz świat kręci się pod malutką
Maja, wjechałaś mi na ambicję z tym czytaniem bajek, nie wpadłam na to nawet!lolka83 lubi tę wiadomość
-
am wrote:Iwo nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba kiedyś pisałaś że jakieś polskie krople mają podobny czy nawet taki sam skład jak te sab simplex - które to były ?
Ja teraz daję ten esputicon, ale wg ulotki można go dawać tylko 2x2 i mam wrażenie że jakoś to nic nie daje, myślałam nad espumisanem, bo niby to samo, ale jak patrzyłam na skład to jednak mają one inną tą substancję. Czy któraś z Was tego używa? Jak się ten espumisan dawkuje?
Moja lekarka kazala espumisan 5razy dziennie po 5kropelek...jak nie ma efektu to zwiekszac do 10.np 7..9...10.
Chyba bobotic jest podobny do sab simplex, pamietam jak Iwo o tym pisala:),ale lepiej niech potwierdzi.
Am u Nas tez ciezka nic od 22.30 do 2 brak snu.
Jas teraz zasnal i wiecie spi na brzuchu!!!polizna byla i go tak ułożyła bo ma tendencję do spania tylko na prawej stronie, a teraz na lewej spi.
Wiercil sie wiec go dałam na boczek...wyszlam, wracam a on siup i na brzuszku znowuIwo lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Aha, moja mała zezuje troszkę, czy któraś ma ten problem? Trochę mnie to martwi, gdyż z mężem nie mamy żadnych wad wzroku, nikt w sumie w rodzinie nie ma. Niemowlaki, ponoć do 3 miesiąca mogą tak mieć, że jedno oczko ucieka... ?
Spokojnie, moja też czasami robi zeza. Mam nadzieję, że niedługo się oczka ustabilizują
-
Co do pieluch i chusteczek to my używaliśmy już pampersów białych i zielonych oraz dady i w sumie podobnie jestem ze wszystkich zadowolona. Pampersy białe jakieś takie najmniejsze i najdelikatniejsze z nich wszystkich były, dady najsztywniejsze ale nie podrażniły pupy Małej więc ok. W zanadrzu mam jeszcze rossmanowskie do wypróbowania. A co do chusteczek to jak na razie używam tylko tych z rossmana sensitive i jestem zadowolona, dla mnie są wystarczająco wilgotne. No i płatki kosmetyczne zwilżone wodą zawsze się sprawdzają
-
co do pieluszek to używamy takich
http://www.decoraliki.pl/1669,pieluchy-jednorazowe-dunskie-nieprasowane-(mniej-chemi).-newborni-2-4kg-50szt.html
i dodatkowo otulacze kokosi newborn z wkladami milowi z mikrofibry lub bambusowe z firmy pupuś. -
Karola:) wrote:Aha, moja mała zezuje troszkę, czy któraś ma ten problem? Trochę mnie to martwi, gdyż z mężem nie mamy żadnych wad wzroku, nikt w sumie w rodzinie nie ma. Niemowlaki, ponoć do 3 miesiąca mogą tak mieć, że jedno oczko ucieka... ?
KOtek nie znam kolezanki ktorej dzizia nie zezowala, u nas to samo...lekarz mowi, ze do 3 miesiaca w ogole niczym sie nie przejmowac.
My bylismy u okulisty z zapchanym kanalikiem, ptzy okazji zbadala wzrok, wszystko jest ok.
Co do zeza powiedziala, ze nie ma sie czym przejmowac i na pewno wszystko miniePaula_29 lubi tę wiadomość