X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maz ma wlasna dzialalnosc, obiecal ze bedzie czesciej w domu, ale roznie mu to wychodzi. Bylismy na spacerku o 15.30 i siedzial z nami do teraz. Ale od 18 gdzies do 21 go nie bedzie :( gdy jest w domu, czuje sie bezpieczniej, nigdy jeszcze nie potrzebowalam jego obecnosci tak jak teraz. Co do pomagania to stara sie jak moze :)
    Mała wisi na cycu, chciałabym aby zasnęła tak na 2 h, bym odpoczela i przygotowała sie do wykapania jej.
    Dzisiaj problemu z cyckiem nie było, oby juz nie powrocił.

U nas schodzi skora z calego ciała, mamy rumien niemowlecy i chyba potowki w niektorych miejscach.

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Am dziś od 3 do 6 to był horror, mała w ogóle nie chciała usnąć, nawet u nas na rękach, po 3 h z bezsilności włożyliśmy ją do łóżeczka i zasnęła po kilkunastu minutach. Ale za to od 6 do teraz spi z przerwami na karmienie

Misia na sab simplex czekam, ale mi koleżanka pediatra mówiła, że bobotic to to samo, z tym, że mam okazje by mi ktoś przywiózł z Niemiec więc poprosiłam, tak na wszelki wypadek

Mikulka moja mała chrapała jak miała przytkany nosek mlekiem właśnie jeszcze w szpitalu, położne wkropiły jej tam trochę soli fizjologicznej i przeszło

Karola a może ona tak łapczywie je i jej wypada, u mnie czasem tak się zdarza jak jhest głodna i rzuca się na pierś. Nie martw się, na początku zawsze jest ciężko, ja czasem płacze razem z małą, ale z dnia na dzień będzie lepiej
    U mnie obiady robi mąż

Ja przeszukałam książeczkę i jednak nie mam tego skierowania tylko zalecenie, Am brałaś skierowanie od pediatry?

Kopanie to u mnie standard

Misia u mnie mąż robi dokładnie to samo i tyle samo co ja, z tym że jeszcze ma urlop

Ewelina moja mała ma jakieś początki

am, Karola:) lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • am Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula no noc miałyśmy straszną, a ja potem w dzień kolejne 4 godziny nie wiadomo czego, ale w dzień to już przeżyję, najgorsze te nocki, bo ja zasypiam na stojąco.
    Na wypisie ze szpitala miałam też zalecenie na usg, a jak byłam u pediatry to miałam go prosić o skierowanie, ale jakoś sam zaproponował. Wiesz szkoda płacić 100 lub 130 zł jak można na nfz, popytaj może też dostaniesz, a warto termin zaklepać, bo jednak nie jest to tak z dnia na dzień. Mi termin zarezerwowali dopiero jak miałam skierowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 18:21

Paula_29 lubi tę wiadomość

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • mikulka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia, ten syrop to Gastrotuss baby - syrop przeciwrefluksowy dla noworodków i dzieci. Cena: 29 zł.

misia_k1 lubi tę wiadomość

tb73e6ydzfb83uo0.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 20:28

17u93e5e8a1j9elc.png 6b9cca1390b828e5.png

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem z pępkiem mamy i to chyba z mojej winy - tyle się niby naczytałam o wszytskim - co i jak robić, a jednak źle zrobiłam :(
    Te 6 dób w szpitalu pępek ogarniały położne - zapewne z marnym skutkiem bo trwało to kilka sekund raz dziennie. Po powrocie ja zamiast gazikiem, przemywałam patyczkiem nasączonym octeniseptem, od przedwczoraj przy zmianie każdej pieluszki, 2 dni robiłąm to tylko wieczorem i mamy przykry zapach z pępka...Wstrzymam się do piątku z tym co dalej, bo wtedy idziemy do przychodni na ważenie, a do tego czasu będę działać dalej i odkażać ile wlezie. Mam nadzieję, że to nie żadne zakażenie? jak myślicie?

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:
    Dziewczyny to ile razy karmicie piersia w ciagu doby?

Karmienie takie co najmniej półgodzinne to tak 6 razy, tych do 10 minut nie liczę.

Iwo lubi tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • mikulka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo, ja karmię malutką co 2,5-3 godz to tak ok. 9, a nawet 10 razy. Ogólnie karmię ją na żądanie.

Iwo lubi tę wiadomość

tb73e6ydzfb83uo0.png
  • mikulka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Problem z pępkiem mamy i to chyba z mojej winy - tyle się niby naczytałam o wszytskim - co i jak robić, a jednak źle zrobiłam :(
    Te 6 dób w szpitalu pępek ogarniały położne - zapewne z marnym skutkiem bo trwało to kilka sekund raz dziennie. Po powrocie ja zamiast gazikiem, przemywałam patyczkiem nasączonym octeniseptem, od przedwczoraj przy zmianie każdej pieluszki, 2 dni robiłąm to tylko wieczorem i mamy przykry zapach z pępka...Wstrzymam się do piątku z tym co dalej, bo wtedy idziemy do przychodni na ważenie, a do tego czasu będę działać dalej i odkażać ile wlezie. Mam nadzieję, że to nie żadne zakażenie? jak myślicie?
    Karola, nam pięknie i szybko zagoil się pępek po przemywaniu go 3 razy dziennie spirytusem 2%. Tylko nie wiem czy teraz mogłabyś to zastosować. Może zadzwoń do położnej?

tb73e6ydzfb83uo0.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina84 wrote:
    dziewczyny czy wasze maluszki mają trądzik niemowlęcy ?? bo toska ma :(

Julcia też ostatnio ma trądzik niemowlęcy jak zauważyła położna. Jednak nie kazała nic z tym robić. A Ty coś z tym robisz żeby zeszło?

ewelina84 lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:

Około 10 razy po 10-40 minut.

Iwo lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • am Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:

Ja około 10 razy, czasem co trzy a czasem co dwie godziny. Zdarza mi się nieraz częściej bo jak Mały bardzo się domaga to już z tym nie walczę tylko daję mu cycka.

Paula_29, Iwo, misia_k1, Camilia lubią tę wiadomość

• am Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola z tego co piszesz to nic źle nie zrobiłaś, mi właśnie taki sposób pokazywały położne w szpitalu, co prawda ja psikałam tym okteniseptem wprost na pępek przykładając poniżej płatek kosmetyczny, żeby do pieluchy nie poleciało, ale na patyczek też można. Wiesz jeśli nie jest wokół zaczerwieniona skóra i nic się nie sączy to może jest ok, bo szczerze ja nie zwróciłam uwagi czy ten kikut jakiś zapach dawał. A jeśli jesteś zaniepokojona to nie czekaj do piątku tylko jutro gdzieś podjedź do lekarza.

karusia lubi tę wiadomość

• karusia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kurcze Karola, z tego co wiem to nie za dobrze, jak pępęk ma przykry zapach.. Może wezwij położną niech zobaczy, żeby zakażenie się nie wdało? Lepiej nie ryzykować... A odginasz pępek z każdej strony? Mii położna zwracała uwagę, żeby solidnie pryskać z każdej strony i odginać pępek. Koleżanki dziecku pępek brzydko pachniał, położna ich wygoniła z tym do pediatry i pediatra powiedziała, że w miarę szybko się ogarnęli i obejdzie się bez szpitala. Kazała bardzo często i dokładnie octeniseptem psikać i nie wiem czy im jeszcze czegoś nie dołączyła...

Byliśmy dzisiaj u pediatry... Pozwoliła stosować czopki, keteter, kropelki, wszystko co jej pomaga, byle by jej pomóc się wypróżnić.. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, żeby nie spowodować w przyszłości efektu leniwego jelita... Więc normalnie masujemy brzuszek, nosimy i robimy rowerek, to pomaga, a w nocy asekurujemy się czopkami, jak jest słabo.. Krosteczki, które ma, to z gorąca, ale nimi się nie przejmować, bo ma śliczną buźkę i wygląda to niegroźnie. Debridat powiedziała, że można spróbować.. Malutka waży już 4 kg i wszystko z nią okej :)

am, Paula_29, Iwo lubią tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola u nas też pępek nie ładnie pachnie mimo starannej higieny :-S

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 21:04

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, dziewczyny, jutro chyba jednak skonsultuje się z położną lub pediatrą w sprawie tego pępka. Generalnie miałyśmy bardzo grubą pępowinę, już na porodówce mówili, że gruba i krótka, później też coś w szpitalu komentowali. Może to jest też przyczyną, że tak ciężko go tam dobrze zdezynfekować, pępek podczas dezynfekcji podkrwawia no i jak się powącha to czuć taki specyficzny zapach. Jutro muszę to skonsultować, bo nie daje mi to spokoju.

lolka83, karusia lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola daj znać co Ci powie położna. Też jutro zadzwonię do swojej w tej sprawie.

lolka83 lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej pepek myc gazikiem, najpierw psikać ocniseptem i pozniej wycierac pepek odchylajac go na lewo i prawo...
    Nie bac sie, ja na poczatku robilam to delikatnie, ale pozniej jak tak zaczelam dzialac to odpadl raz dwa.

Koniecznie skonsultuj Karola to z lekarzem, niby najgorsze jak jest wydzielina zolta i smierdzi, ale sam zapach..hmmm

maja89waw lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina84 wrote:
    dziewczyny czy wasze maluszki mają trądzik niemowlęcy ?? bo toska ma :(

Ostatnio moją wysypało...szczegolnie nasila sie w upał, w nast tyg ide z nia do mojej pediatry, ona jest tez dermatologiem. Zobacze co zaleci.

Paula_29, ewelina84 lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Jas dzis ladnie spal od 22 do 2 i potem zasnal ale strasznie sie wiercil na snie,prezyl...wtedy podchodzę co chwilę do lozeczka,glaszcze i uspokaja sie spiac dalej...kilkadziesiąt razy tak robilam do 5.30.

Dzis mam urodziny...30stka...jako szczesliwa mamusia:)i żona a za oknem pochmurnie. Mam w planach wreszcie zadbac o siebie, umalowac sie, maseczke jakas zrobic hehebo z Jasiem to wiecznie ta sama fryzura w kitke, sukienka do karmienia...

lolka83, am, Iwo lubią tę wiadomość

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ