X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    A miałyście może otulacze? Syn spał tylko w rożku, potem pod kocykiem lub bambusowa pieluszka. 5 lat temu jakoś otulaczy za bardzo nie było widać, a myślę że takie małe lubią mieć ciasno. Jakoś rożek w lipcu mi się średnio "widzi", więc myślę nad otulaczami.
    Ja miałam, ale u mnie się nie sprawdziło.

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Sama nie wiem o jakim myślę. Mam po synu takie większe pieluchy bambusowe to na początek na związanie gadziny będą ok. Nie wiem czy tulika nie kupię. Na vinted są, koleżanka miała dla czerwcowej córy i sprawdził im się. Mam też jeden śpiworek ale to na później już.
    Też poluje na tulika.nawet mam kilka w ulubionych. ale jeszcze poczekam i zamówię bliżej porodu😁

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • michasia-K Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przyznam, ze była okazja i kupiliśmy wózek. Przy pierwszym czekaliśmy do 30 tc, a teraz się po prostu trafiło i się zdecydowaliśmy.

Ja tez wlasnie czekam na potwierdzenie płci. Narazie się potwierdza, ale do połówkowych może się jeszcze zmienić

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

klz915nmlia8kvj4.png

m3sx43r8weulaext.png

Wysłany: 22 stycznia 2021, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    U nas z kolei rożek sprawdził się bardzo, w śpiworach i otulaczach była histeria.
    Mam 3 śpiwory różnej grubości i wielkości, nieużywane. Może córce podpasują.

Rodzimy latem więc wydaje mi się, że na początek cienki kocyk/ pieluszka flanelowa wystarczą. Mój pod tym spał na początku, a jest z jesieni i było mu ciepło.

Najlepiej i tak było by mieć rożek, śpiworek, otulacz, kocyki różnej grubości, pieluszki cienkie - wtedy ani pogoda nas nie zaskoczy, ani upodobania bobasa 😂😂
    To ja tak nakupilam 🙈
    Kocyki, śpiworki, otulacze, tulik, pieluszki flanelowe, tetrowe, bambusowe, musliniwe itp. 🙈
    Jeśli będzie dziewczynka, to naprawdę wyprawkę ograniczę do minimum,bo wszystko mam.
    A sprawdził nam się zwykły rożek, w którym mała bardzo lubiła spać.
    Tulik założyłam jej raz, bo wydawało mi się, że dziecko jest nienaturalnie ściśnięte. Niby miał być antykolkowy, ale mi jakoś nie podpasowal.
    Otulacz używałam jeden, jako cieniutki kocyk. Nigdy nie motalam dziecka. Reszta leży nieużywana.

Zastanawiam się teraz nad chustą 🤔 ma któraś z Was?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 22 stycznia 2021, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    O to fajnie :) No u mnie tez listopad/lipiec ale to jakoś mi nie przeszkadza bo zawsze chciałam lipcowe dziecko (chyba dlatego że sama mam urodziny 9 lipca) ale za to marzyłam o parce 😃 i parki nie będzie!! Lipcowa dziewczynka po mamusi poszła w niepamięć. Może za miesiąc się do tego przyzwyczaję. Łatwiej mi teraz wyobrazić sobie synka (z jego charakterem) i brata niż z tą dziewczyną. No ale moje marzenie spełniło się w połowie 😁
    Vatolina, jeszcze nie wiadomo 😁
    Są przypadki, że na połówkowych z niektórych dziewczynek robią się chłopcy 😉

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie motalam syna bo nie dało się go inaczej nakarmić. Rzucał się okrutnie. Z resztą słabo wspominam pierwszy rok jego życia. Zobaczymy jaki temperament będzie mieć drugie...
    Nie kupiłam jeszcze nic. Trochę pieluszek, kocyki, rożki, leżaczek i huśtawkę hybrydowa. Muszę.dokupic ciuszki bo się pozbyłam no i wózek. Na pewno nie kupię Bebetto bo mam uraz, z synem stelaż mi się zapadł, tak że dziecko wpadło z siedziskiem do środka. No i tym razem używkę kupuje bo szkoda sensu wydawać tyle kasy na nowy. Mam świetną spacerówkę, więc pewnie na wiosnę przesadze od razu do niej.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam chustę, używałam ją głównie po domu, bo była zima, a później przeszliśmy na nosidełko ergonomiczne. Tetaz też planuję chustować. 😊

Kama_86 lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Dzidzia 8 cm a ja dostałam luteinę, bo od kilku dni miałam skurcze.

Anszelika ale jaja z tym wózkiem 🤯 ja mam właśnie Bebetto po synu i poza wagą nie mogę się doczepić niczego. Także jak ktoś mieszka na 4 piętrze bez windy, to nie polecam 😂

Niezapominajka ja mam chustę kółkowa. Mały również tego nienawidził. Jak dla mnie, przy dziecku które akceptuje i nie próbuje się na siłę uwolnić, super sprawa.
    Pamiętam, że dziewczyny nosidło Tula polecały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2021, 17:36

Tabolek, olimama, Kosmo, Maniuś lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Mimi2 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu mam wyniki papp-y :)
    Trisomia 21 1:19 606
    Trisomia 18 <1:20 000
    Trisomia 13 <1:20 000
    Poród przedwczesny przed 34 tygodniem 1:129
    Myślę, że to całkiem ok ryzyka :)

sandrina22, LENi, StarającaSię, Alunis, vatolina, Maniuś, Tabolek lubią tę wiadomość

km5s8iik6akuuidv.png
    2690g i 51cm słodkości- Igusia ❤
    USG 18.04 1011 gram ❤
    USG 18.03 700 gram szczęścia 🥰
    USG 18.02 Dziewczynka ❤ 320 gram 😍
    USG 04.01 - 152bpm, CRL 6,64 cm szczęścia <3
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze odnośnie bólu głowy, dr sam powiedział, że w razie gdyby nic nie pomagało można pyralginę. Także potwierdza się, to co jedna z was pisała ( przepraszam, ale nie pamiętam już kto🌷).

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może być tak dziewczyny które znają już płeć dałyby koło suwaczka, czy na dole przy opisach swoje info, kogo noszą pod serduchem, bo ja też nie umiem spamiętać :p

Ja dostałam od koleżanek z pracy kilka rzeczy, ale będę kupować dopiero wiosna, narazie nie mam gdzie to trzymać :) a poza tym plci dalej nie znam :p. Ale ciągle marzy mi się druga cora, zobaczymy czy wymodle hehe :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wyniki badań moczu i krwi, wszystko w normie więc to raczej nie jest żaden stan zapalny, strasznie się boję że okaże się coś nie tak z łożyskiem albo szyjka mo ale do poniedziałku już nie daleko, jak leżę to jest lepiej na szczęście.

Ja na razie nic nie kupuje ale jak zacznę kompletować wyprawkę to chętnie skorzystam z waszego doświadczenia 🙂

LENi lubi tę wiadomość

zem3mg7ythr95x2e.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym spróbować chustowania, byłam kiedyś na zajęciach na których pani uczyła jak wiązać, wydawało mi się to czarną magią i się nie zdecydowałam. Może teraz spróbuje właśnie z kółkową chustą bo to chyba łatwiejsze 🙂 rożka brakowało mi w szpitalu, dopiero później kupiłam, ale wtedy już mi się nie przydał specjalnie 😛 mały spał pod zwykłym kocykiem albo pieluszką w trakcie upałów. Pieluszki polecam zwłaszcza muślinowe w dużych ilosciach, nie szmaciły się jak tetrowe po wielu praniach a korzystaliśmy na różne sposoby, do przykrywania, jako prześcieradło do wózka, pod głowę przy ulewaniu, na przewijak, do przytulania się itp itd.
    Ja to mam w głowie coraz większe siano, zawsze bylam nieogarem, ale ciąża chyba pogarsza sprawę 😛 najpierw zamówiłam kotu psią karmę w hurtowej ilości, muszę to odsyłać. Dzisiaj dostałam mandat bo nie wzięłam biletu z parkomatu, oczywiście nie zauważyłam że tam stoi. Ba, mandatu za wycieraczką też nie zauważyłam, dopiero mąż przyniósł 🤦‍♀️ strach pomyśleć co jeszcze mądrego wymyślę 😬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2021, 18:22

Tabolek, Kama_86, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

preg.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno kaszka z mózgu się robi w ciąży hehehe, ale ja też mam czasem zawiasy :p
    Dobrze ze mandatu nie dostałam póki co :p ale w pracy czasem coś zapomnę :/ trzeba się bardziej skupiać :)

Teraz te rzeczy dla dzieci są takie piękne że wszystko by się chciało, ale dobrze ze człowiek po pierwszym dziecku mądrzejszy i już wie co się faktycznie przydaje a co nie :)

Mi się najbardziej przydał laktator elektryczny, moja nie chciała ciągnąć cycka więc musiałam odciągać.. Strasznie to męczące było.. Więc napewno kupię znów elektryczny. Miałam Tez manualny ale się nie sprawdził.

Alunis lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • Alunis Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Podobno kaszka z mózgu się robi w ciąży hehehe, ale ja też mam czasem zawiasy :p
    Dobrze ze mandatu nie dostałam póki co :p ale w pracy czasem coś zapomnę :/ trzeba się bardziej skupiać :)

Teraz te rzeczy dla dzieci są takie piękne że wszystko by się chciało, ale dobrze ze człowiek po pierwszym dziecku mądrzejszy i już wie co się faktycznie przydaje a co nie :)

Mi się najbardziej przydał laktator elektryczny, moja nie chciała ciągnąć cycka więc musiałam odciągać.. Strasznie to męczące było.. Więc napewno kupię znów elektryczny. Miałam Tez manualny ale się nie sprawdził.

O tak, najlepiej podwójny. Tez musiałam córce ściągać mleko, bo nie chciała jeść z piersi. Jeśli chcecie kupić wcześniej, to polecam nawet używki Lansinoh podwójny lub spectra 9 plus. Fajny jest tez lionelo twee. Ja tez rożka użyłam jedynie kilka razy, sporo rzeczy kupowałam wcześniej w kolorach typu zielony czy niebieski, wiec będę mieć mniej wydatków. Nawet butelki mam szklane, żeby moc umyć w zmywarce i drugiemu dziecku tez posłużą. Gadżety do rozszerzania diety tak samo, w kolorach unisex. Jak ogłosiłam koleżankom, że spodziewam się chłopca, to dostałam dwa kartony ciuszków 😀 Ale mam w nich przewagę bodziaków na długi rękaw, a już wiem, że rozwiązanie ciąży będę mieć na koniec czerwca 🙈 Wiec muszę dokupić coś na krótki rękaw, bo latem w mieszkaniu mamy nawet do 30 stopni. Koszmar 😭

Co do chustonoszenia - polecam z całego serca. Pierwsze 4 wiązania to był dramat, ale jak już się nauczyłam, to komfort niesamowity. (Na lato polecam chusty z domieszką lnu :) ) Teraz czekamy na nosidło kavka multiage, miałam okazje je przymierzyć i jest bardzo wygodne. :) Gdybyście chciały na później jakiejś pomocy z ocenieniem, czy nosidło jest nosidłem, czy wisiadłem, to chętnie pomogę, moja kuzynka jest doradcą noszenia :)

olimama, sandrina22, Tabolek lubią tę wiadomość

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski wy już większość doświadczone a ja pierwsza ciąża więc jak nieobsrana łąka 😁 Sama nie wiem co będę kupować bo bardzo zależy mi na tym żeby się nie zagracic niepotrzebnymi rzeczami, chce dla bąbla przeznaczyć tylko jedna komodę więc wszystkie rzeczy muszą się tam zmieścić 😅 Wózek też chce uzywany, mamy upatrzony model xlandera xmove bo mieszkamy blisko gór i zależy mi żeby jak najczęściej byc w lesie (jak macie doświadczenie z takimi wózkami w teren to chętnie posłucham o innych modelach). Chętnie bym już coś kupiła, jakieś ciuszki na vinted ale powstrzymuje mnie zdrowy rozsądek 😁

klz9mg7yyp19n25l.png
  • michasia-K Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Vatolina, u mnie też będzie listopad i lipiec. Chyba, że się maluch pośpieszy. 😅

Michasia-K, jaki wózek kupiłaś? Jeśli można wiedzieć.
    Cybex priam

olimama lubi tę wiadomość

klz915nmlia8kvj4.png

m3sx43r8weulaext.png

• olimama Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrina, ja właśnie mam nosidełko z Tuli i polecam, tylko do niego dziecko powinno już samodzielnie siedzieć.

Mimi2, idealne masz wyniki. 👍

LENi, sama nie wiem, czy u mnie nie za wcześnie na dopisywanie płci.

Tabolek, super, że wyniki prawidłowe. Zleci szybko do wizyty.

Martini92, ja w pierwszych tygodniach po urodzeniu zaprosiłam do domu instruktorke od chust. Pokazała na dziecku jak wiązać, miała ze sobą kilka chust na przymiarke, wytlumaczyla jaki splot i rozmiar dobrać zeby pasowała i dla mnie i dla męża. Wypisala z jakich marek wybierac, gdzie kupić używane. No i na początek pożyczyła mi jedną swoją. Kolkowa zakłada się szybko, ale jest raczej na krótsze noszenie.

Mimi2, Tabolek lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, my mieliśmy baby design i na leśnych drogach dobrze dawał sobie radę.
    Z chustą zobaczę jeszcze, zależy jaki mi się egzemplarz trafi, jak z tych nieodkładalnych to na pewno będę do jakiejś instruktorki uderzała żeby chustą ratowała 😉

Kosmo lubi tę wiadomość

preg.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś wizytę. Bobas ma już 8,2 cm. Miałam pobraną cytologię. Ogólnie zabiegany dzień dzisiaj. Po południu poszłam z młodą na szczepienie przeciw ospie. Obyło się bez płaczu.
    Zaczynają mnie ciągnąć więzadła miednicy. Zaraz będę chodzić jak kaczka

Wydaje mi się, że poczułam już ruchy, ale się zastanawiam czy to możliwe w 14 tygodniu. W pierwszej ciąży chyba w 18 poczułam takie, że byłam pewna, że to jest to.

olimama, sandrina22, Kosmo, Maniuś, Ana__33, LENi, Tabolek lubią tę wiadomość

‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ