Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja w tym tygodniu 3 dni czułam takie przelewanie się, jak mąż przyłożył ucho do brzucha to stwierdził, że słyszy intensywny bulgot. A od wczoraj cisza.... Najchętniej zobaczyłabym co słychać u mojej Małej Dziewczynki, ale wizyta dopiero 15.02. Pierwszy raz mam taką długą przerwę. Dotychczas miałam co prawda miesięczne odstępy w gabinecie u mojej Doktor, ale w między czasie było też usg: w Lux-Medzie, przed pobraniem krwi na test harmony i prenatane z testem pappa, a teraz nic.
A dziś idę do urologa, bo od początku ciąży nie mogę się pozbyć klebsielli pneumoniae. Miałam już 2 razy antybiotyk (Zinnat, Monural) i nie działa na to dziadostwo. Zobaczymy co zaproponuje urolog.
Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
-
olimama wrote:A ja wracam od diabetologa. Dostałam 2 jednostki insuliny na noc.
Kosmo i jak u Ciebie z cukrami na diecie?
Z przysmakow dla diabetyków polecam masło orzechowe. 🤤
A tak w ogóle to naprawdę już takie "dojrzałe" te nasze ciąże 😳 kiedy to zleciało? Ja dziś zaczynam 19 tydzień 😳 za chwilę przed nami połówkowe, a dopiero co były zdjęcia testów 🙈 -
Niezapominajka5 wrote:Tzn?
Jaka technika itp 😁
Mi wyszły w pierwszej ciąży i nawet nie wiedziałam, że to to.
Obwiniałam podrażnienie przy luteinie.
Po porodzie była masakra, ale jakoś po czasie samo przeszło.
-
olimama wrote:A ja wracam od diabetologa. Dostałam 2 jednostki insuliny na noc.
Kosmo i jak u Ciebie z cukrami na diecie?
Z przysmakow dla diabetyków polecam masło orzechowe. 🤤
Staram się robić więcej posiłków 'na później' bo jem co chwilę właściwie ale dobija mnie to. Brak mi już pomysłów jak to urozmaicić, a już setki forów i grup przejrzałam za przepisami i mam wrażenie że wszystko już jadłam 😅
Dużo nas tu jest słodkich mam niestrty 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2021, 11:12
-
Ja już przystopowałam z jedzeniem, już nie jestem tak głodna jak na początku, na szczęście heh
Słodyczy już też trochę mniej - acz kolwiek lody dzisiaj zjem :p tak mi smaka narobiłyście hehe ale to dopiero jak wrócę z pracy koło 21...
Leci ten czas, niebawem posypią się połówkowe i będzie bliżej wiosny! Wreszcie.
Nie mogę się doczekać wiosny
-
Cześć dziewczyny, dzwonił do mnie lekarz z wynikami pappy, ryzyko skorygowane trisomia 21 1:263, troche sie zmartwiłam, mówi że to głównie ze względu na wiek mam 35 lat pierwsze dziecko, chce mnie umówić na amniopunkcje, usg wyszło super, pocieszcie mnie, że niepotrzebnie się denerwuje...
-
Olimama kolację jesz niezależnie od nocnej insuliny. Albo przed, albo po - jak wolisz.
Mi diabetolog mówiła, że nie można podjadać w nocy - wynik rano wychodzi niewiarygodny - bo tak jakby po posiłku a nie po 8 godz przerwie.
Mówiła, że jak się budzimy w nocy głodne to znaczy że trzeba ostatni posiłek przed snem zjeść większy ( więcej węgli).
-
sandrina22 wrote:Olimama kolację jesz niezależnie od nocnej insuliny. Albo przed, albo po - jak wolisz.
Mi diabetolog mówiła, że nie można podjadać w nocy - wynik rano wychodzi niewiarygodny - bo tak jakby po posiłku a nie po 8 godz przerwie.
Mówiła, że jak się budzimy w nocy głodne to znaczy że trzeba ostatni posiłek przed snem zjeść większy ( więcej węgli). -
Ana__33 wrote:Cześć dziewczyny, dzwonił do mnie lekarz z wynikami pappy, ryzyko skorygowane trisomia 21 1:263, troche sie zmartwiłam, mówi że to głównie ze względu na wiek mam 35 lat pierwsze dziecko, chce mnie umówić na amniopunkcje, usg wyszło super, pocieszcie mnie, że niepotrzebnie się denerwuje...
-
shooa wrote:Vatolina, mi tez się czasem kręci w głowie. jak szybko wstanę albo bez powodu. ale to sporadycznie już.
I krew z nosa tez mi leci, ale ja biorę heparynę i acard wiec pewnie dlatego.
dziewczyny, polećcie jakaś książkę- poradnik dla zupełnie zielonych.. nie mam pojęcia o niczym i przeraża mnie skąd mam się wszystkiego dowiedzieć. do tego nie mam nikogo blisko kto będzie mi pomagał
bardzo dużo pracuje i niestety nie mam czasu siedzieć na necie i czytać dziesiątek portali a fajna praktyczna książka by załatwiła może temat.
Co do poradników mam wrażenie, że trzeba uważać jeszcze bardziej niż w przypadku porad starych ciotek W sprzedaży jest tego mnóstwo, a wiele zawiera przestarzałe, a nawet szkodliwe informacje np. na temat treningu snu, rozszerzania diety czy diety matki karmiącej. Do mnie przemawiają książki wydane przez Natuli i wydawnictwo Mamania. Jest też blog Natuli. Dzieci są ważne.
Właśnie zobaczyłam post, że książka Idealny rodzic nie istnieje, którą polecała Alunis w wersji elektronicznej jest teraz w promocji, a w dodatku cała kwota idzie na WOŚP.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2021, 17:09
sandrina22, Alunis lubią tę wiadomość
-
olimama wrote:Odnośnie fotelików, ja nie jestem za wersją jednego na całe lata. Dla mnie dla niemowlaka musi być łupina i koniecznie na bazie iso fix, a na zime śpiworek do fotelika, żadnych kurteczek, czy kombinezonow. W domu na spokojnie zapinam dziecko w foteliku, nie muszę walczyć na dworze w deszczu, czy zimnie. W samochodzie tylko klik i gotowi do jazdy, bez walki z pasami.
Z tym to racja. Przy schodzeniu po schodach też się czułam pewniej jak znosiłam małą w łupinie. U nas nie da się niestety zamontować iso fixa, więc i tak trzeba za każdym razem było męczyć się z pasami. Swojej łupiny się pozbyliśmy, ale może pożyczymy od szwagra (jak większość rzeczy dla dziecka). Ma solidną, a model auta mamy podobny, więc powinna pasować. -
olimama wrote:To nie jest zły wynik, jeśli usg było dobre to podejdz do tego spokojnie. Może warto zroboci badanie NIPT i od tego uzależnić decyzję o ewentualnej aminopunktacji?
Juz troche ochłonęłam, lekarz mnie zdenerwował namawiając na tą amnio ale na to się nie zdecyduje.
W obecnej sytuacji dodatkowe badania chyba i tak nie mają sensu więc po prostu mam nadzieję, że to tylko wiek i moje choroby, a tak jest ok. -
Ana__33 wrote:Juz troche ochłonęłam, lekarz mnie zdenerwował namawiając na tą amnio ale na to się nie zdecyduje.
W obecnej sytuacji dodatkowe badania chyba i tak nie mają sensu więc po prostu mam nadzieję, że to tylko wiek i moje choroby, a tak jest ok.