Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
LENi wrote:Ana_33 A na usg było wszystko dobrze? Przyzierność ok? Czy na jakiejś granicy?
Te wyniki z krwi to roznie wychodzą.. ehh tylko stresują.
Naprawdę po tych wszystkich cyrkach z tym, o których czytalam, mialam robić samo usg, ale że ze względu na wiek moglam zrobić bezpłatnie, to się skusiłam i teraz zaluje... -
Zula36 wrote:Ana jeśli masz możliwość może warto zrobić te płatne nifty przed amnio.
-
LENi wrote:A wyniki nifty po ilu dniach są? Jednak do 10.02 mało czasu zostało.. Hmm
Usg wyszło naprawdę ok, serce w porzadku, tętno 157, kość nosowa, udowa, wszystko wyglądało bardzo dobrze.
Mieli mi wysłać wyniki, ale teraz muszę sobie po nie pojechać w poniedziałek i pojde z tym do swojego lekarza po prostu. -
Anszelika wrote:Mc flurry z lionem i polewą karmelową 😍🤤 idę szukać lodów w zamrażarce 😅
Właśnie takie były 🤣
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Ana__33 wrote:Właśnie usg wyszło bardzo dobrze, przeziernosc najpierw 1.6 potem jakos znowu zmierzył i 2.2 jak dobrze pamiętam. Biorę ciagle acard i duphaston, tak czytalam, że mogą te leki zaburzać wyniki.
Naprawdę po tych wszystkich cyrkach z tym, o których czytalam, mialam robić samo usg, ale że ze względu na wiek moglam zrobić bezpłatnie, to się skusiłam i teraz zaluje... -
olimama wrote:Tak leki i problemy hormonalne mogą zaburzac biochemie, USG dobre i to najważniejsze. Ja pewnie w takiej sytuacji tez nie bralabym amino pod uwagę, ale rozpatrzylabym wolne dna płodu, zeby nie zamartwiac się całą ciążę, bo jednak ziarnko niepokoju zostało zasiane. A mozna wiedzieć jakie wartości wyszly Ci z PAPPa? Czy nie masz jeszcze tych wyników?
-
Ana__33 wrote:Właśnie usg wyszło bardzo dobrze, przeziernosc najpierw 1.6 potem jakos znowu zmierzył i 2.2 jak dobrze pamiętam. Biorę ciagle acard i duphaston, tak czytalam, że mogą te leki zaburzać wyniki.
Naprawdę po tych wszystkich cyrkach z tym, o których czytalam, mialam robić samo usg, ale że ze względu na wiek moglam zrobić bezpłatnie, to się skusiłam i teraz zaluje...
Narzekałam dziś na te ruchy że słabe i jak na zawołanie dzidzia się odzywa.nie mocno ale wystarczająco że wiem że to to.😁Jestem spokojniejsza.Ana__33, olimama, anjaa25 lubią tę wiadomość
4x córka😁❤️🤪
-
Ana__33 wrote:Juz troche ochłonęłam, lekarz mnie zdenerwował namawiając na tą amnio ale na to się nie zdecyduje.
W obecnej sytuacji dodatkowe badania chyba i tak nie mają sensu więc po prostu mam nadzieję, że to tylko wiek i moje choroby, a tak jest ok.
Jesli terminacja nie wchodzi w grę, to dodatkowe badania dałyby Wam tylko (i aż) odpowiedź wcześniej.
Myślę, że papa wcale nie wyszła tak źle. Trzeba pamiętać, że to tylko statystyka i wiele czynników może wpłynąć na niekorzyść wyniku.
Trzymam kciuki żeby maleństwo było zdrowe.
Swoją drogą, po 35 roku życia papa dość często wychodzi średnio lub słabo.Ana__33 lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ana__33 wrote:Cześć dziewczyny, dzwonił do mnie lekarz z wynikami pappy, ryzyko skorygowane trisomia 21 1:263, troche sie zmartwiłam, mówi że to głównie ze względu na wiek mam 35 lat pierwsze dziecko, chce mnie umówić na amniopunkcje, usg wyszło super, pocieszcie mnie, że niepotrzebnie się denerwuje...
U mnie usg wyszło ok (wszystkie parametry w normie, NT 1,50 mm), w badaniach z krwi: wolne b-hcg ok, ale wynik papp-a obniżony (1,428 IU/l, co odpowiada 0,448 MoM). Tym samym ryzyko podstawowe trisomii 21, które i tak już było niskie (1:108) po skorygowaniu zjechało mocno w dół (1:50). Natomiast wynik testu harmony wykazał niskie prawdopodobieństwo trisomii 21, 18 i 13 oraz aneuploidii chromosomów płciowych. Po rozmowie z ginekolog podjęłam decyzję, że nie będę robić amniopunkcji.
Usłyszałam za to ciekawą rzecz, że obniżony wynik papp-a może wskazywać później na problemy z łożyskiem i przepływami. Dotychczas brałam Fraxiparine 0,4 i Acard 75 mg, ale z związku z tym wynikiem Doktor zwiększyła mim dawkę na 100 mg (Aspirin Cardio), a na kolejnej wizycie zapewne przejdziemy na Acard 150 mg.
Ogólnie, test pappa jest badaniem mało precyzyjnym i dziewczynom powyżej 35 roku często wychodzi nieprawidłowo. Jeżeli chcesz potwierdzić, że wszystko jest ok to wykonaj ewentualnie, któreś z nieinwazyjnych testów genetycznych. Moim zdaniem będzie wszystko w porządku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2021, 21:47
Ana__33 lubi tę wiadomość
Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
-
Dzięki dziewczyny, po prostu jestem z tym wszystkim sama i trochę mnie lekarz przestraszył. Pojade po te wyniki w poniedziałek, pojde do swojego lekarza niech mi zrobi porządne usg jeszcze raz i jestem dobrej myśli
-
Ana__33 wrote:Dzięki dziewczyny, po prostu jestem z tym wszystkim sama i trochę mnie lekarz przestraszył. Pojade po te wyniki w poniedziałek, pojde do swojego lekarza niech mi zrobi porządne usg jeszcze raz i jestem dobrej myśli
Ja tylko powtórzę to co Dziewczyny, nie raz i nie dwa widziałam moje znajome rwące włosy z głowy bo ryzyka przy prenatalnych wyszły niepokojące a dzieci urodziły się zdrowe i całe, musi być dobrze, dawaj znać po wizycie ✊✊✊Ana__33 lubi tę wiadomość
-
Dołączam i ja do Was!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2021, 13:48
Tęczowa, Tabolek, Alunis, Aneta lubią tę wiadomość
08.2021
07.2023
Starania o 3 dzieciątko
12.2023 - 1cs
06.1.2024 - II kreski!
08.1.2024 - Beta HCG: 481 U/l
10.1.2024 - Beta HCG: 808 U/l
11.1.2024 - Pęcherzyk ciążowy 5mm!
19.1.2024 - Dzidziuś 3,6mm z serduszkiem!
08.2.2024 - Wizyta
07,3.2024 - Niskie ryzyka, dziewczynka -
nick nieaktualnyfarfalla92 wrote:Dołączam i ja do Was!
-
Hejka, jak się czujecie? Wszystko wporzadku brzuchatki?
JA mam dziś lenia.. Ale ładnie słoneczko świeci więc może jakiś spacerek uda się zaliczyć trochę ruchu nie zaszkodzi bo tylko rośniemy hehe
Miłego dnia!
Szkoda ze jutro do pracy :panjaa25, Tabolek lubią tę wiadomość