X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • LENi Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My samochód większy kupiliśmy rok temu więc się dobrze złożyło.
    szukamy natomiast większego mieszkania bo w tym się nie zmieścimy, ale to trochę potrwa więc nie wiem czy zdążymy przed porodem..

Co do wózka to właśnie - ja wcześniejszy trzymałam w bagażniku samochodu, bo na 4 piętro nie uśmiechało mi się wnosić..
    Teraz chciałabym coś lekkiego, choć pewnie też będę trzymać w bagażniku.
    Nie będę miała też gdzie trzymać dużego wózka więc myślę póki co nad wózkiem 2 w 1 taki który że spacerówki przerabia się w gondole. Ale nie umiem znaleźć opinii na temat takich wózków. Czy się sprawdzają czy jednak lepiej osobno.
    Ciężki temat.
    Niby czasu dużo ale wolałabym chociaż mieć jakieś typy :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi znów zależy na terenowym wózku bo wokół mieszkania mamy fajne laski + mieszkamy blisko górskich terenów więc każdy wypad do lasu to górki i jeszcze raz górki. Problem jest taki że ja mam średniej wielkości bagażnik, a połowy tego bagażnika nie ma bo jest butla LPG 😁 Od biedy mogę zacząć jeździć kombi mojego nie-meza, po prostu się zamienimy ale ja tak mocno kocham moje auto, ma wszystkie bajery a w kombi nie czuje się pewnie przy manewrach parkingowych, a o wjeździe do naszego ciasnego garażu to już w ogóle 😅

Co do mieszkania my kupiliśmy i urządzaliśmy pod nas (deweloperka) w maju tego roku. Naprawdę mamy pięknie dopracowane wnętrze, z którym jak się okazało niedawno prawdopodobnie się rozstaniemy początkiem 2022, więc chce jak najmniej rzeczy mieć dla małej itd bo wyprowadzka będzie aż do Niemiec. Nie chce się zagracic, chociaż ten rynek dzieciowy to aż kusi, tyle pięknych zbędnych rzeczy 😉

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    My samochód większy kupiliśmy rok temu więc się dobrze złożyło.
    szukamy natomiast większego mieszkania bo w tym się nie zmieścimy, ale to trochę potrwa więc nie wiem czy zdążymy przed porodem..

Co do wózka to właśnie - ja wcześniejszy trzymałam w bagażniku samochodu, bo na 4 piętro nie uśmiechało mi się wnosić..
    Teraz chciałabym coś lekkiego, choć pewnie też będę trzymać w bagażniku.
    Nie będę miała też gdzie trzymać dużego wózka więc myślę póki co nad wózkiem 2 w 1 taki który że spacerówki przerabia się w gondole. Ale nie umiem znaleźć opinii na temat takich wózków. Czy się sprawdzają czy jednak lepiej osobno.
    Ciężki temat.
    Niby czasu dużo ale wolałabym chociaż mieć jakieś typy :)

Leni a może valco Snap z gondola? Mam sama spacerówkę po synu i byłam mega zachwycona bo wózek jest chyba najlżejszym z tego typu na rynku. Ja stwierdziłam że jednak chce amortyzację lepsza, bo trochę wertepów blisko mam, ale do miasta myślę że bym się nie wahała dokupić tylko gondole.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, ja też szukam terenowego wózka i najbardziej wpadł mi w oko Roman Marita, ale nie z tym stelażem gdzie jest metalowy kosz i cztery takie same kółka, jest też do wyboru bardziej nowoczesny stelaż. Macie jakieś opinie na temat tego wózka? Nie specjalnie zależy mi na tym, żeby był lekki, bo nie będę go nigdzie nosić (no chyba, że wkładać do bagażnika). Znajomi mają też do odsprzedania Adamex Barletta w dobrej cenie.

• LENi Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2021, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popatrzę na te modele - dzięki :)

Choć na rynku tego tyle, że nie ogarniam :p

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy takie wyniki z niedoczynnością tarczycy są ok? Jestem teraz 18+2tyg

TSH 4gen. uIU/ml 1.3805 0.3500 - 4.9400
    fT4 ng/dl 1.103 0.700 - 1.480

Mam wrażenie że mój endokrynolog mnie naciąga na wizyty i straszy za każdym razem i najlepiej żebyśmy się widzieli co 3tyg... A ja praktycznie od samego początku nie miałam żadnych wahań moich wyników, jestem ciągle na euthyrox 50 a wizyta kosztuje 150zl i trwa dosłownie 3min... Mam też prywatnie wizyty u ginekologa i z moją cukrzyca jeszcze diabetologa ale z tych wizyt dużo wynoszę i wiem za co place a tutaj mam wrażenie tylko że jestem zastraszona (bo wyniki cały czas są ok) i teraz w piątek na wizycie lekarka tak mnie opieprzyla z góry na dół bo od ostatniej wizyty minęło 7tyg). Przyznaję że sama to pdzeciagalam w czasie bo nie widziałam sensu... Co myślicie? Wy jak często macie wizyty?

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2021, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo ja nie chodzę do endokrynologa, bardzo ciężko mi było znaleźć dobrego, i podobnie jak u Ciebie, 3 minuty wizyty, 150 lub 200 zł, zerknięcie na wyniki i do widzenia. Co 3 tygodnie kontroluje tsh i ft4, od początku mam zwiększona dawkę euthyroxu i po prostu tego pilnuje.

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny czy takie wyniki z niedoczynnością tarczycy są ok? Jestem teraz 18+2tyg

TSH 4gen. uIU/ml 1.3805 0.3500 - 4.9400
    fT4 ng/dl 1.103 0.700 - 1.480

Mam wrażenie że mój endokrynolog mnie naciąga na wizyty i straszy za każdym razem i najlepiej żebyśmy się widzieli co 3tyg... A ja praktycznie od samego początku nie miałam żadnych wahań moich wyników, jestem ciągle na euthyrox 50 a wizyta kosztuje 150zl i trwa dosłownie 3min... Mam też prywatnie wizyty u ginekologa i z moją cukrzyca jeszcze diabetologa ale z tych wizyt dużo wynoszę i wiem za co place a tutaj mam wrażenie tylko że jestem zastraszona (bo wyniki cały czas są ok) i teraz w piątek na wizycie lekarka tak mnie opieprzyla z góry na dół bo od ostatniej wizyty minęło 7tyg). Przyznaję że sama to pdzeciagalam w czasie bo nie widziałam sensu... Co myślicie? Wy jak często macie wizyty?

Kosmo ja też mam niedoczynnośc, letrox 50, dawka zmniejszona na początku ciąży z 75 bo było tsh za nisko i badania tsh i ft4 co miesiąc plus konsultacja, ja na szczęście mam w pakiecie z medicover i trafiłam na świetna panią doktor. Co do częstości wizyt to sama mi powiedziała że tsh potrafi być w ciąży bardzo ruchome, szczególnie od 2 trymestru i trzeba co miesiąc kontrolować bo to może być niebezpieczne dla dziecka.

zem3mg7ythr95x2e.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto dzisiaj ze mną wizytuje? 🙂 Kciuki za moją i wasze wizyty 🙂 ✊

Kosmo, Mimi2, sandrina22, LENi, Ana__33, anjaa25, Zuzia273, Alunis, akilegna♥, lysinka lubią tę wiadomość

zem3mg7ythr95x2e.png
  • Mimi2 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki Tabolek 😊
    Ja dopiero w czwartek po 4 tygodniach przerwy... Gdyby dzidzia nie kopała to bym osiwiała :P

Tabolek, LENi lubią tę wiadomość

km5s8iik6akuuidv.png
    2690g i 51cm słodkości- Igusia ❤
    USG 18.04 1011 gram ❤
    USG 18.03 700 gram szczęścia 🥰
    USG 18.02 Dziewczynka ❤ 320 gram 😍
    USG 04.01 - 152bpm, CRL 6,64 cm szczęścia <3
  • olimama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze wizyty. 🤞
    Ja mam jutro, już nie umie się doczekać, a z drugiej strony jest stresik.

Ja narazie wstrzymałam się z wyborem wózka. Ale chętnie zobaczę jak Wy się zdecydujecie.

LENi, anjaa25 lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo ja w tej ciąży nie byłam jeszcze u Endo ( w porozumieniu z moim gin). TSH mam dobre, kontroluję na bieżąco. A płacić 250 zł za to, że spojrzy na dobre wyniki to przegięcie.
    W poprzedniej ciąży chodziłam raz na trymestr- i to było zalecenie Endo.
    Za to do diabetologa chodzę co 2 tyg.

Ja mam wizytę w piątek. Diabetolog mnie nastraszyła trochę ( bo cukry mi szaleją ostatnio strasznie) i siedzę już jak na szpilkach.

Piszecie o wózkach - ja mam też spacerówkę snapa, ale ja bym gondoli dla malucha do niego nie kupiła. Zero amortyzacji.
    Z lekkich z amortyzacją cybex ma w swojej ofercie - melio chyba.

LENi lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • martamus Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Kciuki za dzisiejsze wizyty. 🤞
    Ja mam jutro, już nie umie się doczekać, a z drugiej strony jest stresik.

Ja narazie wstrzymałam się z wyborem wózka. Ale chętnie zobaczę jak Wy się zdecydujecie.
    Oooo my to chyba równo jedziemy 😁😁😁 ja jutro połówkowe, więc dam znać.
    Ja już kupiłam wózek używany z pierwszej ręki cybex priam 1.0 muszę powiedzieć, że jest cudowny, lekki, piękny, cichy, zwrotny na razie według mnie żadnych wad. Mieszkam w starej kamienicy 3 piętro ale to jak 5. Będę walczyć trudno, przynajmniej mięśnie wyrobię.
    Jedyne co mnie martwi na razie to brak odczuwalnych ruchów Stefci, nic nie czuje a to 20 tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2021, 10:06

LENi lubi tę wiadomość

35 lat
    starania 2 lata
    3 inseminacje - invimed -brak wyników
    Kir BX
    Nk 31 -encorton
    Mąż - 1% 1 KLASY MSOME
    HBA -68%
    AMH 2,12
    Histeroskopia 14 luty 2020
    1 In-vitro Krótki protokół - 16 komórek pobranych, 11 dojrzalych - 8 zapłodnioych - 4 zarodki, 5doba -0
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny...od wczoraj męczyła mnie mega zgaga , wieczorem miałam refluks a skończyłam o 4 rano na toalecie z biegunką i wymiotami. Na szczęście nie mam temperatury. Ale jak myślicie z takimi objawami uderzać do mojego ginekologa czy do lekarza ogólnego? Bo już sama nie wiem. Chyba się czymś strułam ale z drugiej strony mąż jadł to samo co ja a jemu nic nie jest....

lprki09kusm93td5.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek wrote:
    Kto dzisiaj ze mną wizytuje? 🙂 Kciuki za moją i wasze wizyty 🙂 ✊

Ja... Na 18.30 mam wizytę.

olimama, LENi, Tabolek lubią tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martamus wrote:
    Oooo my to chyba równo jedziemy 😁😁😁 ja jutro połówkowe, więc dam znać.
    Ja już kupiłam wózek używany z pierwszej ręki cybex priam 1.0 muszę powiedzieć, że jest cudowny, lekki, piękny, cichy, zwrotny na razie według mnie żadnych wad. Mieszkam w starej kamienicy 3 piętro ale to jak 5. Będę walczyć trudno, przynajmniej mięśnie wyrobię.
    Jedyne co mnie martwi na razie to brak odczuwalnych ruchów Stefci, nic nie czuje a to 20 tydzień.
    Dokładnie, nasi lekarze chyba wg jednego schematu. 😉 O której wizyta?
    A jak masz położone łożysko? Ogólnie jeszcze masz trochę czasu na ruchy.
    Nie zazdroszczę tych schodów. Ja zwykle z piętra miałam problem się wygramolic. Schodzilam najpierw z wózkiem, A później bieglam po dziecko. 😱 Teraz bedzie ciepło to wózek zaparkuję w garażu.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anjaa25 wrote:
    Dziewczyny...od wczoraj męczyła mnie mega zgaga , wieczorem miałam refluks a skończyłam o 4 rano na toalecie z biegunką i wymiotami. Na szczęście nie mam temperatury. Ale jak myślicie z takimi objawami uderzać do mojego ginekologa czy do lekarza ogólnego? Bo już sama nie wiem. Chyba się czymś strułam ale z drugiej strony mąż jadł to samo co ja a jemu nic nie jest....
    A jak się teraz czujesz? Jeśli przeszło to ja bym sobie darowala lekarza, może coś siadlo na żołądku albo jakiś wirus.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• martamus Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Dokładnie, nasi lekarze chyba wg jednego schematu. 😉 O której wizyta?
    A jak masz położone łożysko? Ogólnie jeszcze masz trochę czasu na ruchy.
    Nie zazdroszczę tych schodów. Ja zwykle z piętra miałam problem się wygramolic. Schodzilam najpierw z wózkiem, A później bieglam po dziecko. 😱 Teraz bedzie ciepło to wózek zaparkuję w garażu.
    Faktycznie idziemy schematem. Wizyta na 11 jutro, potem gin 1 marzec.Nie wiem jak mam łożysko, ja to u tego giną głupieje i nigdy nie wiem o co pytać.. Zapiszę sobie o tym łożysku... Mała Stefcia nawet na badaniach nigdy nie jest z bardzo ruchliwa, więc może taka jej uroda po tacie...
    Zazdroszczę garażu, my się będziemy budować ale myślę, że to zajmie 2, 3 lata, więc jak już wózek nie będzie potrzebny 🤣🤣 damy radę 💪💪💪

35 lat
    starania 2 lata
    3 inseminacje - invimed -brak wyników
    Kir BX
    Nk 31 -encorton
    Mąż - 1% 1 KLASY MSOME
    HBA -68%
    AMH 2,12
    Histeroskopia 14 luty 2020
    1 In-vitro Krótki protokół - 16 komórek pobranych, 11 dojrzalych - 8 zapłodnioych - 4 zarodki, 5doba -0
  • olimama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wydruku z prenatalnych powinnaś miec informację o łożysku. Teraz na połówkowych tez to bedzie badane. Mojej dziecko jest najbardziej aktywne, kiedy ja układam się do snu. 😅
    Tez planujemy budowę, mi się marzy dom parterowy. Ale realizacja pewnie jak już wózka nie będzie i schody przestaną stanowić problem. 😂 Wy moze skusicie się na jeszce jedno?

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2021, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy bliźniak z trzema kondygnacjami. Przeprowadziliśmy się jak starszak miał 3.5 roku. Szybko opanował strome schody. Teraz najwyżej zamontujemy barierkę jak małe będzie starsze, a potem się nauczy. Sama mieszkałam w domu z dużą ilością schodów i jakoś brat tylko raz miał pomysł żeby zjechać jezdzikiem ze schodów 😜

wnidvcqgjtjv7dui.png
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ