Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Zula36 wrote:Biorę 3x2. Doktor mówił, ze to nie jest jeszcze dużo. Brałam bo miałam te plamienia i nadal biorę. Natomiast teraz chyba to jeszcze dopytam ile można dołożyć bo choć nic mi się nie dzieje to jednak jak co kilka dni boli mnie macica przy wzroście to trochę według mnie za mocno ale skurczy, twardnień nie mam.
Byłabym wdzięczna, gdybyś napisała co Ci dr odpowie.
Ciekawa jestem jakie są max dawki magnezu w ciąży.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Angiee wrote:Posiew moczu zrobiłam na własną ręke bardziej profilaktycznie.Nie miałam żadnych objawów ze strony układu moczowego. Ostatnie badanie moczu:
pH-5.0
Glukoza-nieobecna
Ketony-nieobecne
Urobilinogen-w normie
Bilirubina-nieobecna
Białko-ślad
Azotyny-nieobecne
Erytrocyty- nie wykryto
Leukocyty- nie wykryto
OSAD MOCZU:
Nabłonki płaskie: nieliczne
Leukocyty: 1-3
Pasma śluzu: liczne
Bakterie: dość liczne
Moczany bezpostaciowe: bardzo liczneAnszelika, Angiee lubią tę wiadomość
-
Niezapominajka5 wrote:Je nie mam wtedy wymiotów, ale czuję się jakby czołg po mnie przejechał. To tak jakby sprawy żołądkowo-jelitowe 🙄
Niby mnie mdli, ale nie tak jak na zwykle mdłości ciążowe.
Dzisiaj np leżałam jeszcze z córką w łóżku z rana, poczułam brzuch i pędem musiałam lecieć do wc 🤦♀️
Oby to faktycznie było jednorazowe, bo ja się z tym bujam od kilku tyg
To u mnie jest tak że boli brzuch z godzinę okropnie i nic. Dopiero po jakimś czasie cokolwiek. I takie akcje mam co kilka dni od dwóch tygodni mniej więcej. -
Angiee wrote:Posiew moczu zrobiłam na własną ręke bardziej profilaktycznie.Nie miałam żadnych objawów ze strony układu moczowego. Ostatnie badanie moczu:
pH-5.0
Glukoza-nieobecna
Ketony-nieobecne
Urobilinogen-w normie
Bilirubina-nieobecna
Białko-ślad
Azotyny-nieobecne
Erytrocyty- nie wykryto
Leukocyty- nie wykryto
OSAD MOCZU:
Nabłonki płaskie: nieliczne
Leukocyty: 1-3
Pasma śluzu: liczne
Bakterie: dość liczne
Moczany bezpostaciowe: bardzo liczne
Jak są pasma śluzu to raczej bym powiedziała że to nieprawidłowo pobrana próbka. Powtórz ten posiew i nie bierz na razie antybiotyku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 08:44
Angiee lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, nie oddzywalam się wczoraj, ale z malutkim wszytko ok. Ma już 296 gram i 6.03 mamy połówkowe
Poniżej foteczka, będzie Ksawery
https://zapodaj.net/0b564a48ec69b.jpg.htmlAnszelika, olimama, Zula36, Kosmo, anjaa25, Maniuś, Niezapominajka5, Andziorek, Tabolek, aliciaaa, Kama_86, lysinka, akilegna♥ lubią tę wiadomość
-
Gratuluję udanych wizyt, kciuki za dzisiejsze. 🤞
Vatolina, u nas prawie identyczna waga w tym samym dniu wg suwaczka. 😉
Rany Wy z taką pewnością wybieracie imiona, a my z m to się chyba nigdy nie dogadamy. 😅Mimi2, vatolina, Tabolek lubią tę wiadomość
-
olimama wrote:Gratuluję udanych wizyt, kciuki za dzisiejsze. 🤞
Vatolina, u nas prawie identyczna waga w tym samym dniu wg suwaczka. 😉
Rany Wy z taką pewnością wybieracie imiona, a my z m to się chyba nigdy nie dogadamy. 😅
U nas największą wojna w sprawie imienia jest z synem... On chce Hankę albo Zuzię... A ja jakoś niekoniecznie. Z mężem mamy podobny gust. Obecnie stanęło na Mai lub Natalce.LENi lubi tę wiadomość
-
Syn najwyżej niech zostawi swoje typy dla swoich dzieci. 😁 Głos decyzyjny mają rodzice. Chociaż przyznam, że u nas też młody uczestniczy w dyskusji. 😉
LENi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Wiesz te badanie moczu tez nie wskazuje na infekcje. 🤔 Ślad białka w ciąży jest fizjologiczny. Nie masz leukocytów i erytrocytow, wiec super. Moczany bezpostaciowe tez potrafią się w ciąży wytrącać, ale może tu być problem, że za mało pijesz. Bakterie to jedyne do czego można się doczepić, ale po wynikach nie można jednoznacznie powiedziec, ze pochodzą one z układu moczowego, być może dostały się z zewnątrz. Jeśli nie zdazylas jeszcze brać antybiotyku, to ja bym zwiększyła nawodnienia + sok z żurawiny, powtórzyła badania z szczególnym zwróceniem uwagi na prawidlowe i sterylne pobranie moczu. No i skonsultowała się z lekarzem rodzinnym. Być może faktycznie jesteś nosicielem paciorkowca, ale to niekoniecznie znaczy, że dostał się on do układu moczowego.
Fakt z piciem u mnie średnio to wygląda, zrobie powtórne badanie moczu w takim razie. Cały czas jednak myślę czy ta bakteria w moczu może jakoś zaszkodzić mojemu dziecku jeszcze w brzuchu... -
Tak, zakazenie układu moczowego moze być niebezpieczne, ale z Twoich wynikow nie wygląda jakby coś działo się wyżej niż cewka. Jeśli mało pijesz to stąd też często pojawia się ślad białka. Gdybyś faktycznie była nosicielka paciorkowca to niebezpieczenstwo zakazenia dziecka pojawia się przy porodzie, dlatego podaja wtedy antybiotyk. Stosowanie ich wczesniej na niewiele się zda. A antybiotyki tez nie są obojetne dla zdrowia. Nie chciałabym próbować podważać zdania lekarza. Ale jesli byłabym na Twoim miejscu skonsultowalabym się z rodzinnym i powtorzyla badania z zachowaniem wszystkich zasad higieny. Dokładne podmycie, osuszenie świeżym lub jednorazowym recznikiem, pobranie pod prysznicem, środkowy strumień moczu itd.
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Tak, zakazenie układu moczowego moze być niebezpieczne, ale z Twoich wynikow nie wygląda jakby coś działo się wyżej niż cewka. Jeśli mało pijesz to stąd też często pojawia się ślad białka. Gdybyś faktycznie była nosicielka paciorkowca to niebezpieczenstwo zakazenia dziecka pojawia się przy porodzie, dlatego podaja wtedy antybiotyk. Stosowanie ich wczesniej na niewiele się zda. A antybiotyki tez nie są obojetne dla zdrowia. Nie chciałabym próbować podważać zdania lekarza. Ale jesli byłabym na Twoim miejscu skonsultowalabym się z rodzinnym i powtorzyla badania z zachowaniem wszystkich zasad higieny. Dokładne podmycie, osuszenie świeżym lub jednorazowym recznikiem, pobranie pod prysznicem, środkowy strumień moczu itd.
A to nie jest tak, że skoro mam go w moczu to już na 100% jestem nosicielką? -
Wyszedł w badaniu moczu, ale mógł się tam do probowki dostać ze skóry albo ze sluzem z pochwy. Zwłaszcza, że posiew 10^3 to taka wartość graniczna i często uznawany jest za ujemny.
Czasami nawet recznikiem możesz sobie bakterie przeniesc i dostana się do pojemniczka z moczem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 10:38
-
nick nieaktualny12.02 miałam planową wizyte, odebrałam posiew i ogólne badanie moczu i pokazałam w gabinecie (nie przeglądałam tych wyników sama).
Lekarz zapytał mnie wtedy czy mam jakieś dolegliwości ze strony pęcherza, powiedziałam, że zupełnie nie. Przepisał mi Monural, który wypiłam w sobote na noc. Wczoraj przed wizytą spojrzałam na ten posiew i wpisałam w internet...no i wiadomo załączyła mi się panika. Powiedziałam lekarzowi o moich obawach i kazał zrobić mi badanie moczu i wypisał kolejny raz Monural i Nystatyne -
Angiee wrote:A to nie jest tak, że skoro mam go w moczu to już na 100% jestem nosicielką?
Anszelika lubi tę wiadomość
-
Monural jest dosc łagodny, ale jeśli jeszcze nie bralas to myślę, że gdy wstrzymiesz się do powtornych wyników to nie zaszkodzi.
Dobrze rozumie, że posiew robiłaś tylko raz przed braniem antybiotyku? Czy to są już powtórzone badania. Bo ten lek dluzej utrzymuje sie i trzeba odczekac przed powtórka badań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2021, 10:48
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Monural jest dosc łagodny, ale jeśli jeszcze nie bralas to myślę, że gdy wstrzymiesz się do powtornych wyników to nie zaszkodzi.
Dobrze rozumie, że posiew robiłaś tylko raz przed braniem antybiotyku? Czy to są już powtórzone badania. Bo ten lek dluzej utrzymuje sie i trzeba odczekac przed powtórka badań.
Posiew i ogólne badanie moczu były robione przed antybiotykiem -
Też już myślicie nad imionami? Tzn ja jeszcze nie ale w pracy ciągle mnie pytają haha a ja mam swój typ, córce się na szczęście podoba, ale z kolei mąż ma inny 🤪 i konflikt interesów haha ale poprzednio on wybieral więc teraz ja mam ostateczne zdanie :p a przynajmniej tak myślę :p
)
Dzis coś mnie pobolewa brzuch..