X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2021, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek wrote:
    Ana33 ja teraz już też codziennie czuje małą ale dopiero od niedawna, a tak to czasem było co 2,3 dni nawet
    Mam tu chyba jedna z najmłodszych ciąż, dodatkowo pierwsza tak zaawansowana, więc liczę się z tym, że muszę czekać, ale już codziennie nasłuchuje :)
    No nic, w czwartek wizyta, mam nadzieję, że wszystko w porządku.

U mnie szyjka ostatnio miała 38 mm, i lekarz mówił że jest w porządku, ale faktycznie jak to się tak szybko zmienia, to chyba trzeba się trochę zacząć oszczędzać...

Tabolek lubi tę wiadomość

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2021, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowo wczytałam się dziś w ostatnie usg, tak z ciekawości chcialam zobaczyć, co znaczą te wszystkie skróty, i wyszło mi, że kość udowa krótsza w stosunku do głowy i brzucha o prawie 2 tygodnie, lekarz mówił ciagle że wszystko ok i pięknie, a ja teraz zaczelam się martwić... Wiem, że to też może być na tym etapie jakiś błąd pomiaru, ale oczywiście sobie wkręcam... Tym bardziej że oboje jesteśmy wysocy, u Was te wielkości się w miarę pokrywały, czy po prostu nie zwracacie uwagi na takie rzeczy?

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana__33 wrote:
    Dodatkowo wczytałam się dziś w ostatnie usg, tak z ciekawości chcialam zobaczyć, co znaczą te wszystkie skróty, i wyszło mi, że kość udowa krótsza w stosunku do głowy i brzucha o prawie 2 tygodnie, lekarz mówił ciagle że wszystko ok i pięknie, a ja teraz zaczelam się martwić... Wiem, że to też może być na tym etapie jakiś błąd pomiaru, ale oczywiście sobie wkręcam... Tym bardziej że oboje jesteśmy wysocy, u Was te wielkości się w miarę pokrywały, czy po prostu nie zwracacie uwagi na takie rzeczy?

U mnie zarówno teraz i poprzednio kość udowa była dłuższa. Ale my też jesteśmy wysocy. Jak dziecko było ruchliwe na USG to mogli źle złapać. Dopytaj przy najbliższej wizycie, ale ja bym się nie denerwowała. Też mam któryś parametr mniejszy o tydzień, to wszystko się wyrównuje dopiero. A kość ciężko zmierzyć jak się dziecko źle ułoży.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2021, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    U mnie zarówno teraz i poprzednio kość udowa była dłuższa. Ale my też jesteśmy wysocy. Jak dziecko było ruchliwe na USG to mogli źle złapać. Dopytaj przy najbliższej wizycie, ale ja bym się nie denerwowała. Też mam któryś parametr mniejszy o tydzień, to wszystko się wyrównuje dopiero. A kość ciężko zmierzyć jak się dziecko źle ułoży.
    Faktycznie dziecko bardzo się wierciło, dopytam teraz w czwartek, myślę, że jeśli lekarz by podejrzewał cos niepokojącego, to raczej by mi o tym powiedział...

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2021, 19:46

Ana__33 lubi tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • olimama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika, współczuję. Musisz koniecznie to ruszyć.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    A nie mówił Ci ile ma teraz dokładnie?

Ja też staram się nie nosić ciężkiego, ale z 20 miesięcznym dzieckiem u boku, bardzo o to trudno. Jest ogromnie ruchliwa teraz 🙃
    Miałam 3,5cm na wizycie 2tyg temu. Kolejna mam za półtorej tygodnia 🤷

klz9mg7yyp19n25l.png
  • anjaa25 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Ja od wczoraj umieram. Brzuch mnie strasznie boli. Nie byłam od soboty tydzień temu z grubsza sprawa. W tym tygodniu mi wpadło plus 3.5kg, chyba z powodu braku wypróżnień. Czuje się fatalnie. Mąż.dzis po lactuloze pojechał, może coś się ruszy. A jeszcze musimy do domu 80km dojechać.

Współczuję ... Bo ja mam tak samo. Po tygodniu ruszyło coś ale ledwo ledwo. I teraz mam na nowo 😭 najgorzej jest wtedy z moja psychika bo już sobie wmamawiam że w jelitach jakiś zator mi zrobił...masakra..mi już nic niestety nie pomaga..cwiczenia. śliwki suszone. Sok ze sliwek. Czopki. Lactuloza. Siemię lniane. Rumianek. Picie wody ciepłej z cytryną na czczo i oleju.picie wogole dużej ilości wody. No katastrofa. I nie wiadomo co jeść bo zgagę też mam. Schudłam już że 3 kilo....bo u mnie się wszystko zaczęło biegunka i wymiotami. I od tamtej pory niestety mega problem z wypróżnieniem....jutro mam spotkanie z położna..może ona coś wymyśli..trzymaj się i powodzenia.

lprki09kusm93td5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2021, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście nie mam (odpukac) problemu z zaparciami. Może to zasługa diety? Codziennie rano jem takie zielone przeciery warzywno- owocowe, z pół kilo mi tego wychodzi. Nie zjadam na raz tylko tak od rana do 12-13. Biorę różne warzywa, owoce, jarmuż itp. Może spróbujcie czegoś takiego? Ja ruchy dziecka czuję codziennie od około tygodnia. Czasami widzę przez brzuch te ruchy i czuję je pod ręką :). Delikatnie oczywiście, ale są.

anjaa25, Tabolek lubią tę wiadomość

• anjaa25 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Ja na szczęście nie mam (odpukac) problemu z zaparciami. Może to zasługa diety? Codziennie rano jem takie zielone przeciery warzywno- owocowe, z pół kilo mi tego wychodzi. Nie zjadam na raz tylko tak od rana do 12-13. Biorę różne warzywa, owoce, jarmuż itp. Może spróbujcie czegoś takiego? Ja ruchy dziecka czuję codziennie od około tygodnia. Czasami widzę przez brzuch te ruchy i czuję je pod ręką :). Delikatnie oczywiście, ale są.

Ula...a jak robisz takie przeciery?blendujesz? Z surowych warzyw i owoców ?

lprki09kusm93td5.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2021, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruszyłam to teraz nie wiem czy skurczy nie mam. Znów wymioty i biegunka. Wykoncze się.
    Ja też przeciery sobie robię. I jem owsianki i inne takie. Jeszcze kiwi mi się przypomniało, że pomaga. Jutro jadę kupić. Jak będę mogła od łazienki odejść.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2021, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anjaa25 wrote:
    Ula...a jak robisz takie przeciery?blendujesz? Z surowych warzyw i owoców ?
    Tak, dokładnie. Wybieram co tam mniej więcej smakami do siebie pasuje, blenduje i dodaje trochę wody, że takie w sumie wychodzi prawie do picia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2021, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Ruszyłam to teraz nie wiem czy skurczy nie mam. Znów wymioty i biegunka. Wykoncze się.
    Ja też przeciery sobie robię. I jem owsianki i inne takie. Jeszcze kiwi mi się przypomniało, że pomaga. Jutro jadę kupić. Jak będę mogła od łazienki odejść.
    O rany, współczuję 🙁

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana__33 wrote:
    Ja bardzo zwracam teraz na to uwagę, bo w pierwszej ciąży mieliśmy spore różnice na brzuszku i kości udowej.
    Nie martw się na zapas. To dopiero jeden pomiar i dr mógł po prostu źle zmierzyć :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • vatolina Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 04:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana a wpisywałaś wymiary dzidziusia tutaj w wykresy na belly? wpisz sobie tutaj fajnie widać. Mój pierwszy synek tez miał kość udową i większosc wymiarów na 95 centylu, jakis mega długi sie nie urodził bo 54 cm. Teraz porównując drugiego synka to ma wiekszość na 50 centylu tylko główke na 70, ale lekarz mi powiedział ze odchylenia 2 tyg to jest norma .... a rzeczywiście mógł twoj niedokładnie złapać. Ja widziałam na monitorku tą kość udować to sama nie widziałam gdzie koniec a gdzie początek bp zalezy pod jakim kątem złapał obraz

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika mam nadzieję że szybko przejdzie bo to męczarnia straszna 😐 kiwi spróbuj na pewno ja też wcinam ale u Ciebie pewnie jakas fachowa rada położnej mam nadzieję że pomoże.

Dziewczyny kto dzisiaj ze mną wizytuje? 🙂 Ciekawe ile mała przybrała 🙂❤️

zem3mg7ythr95x2e.png
  • Tęczowa Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2021, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś połowa 😁

olimama, anjaa25, Ana__33, Tabolek, Maniuś, lysinka lubią tę wiadomość

18.06.2020 Emma [*] 26 tc
    27.04.2021 Maksym Marcel [*] 29 tc
  • olimama Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty.🤞

qdkkroeq0u8d5vnj.png

• Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    Ana a wpisywałaś wymiary dzidziusia tutaj w wykresy na belly? wpisz sobie tutaj fajnie widać. Mój pierwszy synek tez miał kość udową i większosc wymiarów na 95 centylu, jakis mega długi sie nie urodził bo 54 cm. Teraz porównując drugiego synka to ma wiekszość na 50 centylu tylko główke na 70, ale lekarz mi powiedział ze odchylenia 2 tyg to jest norma .... a rzeczywiście mógł twoj niedokładnie złapać. Ja widziałam na monitorku tą kość udować to sama nie widziałam gdzie koniec a gdzie początek bp zalezy pod jakim kątem złapał obraz

Nawet nie wiedziałam, że coś takiego tutaj jest 🤦‍♀️ dziękuję, zaraz zobaczę :)

akilegna♥ lubi tę wiadomość

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 1 marca 2021, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabolek wrote:
    Anszelika mam nadzieję że szybko przejdzie bo to męczarnia straszna 😐 kiwi spróbuj na pewno ja też wcinam ale u Ciebie pewnie jakas fachowa rada położnej mam nadzieję że pomoże.

Dziewczyny kto dzisiaj ze mną wizytuje? 🙂 Ciekawe ile mała przybrała 🙂❤️

Też mam dziś wizytę. Pogadam z lekarzem, może coś podpowie. Znów w nocy lazilam. Wczoraj to już brzuch miałam tak twardy i miałam wrażenie że aż skurcze mam. Mam nadzieję że się nic złego nie zadziało przez to.

wnidvcqgjtjv7dui.png
‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ