X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Aneta Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja byłam na usg połówkowym to w inne miejsce poszłam na lepszy sprzęt i Pani zapytała jak się czuje i powiedziałam że tak mnie kłuje w pochwie. I robiła usg przez brzuch, ale powiedziała że sprawdzi szyjkę i dopochwowo zrobiła. Tak że Ty też może wspomnij i może akurat też Ci sprawdzi.

km5stv7361vxjf9a.png
    relg8u69a26kg643.png
    34bwdzu5isdrf17x.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Kurde, zawsze coś... 😑. No dobra nie będę na razie panikować tylko poczekam spokojnie do tej wizyty 01.04. Mam jeszcze USG połówkowe pojutrze, ale to tylko przez brzuch i dr nie zmierzy mi szyjki.

Mi często sprawdza przez usg szyjkę.. Może podpytaj na połówkowym.

Aneta lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Mi często sprawdza przez usg szyjkę.. Może podpytaj na połówkowym.
    Ale w USG przez brzuch?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Ale w USG przez brzuch?

Na mojej ostatniej wizycie lekarz sprawdzał przez brzuch i stwierdził, że nie podoba mu się długość i sprawdzi jeszcze przezpochwowo. Ostatecznie okazało się, że nic się z szyjką nie dzieje, ale myślę, że jak już sam obraz z usg brzuchu zaniepokoi lekarza, to o tym wspomni

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki, dzięki dziewczyny.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta wrote:
    Ogólnie to leże od 18tyg bo łożysko było w miejscu ubytku po cc I zagrożenie pęknięcia macicy. I szyjka w 3tyg z 4,6 skróciła się do 3cm. Ale narazie stanęła w miejscu. I teraz byłam w czwartek u lekarza i się okazało że łożysko podniosło się w górę tylko minimalnie jest na ubytku. Ale zalecenie oszczedzania się, nie dźwigania idużo leżenia dalej póki co. W poprzedniej ciąży od 24tyg do 28tyg skróciła się szyjka calkiem ale miałam ciagle skurcze I w 28tyg porod zatrzymali. A teraz póki co brzuch mnie przestał boleć ale magnez teraz biorę Magne B6 forte 3x2 i narazie jest dobrze. A teraz odczuwam taki dyskomfort bo dzidziuś nogi ma w miejscu tego ubytku po cc I tam kopie cały czas. Ale do przeżycia to jest 🙂
    Ostatecznie w którym tygodniu urodziłaś?
    Dobrze, że już jest lepiej i szyjka na razie stoi.

Ja leżałam teraz 5 dni w szpitalu na magnezie.
    Za tydzień mam wizytę u mojego dr prowadzącego i też jestem ciekawa jak z szyjka.
    Ostatnio skróciła się prawie 2 cm.

Ma ktoras z Was zleconą luteine na szyjkę?
    Macie już skurcze braxtona hicksa?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:

Za tydzień mam wizytę u mojego dr prowadzącego i też jestem ciekawa jak z szyjka.

W jakim czasie skróciła się o te 2 cm? Czułaś jakieś dolegliwości? Musisz teraz leżeć?

Wysłany: 21 marca 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na oddziale udało się zrobić krzywą cukrową. Obyło się bez żadnych niespodzianek :) nawet się chwilkę kimnelam.
    Wyniki:
    68
    138
    137
    Na szczęście nie ma cukrzycy ciążowej i mogę jeść normalnie :)
    A Wy kiedy planujecie robić?

Tabolek, lysinka lubią tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 21 marca 2021, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    W jakim czasie skróciła się o te 2 cm? Czułaś jakieś dolegliwości? Musisz teraz leżeć?
    O 2 cm skróciła się w 3 tyg. Byłam w szoku, bo brzuch w pierwszej ciąży bardziej mi twardniał i szyjka wytrzymała dłużej.
    Teraz owszem, były czasami twardnienia, ale nie jakieś ogromne.

Na razie nie mam zaleceń żeby leżeć. Dr kazał się oszczędzać. Mierzona tego samego dnia 01.03. u dr miała 38mm, a na IP 32 mm.
    Dlatego też nie wiem, czy pakować się w luteine, bo niby lekarz na nfz mi ją proponuje, ale dr prowadzący nic nie wspominał.
    Zacząć brać, to trzeba kontynuować do 34 tygodnia.

A Twoja ile ma?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Kurde, zawsze coś... 😑. No dobra nie będę na razie panikować tylko poczekam spokojnie do tej wizyty 01.04. Mam jeszcze USG połówkowe pojutrze, ale to tylko przez brzuch i dr nie zmierzy mi szyjki.
    Ja byłam na połówkowym prywatnie i miałam usg przez brzuch i przezpochwowe. To drugie specjalnie, żeby zmierzyć szyjkę. Na NFZ jak chodzę, to dr raz chyba tylko wspomniała o szyjce, a ta u której byłam prywatnie standardowo sprawdza też szyjkę.
    W poprzedniej ciąży też nie pamiętam sprawdzania długości szyjki u lekarza, u którego chodziłam na NFZ, a potem po połowie ciąży chodziłam do przychodni przy szpitalu, w którym miałam rodzić i tam w ogóle nie było żadnych badań,tylko mierzenie tętna płodu, bo nawet usg nie było w gabinecie.

• StarającaSię Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że dużo z was pisze na temat twardnienia brzucha.No właśnie od 3 dni jak trochę pochodzę to brzuch robi się mega twardy jak kamień .Nie boli ale czuję się jak słoń(nawet chodzić mi ciężko o kucaniu i schylaniu nie wspomnę.Dopiero jak siądę albo się położę to przechodzi.Jak wstanę to po chwili znów twardy.Nie mogę sobie przypomnieć czy w poprzednich ciążach tak miałam🙈 i czy to jest normalne?Wizyta za 10 dni dopiero...

vatolina lubi tę wiadomość

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Aneta Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:

Od 28tyg leżałam plackiem najpierw w szpitalu później w domu i pod łóżko książki poukładane żeby być do góry nogami 🙃 wstawałam tylko do wc,i prysznic mogłam co 2,3dni brać. Urodziła 36,6. Ale jeszcze 3razy byłam w szpitalu od 28tyg na kroplówkach i sterydach. Tak że opłaciło się leżeć bo z dzidzią wszystko dobrze bylo

km5stv7361vxjf9a.png
    relg8u69a26kg643.png
    34bwdzu5isdrf17x.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    O 2 cm skróciła się w 3 tyg. Byłam w szoku, bo brzuch w pierwszej ciąży bardziej mi twardniał i szyjka wytrzymała dłużej.
    Teraz owszem, były czasami twardnienia, ale nie jakieś ogromne.

Na razie nie mam zaleceń żeby leżeć. Dr kazał się oszczędzać. Mierzona tego samego dnia 01.03. u dr miała 38mm, a na IP 32 mm.
    Dlatego też nie wiem, czy pakować się w luteine, bo niby lekarz na nfz mi ją proponuje, ale dr prowadzący nic nie wspominał.
    Zacząć brać, to trzeba kontynuować do 34 tygodnia.

A Twoja ile ma?
    Pytanie nie do mnie, ale moja szyjką obecnie ma 3,5cm i moja prowadząca ginekolog ani słowem nie wspomniała o luteinie (brałam w pierwszym trymestrze przez wzgląd na poprzednie poronienie, ale jak sama powiedziała to bardziej dla mojego spokoju ducha było). Jedyne zalecenie to się nie forsować z zakupami, mogę dalej spacerować i żyć normalnie. Także przy takiej długości chyba panika jest niepotrzebna, jedynie obserwować

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka na ostatniej wizycie (pojechałam z powodu twardnienien brzucha wcześniej) była długa, miała 4,7cm. Ale kłucia zaczęły się już po tej wizycie i teraz się martwię czy się nie skraca. Chyba jutro pójdę do gin u mnie w mieście żeby zmierzyć. Dziś znowu cały dzień te kłucia są. Ogólnie szyjka powinna mieć 3-5cm i to jest ok, ale nie powinna się szybko skracać.

• Zula36 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:20

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula, mi też tak powiedziała. Że czasem twardnienie czy kłucia nie mają nic do rzeczy, musimy mieć na uwadze że przecież wszystko się tam rozciąga i luzuje, nikt nie mówił że nic nie będzie nam doskierwalo 🙄 Nikt też nam nie da gwarancji i potwierdzenia że owszem te bóle które pani miała mogły świadczyć i skracającej się szyjce - przecież naturalnie po 20tc możemy odczuwać skurcze itd. Po prostu zdrowy rozsądek, jak brzuch twardy to nie forsować się tylko odpocząć, jak nie pomaga to nospa i jak wtedy też jest słabo to wizyta. Po co się bez sensu nakręcać też, w niczym to nam nie pomaga 🤷

Tabolek lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Ale w USG przez brzuch?

Tak, przez brzuch.

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic, zdecydowałam że jeśli uda mi się jutro umówić do takiej fajnej ginki u mnie w mieście, to pójdę. A jak nie na da rady, to poproszę żeby we wtorek na połówkowych gin zerknął na szyjkę.

• vatolina Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StarającaSię wrote:
    Widzę że dużo z was pisze na temat twardnienia brzucha.No właśnie od 3 dni jak trochę pochodzę to brzuch robi się mega twardy jak kamień .Nie boli ale czuję się jak słoń(nawet chodzić mi ciężko o kucaniu i schylaniu nie wspomnę.Dopiero jak siądę albo się położę to przechodzi.Jak wstanę to po chwili znów twardy.Nie mogę sobie przypomnieć czy w poprzednich ciążach tak miałam🙈 i czy to jest normalne?Wizyta za 10 dni dopiero...

Ja też niestety mam podobnie 😕 i jeszcze magnezu brać nie mogę, może spróbuje jakiś inny. Najgorsze w tym wszystkim ze poruszać się ciężko 😢 mi nie wiem czy nie zaczęło się od właśnie 4 dni jak lekarz mi powiedział ze mały jest głową do dołu, może jak zmieni pozycje to się poprawi.

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 22 marca 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    Ja też niestety mam podobnie 😕 i jeszcze magnezu brać nie mogę, może spróbuje jakiś inny. Najgorsze w tym wszystkim ze poruszać się ciężko 😢 mi nie wiem czy nie zaczęło się od właśnie 4 dni jak lekarz mi powiedział ze mały jest głową do dołu, może jak zmieni pozycje to się poprawi.
    A z jakiego powodu nie możesz magnezu?
    U mnie dziś lepiej póki co.

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ