X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Aneta Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja byłam na usg połówkowym to w inne miejsce poszłam na lepszy sprzęt i Pani zapytała jak się czuje i powiedziałam że tak mnie kłuje w pochwie. I robiła usg przez brzuch, ale powiedziała że sprawdzi szyjkę i dopochwowo zrobiła. Tak że Ty też może wspomnij i może akurat też Ci sprawdzi.

km5stv7361vxjf9a.png
    relg8u69a26kg643.png
    34bwdzu5isdrf17x.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Kurde, zawsze coś... 😑. No dobra nie będę na razie panikować tylko poczekam spokojnie do tej wizyty 01.04. Mam jeszcze USG połówkowe pojutrze, ale to tylko przez brzuch i dr nie zmierzy mi szyjki.

Mi często sprawdza przez usg szyjkę.. Może podpytaj na połówkowym.

Aneta lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Mi często sprawdza przez usg szyjkę.. Może podpytaj na połówkowym.
    Ale w USG przez brzuch?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Ale w USG przez brzuch?

Na mojej ostatniej wizycie lekarz sprawdzał przez brzuch i stwierdził, że nie podoba mu się długość i sprawdzi jeszcze przezpochwowo. Ostatecznie okazało się, że nic się z szyjką nie dzieje, ale myślę, że jak już sam obraz z usg brzuchu zaniepokoi lekarza, to o tym wspomni

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki, dzięki dziewczyny.

• Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta wrote:
    Ogólnie to leże od 18tyg bo łożysko było w miejscu ubytku po cc I zagrożenie pęknięcia macicy. I szyjka w 3tyg z 4,6 skróciła się do 3cm. Ale narazie stanęła w miejscu. I teraz byłam w czwartek u lekarza i się okazało że łożysko podniosło się w górę tylko minimalnie jest na ubytku. Ale zalecenie oszczedzania się, nie dźwigania idużo leżenia dalej póki co. W poprzedniej ciąży od 24tyg do 28tyg skróciła się szyjka calkiem ale miałam ciagle skurcze I w 28tyg porod zatrzymali. A teraz póki co brzuch mnie przestał boleć ale magnez teraz biorę Magne B6 forte 3x2 i narazie jest dobrze. A teraz odczuwam taki dyskomfort bo dzidziuś nogi ma w miejscu tego ubytku po cc I tam kopie cały czas. Ale do przeżycia to jest 🙂
    Ostatecznie w którym tygodniu urodziłaś?
    Dobrze, że już jest lepiej i szyjka na razie stoi.

Ja leżałam teraz 5 dni w szpitalu na magnezie.
    Za tydzień mam wizytę u mojego dr prowadzącego i też jestem ciekawa jak z szyjka.
    Ostatnio skróciła się prawie 2 cm.

Ma ktoras z Was zleconą luteine na szyjkę?
    Macie już skurcze braxtona hicksa?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:

Za tydzień mam wizytę u mojego dr prowadzącego i też jestem ciekawa jak z szyjka.

W jakim czasie skróciła się o te 2 cm? Czułaś jakieś dolegliwości? Musisz teraz leżeć?

Wysłany: 21 marca 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na oddziale udało się zrobić krzywą cukrową. Obyło się bez żadnych niespodzianek :) nawet się chwilkę kimnelam.
    Wyniki:
    68
    138
    137
    Na szczęście nie ma cukrzycy ciążowej i mogę jeść normalnie :)
    A Wy kiedy planujecie robić?

Tabolek, lysinka lubią tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 21 marca 2021, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    W jakim czasie skróciła się o te 2 cm? Czułaś jakieś dolegliwości? Musisz teraz leżeć?
    O 2 cm skróciła się w 3 tyg. Byłam w szoku, bo brzuch w pierwszej ciąży bardziej mi twardniał i szyjka wytrzymała dłużej.
    Teraz owszem, były czasami twardnienia, ale nie jakieś ogromne.

Na razie nie mam zaleceń żeby leżeć. Dr kazał się oszczędzać. Mierzona tego samego dnia 01.03. u dr miała 38mm, a na IP 32 mm.
    Dlatego też nie wiem, czy pakować się w luteine, bo niby lekarz na nfz mi ją proponuje, ale dr prowadzący nic nie wspominał.
    Zacząć brać, to trzeba kontynuować do 34 tygodnia.

A Twoja ile ma?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Kurde, zawsze coś... 😑. No dobra nie będę na razie panikować tylko poczekam spokojnie do tej wizyty 01.04. Mam jeszcze USG połówkowe pojutrze, ale to tylko przez brzuch i dr nie zmierzy mi szyjki.
    Ja byłam na połówkowym prywatnie i miałam usg przez brzuch i przezpochwowe. To drugie specjalnie, żeby zmierzyć szyjkę. Na NFZ jak chodzę, to dr raz chyba tylko wspomniała o szyjce, a ta u której byłam prywatnie standardowo sprawdza też szyjkę.
    W poprzedniej ciąży też nie pamiętam sprawdzania długości szyjki u lekarza, u którego chodziłam na NFZ, a potem po połowie ciąży chodziłam do przychodni przy szpitalu, w którym miałam rodzić i tam w ogóle nie było żadnych badań,tylko mierzenie tętna płodu, bo nawet usg nie było w gabinecie.

• StarającaSię Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że dużo z was pisze na temat twardnienia brzucha.No właśnie od 3 dni jak trochę pochodzę to brzuch robi się mega twardy jak kamień .Nie boli ale czuję się jak słoń(nawet chodzić mi ciężko o kucaniu i schylaniu nie wspomnę.Dopiero jak siądę albo się położę to przechodzi.Jak wstanę to po chwili znów twardy.Nie mogę sobie przypomnieć czy w poprzednich ciążach tak miałam🙈 i czy to jest normalne?Wizyta za 10 dni dopiero...

vatolina lubi tę wiadomość

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Aneta Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:

Od 28tyg leżałam plackiem najpierw w szpitalu później w domu i pod łóżko książki poukładane żeby być do góry nogami 🙃 wstawałam tylko do wc,i prysznic mogłam co 2,3dni brać. Urodziła 36,6. Ale jeszcze 3razy byłam w szpitalu od 28tyg na kroplówkach i sterydach. Tak że opłaciło się leżeć bo z dzidzią wszystko dobrze bylo

km5stv7361vxjf9a.png
    relg8u69a26kg643.png
    34bwdzu5isdrf17x.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    O 2 cm skróciła się w 3 tyg. Byłam w szoku, bo brzuch w pierwszej ciąży bardziej mi twardniał i szyjka wytrzymała dłużej.
    Teraz owszem, były czasami twardnienia, ale nie jakieś ogromne.

Na razie nie mam zaleceń żeby leżeć. Dr kazał się oszczędzać. Mierzona tego samego dnia 01.03. u dr miała 38mm, a na IP 32 mm.
    Dlatego też nie wiem, czy pakować się w luteine, bo niby lekarz na nfz mi ją proponuje, ale dr prowadzący nic nie wspominał.
    Zacząć brać, to trzeba kontynuować do 34 tygodnia.

A Twoja ile ma?
    Pytanie nie do mnie, ale moja szyjką obecnie ma 3,5cm i moja prowadząca ginekolog ani słowem nie wspomniała o luteinie (brałam w pierwszym trymestrze przez wzgląd na poprzednie poronienie, ale jak sama powiedziała to bardziej dla mojego spokoju ducha było). Jedyne zalecenie to się nie forsować z zakupami, mogę dalej spacerować i żyć normalnie. Także przy takiej długości chyba panika jest niepotrzebna, jedynie obserwować

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka na ostatniej wizycie (pojechałam z powodu twardnienien brzucha wcześniej) była długa, miała 4,7cm. Ale kłucia zaczęły się już po tej wizycie i teraz się martwię czy się nie skraca. Chyba jutro pójdę do gin u mnie w mieście żeby zmierzyć. Dziś znowu cały dzień te kłucia są. Ogólnie szyjka powinna mieć 3-5cm i to jest ok, ale nie powinna się szybko skracać.

• Zula36 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:20

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula, mi też tak powiedziała. Że czasem twardnienie czy kłucia nie mają nic do rzeczy, musimy mieć na uwadze że przecież wszystko się tam rozciąga i luzuje, nikt nie mówił że nic nie będzie nam doskierwalo 🙄 Nikt też nam nie da gwarancji i potwierdzenia że owszem te bóle które pani miała mogły świadczyć i skracającej się szyjce - przecież naturalnie po 20tc możemy odczuwać skurcze itd. Po prostu zdrowy rozsądek, jak brzuch twardy to nie forsować się tylko odpocząć, jak nie pomaga to nospa i jak wtedy też jest słabo to wizyta. Po co się bez sensu nakręcać też, w niczym to nam nie pomaga 🤷

Tabolek lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Ale w USG przez brzuch?

Tak, przez brzuch.

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2021, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic, zdecydowałam że jeśli uda mi się jutro umówić do takiej fajnej ginki u mnie w mieście, to pójdę. A jak nie na da rady, to poproszę żeby we wtorek na połówkowych gin zerknął na szyjkę.

• vatolina Autorytet

Wysłany: 21 marca 2021, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StarającaSię wrote:
    Widzę że dużo z was pisze na temat twardnienia brzucha.No właśnie od 3 dni jak trochę pochodzę to brzuch robi się mega twardy jak kamień .Nie boli ale czuję się jak słoń(nawet chodzić mi ciężko o kucaniu i schylaniu nie wspomnę.Dopiero jak siądę albo się położę to przechodzi.Jak wstanę to po chwili znów twardy.Nie mogę sobie przypomnieć czy w poprzednich ciążach tak miałam🙈 i czy to jest normalne?Wizyta za 10 dni dopiero...

Ja też niestety mam podobnie 😕 i jeszcze magnezu brać nie mogę, może spróbuje jakiś inny. Najgorsze w tym wszystkim ze poruszać się ciężko 😢 mi nie wiem czy nie zaczęło się od właśnie 4 dni jak lekarz mi powiedział ze mały jest głową do dołu, może jak zmieni pozycje to się poprawi.

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 22 marca 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    Ja też niestety mam podobnie 😕 i jeszcze magnezu brać nie mogę, może spróbuje jakiś inny. Najgorsze w tym wszystkim ze poruszać się ciężko 😢 mi nie wiem czy nie zaczęło się od właśnie 4 dni jak lekarz mi powiedział ze mały jest głową do dołu, może jak zmieni pozycje to się poprawi.
    A z jakiego powodu nie możesz magnezu?
    U mnie dziś lepiej póki co.

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ