X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula36 wrote:
    Ula ja kartę Ruchów dostałam tydzień temu czyli zapisy robię od 27 tc metodą Cardiff. Także jeszcze chwila u Ciebie.
    Pierwsze słyszę. I na czym to polega? Edit: już przeczytałam. Ale nie wiedziałam, że coś takiego robi się rutynowo w ciąży ;).

• Zula36 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:25

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula a te ruchy to się liczy w ten sposób, że każde jedno kopnięcie liczymy? Czy bardziej serie kopniaków? Pytam, bo jak mi młoda z rana serie zapuści to podejrzewam że w 15minut tych 10 kopniaków naliczę spokojnie.

preg.png
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:25

martini92 lubi tę wiadomość

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • LENi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, ja po wizycie.
    MAŁA ma 698g - jest mała, ale mieście się w normie :) sądząc po starszej córce też urodzi się z małą masą.
    póki co ułożona miednicowo, łożysko wysoko, przepływy ok, płyn owodniowy też dobrze, w sumie to wszystko dobrze.

Pytałam o coś na hemoroidy bo mi dokuczają, mogę używać środków dostępnych na receptę ale raczej nie znikną, dopiero po porodzie, że względu na ucisk macicy eh

W sumie dobrze się złożyło że dziś miałam wizytę bo w pracy coś mnie pobolewa brzuch więc sprawdziła wszystko, ale wssytko dobrze.
    Co do spinania - odpoczywać.

Szyjka długa, zamknięta, wszystko ok. Kolejna wizyta za 4tyg.
    Dostałam skierowanie na morfologia, mocz i IgG m.
    Takze tyle :)
    A Jak u Was?

sandrina22 lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • vatolina Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula36 wrote:
    Vatolina a jesteś już po cc?

Nie nie ja pierwszego rodziłam SN . Teraz chciałam cesarkę ze względu na to ze pierwszego przenosilam 10 dni i nie wyobrażam sobie przezywać drugi raz tego stresu , gdzie nie chce cię nikt przyjąć... 🙄 ale z drugiej strony cesarki się boję 🤔 tzn tego znieczulenia w kręgosłup...

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [k

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:33

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula36 wrote:
    Nie każdy lekarz zleca ale uważam, ze warto. Przykre wpisy na tym forum pokazały, ze zarówno brak ruchów jak i nagły bardzo wzmożony, który wcześniej u dziecka nie był normalny trzeba sprawdzić. Tu masz kartę jakbys chciała.
    78b4630b22ea.jpg
    O, super. Dziękuję bardzo.

Zula36 lubi tę wiadomość

• Kama_86 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam znieczulenie w kręgosłup przy porodzie SN i bardzo sobie chwalę. Trochę kręciło mi się w głowie jak pierwszy raz wstałam, ale szybko byłam na chodzie. Kiedyś miałam narkozę i strasznie się po niej czułam.

Leni, co lekarz przepisał ci na hemoroidy? Rozważałaś gumkowanie po porodzie?

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wczoraj zauważyłam jakieś rozleniwienie u małej. Za to zgaga mnie dopadła i ogólnie jakoś ostatnio ciezko mi siedzieć, muszę się mocno prostowac.

Ja miałam CC i znieczulenie w kręgosłup. Spoko było. Nawet nie bolało, bardziej takie dziwne uczucie rozpierania i najdziwniejsze jak za chwilę nie mogłam się ruszyć. Tak się wystraszylam że ciśnienie miałam strasznie wysokie, aż anestezjolog kazal się wstrzymać chwile z cięciem. Po zabiegu też nie mogli tego ciśnienia ogarnąć, tak się denerwowałam.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 15:32

olimama, LENi, sandrina22, StarającaSię, lysinka, Mimi2, Zula36, Tabolek, Maniuś, aliciaaa, akilegna♥ lubią tę wiadomość

• LENi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    Miałam znieczulenie w kręgosłup przy porodzie SN i bardzo sobie chwalę. Trochę kręciło mi się w głowie jak pierwszy raz wstałam, ale szybko byłam na chodzie. Kiedyś miałam narkozę i strasznie się po niej czułam.

Leni, co lekarz przepisał ci na hemoroidy? Rozważałaś gumkowanie po porodzie?

Nic nie przepisał, kazał coś kupić bez recepty w aptece, jakaś maść by ulżyć, ale mam naliczyć na to że zejdzie :/ dopiero po porodzie, teraz jedynie można sobie trochę ulżyć jakąś maścią.

Mam nadzieję, że mimo wsyzysko po porodzie faktycznie samo się wszystko wchlonie.

Powiem wam, że muszę chyba więcej pić i więcej owoców jeść bo mam zaparcia więc pewnie to też wpływa na te hemoroidy.. Ogólnie mam problemy z wypróżnianiem, więc jest to męczące.

l22ndf9helggnp3z.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni dwa kiwi na wieczór, plus szklanka maślanki i kupa jak marzenie... A po tydzień nie chodziłam, aż później wymiotowałam. Także super sposób i do tego smaczny. Może być też kefir jak nie lubisz maślanki. A na hemoroidy chyba posterisan H. Ja po porodzie dopiero dostałam, bo w szpitalu dostałam biegunki od stresu i leków, ale już nigdy więcej się nie pokazały.

LENi lubi tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zaparcia polecam dietę dla mam z cukrzyca 😁 Całe życie miałam z tym problemy a że prawie od początku ciąży mam dietę cukrzycową to dwojeczka pojawia się nawet 2x dziennie 😂 Chyba po prostu starczyło więcej wody, spacery i fajnie zbilansowane posiłki

LENi lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To muszę wprowadzić jakaś dietkę, jednak jako, że ciągnie mnie ciągle do czekolad to pewnie to też wpływa na zaparcia 🙄

Dzięki, spróbuję z tym Kiwi, ale maślankę czy kefir nie wciągnę 🤦‍♀️ nie lubię, może być ewentualnie jogurt? Wody też muszę więcej pić..
    Spacery przy takiej aurze odpadają :p liczę na wiosnę już bo ilez można siedzieć w domu :/ tzn ja dalej do pracy chodzę ale raczej siedzącą więc ruchu ostatnio mało..
    Dzięki za rady! :) najważniejsze że z dzidzia wszystko dobrze :)
    Może od maja pójdę na l4 to się naciesze wkoncu i odpocznę :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam brać Venescin bez recepty (on jest w ogóle na wzmocnienie żył) i na wszelki wypadek kupiłam też na receptę czopki Posterisan H.
    Zaparć nie mam.
    Hemoroidy wyszły mi pod koniec pierwszej ciąży mimo diety, ruchu itd. W trakcie porodu zrobiła mi się taka masakra, że długo usiąść nie mogłam. Z łóżka schodziłam na czworaka.
    Miałam gumkowanie i pomogło na jakiś czas, ale teraz znowu brzuch rośnie i hemoroidy wróciły.

LENi lubi tę wiadomość

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    To muszę wprowadzić jakaś dietkę, jednak jako, że ciągnie mnie ciągle do czekolad to pewnie to też wpływa na zaparcia 🙄

Dzięki, spróbuję z tym Kiwi, ale maślankę czy kefir nie wciągnę 🤦‍♀️ nie lubię, może być ewentualnie jogurt? Wody też muszę więcej pić..
    Spacery przy takiej aurze odpadają :p liczę na wiosnę już bo ilez można siedzieć w domu :/ tzn ja dalej do pracy chodzę ale raczej siedzącą więc ruchu ostatnio mało..
    Dzięki za rady! :) najważniejsze że z dzidzia wszystko dobrze :)
    Może od maja pójdę na l4 to się naciesze wkoncu i odpocznę :)

Może być też jogurt, ale z tych rzadszych albo Actimel czy activia.
    U mnie hemoroidy nie wróciły na razie. Ale nie ma co się cieszyć, jeszcze trzy miesiące 😳

LENi lubi tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2021, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 15:32

• aliciaaa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    Nie nie ja pierwszego rodziłam SN . Teraz chciałam cesarkę ze względu na to ze pierwszego przenosilam 10 dni i nie wyobrażam sobie przezywać drugi raz tego stresu , gdzie nie chce cię nikt przyjąć... 🙄 ale z drugiej strony cesarki się boję 🤔 tzn tego znieczulenia w kręgosłup...

Ja swojego znieczulenia w kręgosłup nawet nie poczułam 😅 czekałam cały czas aż coś zaboli, bałam się, a tu nagle anestezjolog, mówi ze gotowe 😆
    A tak wszyscy straszyli, ze będzie boleć strasznie.
    A i żadnych efektów ubocznych i złego samopoczucia nie miałam po znieczuleniu 😉

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia wyczytałam jeszcze sposób, żeby wieczorem zalać gorącą wodą 6 suszonych śliwek. Rano wypić wodę i zjeść śliwki. No i siemię lniane- zalać 2 łyżki wodą i jak napecznieje to wypić ta zawiesinę. Mnie niestety też dopadło. Ale dziś próbuje kiwi i maslanke, bo to dla mnie najsmaczniejsze 😁.

Anszelika lubi tę wiadomość

‹‹ 232 233 234 235 236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ