X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anjaa25 wrote:
    Rzeczywiście...nasze chłopaki idą "łeb w łeb " :):)

A pijasz kawę kofeinową codziennie??? bo ja mam jakoś obawy.. całą ciąże piłam bezkofeinową, ale teraz z racji zaparć jest ona moim jedynym ratunkiem ... wyczytałam że ilość kofeiny w ciąży to około 200 mg tylko ja zaparzam kawę w kawiarce i podobno taka kawa ma więcej kofeiny niż z ekspressuuu....echh

Ilość płynu owodniowego to tzw. AFI. W taki sposób mam to opisane w opisie usg. Ilość płynu mierzy się w 4 miejscach zaznaczonych przez lekarza podczas usg. No i potem albo to sumuje albo wyciąga średnią...jakoś tak...
    Ja piję codziennie 1-2 kawy normalne "fusiaste" z mlekiem.

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    O właśnie, ja też się martwię o to parcie, ale inaczej się nie da :/ brzuch się wtedy spina, boli mnie, hemoroidy się nasilają :/ straszne mieć tak problem "z dupy" 😅 ale serio nie do śmiechu.. Gówniany temat ale powiem Wam ze jak czuje, że muszę do toalety to się aż boję :/ może spróbuje też z kawą.. Od poczatku ciąży nie pije, odrzuciło mnie ale może spróbuje..

Co do imienia :) ja mam Lenkę, super są Lenki, tylko minus że ich bardzo dużo ostatnio.. Nina fajnie :) też myślałam..

To na razie takie typy, zdecydować się nie możemy 😜
    A coś do kawy to ja nie pije w ogóle przez nadciśnienie... Bezkofeinowa mi nie smakuje. Przed.ciaza piłam po pięć kubków dziennie.
    Będę nalegań na sn, ale jak mi kolejne takie wielkie wyrośnie jak synuś to się pewnie nie zgodzą. W Łodzi nie ma dobrego miejsca na vbac.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StarającaSię wrote:
    Ja piję codziennie 1-2 kawy normalne "fusiaste" z mlekiem.
    Ja tak samo, 1-2 kawy dziennie z 2 łyżeczek 😉 zaparć nie mam wcale.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2021, 15:32

• Umina88 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dawno nie pisałam. Miałam trochę ogarniania ale wreszcie załączyłam wolniejszy tryb. Teraz postaram się być częściej.
    Ja kawy nie pije. Miałam mdłości od samego jej zapachu. Po porodzie wrócę do niej z największą przyjemnością ;)

Zabrałam się za wyprawkę. Właśnie składam huśtawkę Lionelo. Wcześniej mieliśmy taką z fp i bardzo ją lubiliśmy, ale córka załatwiła silnik ;) Czekam na poprawę pogody, żeby posprawdzać resztę.

lysinka lubi tę wiadomość

f2w3qqmzxk27v8wp.png

f2w3qqmzo6fost3l.png
  • Umina88 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pierwszy poród powinien się zakończyć CC, ale udało się SN, choć nie obyło się bez: parcia bez skurczów i wielkiego nacięcia krocza w celu ratowania małego . Brrr okropnie to wspominam. Po tym SN dochodziłam do siebie dłużej niż po CC z córką. Też się obawiałam znieczulenia i zakładania cewnika ale jedno i drugie w moim przypadku okazały się nie takie starsze jak sobie wcześniej wyobrażałam. Teraz usłyszałam, że mogę rodzić naturalnie i trochę mi się słabo zrobiła na tę myśl... Powtarzam sobie, że jednak mimo ciężkiego pierwszego SN, ten jednak może być całkiem inny.

f2w3qqmzxk27v8wp.png

f2w3qqmzo6fost3l.png
  • Umina88 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisałyście o ruchach i wcześniejszych porodach na innych forach. Można wiedzieć więcej co się działo?

f2w3qqmzxk27v8wp.png

f2w3qqmzo6fost3l.png
  • Mimi2 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po wizycie i nasza kruszynka ma kilogram 🥰
    Pani doktor powiedziała, że zapowiada się małe dzieciątko. Poza tym wszystko Oki :)

anjaa25, Kosmo, Zula36, Niezapominajka5, LENi, shooa, sandrina22, aliciaaa, lysinka, Tabolek, Maniuś lubią tę wiadomość

km5s8iik6akuuidv.png
    2690g i 51cm słodkości- Igusia ❤
    USG 18.04 1011 gram ❤
    USG 18.03 700 gram szczęścia 🥰
    USG 18.02 Dziewczynka ❤ 320 gram 😍
    USG 04.01 - 152bpm, CRL 6,64 cm szczęścia <3
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    O właśnie, ja też się martwię o to parcie, ale inaczej się nie da :/ brzuch się wtedy spina, boli mnie, hemoroidy się nasilają :/ straszne mieć tak problem "z dupy" 😅 ale serio nie do śmiechu.. Gówniany temat ale powiem Wam ze jak czuje, że muszę do toalety to się aż boję :/ może spróbuje też z kawą.. Od poczatku ciąży nie pije, odrzuciło mnie ale może spróbuje..

Co do imienia :) ja mam Lenkę, super są Lenki, tylko minus że ich bardzo dużo ostatnio.. Nina fajnie :) też myślałam..
    Ja bardzo Wam polecam podnóżek (miska lub coś innego, byle wyżej) w czasie wypróżnień :)
    Wypróbowałam w tamtym tygodniu i teraz chyba będę działac tylko z podnóżkiem 🙈
    Jest dużo łatwiej, a było już słabo.

LENi lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka wypróbuje z nogami wyżej - dzięki :)

Mimi - gratulacje, toż to 1kg ❤️ u Nas też kruszynka, niecałe 700g :) zresztą pierwsza córka też była malutka 2.5kg :)

Mimi2 lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, tez u mnie z ruchami różnie. zazwyczaj kopie mocno i cały brzuch faluje a młody się poprzecznie układa, a czasem dzień spokojny. na szczescie mam detektor tętna i jak coś to mierze czy jest ok i się uspokajam.

Dziewczyny miałam dziś wizytę i wzięłam w końcu L4! jestem taka happy. wykończyła mnie prawie moja praca po 12h..
    młody wazy 1400g. wg pomiarów TP 27.06, czyli prawie 2tyg wczesniej niż z OM. szyjka 45mm. i niestety znów infekcja. oszaleje... dostałam nystatyne.

tez mam problem z wypróżnieniem. czy ta lactulosa jest dobra? bo kiwi śliwki jem plus pije sporo wody i kawę fusiasta z rana.

anjaa25, sandrina22, lysinka, Zula36, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak wypije 2-3 łyżki laktulozy w ciągu dnia, to idę do toalety. Możesz spróbowac. I też używam podnóżka ( u mnie duże plastikowe pudełko).

shooa lubi tę wiadomość

• aliciaaa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    W jak potem? Czułaś jak cię kroili? Kiedy odzyskalas czucie

Przez chwilę jeszcze czułam jak dotykają mi brzuch. Sprawdzali czy już mogą zacząć. Ogólnie najgorsze dla mnie było uczucie jak tracilam czucie w nogach. Ostatni ruch stopą i nagle nic 😅
    Jakieś dziwne szuranie czułam jak mnie cieli (nie umiem tego inaczej opisać haha)
    Teraz nie pamiętam kiedy dokładnie to było, ale około 21:20/30 dostałam znieczulenie, koło 4:00/5:00 przyszła położna mnie podmyc i jeszcze nie czułam nóg. Pamiętam, ze też w nocy trzęsło mnie z zimna - to był jedyny taki minus po tym znieczuleniu. Rano koło 7/8 już czułam wszystko co trzeba😉

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Aneta Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2021, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy pierwszym cc znieczuliło mi cale nogi, a przy drugim ruszałam palcami. Dlatego jak powiedzieli zaczynamy to ja w stres wpadłam że będzie mnie boleć i że ja ruszam palcami. To było głupie,lepiej nie czuć nic 🙂 oczywiście brzucha nie czułam nic. Tylko później takie dziwne kołysanie jak by wody wylewali ze mnie czy coś 😁

km5stv7361vxjf9a.png
    relg8u69a26kg643.png
    34bwdzu5isdrf17x.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie :)

Maly ma 1048 gram 💙 wszystko wygląda w porządku :)

8 maja usg III trymestru :) a od 4.05 idę w końcu na L4 :D

aliciaaa, Kosmo, martini92, LENi, Aneta, shooa, Zula36, anjaa25, lysinka, sandrina22, olimama, Tabolek, Maniuś lubią tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • jusci Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży miałam mega zaparcia... Syropki nawet nie dawały rady... Teraz bardzo się tego obawialam, ale okazuje się że mam z tym spokój. Podejrzewam, że ta dieta cukrzycowa to sprawiła. Wystarczyło chyba regularnie jessc, dorzucić więcej warzyw, mniej zaoychaczy i chyba to jest recepta na sukces 😉
    Ja odliczam dni do końca kwietnia, wtedy badanie 3 trym i idę też w końcu na zwolnienie 😁😁

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak u Was z wielkością brzucha? Jak było tak właśnie koło 25-26 tygodnia? Pytam bo już mnie wkurza, że ciągle słyszę od ludzi, że nic nie widać 😑. Ale generalnie widać go, mam teraz w pasie prawie 89cm, a miałam koło 70 przed ciążą.

• Tęczowa Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    A jak u Was z wielkością brzucha? Jak było tak właśnie koło 25-26 tygodnia? Pytam bo już mnie wkurza, że ciągle słyszę od ludzi, że nic nie widać 😑. Ale generalnie widać go, mam teraz w pasie prawie 89cm, a miałam koło 70 przed ciążą.

Mnie przyszła teściowa pytała czy na pewno będzie tylko jedno dziecko ;x no i w sklepie mnie przepuszczają, więc chyba widać :D

18.06.2020 Emma [*] 26 tc
    27.04.2021 Maksym Marcel [*] 29 tc
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2021, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 15:33

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie już też widać, z naciskiem że to raczej ciąża niekoniecznie spożywcza.
    Nabiegalam się dziś. Miałam lekarza z synem, potem zakupy, temu karaluchowi już na 134 ciuchy kupuje, a ma dopiero 5 lat. Do komunii mu chyba na dziale męskim garnitur kupię 🤦

vatolina, sandrina22 lubią tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ