Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
olimama wrote:Ja najbardziej polecam krochmal, 😅 ale zamówiłam też Oillan baby.
Z emolientow sprawdza się u nas linomag - też fajny krótki skład i śliczny zapach.
Z olejkiem migdałowym w czystej postaci trzeba uważać, bo może uczulać podobno.olimama lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja wczoraj poszłam na wizytę nie planowaną, dwa dni czułam nacisk na krocze i miałam wrażenie że zaraz coś mi wyleci z pochwy. Miałam się zgłosić jak by coś mnie nie pokoiło w każdej chwili. I dobrze że poszłam, bo brzuch ciagle twardy. I podczas badania okazało się że szyjka ma dalej 3cm ale jest miekka. Duży napór główki dziecka na pochwe. I odrazu żeby nie ryzykować założył mi pessar. Nospe juz mam nie brać, tylko mam dane inne mocne leki rozkurczowe. Powiedział że dobrze że się zgłosiłam, bo jak taki napór jest główki i szyjka się zrobiła miekka to w każdej chwili mogła by się skrócić bardziej albo zgładzić. A nie ukrywam że się bałam żeby było wszystko ok, bo w poprzedniej ciąży od 28tyg nie miałam szyjki. A to jednak siedzi w głowie. Wiec bardzo się cieszę że pojechałam to sprawdzić
Agi83, martini92, Niezapominajka5, lysinka lubią tę wiadomość
-
Aneta wrote:Dziewczyny ja wczoraj poszłam na wizytę nie planowaną, dwa dni czułam nacisk na krocze i miałam wrażenie że zaraz coś mi wyleci z pochwy. Miałam się zgłosić jak by coś mnie nie pokoiło w każdej chwili. I dobrze że poszłam, bo brzuch ciagle twardy. I podczas badania okazało się że szyjka ma dalej 3cm ale jest miekka. Duży napór główki dziecka na pochwe. I odrazu żeby nie ryzykować założył mi pessar. Nospe juz mam nie brać, tylko mam dane inne mocne leki rozkurczowe. Powiedział że dobrze że się zgłosiłam, bo jak taki napór jest główki i szyjka się zrobiła miekka to w każdej chwili mogła by się skrócić bardziej albo zgładzić. A nie ukrywam że się bałam żeby było wszystko ok, bo w poprzedniej ciąży od 28tyg nie miałam szyjki. A to jednak siedzi w głowie. Wiec bardzo się cieszę że pojechałam to sprawdzić
Martini92, u nas zawsze ten Babydream na stanie, bo używam dla starszaka i sama też go stosuję. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2021, 11:34
Aneta lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
My na początku (3-4 tygodnie) tylko kąpiel w samej wodzie. Dopiero później zaczęłam stosować odrobinkę płynu do kąpieli.
Dziecko rodzi się z warstwą ochronną skórki i szkoda atakować od razu chemią. Bo skoro do mycia pupy używamy chusteczek na bazie wody lub samej wody, to dlaczego chcemy do kąpieli dodatków?
Również na początku nie kąpałam codziennie, tylko co drugi, trzeci dzień, w zależności od tego jak duża była kupka 😅 i gdzie ewentualnie powędrowała.
Codziennie obmywałam wacikami i ciepłą wodą.
A jak już chcecie koniecznie płyń do kąpieli, balsamy do ciałka czy oliwki to najlepiej zaopatrzyć się w kilka różnych firm, marek w wersji podróżnej, czyli te malutkie buteleczki i samemu spróbować, które działają najlepiej na nasze dziecko. -
akilegna♥ wrote:Ja diciflor używam do dziś. 5 kropelek dziennie i buteleczka wystarczy na 20 dni. Później robię przerwę i po 2-3 miesiącach znów podaję.
Na kolki pomagał tylko Sab simplex, po biogai było jeszcze gorzej. Także, nie wiadomo co pomoże dziecku.
Termometr mam Brauna do ucha i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Poprzednio kupiłam podkłady dla mnie z canpol i użyłam tylko jednego, w tym nie da się chodzić. Wystarczyły podpaski te długie na noc.
Sól fizjologiczna może spokojnie zastąpić wodę morską do noska
Mi codziennie wieczorem twardnieje brzuch, kiedy posiedzę lub poleżę trochę to mija. Czuję wtedy takie nieprzyjemne nadecie się, jakbym się obżarła
Przypomniało mi się jedno z pytań. Mianowicie jakie macie pomysły na kąpiel noworodka? Miałam wanienkę na stelażu i o ile mycie bezproblemowo szło to po kilku dniach moje plecy obrywaly okropnie. Próbowałam na podłodze, to samo. Leżaczek w wanience też się nie sprawdził. Nie wiem co tym razem kupić żeby odciążyć moje plecy. Może wy coś podpowiecie?
Do pielęgnacji dziecka nie powinno się stosować zbyt wielu kremów, oliwek, balsamów. Emolienty dopiero w tedy, kiedy są problemy skórne. Jeżeli damy do kąpieli olejek migdałowy to to w zupełności wystarczy.
Mogę polecić jeszcze spray na ciemieniuchę z Rossmann (Baby cup bodajże się nazywa), zwykła oliwka zawiodła u nas a nie miał jakiejś wielkiej tej ciemieniuchy
Mieliście jakieś problemy zdrowotne, czy po prostu profilaktycznie?
My kapalismy przez dłuższy czas na przewijaku z ikea. Oczywiście póki córa nie zaczęła mocno chlapać się w wodzie 🙈 później przenieśliśmy się do wanny, ale to już dużo mniej wygodne.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ja już po wizycie
Synek ma się dobrze, waży 1300g. Ułożony główką w dół 💙 serucho bije, rusza się i wszystko super.
Szyjka ma 3,2cm, też jest okej😊
Wyniki z krwi spoko, tylko hemoglobina trochę spadła więc lekarz przepisał mi żelazo (nie umiem przeczytać nazwy tym jego pismem). W moczu wszystko spoko.
Pytałam kiedy mogę spodziewać się terminu cięcia (będę miała drugie cc), więc koło tygodnia/ półtorej przez terminem porodu - sam początek lipca 😊
Następna wizyta 21 maja akurat w urodziny synka i dzień wizyty u dentysty 😂
A prosto po wizycie kurier przywiózł mi zamówioną walizkę, więc powoli mogę się szykować 🙈Kosmo, Niezapominajka5, Aneta, martini92, akilegna♥, Agi83, Zula36, lysinka, olimama, Kama_86, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Andziorek wrote:Na razie Doktor zmieniła mi jedynie sposób podania tardyferonu (wcześniej brałam ok. 0,5-1h przed śniadaniem i kolacją, obecnie mam brać przed snem obie tabletki i dołożyć witaminę C). Floradix to suplement diety w płynie.
Nie wiem dlaczego żelazo totalnie mi się nie przyswaja. Zastanawiałam się właśnie, czy nie powinnam dodać żelaza w zastrzykach. No nic, w przyszły pt. mam wizytę u gin w Lux-Medzie (bez usg) to pociągnę temat i zobaczymy, co on powie na moje wyniki.
Tak naprawdę, to nie wiadomo, czy sposób podania coś zmieni.
Niski ten poziom, a może jeszcze spaść.
Pamiętaj też żeby przypilnować poziomu po porodzie.
Mi strasznie spadł poziom hemoglobiny po porodzie i konieczna była transfuzja.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
olimama wrote:
Ale u mnie Kochana totalnie się nie sprawdził. Mała miała go na sobie raz i to raptem przez może 1 min🙈 totalnie nie poczułam mięty, gdy zobaczyłam jak jest w nim skrępowana.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Aliciaaa super! 👍
Aneta, nie ma to jak kobieca intuicja
Z passerem powinno być ok✊
I jak się z tym czujesz?
Jak samo zakładanie?
Miałaś możliwość kupienia tego u niego? Byłaś na nfz, czy prywatnie?
Ja też bardzo się martwie jak tam moja szyjka.
Wizytę mam w poniedziałek u mojego dr prowadzącego, więc wszystkiego się dowiem.
U mnie też kilka razy dziennie pojawiają się skurcze BH.
Któraś z Was miała jeszcze zastrzyk z immunoglobuliny?
Ja miałam w poniedziałek.
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Ula30 wrote:Aneta, jejku, super, że poszłaś. No i że masz ten pessar, to zawsze głowa spokojniejsza. A musisz leżeć czy normalna aktywność na co dzień?
Ula30 lubi tę wiadomość
-
Niezapominajka5 wrote:A czemu tak długo stosujesz probiotyk?
Mieliście jakieś problemy zdrowotne, czy po prostu profilaktycznie?
My kapalismy przez dłuższy czas na przewijaku z ikea. Oczywiście póki córa nie zaczęła mocno chlapać się w wodzie 🙈 później przenieśliśmy się do wanny, ale to już dużo mniej wygodne.
I jedno i drugie. Odkąd poszedł do żłobka to często albo oskrzela albo angina. Bez antybiotyku było ciężko, więc probiotyk. A teraz profilaktyka tylko
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny