X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jeszcze jedna kwestia. Jak mała jest niespokojna w trakcie karmienia albo nawet jak już przysypia to próbuje ją odbić z dosyć marnym skutkiem zazwyczaj. Od soboty bierzemy biogaje jak zaleciła położna i była poprawa aż do tej nocy. Tzn młoda zasypia strasznie się kręcąc i stękając. Wali kupko bąki co chwilę i co mnie najbardziej martwi ma odruch wymiotny bez wymiotowania jak już się ją polozy. A leży na klinie albo na boku i tak mnie to strasznie stresuje. Położna powiedziała że to normalne ale mi serce pęka jak widzę jak chce spać i się tak męczy

Raz za czas jej się faktycznie uleje ale niewiele. Nie są to chlusty

Czy wasze maluchy mają coś podobnego?

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    U mnie młody się kiepsko dzisiaj rusza... Zaczynam się martwić, lekko się wypycha jak poruszam albo pougniatam brzuch... Sam z siebie kiepsko 🤔
    Jak się nie rozkręci to pomyśle nad IP, ale nie chcę też panikować... Serduszko ładnie bije, bo sprawdzaliśmy detektorem...

Ehh.
    Jakby się nie rozkręcił to też bym pojechała dla świętego spokoju.

• ina-1409 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mielismy obie bilirubiny badane.
    Wczoraj miałam wizytę w poradni przyszpitalnej i wynikania już w normie wiec żółtaczka się skoczyła. Zreszta to widać gołym okiem. Problem mamy z przyrostem masy ciała i musimy sie dokarmiać albo tym co ściągnę albo mm.

Ja tez mam problem z dobudzaniem. Zwaliłam na żółtaczkę , ale teraz już nie mam na co, wiec poprostu taki typ. My czasem jedno karmienie zajmuje 1,5 h.

Czy pytaliście położne o czkawkę? Młoda ma często i nie wiem jak jej pomoc 😕

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Jakby się nie rozkręcił to też bym pojechała dla świętego spokoju.
    chociaż na ktg bym pojechała gdzieś jeśli nie na IP.
    u mnie w ostatnich 2tyg przed porodem było tak, ze młody dwa tyg przed porodem bardzo uspokoił się z ruchami (wtedy dr położył mnie na oddziale, ale u mnie wyszło tez ryzyko hipotrofii bo waga zwolniła), a w tyg przed porodem szalal znów w brzuchu mocno albo mocniej ciut niż normalnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• ina-1409 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    moja też ma często, wyczytałam że u noworodków to normalne, ja ją biore na ręce czasem probuje podac mleko i to pomaga ( tak jak u doroslych wypicie wody)

TEz czytałam ale strasznie mnie to irytuje. No właśnie wisimy na cycku znowu, bo czkawka.
    Jestem cała mokra, ona tez. Te upały mnie dobijają w połogu.

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • jusci Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo, u mnie jest identycznie. Ja podaję od 2 dni na bączki esputicon i dicoflor. Ogólnie staram się tak już po godzinie jak nadal się wierci, kłaść go na brzuchu. Wtedy się szybko uspokaja i zasypia.

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusci wrote:
    Kosmo, u mnie jest identycznie. Ja podaję od 2 dni na bączki esputicon i dicoflor. Ogólnie staram się tak już po godzinie jak nadal się wierci, kłaść go na brzuchu. Wtedy się szybko uspokaja i zasypia.
    Moja nie lubi leżeć na brzuchu za to lubi jak ja trzymam pionowo jak do odbicia i tak znowu zasypia. Tylko noce są trudne przez to, chodzę ledwo żywa bo śpię tyle co nic.

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    moja też ma często, wyczytałam że u noworodków to normalne, ja ją biore na ręce czasem probuje podac mleko i to pomaga ( tak jak u doroslych wypicie wody)
    U nas najczęściej mała ma czkawkę jak długo płacze i się zalyka powietrza. Pomaga pierś niestety i przeczekanie. U nas ją to bardzo denerwuje i mega się złości wtedy

KarolinaK lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Alunis Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Moja nie lubi leżeć na brzuchu za to lubi jak ja trzymam pionowo jak do odbicia i tak znowu zasypia. Tylko noce są trudne przez to, chodzę ledwo żywa bo śpię tyle co nic.
    Łączę się z Tobą w bólu. Sama nie wiem czemu młody tak anemicznie je, niby wszystko jest ok i przybiera, ale on jest głodny co godzinę. I nie idzie w niego wcisnąć więcej niż 30 ml. Czasem od biedy zje 60, wtedy jest spokój na 2,5h. Ale na ogół zje 30, nie idzie go dobudzić i po kilkunastu minutach płacze ze jest głodny 😩 tez prawie nie śpię, on długo je. Jak tylko coś zje i chce go odłożyć to już jest głodny, bo zdarzyło mu się strawić to co zjadł 🤯

Ina rozumiem Cię doskonale, już myślałam, że tylko ja tsk beznadziejnie znosze upały 😩

Gf95 moja starsza córka po nanie tez miała problemy z brzuchem, zielone kupy, kolki, chlustanie mlekiem itd. Pomogła zmiana mleka, poprawa widoczna od ręki, młodszy od początku już dostaje to samo mleko, co córka

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czkawka u noworodka to w sumie normalna sprawa. Moja córka jeszcze w brzuchu miała regularnie o podobnych porach. Jak się urodziła miała nadal z taką samą regularnością, ale po jakimś czasie to ustąpiło. Młody też prawie codziennie czka w brzuchu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• olimama Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2021, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo - myślę, że jeśli nie jest ospala przez cały czas, to gdyby glodowala, wlaczylaby taką syrene, że ho ho.
    2 tygodnie szybko zleci. Wedzidelko moze sprawiac problemy z kp (a nie musi), ale też z piciem z butelki.
    Sposób przystawienia najlepiej gdyby sprawdzila CDL, napewno są pozycje, ktore beda korzystniejsze.
    Waga jest wazna, ale nie jest wyznacznikiem efektywnego karmienia, przerasta skokowo, mowi o problemach jakie mialy miejsce kilka dni wczesniej i wpływ na nia moze miec np. infekcja. Dobrze jak sprawdzacie na jednej wadze, ustawionej dokladnie w tym samym miejscu.
    Najwazniejsze jest efektywne ssanie, częste siku i kupki.
    Odruch wymiotny to normalne, czasami nie uleje sie tylko podniesie tresc zoladkowa, podobno nie sprawia to niemowlaka problemow.
    Kupki, gazy, wzdecia, temat rzeka, na ktory nie ma złotej rady.Trzeba testować, moze przytulasy, masaż, termoforek, kropelki. U nas najlepiej sprawdza sie leżenie na brzuchu, na mnie i masuje jej wtedy plecy. Po masazu kupa gwarantowana.
    Czkawka to też standard. Ja proponuję pierś, popije i przechodzi.

Babcia, vatolina lubią tę wiadomość

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

martini92, vatolina lubią tę wiadomość

• Alunis Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajny trik na zaparcia dla mam karmiących mm. Trzeba postawić butelkę na wadze kuchennej, wytarować, wlać w mililitrach ilość wody do mm sugerując się nie miarką na butelce, a wagą i wtedy dodać mleko z kartonu/puszki. Moje miarki pokazują mniej wody, niż waga i to może powodować zaparcia.

Pytałyście o wodę. Ja jestem przeciwniczką przepajania, bo dziecko zjada wtedy mniej mleka i jest ryzyko, że dostanie za mało kalorii, czyli w skrócie ryzykujemy niedoborami u dziecka, a w skrajnych przypadkach niedożywieniem. W mm większość to woda, wiec dziecko dostaje i jeść i pic. Dając wodę zabieramy tą część z jedzeniem. Oczywiście każdy robi jak uważa, to tylko moje zdanie :p

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:41

• Alunis Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Tez jestem przeciwniczka ale juz musialam
    Serio polecam ci to z ważeniem wody, u mojej starszej córki to pomogło na zaparcia, dostawała za gęste mm

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

• Alunis Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, czy Wasze maluchy tez co chwile chcą pierś/mm? Młody co godzinę zjada 30-60ml. Uspokaja go tylko butla, wiec raczej to głód/pragnienie. U Was tez tak jest?

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:41

‹‹ 403 404 405 406 407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ