Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ina to ma sens. Bo np pamiętam, że zecstarszym byłam jak mu się zaczęła główka spłaszczać z tyłu i to było około 5 tygodnia. Fizjo stwierdziła, że poprostu częściej na brzuchu. Oczywiście sprawdziła go z każdej strony i kazała przyjść za 4 tygodnie do kontroli. Poprawy nie było mimo, że często zmieniałam strony, na brzuch kładłam. Wtedy dopiero zauważyła, że jest problem z napięciem i asymetria. Pewne rzeczy wychodzą trochę później, więc nie ma co się spieszyć

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wracam własnie od ginekologa, byłam z tą moją raną krocza, bo coś mi się tam nie podobało. Okazało się, że zrobił się ropień...dostałam antybiotyk i 16.08 do kontroli, jeżeli nie będzię poprawy, to trzeba będzię myśleć dalej...miałam dzisiaj okropny dzień pod względem psychicznym, mała dała mi popalić, a jeszcze na koniec dnia takie rewelaceje...ryczeć mi się chce

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze mnie wkurzyły dzisiaj na fejsbukowej grupie...tam zadasz jakieś pytanie/pożalisz się, to człowieka zjedzą normalnie. Szczególnie "madki" które mają więcej niż jedno dziecko (bez urazy oczywiście dla mam większej ilości dzieci)

• LENi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze moja w ciągu dnia zasypia fajnie, w nocy już nawet też, ale jak zbliża się pora wieczorna - jak teraz, po kąpieli, po karmieniu. to jęczy.. :/ to smoczek, to nie smoczek, to cyc, to nie cyc a zamknac oczu nie chce.. Eh.

l22ndf9helggnp3z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chyba się kolki zaczęły do tego wszystkiego...matko mam już dosyć :/

• Alunis Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Dziewczyny kp, co wy jecie? byliśmy dzisiaj u pediatry, zgłosiłam jej te zielonkawe kupy i problemy brzuszkowe i tak: mam nie jeść nabiału, surowych warzyw, owoców, ciast, kalafiora, brokuła .... Smażonego też nie bardzo, słodyczy też nie..
    Serio? .....

Bo aktualnie nie mam pomysłu co mogłabym jeść wobec tego... 🥴🤯

Biedna Ty, ale Ci nagadali. Najlepiej jakby mama jadla suchy chleb dla konia i piła wodę. Mleko tworzy się z krwi, a nie z żołądka, możesz jeść wszystko, smacznego :) No chyba, że będzie podejrzenie alergii, to wtedy jak już odstawia się bmk i jajka jak już, ale nigdy na własną rękę. Zielone kupy się zdarzają, mój maluch jest tylko na mm i też go ciągle boli brzuszek, niestety :(

Anszelika trzymam kciuki! Oby udało się naturalnie

Angiee niestety grupy mamusiowe to rak, na ogół. Ja napisałam, że nie powinno się przepajać noworodka, a one mi wyskoczyły z przegotowaną wodą, herbatkami z kopru i rumianku, no cóż... Co do kolek, to łączę się w bólu, właśnie trzymam małego na rękach non stop, żeby mi starszej córy nie obudził, bo ma sen z papieru. Ostatnio spałam 3h, bo zaczęli płakać jednocześnie, dlatego ostatnio więcej czytam, niż piszę :x

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee niestety zawsze znajdzie się ktoś kto robi inaczej i będzie się madrowal. Bratowej mojej tez na brzuch poleciła położna (!) Herbatkę z kopru no i dala bo przecież położna wie... Mnie nie słuchają za bardzo, prędzej obu babć które wychowywały swoje dzieci w latach 80-90, więc marnie troche.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis wrote:
    Biedna Ty, ale Ci nagadali. Najlepiej jakby mama jadla suchy chleb dla konia i piła wodę. Mleko tworzy się z krwi, a nie z żołądka, możesz jeść wszystko, smacznego :) No chyba, że będzie podejrzenie alergii, to wtedy jak już odstawia się bmk i jajka jak już, ale nigdy na własną rękę. Zielone kupy się zdarzają, mój maluch jest tylko na mm i też go ciągle boli brzuszek, niestety :(

Anszelika trzymam kciuki! Oby udało się naturalnie

Angiee niestety grupy mamusiowe to rak, na ogół. Ja napisałam, że nie powinno się przepajać noworodka, a one mi wyskoczyły z przegotowaną wodą, herbatkami z kopru i rumianku, no cóż... Co do kolek, to łączę się w bólu, właśnie trzymam małego na rękach non stop, żeby mi starszej córy nie obudził, bo ma sen z papieru. Ostatnio spałam 3h, bo zaczęli płakać jednocześnie, dlatego ostatnio więcej czytam, niż piszę :x

Ale z przepajaniem na mm to slyszalam od 4 pediatrow i poloznej. Ale tylko woda, zadne herbatki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2021, 22:10

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni bo jeszcze pytałaś mnie o Tulik. Uczucia mam mieszane, ale to chyba przez mój dzieciowy egzemplarz który nie jest zbyt prosty w obsłudze 😉 Wkładam ja do tulika na noc zaraz po kąpieli, bo generalnie mamy dosyć silny odruch moro plus młoda jak się wkurza to cała się drapie po buzi. No i ona nienawidzi tego tulika, miota się i wyrywa jak ją zapinam, później jest to samo wije się jak larwa bo chciałaby te ręce wyciągnąć ale na pewno dużo nam pomaga i to że ona w nocy cokolwiek śpi i to beze mnie w dostawce to uważam jego zasługa. Ale cieszę się że kupiłam nieużywany na vinted w dobrej cenie bo po 1 praniu mimo że zgodnie z metką i nawet do worka na bieliznę go dałam to cały się zmechacił i musiałam go golić golarka do ubrań 🤦‍♀️

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Ale z przepajaniem na mm to slyszalam od 4 pediatrow i poloznej. Ale tylko woda, zadne herbatki

Ja też przepajałam syna (jak był starszy) w takie upały. Przecież woda i tak jest w mleku więc jak trochę samej dostanie to nie ma znaczenia, a mleko kobiece początkowej fazy to właśnie głównie woda. Dlatego w upały dzieci chcą częściej pierś.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poradźcie coś. Kiedy przewijać pieluchę? Nosz kurde syn śpi- jak się budzi to zwykle już na lekkim głodzie i nerwie, więc jak przed karmieniem go przewijam to już jest płacz. Potem go przystawiam do cycka, to je w strasznych nerwach i łapczywie, więc mu się ulewa. A w trakcie karmienia praktycznie zawsze idzie kupa, więc wiecznie pielucha brudba, mimo że zmieniana co 2-3h. Jak go przewinę po karmieniu to uleje, a przed chwilą to już w ogóle zwrócił chyba cała zawartość żołądka 😭. To jak to robić? Budzić go np godzinę po karmieniu i przewijać?

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2021, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Dziewczyny, poradźcie coś. Kiedy przewijać pieluchę? Nosz kurde syn śpi- jak się budzi to zwykle już na lekkim głodzie i nerwie, więc jak przed karmieniem go przewijam to już jest płacz. Potem go przystawiam do cycka, to je w strasznych nerwach i łapczywie, więc mu się ulewa. A w trakcie karmienia praktycznie zawsze idzie kupa, więc wiecznie pielucha brudba, mimo że zmieniana co 2-3h. Jak go przewinę po karmieniu to uleje, a przed chwilą to już w ogóle zwrócił chyba cała zawartość żołądka 😭. To jak to robić? Budzić go np godzinę po karmieniu i przewijać?
    Ja bym nie budziła ale moja mało śpi generalnie i sen jest na wagę złota 😂 No i wstalaby wkurzona. Myśmy przewijali zaraz po wstaniu na strasznej syrenie ale ostatnio sprawdza się patent że młoda wstaje, ja ją przystawiam do piersi, trochę zje, biorę ją odbić i wtedy zmieniamy pieluchę i na nowo do piersi. Zazwyczaj się udaje na spokojnie, a tak to zawsze były okrutne dramaty na przewijaku. No ale moja bardzo rzadko ulewa więc ten problem mi odpada

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na porodówce! 😁

Kosmo, nick nieaktualny, akilegna♥, LENi, Alunis, lysinka, StarającaSię, Kama_86, Maniuś lubią tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika, czyli ruszyło, super. Powodzenia!

Ula, ja przebieram przed karmieniem, no chyba, że jest mocno zła. Staram się nie robić tego zaraz po karmieniu, bo wtedy napewno uleje. No i jeszcze na mocnym śnie tez daje rade.

Kosmo, a może trafil Ci się dzieciaczek HNB? Naprawdę zmechacil Ci się tulik? Ja pralam juz wiele razy, bez worka i jest jak nowy.🤔

Natka, już mi się ten pediatra nie podoba. Jak w tej kwestii ma archaiczna wiedzę to obawiam się, że w innych ważnych tematach nie będzie lepiej. Wypisz, wymaluj moja położna na zastepstwo. 😤 Popatrz, czy Wy macie te zielone kupki od początku? Czy od pewnego momentu? Co nowego podalas? Ja z synem przerabialam zielone kupki praktycznie zaraz po smólce. Nikt nawet nie zasugerowal diety. Podawalam na to enterol, chyba pół saszetki rozpuszczone w malej ilości mleka. Z zalecenia neonatologa. Ale wierz mi biegunkę rozpoznasz, bo to nie tylko zielony kolor. Te kupy są strzelajace, pieniste z sluzem i okropnie śmierdzą. Naprawdę, wykonczysz się jeśli zastosujesz tą dietę.

Angiee, oby antybiotyk pomógł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2021, 08:54

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Jestem na porodówce! 😁

Powodzenia!

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimama, sama nie wiem... Ma lepsze dni że nie ma wrzasku, albo najpierw komunikuje się ze mną jękami a nie wrzaskiem. To się okaże jak skończy te słynne 3miesiace czy jest poprawa czy nie 😒 Wczoraj popołudniu znów było dobrze, przed kąpielą była marudna ale wyczilowała w wannie i pierwsza nocną drzemkę miała aż na 4h - pierwszy raz w życiu. Ale niestety później brzuch ją bolał i od 2 w nocy się aż skręcała z bólu a tyle gazów z niej wyszło że naprawdę nie wiem skąd to się bierze, skoro już nawet po 2 razy po piersi ją odbijam...

A powiedz masz ten standardowy tulik czy ten letni? Bo my mamy letni, on pewnie ma inny materiał niż zwykły 🤷🏻‍♀️

Anszelika no w końcu 😁 Trzymam kciuki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2021, 07:43

klz9mg7yyp19n25l.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama i jak u Ciebie? Faktycznie jakas nieszczęśliwa serię macie. 😕 Teraz musi być już tylko dobrze.

Ina, ja czytałam, że od 3 miesiąca ma sens kontrolą u fizjoterapeuta.

Kosmo, jak wydluzyla choć jedną przerwę to idzie ku lepszemu. U mojej na podobnym etapie był skok. Myślę, ze tabelki są orientacyjne, a jak pojawiają się nowe umiejetnosci to trzeba je przetworzyć. 😉 Tulkia mam właśnie letniego, z tą siateczka tez wszystko jest ok.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • LENi Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam tulika letniego, prałam przed użycie i nic się z nim nie stało.. Hmm.
    Ale boję się małą wsadzić żeby właśnie nie było większej dramy.. Ale może wkoncu się zmuszę :p w nocy dziś fajnie, budziła się co 3-4h aż byłam w szoku.. Ale najgorzej nam idzie zasypianie po kąpieli.. Do wieczornego spania.. Hm.. Może wtedy zastosuje tulik...
    Co do przewijania, ja to robię od razu jak jęczy w nocy, szybko przewijam i od razu do cycka. Trochę się wścieka ale nawet sprawnie idzie.. I nie za każdym razem, jak widzę że pielucha pełna.

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już nie wiem, może z moją pralka coś nie tak bo tak samo jak wypralam rożek bo posikała. Niby zgodnie z metką, super delikatny program a niestety wygląda teraz jak psu z dupy wyjęty... 🙄

Leni spróbuj z tulikiem. Nam on ratuje ta pierwsza nocną drzemkę, myślę że tylko dzięki niemu jest w stanie tyle przespać. Potem w trakcie przewijania wyciągam ją z niego bo ona się już mocno wkurza że sobie nie może łapami porzucać i pakuje ją znów do otulacza jak burito. Zawsze to jakieś inne spowijanie i trochę mniej wkurzona jest po zmianie niż jak dalej by została w tuliku. Myślę że gdyby nie te bóle brzucha nad ranem które są najmocniejsze patrząc na cały dzień to też mogłaby pospać ciągiem z 2h 🙄

LENi lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika, powodzenia!

‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ