X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vatolina wygląda na skok.

Gf może jedno i drugie powodować zielone. A jaki probiotyk stosujesz? U nas po biogai różne akcje się zwykle działy.

Ula30 poszukaj na YouTube filmików jak na kolanie odbijać. Jest taka fajna pozycja, ale ja niestety nie umiem wytłumaczyć 🤦

Ula30 lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Vatolina wygląda na skok.

Gf może jedno i drugie powodować zielone. A jaki probiotyk stosujesz? U nas po biogai różne akcje się zwykle działy.

Ula30 poszukaj na YouTube filmików jak na kolanie odbijać. Jest taka fajna pozycja, ale ja niestety nie umiem wytłumaczyć 🤦

Multilac baby

• vatolina Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje że to skok i szybko przejdzie bo nie mogę ogarnąć jak nagle wszystko się zmieniło na odwrót 😞 marudny, płaczliwy i to denerwowanie się podczas ssania... Łapie pierś chwilę ssie po czym ja wypluwa i płacze, macha przy łapaniu piersi główką na boki.... 😭 ja już sobie niestety wkręcam ze z moimi cyckami coś nie tak 😞 a w ogóle hitem jest że siedzieć nie mogę cały czas muszę go nosić i mimo, że wcześniej nie lubił pozycji pionowej (!!!!!!!) teraz w takiej mu najlepiej 🙄🤷🏽‍♀️

Co do żółtaczki to ja niestety ale tak kolorowo do tego nie podchodzę bo w tym tygodniu idziemy 3 raz na kontrole do szpitala bo jak wychodziliśmy żółci z żółtaczką 10,9 w 5 dobie ... to jak pobrali nam surowice w szpitalu tydzień temu (4 tygdzien) a tak naprawdę nogi i ręce miał blade już to przeżyłam SZOK ☹️ Babki mówiły ze jest dużo bledszy tak naprawdę klata oczka i twarz została lekko żółta i surowica wyszła UWAGA - 14,5 😩 to ja nawet nie chce wiedzieć ile miał po powrocie do domu przez 2 tygodnie ..... nie mieści mi się to w bańce jak dziecko może być bledsze a mieć więcej bilirubiny w sobie 😣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 20:37

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • olimama Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj mieliśmy wyjscie na rodzinne przyjecie w plenerze, mała prawie cały czas spała. Po powrocie lekki kryzys, zjadla koło 21, ostatecznie zasnęła po 22, a obudzila się dopiero o 5. 😲 Zjadla, walnela kupę giganta, porozgladala się i pospala do 9, wtedy postanowilam ja wybudzic na karmienie, bo chyba trochę za długie przerwy od cyca przy takim maluchu. 🤨

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    My wczoraj mieliśmy wyjscie na rodzinne przyjecie w plenerze, mała prawie cały czas spała. Po powrocie lekki kryzys, zjadla koło 21, ostatecznie zasnęła po 22, a obudzila się dopiero o 5. 😲 Zjadla, walnela kupę giganta, porozgladala się i pospala do 9, wtedy postanowilam ja wybudzic na karmienie, bo chyba trochę za długie przerwy od cyca przy takim maluchu. 🤨
    O wow, tak długie spanie to dla mnie na razie nie do wyobrażenia sobie. Też bym wybudzała

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Dziewczyny po cc czy któraś dopadł zespół popunkcyjny? Mnie już w szpitalu złapało w drugiej dobie, ale trzyma nadal. Głowa boli, kark sztywny, nie mogę ruszać oczami tylko muszę się cała odwracać. Normalnie jakiś koszmar. Biorę pyralgine, ale może któraś z Was przerobiła temat i zna jakiś sposób zanim się wykoncze?

Anszelika karmisz piersią? Jeśli tak, to Pyralgina nie jest wskazana. No chyba, że to z zalecenia lekarza. Bezpieczniejszy jest Ketonal, Ibuprom.
    Mi położne oprócz picia dużej ilości płynów i leżenia na płasko ile się da, podpowiedziały żeby wypić dobie kawę z cukrem.
    U mnie ogólnie było tak, że w pionie ból odrywał głowę, a jak się położyłam to przechodził w kilka sekund

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 21:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw wrote:
    Anszelika karmisz piersią? Jeśli tak, to Pyralgina nie jest wskazana. No chyba, że to z zalecenia lekarza. Bezpieczniejszy jest Ketonal, Ibuprom.
    Mi położne oprócz picia dużej ilości płynów i leżenia na płasko ile się da, podpowiedziały żeby wypić dobie kawę z cukrem.
    U mnie ogólnie było tak, że w pionie ból odrywał głowę, a jak się położyłam to przechodził w kilka sekund

Mozna przyjmować w trakcie KP metamizol, który jest w pyralgine

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Mozna przyjmować w trakcie KP metamizol, który jest w pyralgine

https://mgr.farm/aktualnosci/ema-na-wniosek-polski-zweryfikowala-stosowanie-pyralginy-w-ciazy-sa-nowe-rekomendacje/

Polecam też portal e-lactancia😉

Czy któraś z Was miała problem z powracającym zastojem? Jedna pierś jest od spodu zaczerwieniona, ale nie boli, nie jest też cieplejsza, ani twardsza. Ale to zaczerwienienie nie znika. Jak ściągnę pokarm i przystawię mała to trochę znika. Może któraś z Was też tak miała i wie co na to poradzić?🤔

• jusci Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do mnie chyba zawitał okres 😱😱 znowu mam jakieś rożowe plamienie, tylko chyba trochę już za późno na połogowe 🤔 niby KP, a tu takie atrakcje 🤦‍♀️

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw wrote:
    https://mgr.farm/aktualnosci/ema-na-wniosek-polski-zweryfikowala-stosowanie-pyralginy-w-ciazy-sa-nowe-rekomendacje/

Czy któraś z Was miała problem z powracającym zastojem? Jedna pierś jest od spodu zaczerwieniona, ale nie boli, nie jest też cieplejsza, ani twardsza. Ale to zaczerwienienie nie znika. Jak ściągnę pokarm i przystawię mała to trochę znika. Może któraś z Was też tak miała i wie co na to poradzić?🤔

Masz racje nowsze remomwndacje na MP sa ostatnie z 2013;)

Ja polecam medycyne praktyczna!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2021, 22:16

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusci wrote:
    A do mnie chyba zawitał okres 😱😱 znowu mam jakieś rożowe plamienie, tylko chyba trochę już za późno na połogowe 🤔 niby KP, a tu takie atrakcje 🤦‍♀️

Nie, to nie okres. Połóg może trwać dłużej niż te ustawowe 6 tygodni

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • vatolina Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo a z tymi krostkami to zbierz sobie trochę mleczka kolektorem i przemywaj mu tą buzie gazikiem nasączonym tym mleczkiem :) ja tak wyleczyłam mojemu ropiejące oko i krostki na czole , opuchnięte oko starszego :) a ogólnie jeżeli to trądzik to podczas spania np na dworze jak jest sucho powinno mu to blednąć :)

ojxel6d846sat3l9.png
    20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
    17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
    17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
    14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
    12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
    02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
    10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
    18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
    05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈
  • jusci Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2021, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akilegna♥ wrote:
    Nie, to nie okres. Połóg może trwać dłużej niż te ustawowe 6 tygodni
    Uff, oby szybko minęło to plamienie 🙄

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, a czy wasze dzieci za każdym razem jak się budzą to z wielkim krzykiem?
    Dzieci powinny się spokojne budzić a nie z alarmem 🤦‍♀️😅 idzie zawału dostać :p
    Ja nie pamiętam jak było że starszą ale w głowie mam maluszki które się budzą z uśmiechem ale rozumiem że to etap późniejszy :p

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny jaka noc za nami... Młoda od 21 zaczęła dostawać jakiś spazmów, wszystko było źle, nie szło jej uspokoić do 22:30 i padła. Ale na rękach i na 20min. Od tego czasu co pół h się na zmianę spala i budziła się wrzeszcząc tak jak jeszcze nigdy. Calutka noc. Dwa razy udało się jej podać pierś to trochę zjadła i na nowo. O 4 znowu był dramat ale tu już ją bolał brzuch, strasznie kopała nogami i same bąki szły, musiała Wcześniej przez tyle godzin wrzasku się nałykac powietrza.

Nie wiemy co jej jest bo dalej to trwa. Temperatury nie ma, kupki były wczoraj standardowo. Nic nie pomaga, od szumu suszarki to już pierdolca dostaje. Całą noc nieprzespana. Spróbuję się z nią dzisiaj ydostsc do pediatry, może coś ją boli a ja tego nie wiem... Płakaliśmy z mężem razem z nią 😫

klz9mg7yyp19n25l.png
  • ina-1409 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnie kilka dni to jakiś hardcor. Młoda non stop na cycku. Nawet butelka jej nie zapycha na dłużej. Już nie wiem co robić, bo karmienie co 1-1,5 mnie wykańcza. Daje nam jeszcze kilka dni, bo może rzeczywiście to jakiś skok rozwojowy czy co, ale na dłuższa metę tak nie wyrobie.

Z pozytywnych wiadomości, dzisiejsza waga domowa wskazała 3,45 kg i od poprzedniego poniedziałku przybrała 240 g🙂 Ubranka tez się skurczyły i trzeba wyciągnąć większe.

Mam jazdy z tym karmieniem. Czy to się kiedyś unormuje.

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • ina-1409 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni moja tez sie ostatnio budzi i jest ryk. Najlepiej od razu dawać cyca. Najgorzej gdzieś poza domem, bo nawet nie wiem kiedy znowu będzie głodna. W parku już kilka razu karmiłam, w samochodzie tez, ale dzisij mamy usg bioderek i nie wiem czy nie wpadnie w histerie.
    Wkurza mnie, bo nic nie moge zrobić tylko karmie. Jeszcze nam sie płyta popsuła i czekam na magika, który ja naprawi a co jak przyjdzie u ona będzie głodna.

Gd współczuje z powodu kradzieży. Niestety to ostatnio nagminne.

U nas zdarzyły sie tez dwie czy trzy noce z dłuższa przerwa. Przypomniałam sobie co to znaczy sie wyspać - bo tak sienpiczulam🙂

17u9df9hmomyrllt.png
    01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
    29.10.20. FET
    20.01.20. ET 💔(10tc)
    15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
    Gameta Gdynia
    07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straw wrote:

Hmm nie jestem pewna czy to zastój? Jeśli tak, to u mnie pomogło tak: ciepły okład przed karmieniem i zimny po karmieniu. Moczylam się też wczoraj w wannie z ciepłą wodą i potem karmiłam. Okład to używałam takich kompresów żelowych jak po urazach. No i częściej przystawiałam do chorej piersi. Ale u mnie miało to postać dużego, bolesnego, podłużnego guza. Podejrzewam zatkany przewód mleczny. Pojawiło się wczoraj wieczorem, dziś już nie ma. Ale noc cała przy cycu na zmianę z okładami.

Straw lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiejsza noc też najgorsza ze wszystkich dotychczas. Mały w końcu wylądował z nami w łóżku, bo już nie szło odkładać go do łóżeczka co chwila. A ja z uwagi na tą pierś zatkana i tak musiałam co chwilę karmić.

• olimama Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusci, ja po ciąży z synem dostalam @ jakoś po 2 miesiącach przy kp, później pół roku przerwy i znowu pojedynczy okres, później jeszcze jeden epizod z krwawienie, A ostatecznie regularne miesiączki mialam jakoś kilka miesiecy po całkowitym zakończeniu karmienia. Ale kto wie może u Ciebie to faktycznie jeszcze krwawienia połogowe.

Leni, moja nie wrzeszczy po wstaniu, raczej jak nie potrafi zasnąć. Placze zwykle jak 💩 ja wyrwie że snu. Ale czasami poplakuje na spaniu. Tylko u Was jest jeszcze wcześnie, więc to w zasadzie jedyny sposób komunikacji.

Kosmo, współczuję Ci tej nocki. 😔 Zawsze warto sprawdzić, czy faktycznie nie ma jakiegos medycznego wyjaśnienia. Może zbadać mocz? Krew i CRP pewnie zleci pediatra. Moze boli uszko albo plesniawki 🤔.
    Pewnie probowalas juz wszystkich sposobów na uspokojenie, więc nawet nie wiem co Ci jeszcze doradzić. Niektóre dzieci są tak wrażliwe, że przeszkadza im jakas meteczka z ubranka, czy guziczek. Jeszcze chyba probowalabym wpakować dziecko w fotelik i zrobic rundę po okolicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2021, 09:39

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ