Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Ina, u Ciebie to wyglada na typowy skok, zwiększa zapotrzebowanie na jedzenie, mniej śpi. Co do karmienia musisz podjac decyzje najlepsza dla siebie. Jesli wolisz miec podglad na to ile wypija to jedynie karmienie butelką. Ale często zmiana sposobu zywienia nie rozwiązuje problemow. Ani czasu spania, ani regularnosci i przewidywalnosci dnia. Wg WHO niezależnie od sposobu żywienia karmimy na żądanie. No ja sobie nie wyobrażam czekać aż mina 3h jak dziecko ewidentnie płacze z głodu. Albo wybudzac świeżo po zasnieciu na karmienie, bo juz pora. 🤔 Jak je czesciej mniejsze porcje tzn. że na jej wielkosc żołądka tyle wystarcza. Wlasnie, gdzieś w okolicach 3 miesiąca zazwyczaj rysuje się ta przewidywalnosc i plan dnia. Ale każde dziecko jest inne.
U nas na ten moment nie karmię częściej niż co 2h w dzien, nie wliczając usypiania przed nocnym snem. Tylko moja jest smoczkowa i ogólnie mniej wymagająca. Jutro szczepienie jestem w gotowości, że wszystko moze sie zmienić.
Później pojawia się zeby, lęk separacyjny i znowu wszystko pójdzie w łeb. A jak zacznie raczkowac i pakować wszystko do buzi. 😳
Anszelika, ciężka sprawa z tym bólem, oby przeszlo, ale swoją drogą korzystaj z usług chłopaków. 😉 A jak Oliwka dalej taka spokojna?
Kosmo, cieszę się, że wszystko jest ok. Muszę pochwalić Twojego pediatre, widzę rzeczowy człowiek. A powiedz jak po tej 💩 jest teraz lepiej? Wiem o jaki placz chodzi, oby jak najszybciej wyrosła z tych wrzaskow.Babcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Ina, u Ciebie to wyglada na typowy skok, zwiększa zapotrzebowanie na jedzenie, mniej śpi. Co do karmienia musisz podjac decyzje najlepsza dla siebie. Jesli wolisz miec podglad na to ile wypija to jedynie karmienie butelką. Ale często zmiana sposobu zywienia nie rozwiązuje problemow. Ani czasu spania, ani regularnosci i przewidywalnosci dnia. Wg WHO niezależnie od sposobu żywienia karmimy na żądanie. No ja sobie nie wyobrażam czekać aż mina 3h jak dziecko ewidentnie płacze z głodu. Albo wybudzac świeżo po zasnieciu na karmienie, bo juz pora. 🤔 Jak je czesciej mniejsze porcje tzn. że na jej wielkosc żołądka tyle wystarcza. Wlasnie, gdzieś w okolicach 3 miesiąca zazwyczaj rysuje się ta przewidywalnosc i plan dnia. Ale każde dziecko jest inne.
U nas na ten moment nie karmię częściej niż co 2h w dzien, nie wliczając usypiania przed nocnym snem. Tylko moja jest smoczkowa i ogólnie mniej wymagająca. Jutro szczepienie jestem w gotowości, że wszystko moze sie zmienić.
Później pojawia się zeby, lęk separacyjny i znowu wszystko pójdzie w łeb. A jak zacznie raczkowac i pakować wszystko do buzi. 😳
Anszelika, ciężka sprawa z tym bólem, oby przeszlo, ale swoją drogą korzystaj z usług chłopaków. 😉 A jak Oliwka dalej taka spokojna?
Kosmo, cieszę się, że wszystko jest ok. Muszę pochwalić Twojego pediatre, widzę rzeczowy człowiek. A powiedz jak po tej 💩 jest teraz lepiej? Wiem o jaki placz chodzi, oby jak najszybciej wyrosła z tych wrzaskow.
Dokladnie, moja czasem zje dajmy i 14 o 16 zasnie to co mam ja budzic bo 3h minelo, widocznie nir jest glodna -
Z tym wybudzaniem to się w pełni zgadzam, bo ja mam traumę po wybudzaniu w szpitalu, gdzie moja przez żółtaczkę wogole nie chciała jeść. Teraz jej nie budzę i nie będę z nią walczyła, żeby nakarmić.
Bardziej chodzi mino to, ze jak chce jeść co godzinę i potrafi wciągnąć w ciągu 3 h cyca i 120 ml z butli to może ona się nie najada.
Napisałam do tej mojej cdl. Zobaczę co ni odpisze.
Z jednej strony z butla łatwiej, bo wiadomo ile zjadła a z drugiej już tyle czasu walczę o kp, ze mi szkoda. Dlatego sie tak miotam i sama nie wiem co robić. Strasznie to trudne zwłaszcza, ze jeszcze hormony robią swoje.
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
Olimama strasznie jest spokojna. Ale lubi pojesc. Nie raz obje oba cycki i popchnie jeszcze butelka. Ale spore też przerwy potrafi między karmieniami zrobić. Nie wybudzam jej za bardzo, bo widzę że nie trzeba. Z wyglądu jest tak podobna do brata że na zdjęciach to jakby to samo dziecko było..
Olimama na które szczepienia się decydujesz?
-
sandrina22 wrote:Kosmo moja mała ma dyschezję- przed kupą wrzeszczy aż się fioletowa zrobi. Coś strasznego, ile te nasze bobasy muszą przejść.
Olimama, na chwilę się uspokoiła i zjadła z piersi po czym zaczęła iść kolejna kupka więc kolejne spazmy 🥺 O tyle dobrze że nie są takie nie do uspokojenia jak w nocy ale wciąż mocno męczące. A ostatnie kilka dni było naprawdę w porządku u aż tak to trawienie jej nie męczyło. Mogliśmy normalnie wyjść z domu na spacer czy jechać do dziadków np bez strachu czy zaraz się nie zacznie.
A no i młoda już waży 3800g, czyli po tym słabym początku gdzie nic nie przybierała to teraz na mojej piersi robi ponad 200g na tydzień. Mimo tych przebojów z trawieniemWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2021, 15:01
-
LENi wrote:Hej, a czy wasze dzieci za każdym razem jak się budzą to z wielkim krzykiem?
Dzieci powinny się spokojne budzić a nie z alarmem 🤦♀️😅 idzie zawału dostać :p
Ja nie pamiętam jak było że starszą ale w głowie mam maluszki które się budzą z uśmiechem ale rozumiem że to etap późniejszy :p
Mój starszy tak się budził. Miałam wtedy wrażenie, że płacze zawsze kiedy nie śpi. U nas to były kolki
Młodszy jak się budzi to kwęka tylko i jak głodny bardzo to potrafi szybko przestawić się na tryb krzyku -
Kosmo ja nie skojarzyłam, że to dyschezja. Dopiero jak opowiedziałam położnej o tych krzykach to nam powiedziała. Potwierdziła to pediatra na wizycie patronażowej.
U nas to wygląda tak, że mała ma atak wrzasku około 20min, po czym następuje kupa ( albo jest naprzemian wrzask i kupa),a po skończeniu defekacji mała zachowuje się jakby nic się nie działo 🤷
Zaparć nie mamy, i nie każdej kupy to dotyczy. Zauważyłam, że pomaga masowanie brzuszka w trakcie.
-
Dziewczyny,jak duże są Wasze dzieci? Ja dzisiaj przeżyłam szok na wizycie bo mamy już 5800 i 60 cm. Urodzeniowa 3735 i 51 cm...
A tak poza tym to wszystko w porządku,Oli jest przesłodkim bobaskiem ❤️akilegna♥, olimama, Kama_86 lubią tę wiadomość
-
Ina, najada się, waga u Was poszła mocno w górę, wszystko jest ok. Daj znać co na to cdl.
Anszelika, to super oby tak zostało. A jak syn zareagował na siostrę? Moi tez z twarzy są bardzo podobni, ale dłonie i stopki mają zupełnie inne.
Szczepimy jutro 5w1 Pentaxim, Rota i zoltaczka z NFZ. A na kolejnej wizycie pneumokoki, ale dalej zastanawiam się, czy brać te darmowe, czy zapłacić, za jednak co nie mówić lepszą opcję.
Leni, mialam w podobnym czasie jak u Ciebie, wzielam maść z polecenia w aptece i smarowalam często. Jakoś po 2 dniach przestał boleć, a za kolejnych kilka dni wchłonąl się całkowicie.
Kosmo, oby bylo już tylko lepiej. Super przybiera. 👍 -
nick nieaktualnyManiuś wrote:Dziewczyny,jak duże są Wasze dzieci? Ja dzisiaj przeżyłam szok na wizycie bo mamy już 5800 i 60 cm. Urodzeniowa 3735 i 51 cm...
A tak poza tym to wszystko w porządku,Oli jest przesłodkim bobaskiem ❤️
My tydzien temu mielismy 4150 urodzeniowa 3750, wypisowa 3460Maniuś lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cdl napisała, ze to może skok i dać małej kilka dni na ogarnięcie się i może wprowadzić smoczek, bo ewidentne lubi sobie pociumkac. Ja już wcześniej zauważyłam, ze jak nie może zasnąć to traktuje mnie jak smoczek.
Jesteśmy po usg bioderek. Wszystko dobrze. Mamy ćwiczyć żabki przy okazji zmiany pieluszki.
Szczepienia w przyszłym tyg. W środę mam dzwonić i się umawiać. Podobno jest problem z dostępnością 5w1.
olimama lubi tę wiadomość
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
-
Jutro sprawdzimy jak urosła, ale wg mojej wagi (kilka dni temu) 4150, a urodzeniowa 2770.
Ina, ja umówiłam się w aptece na ściągnięcie wszystkich 3 dawek, a odbierać będę systematycznie. No i za wczasu będę zamawiac ta dawkę przypominająca. Z Infanrixem chyba jest teraz problem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2021, 21:20
Maniuś lubi tę wiadomość
-
My już na swoim, burdel tu taki, same kartony, nic znaleźć nie mogę, nerwowa jestem i młoda chyba przez to też.. 3h ja usypialam, jak odkładałam to się darła w nieboglosy
powiem wam ze mało mam cierpliwości, zaraz się denerwuje... Eh
A potem jak patrzę na maleństwo to aż mi głupio że się wściekałam, ale No głos to ma 😅🤪
Kupię coś w aptece na te hemoroidy bo masakra..
Jutro wizyta u pediatry. Co do szczepień skłaniam się ku 5w 1 ale mówicie ze ciężko z dostępnościa to liparotawirusy odpuszczam.
-
U nas przychodnia załatwia szczepionki Ja tylko mam płacić 🙂 ale babka na rejestracji mówiła, ze nie ma 5 w 1 dlatego szczepią 6w1. Ale mogło się już pozmieniać.
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
Gameta Gdynia
-
nick nieaktualnyJestem 5 tygodni po CC zrobila mi sie jakieś 2 tygodnie temu dziurka na srodku rany, ani ona nie maleje ani nie rosnie. Nke boli, wczoraj zauważyłam śladowe ilości zoltego nalotu jak tam przejechałam recznikiem papierowym, ale po razie byl juz biały. Miała któraś z Was tak?
-
Olimama syn na razie jest zafascynowany. Chciałby ją tylko na rękach trzymać, no ale ta tylko je i śpi. Liczył na bardziej interaktywna zabawkę jednak 😜
U mnie dopiero jutro pierwszy raz położna przyjdzie a Wy już szczepienia macie umówione 😱 ja będę szczepić na NFZ tak jak syna.
GF ja mam z rana temat taki że z jednej strony miałam dren i ta strona właśnie mnie ciągle boli. Marze żeby się na boku położyć, a się nie da, bo wszystko boli. Jeden plus - dziś się obudziłam bez bólu głowy! Od razu lepiej. No i wypiłam kawę z ekspresu w końcu. Ciśnienie wróciło już praktycznie do normy. Jeszcze trochę mała sobie pocyckuje to matka się i martini napije 😜Straw lubi tę wiadomość