Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Kosmo wrote:Wiem że to niby to samo. Ale na ulotce esputiconu dawkowanie jest dwa razy dziennie po 1-2 krople 🤷🏻♀️
Serio? Wiem że ja podawałam Espumisan i esputicon tak samo. Wyszłam z założenia że skoro to to samo i w tej samej dawce leku to daje się tak samo. -
Chyba u większości dzieciaczków występują większe lub mniejsze dolegliwości brzuszkowe.U nas wczoraj wieczorem znowu był płacz ale troszke krótszy niż przez ostatnie dni.Robote robi leżenie na brzuszku,potem termofor z pestek wiśni i przyginanie nóżek do brzuszka a potem pakowanie w tulik i noszenie aż zaśnie😁
odstawiłam espumisan ,bo nie widze żadnej poprawy ,i zmieniam wit d3 z kapsułek na kropelki(vigantol) czekam tylko na dostawe z Gemini.4x córka😁❤️🤪
-
Ja się jeszcze zastanawiam czy nie spróbować z delicolem bo jej tak strasznie oo brzuszku jeździ. Już próbuje wszystkiego, pytałam i rady pediatry ale rada przeczekać mnie nie pociesza... Jak się córka męczy calutkie dni z godzinnymi przerwami to człowiek nie może na to patrzeć jak się męczy 🙍
-
Anszelika wrote:Espumisan i esputicon to to samo. Substancja czynna to symetikon. Esputicon też do każdego karmienia teoretycznie.
Ja dziś zaczęłam dawać biogaje. Młodej się w brzuchu przelewa, bączy dużo a kupy już trzeci dzień nie ma. Nadal karmię mieszanie z nan optipro plus. Nie widzę żeby ją brzuch bolał przy tym, ale ten brak kupy mnie trochę irytuje. Jak sama biogaja nie da rady to dodam delicol.
Oliwka ma już 10dni, mam wrażenie że trafiło mi się to mityczne dziecko kco tylko je i śpi... Aż się boje kiedy się zmieni 😱 zwłaszcza że noce to bajka. Usypia koło 22 i do 4 bez pobudki. Zjada i do 7-8. Chwilę popaczy i znów śpi. Wczoraj na podwórku od 15 do 19 w wózku spala. Zjadła, pokrecila się i do 21.30 ledwo wytrzymała bo już tak się oczyska zamykały. Serio nie wierzyłam że są takie dzieci
Ja tez karmie mieszanie i kupa co kilka dni. Pytałam położna, cdl, pediatrę i wszyscy mówią, ze tak może być i nie mam się martwić. Pediatra poleciła podawać biogazem ale nie widzę różnicy. Hela nie ma problemów z brzuszkiem. Jak robi kupę to trochę stęka ale nie płacze i ja nie boli. Zazwyczaj jest to duża kupa. Czasem dwie w odstępie paru godzin. Ostatnio zaczęli się trochę normować i jest kupa co 2-3 dni.
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
Dziewczyny, ja się chyba poddaję z kp.
Mój synek jest ewidentnie głodnywisi na piersi praktycznie całymi dniami, a dalej się denerwuje, szarpie za sutka, wyrywa, wypluwa... Jak go biorę do odbicia to dalej dziobie i szuka, albo ssie mnie gdzie popadnie. W takim wypadku znów daję cyca i tak nie robię nic innego tylko karmię. Rano jak mąż się nim zajmował udało mi się trochę odciągnąć. Nakarmiłam go z obu piersi przez GODZINĘ i co.. dalej głodny, dałam więc to odciagniete 50 ml - zjadł co do kropli
W nocy budzi się na jedzenie co godzinę, 20 minut je, potem go usypiam, ledwo zdążę zasnąć i już płacze. Tak się nie da funkcjonować
W dodatku zaraz znów poszła kupa ze śluzem...
Nie mam już siły walczyć o to kp, jeśli nie mam wystarczająco mleka żeby wykarmić dziecko, zacznę dokarmiać, albo całkowicie przejdę na butlę...
W dodatku mały średnio przybiera bo ma 4 tygodnie a waży niespełna 4030 gram...
Nie mam już siły. Bez sensu się katować.
Mamy które dokarmiają, jak sobie to organizujecie w ciągu dnia? -
Anszelika wrote:Espumisan i esputicon to to samo. Substancja czynna to symetikon. Esputicon też do każdego karmienia teoretycznie.
takze to nie do konca to samo co espumisan i dawkowanie jest inne
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualny
-
No ale z jakiegos powodu dawkowanie zupelnie inne jak we wszystkich sab simplexach, espumisanach i innych simetikonach
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Natka mam to samo... Wszystko było ok na początku, teraz obie się meczymy, ja bo mleka nie mam i się martwię, że już nie będę miała A ona czesto płaczę,bo mimo, że karmiona z obydwoch piersi to zaraz szuka cycka... Nawet nosić jej nie mogę,bo jest ryk i się rzuca... W nocy mój ją nosi i lula. Jeszcze czekam na cud, że pokarm się pojawi ale jak do poniedziałku się sytuacja nie zmieni to idziemy w mm
Nie chcę jej glodzic. Czytałam, że po 6 tygodniach może się zdarzyć kryzys i wystarczy przeczekać ale meczymy się cały tydzień i nie widać poprawy. Cycki flaki
-
Dziewczyny te które podają espumisan.. Jak dawkujecie? Tylko jak boli brzuszek? Czy do kazdego karmienia? Czy tylko na wieczór? Bo moja dalej ma ciężko z zasypianiem wieczornym.. W nocy już ok, w ciągu dnia non stop na cycu, ale zauważyłam że się denerwuje jak puszcza bączki, to ja wybudza w ciągu dnia.. Hmm.. Jak jej pomóc?
Nie wiem w sumie czy się najada czy nie, ale nawet jak z cyckow flaczki to mleko leci.. Hmm.. -
nick nieaktualnyLENi wrote:Dziewczyny te które podają espumisan.. Jak dawkujecie? Tylko jak boli brzuszek? Czy do kazdego karmienia? Czy tylko na wieczór? Bo moja dalej ma ciężko z zasypianiem wieczornym.. W nocy już ok, w ciągu dnia non stop na cycu, ale zauważyłam że się denerwuje jak puszcza bączki, to ja wybudza w ciągu dnia.. Hmm.. Jak jej pomóc?
Nie wiem w sumie czy się najada czy nie, ale nawet jak z cyckow flaczki to mleko leci.. Hmm..
Ja do kazdego karmienia.LENi lubi tę wiadomość
-
Mi się wydawalo, ze z karmieniem idzie ku lepszemu a tymczasem muszę dawać więcej mm niż wcześniej. Robię jej 100 ml Ok 70-80 zjada i tak 2-3 razy na dobę.. Butla wjeżdża zazwyczaj jak po 40 min karmienia domaga się więcej lub wieczorem, gdy juz mam dość, bo wszystko boli. Z drugiej strony rano musiałam odciągać, bo prześcieradło było mokre a królewna dalej spała. Zebrałam 120 ml z obu piersi.
Hela przybrała znowu i wazy 3,64!kg, czyli 290 g w ciągu 8 dni. Tylko ona ciagle je. Ostatnio zaczęła ulewac a dzisiaj po karmieniu poleciało z niej chyba połowa tego co wyciągnęła z cycka. Szczerze mówiąc to sie niezle przestraszyłam, bo pierwszy raz coś takiego miało miejsce.
Teraz tez na mnie wisi, bo nie może zasnąć chociaż dałam jej butle, bo cycki już wyssała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2021, 18:54
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
Izolujcie dziewczyny od chorego rodzeństwa... Ja niby też to robiłam, ale chyba nie wyszło.. Pojawił się katar i wraz z nim kaszel 🤦♀️ pojechałam z nim dziś do pediatry prywatnie, osluchala go i na razie czysto, ale ten kaszel jej spokoju nie daje i mówi że to taki na zapalenie oskrzelikow 🤦♀️ kazała obserwowac i gdy się pogorszy to do szpitala... Na razie się inhalujemy, czyscimy nosek, a tu glut zbity w nosie siedzi i uniemożliwia mu oddychanie, a co splynie to odkasluje... I nie śpi od powrotu od lekarza.. W desperacji posmarowalam mu mascia majerankowa i teraz nakleilam plaster aromaktiv na pieluszke tetrowa i położyłam obok. Już nie wiem jak mam mu jeszcze pomóc 🤷♀️ noc na pewno mam z bani.. Dobrze, że starszy dobrze zareagował na antybiotyk i nie gorączkuje już. Musiałam mamę wydzwonic, bo z dwójką chorych dzieci w życiu bym nie ogarnęła 🤦♀️🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2021, 18:54
Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
Jusci, zdrowka. Ale temperatury nie macie? Najgorzej, ze dla takiego maluszka jest mało możliwości leczenia w domu. Chyba najwięcej moze wnieść inhalacja i oklepywanie.
Mój starszy tez z katarem, a wczoraj wieczorem zakaszlal. Czekam co się z tego rozwinie. 🙄
W ogóle mała śpi od 20, a ja spać nie mogę i tak myślę, czy przystawiac ją na śpiocha, czy lepiej nie ruszać. -
Inhaluje sama sola, temperatury brak. Dzięki temu plasterkowi w miarę spokojnie oddychal, ale skończył się i już cały nos zawalony... Coś tam oczyscikam na tyle że zasnął. Najgorzej, że przez ten katar ciężko mu jeść...Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
nick nieaktualnyolimama wrote:Jusci, zdrowka. Ale temperatury nie macie? Najgorzej, ze dla takiego maluszka jest mało możliwości leczenia w domu. Chyba najwięcej moze wnieść inhalacja i oklepywanie.
Mój starszy tez z katarem, a wczoraj wieczorem zakaszlal. Czekam co się z tego rozwinie. 🙄
W ogóle mała śpi od 20, a ja spać nie mogę i tak myślę, czy przystawiac ją na śpiocha, czy lepiej nie ruszać.
Ja bym czekała niech spi -
Ja nieraz zanim sama pójdę spać a młoda śpi już od 2-3h to na śpiocha przystawiam, wted śpi kolejne 3🙂
Jusci zdrówka dla Was! Mój starszak od września do przedszkola, już się boję jakie zarazy do domu poprzynosi🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2021, 08:45