X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 21 września 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka ja bym zrobiła jak Kosmo radzi, dala któreś typu comfort najpierw. No ale ja to ogólnie nie bardzo słucham ostatnio lekarzy, jakoś nie mogę znaleźć takiego który by miał mojae zaufanie. Zawsze coś na nie znajdę. Teraz mi pediatra podpadła kolejna. Jedna miałam fajna to już nie przyjmuje w przychodni i dupa. Ta teraz jest ok, przepisuje to co chcę więc w sumie sama sobie dziecko diagnozuje najczęściej.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 21 września 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2022, 23:27

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp, potrzebuje mieć porcję mleka na czwartek po południu, bo mam pogrzeb i nie będę miała jak nakarmić. Czy mogę zrobić tak, że uszykuje czystą butelkę i dziś wieczorem, jutro rano, jutro wieczorem i w czwartek rano pościągam po 40-50ml, będę schładzać każdą porcję osobno i wlewać do tej butelki? Ściągać tak z godzinę po karmieniu? (Mam 2h przerwy między karmieniami w ciągu dnia, w nocy dłużej). Nie chcę ruszać zapasów bo nie mam ich tak dużo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to ile mililitrów powinien zjeść ten mój 9 tygodniowy synek?

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 września 2021, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, przed wlaniem do jednej butelki musisz uprzednio schłodzić do tej samej temperatury. Nie możesz do już zimnego z lodówki wlać prosto co ściągnięte. No i może to być zebrane w max 24h, nie dłużej.

Co do tego kiedy ściągać to nie pomogę, ja zbierałam na zapasy kolektorem. Przy dużej częstotliwości karmień to najlepsza opcja jeśli jest taka możliwość moim zdaniem

Moja zjada różnie teraz, bo wiadomo ma dni że chce mniej a więcej a czasem normalnie co 2,5-3h. Między 60-150ml max. Tak standardowo na porcje bym powiedziała 90-120ml. Lepiej mieć więcej niż mniej 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2021, 20:15

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2021, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak kosmo, wiem że musi być schłodzone do jednej temperatury, tak będę robić. Tylko myślałam, że może to być zmieszane z dłuższego okresu, bo czytałam że mleko w lodówce można przechowywać do 4 dni. To w takim razie zbiore dwie porcje, żeby każda była z okresu nie dłuższego niż 24h. Tylko kiedy to ściągać? Jak miałam nawał to nie było problemu, a teraz to nie wiem.

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 21 września 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzisz, to może ja się mylę 🤔 Na pewno do mrożenia to max 24h ale jak Ty nan'swiezo' będziesz podawać to może faktycznie tak jak Ty piszesz. Trzeba by doczytać bo mogę się mylić

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2021, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zula36 wrote:
    Niestety trudno o dobrego pediatrę. Moja jest chaotyczna. Wszystko szybko. Ostatnio była w zastępstwie lekarka w trakcie specjalizacji. Pomyliła krwiaka z naczyniakiem, stwierdziła wzmożone napięcie mięśniowe (według mojej wszystko jest ok 🤷‍♀️). Rozwaliła mnie gdy do wystawienia skierowania zaczęła w komórce sprawdzać jak nazywa się rodzaj krwiaka.

Moja tez stwierdzila wzmozone napiecie bo dziecko plakalo

• olimama Autorytet

Wysłany: 21 września 2021, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, z 24h tylko możesz zmieszać, tak jak mówisz lepiej 2 mniejsze porcje zrobic. Jak znasz w miarę pory karmien to mozesz w środek pomiedzy nimi wycelowac. Ja sciagam bezposrednio po karmieniu z obu piersi.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2021, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, idę ściągać 😊
    Kosmo tak, to będzie na 'świeżo', bez mrożenia

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2021, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko znow jojczylo od 4, nie plakala, ale druga noc z rzędu jojczenia.

Myslicie ze to przez skok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2021, 09:10

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Moje dziecko znow jojczylo od 4, nie plakala, ale druga noc z rzędu jojczenia.

Myslicir, ze to przez skok?

Moja też od 4 walczy któraś noc z rzędu. Plus taki że dziś jakoś po 5 zasnęła i prawie do 8 dospalysmy

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja sobie upodobała już 3 dzień z rzędu przed 5 się budzić na mleko i w trakcie walić kupe po pachy 🤦‍♀️😂

klz9mg7yyp19n25l.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, może być skok u nas jakos był w podobnym czasie. Dla pocieszenia nauczyła się wtedy dużo i potrafi się dłużej czymś zająć, 😉 ciekawe jak długo jej tak zostanie.

Moja dziś grzeczna, aż podejrzane. Lezy w wozeczku i równie 50 min. bawi się swoimi rekami. 😮 W prawdzie była przerwa w spaniu koło 3 w nocy, ale przesikala się i wszystko do wymiany, ubrania, spiworek, prześcieradło. 🤦‍♀️

Kosmo, miałyśmy taki etap porannych kup, teraz przestawila się na popołudnia. Ostatnio miałam wszystko w 💩 nagie placzace dziecko i kuriera za drzwiami. 😅

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g
  • LENi Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo mojaw poniedziałek pierwszy raz nawaliła po pachy 😂 od razu do kąpieli musiała 😂

U nas nocka jak zwykle... 🤦‍♀️ A całkowita pobudka o 6 i nie chce spać, teraz mi zasnęła na 5minut dosłownie 🤦‍♀️ i już się wierci... Masakra..

l22ndf9helggnp3z.png
  • Kama_86 Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pobudka była o 4.00. Józek stękał, ale nie mógł kupy zrobić, ale przysnął do 6.30 i wtedy się udało. Jeszcze zagadywać próbował.
    Olimama, ty chyba masz najwięcej doświadczenia z chustą. Jakbyś ubrała dziecko do chusty na takie 5-8 stopni? Na wierzch mam polar dla dwojga. Wydaje mi się, że te 5 stopni jesienią to inne niż wiosną, a poprzednio takiego maluszka nosiłam w chuście wiosną.

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj zauważyłam że moja pulchna córka ma pod szyją odparzenie 🤯 Nie łatwo to dojrzeć bo ma tam ze 3 podbródki 🙄 Przemylam jej to wacikiem wczoraj i smarnelam bepanthenem i dzisiaj kurde mam wrażenie że to jest 2x większe 🤯 I jeszcze bardziej czerwone. Nie wiem jak jej pomóc bo rzadko kiedy w ogóle na tyle odchyla głowę żeby to się mogło wietrzyć... Latem nie miała a teraz jak przytyła to ją dopadło 🙄 Jakieś rady? Domyślam się że pewnie też ją to piecze i się denerwuje

A dzisiaj chyba mamy dzień kupnych niespodzianek. Wyszlysmy na spacer, i ledwo co już zaczęła się kręcić i marudzić. Smoczek wypluwala. Ja dzielnie szłam dalej z nadzieją że zaraz przyśnie bo to godzina jej drzemki ale nic z tego. 10min i był powrót na syrenie. Ja już nerwy bo samej z nią to taka logistyka wszystko znieść do wózka i zabrać ze sobą że nam to trochę zajmuje a jeszcze wbić się w dobry moment dla niej to drugie pół sukcesu. I wjeżdżamy wózkiem do garazu, ja ją podnoszę a już ryczala mocno a tam wszystko w kupie mamy... Włącznie z bluza i prześcieradłem w gondoli. A później jak ją wniosłam na górę to i ja byłam w kupie 😂🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2021, 11:16

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2021, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie przgody z tymi kupami🤣🤣 moja znow je co godzinę oszalec idzie

• LENi Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama_86 wrote:
    U nas pobudka była o 4.00. Józek stękał, ale nie mógł kupy zrobić, ale przysnął do 6.30 i wtedy się udało. Jeszcze zagadywać próbował.
    Olimama, ty chyba masz najwięcej doświadczenia z chustą. Jakbyś ubrała dziecko do chusty na takie 5-8 stopni? Na wierzch mam polar dla dwojga. Wydaje mi się, że te 5 stopni jesienią to inne niż wiosną, a poprzednio takiego maluszka nosiłam w chuście wiosną.

Oo właśnie, ja czekam na swoją chustę wreszcie.. Będę próbować, ale też się zastanawiam jak się ubrać.. I małą 🙈 a gdzie kupiłaś polar dla dwojga? :) daj No namiary :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 22 września 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gf95 wrote:
    Macie przgody z tymi kupami🤣🤣 moja znow je co godzinę oszalec idzie

Witaj w klubie 🤪 może jakiś skok znów 🙈 ilez tych skoków ma być? Że starszą nie pamiętam ani jednego 😅

l22ndf9helggnp3z.png
‹‹ 542 543 544 545 546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ