Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyakilegna♥ wrote:Po wymiotach dziecko płacze - to taki pierwszy wskaźnik, że to już nie zwykłe ulewanie. Kolejnym jest to, że nie przybiera na wadze.
Ulewanie może być chlustające i bardzo dużo/często. Z czasem minie samo, nic się z tym raczej zrobić nie da
Tak też mi pediatra powiedziała, że dopóki dziecko jest usmiechnięte radosne, przybiera to nic z tym nie robimy, bo to fizjologia. -
nick nieaktualnyakilegna♥ wrote:Częsta zmiana mleka też może być przyczyną ulewania. Bo to jednak obciążenie dla brzuszka
2 msc jadła bebiko comfort, potem zmienilismy na zwykle, wczoraj z musu musiałam dac bebilon bo tylko taki miałam ( nie przewidziałam ponad 2h czekania w poczekalni), no i nie ulala i temu kupilam bebilon, ale jest to samo, wiec skoncze ta puszke i wrocimy do bebiko. -
Starszy po oskrzelach doszedł do siebie i w końcu mogliśmy wystartować z adaptacja do przedszkola. Super to idzie ale z mojej inicjatywy przyspieszyliśmy trochę tempo. Nie wyobrażam sobie kolejnego miesiąca towarzyszyć mu codziennie i obserwować jak się bawi, szczególnie kiedy młodszy leży w wózku i czeka
Dziś zostawiłam go na 4 godziny i ani razu nie zapytał o mamę więc myślę, że od poniedziałku pójdzie już na całe 7 godzin. Będę miała w końcu trochę czasu dla siebie
Młodszy za to ma chyba kolejny skok bo w dzień śpi bardzo krótko (jedynie na spacerze pośpi dłużej) do tego od południa wisi na cycku no stop. Współczuję tym mamom, które mają tak od samego początku, nic się nie da zrobić a tu jeszcze starszym trzeba się zająć.
U mnie pewnie kryzys laktacyjny 3 miesiąca bo pokarmu dużo mniej. Nawet laktator ściąga o połowę mniej niż jeszcze tydzień temu. Mam nadzieję, że to się szybko unormuje bo jestem gotowa przejść na mm już 😢 -
Akilegna u nas w ogóle żadnej adaptacji nie było, od razu na 7h, tragedii nie było. Od poniedziałku będzie się musiał przyzwyczajać od początku bo też był chory i ostatnie dwa tygodnie w domu 😒
Wczoraj znalazłam na YouTube kanał jakiejś typiarki co ma dziesięcioro dzieci, czwórka najmłodszych jeszcze na cycu😱 jak mi będzie ciężko z moją dwójką to wiem gdzie zaglądać żeby się pocieszyć 😅akilegna♥ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymartini92 wrote:Akilegna u nas w ogóle żadnej adaptacji nie było, od razu na 7h, tragedii nie było. Od poniedziałku będzie się musiał przyzwyczajać od początku bo też był chory i ostatnie dwa tygodnie w domu 😒
Wczoraj znalazłam na YouTube kanał jakiejś typiarki co ma dziesięcioro dzieci, czwórka najmłodszych jeszcze na cycu😱 jak mi będzie ciężko z moją dwójką to wiem gdzie zaglądać żeby się pocieszyć 😅
Przynajmniej nie ma czasu na czytanie głupot w internecie i szukanie problemów tam gdzie ich nie ma😅medimind, martini92 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny czym i jak czyścicie dziewczynkom w wargach sromowych - mojej się tam zbiera coś -wcześniej kremik, teraz to już sams nie wiem co, ale pewnie naturalne coś.. W każdym razie po kąpieli wymoczy się i spoko a w ciągu dnia zbiera sie a dostać się tam ciężko.
-
nick nieaktualnyLENi wrote:Dziewczyny czym i jak czyścicie dziewczynkom w wargach sromowych - mojej się tam zbiera coś -wcześniej kremik, teraz to już sams nie wiem co, ale pewnie naturalne coś.. W każdym razie po kąpieli wymoczy się i spoko a w ciągu dnia zbiera sie a dostać się tam ciężko.
Przegotowana ciepła woda i patyczki do uszuLENi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
My po wizycie, był inny lekarz do którego nigdy nie chodzimy i było fatalnie. Wiem tylko że osłuchowo jest czysto. Powiedział że może od zębów, ale nawet nie spojrzał na dziąsła 🤷🏻♀️ Nic się nie dowiedziałam. Mówię mu że mnie też jakieś przeziębienie zbiera i czy może mogłabym jej dawać np wit C a on do mnie że skoro odstawiłam młoda od piersi to i tak nic nie da i będzie co ma być, może się zarazi ode mnie może nie 😠 Powiedzcie czy mogę na własną rękę dawać? Jakie wy dajecie i w jakich dawkach? I czy coś jeszcze mogę zrobić/dawać jej żeby jej nie zarazić? 😒
Póki co to tylko strasznie mnie boli gardło i na zmianę mi bardzo ciepło albo bardzo zimno. Faszeruje się już lekami i domowymi sposobami więc mam nadzieję że rozłożyć mnie nie rozłoży ale nie chcę żeby te jej gluty się teraz przerodziły w coś poważniejszego co podlapie ode mnie 🙍 -
nick nieaktualnyKosmo wrote:My po wizycie, był inny lekarz do którego nigdy nie chodzimy i było fatalnie. Wiem tylko że osłuchowo jest czysto. Powiedział że może od zębów, ale nawet nie spojrzał na dziąsła 🤷🏻♀️ Nic się nie dowiedziałam. Mówię mu że mnie też jakieś przeziębienie zbiera i czy może mogłabym jej dawać np wit C a on do mnie że skoro odstawiłam młoda od piersi to i tak nic nie da i będzie co ma być, może się zarazi ode mnie może nie 😠 Powiedzcie czy mogę na własną rękę dawać? Jakie wy dajecie i w jakich dawkach? I czy coś jeszcze mogę zrobić/dawać jej żeby jej nie zarazić? 😒
Póki co to tylko strasznie mnie boli gardło i na zmianę mi bardzo ciepło albo bardzo zimno. Faszeruje się już lekami i domowymi sposobami więc mam nadzieję że rozłożyć mnie nie rozłoży ale nie chcę żeby te jej gluty się teraz przerodziły w coś poważniejszego co podlapie ode mnie 🙍
U mnie sie tez od gardla. Mloda i maz ok. -
nick nieaktualnyKosmo wrote:Gf ani nie strasz że tak się zaczęło u Ciebie. Najgorzej że od poniedziałku zostanę z młodą sama na półtorej tygodnia to jakby nas dopadło faktycznie chorobsko to by była tragedia 🤦♀️ Nawet już sobie to ohydztwo mleko z miodem zrobiłam 🙆
No u mnie sie tak zaczelo, potem myslalam ze ok juz az przyszedl kaszel, zadyszki, zmeczenie.
Na gardlo napij sie piwa z sola, pomagaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2021, 20:47
-
Dzięki - spróbuję jutro wacikiem a jak nie to patyczkiem, choć tym się trochę boję, bo moja to wiercipięta.
Gf - jutro będziesz miała wynik?
Kosmo - faktycznie burak z tego lekarza!
Gdzie się w ogóle tak zalatwilyscie? Na spacerach? U mnie mój ma tylko katar, ale on to wieczny ma... Chyba alergiczny na kota 🙈
Olimama - zerknęłam na tą lame z FP - fajne to za dużo mi się zabawek ostatnio podoba 🤪 ciągle coś 😂 -
LENi wrote:Dziewczyny czym i jak czyścicie dziewczynkom w wargach sromowych - mojej się tam zbiera coś -wcześniej kremik, teraz to już sams nie wiem co, ale pewnie naturalne coś.. W każdym razie po kąpieli wymoczy się i spoko a w ciągu dnia zbiera sie a dostać się tam ciężko.
-
Kosmo wrote:My po wizycie, był inny lekarz do którego nigdy nie chodzimy i było fatalnie. Wiem tylko że osłuchowo jest czysto. Powiedział że może od zębów, ale nawet nie spojrzał na dziąsła 🤷🏻♀️ Nic się nie dowiedziałam. Mówię mu że mnie też jakieś przeziębienie zbiera i czy może mogłabym jej dawać np wit C a on do mnie że skoro odstawiłam młoda od piersi to i tak nic nie da i będzie co ma być, może się zarazi ode mnie może nie 😠 Powiedzcie czy mogę na własną rękę dawać? Jakie wy dajecie i w jakich dawkach? I czy coś jeszcze mogę zrobić/dawać jej żeby jej nie zarazić? 😒
Póki co to tylko strasznie mnie boli gardło i na zmianę mi bardzo ciepło albo bardzo zimno. Faszeruje się już lekami i domowymi sposobami więc mam nadzieję że rozłożyć mnie nie rozłoży ale nie chcę żeby te jej gluty się teraz przerodziły w coś poważniejszego co podlapie ode mnie 🙍
Cebion Wit c 5 kropel trzy razy dziennie. Nasze dzisiejsze zalecenie. Plus laktoferyna 10kropel raz dziennie.Kosmo lubi tę wiadomość
-
Ja małej delikatnie rozchylam wargi i trochę czyszczę chusteczka nawilżona. Ale to głównie nadmiar wydzieliny. No i oczywiście jak kupa to już wtedy dokładnie patyczkami i chusteczkami. Ja używam takich z samą wodą, nie chce mi się z wacikami walczyć.
-
nick nieaktualnyLENi wrote:Dzięki - spróbuję jutro wacikiem a jak nie to patyczkiem, choć tym się trochę boję, bo moja to wiercipięta.
Gf - jutro będziesz miała wynik?
Kosmo - faktycznie burak z tego lekarza!
Gdzie się w ogóle tak zalatwilyscie? Na spacerach? U mnie mój ma tylko katar, ale on to wieczny ma... Chyba alergiczny na kota 🙈
Olimama - zerknęłam na tą lame z FP - fajne to za dużo mi się zabawek ostatnio podoba 🤪 ciągle coś 😂
W nocy powinien byc, kolezanka mowi ze miala kolo 4 na stronie gyncentrum, a rano ma pacjencie, wiec co sie przebudze to sprawdzam