Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnszelika wrote:Ula my mamy głównie na asymetrię i napięcie w obrębie barków na razie. Prostujemy rączki do góry, dotykamy ud lub kolan prosta dłonią i przekręcamy delikatnie na boki. Mamy łączyc w zabawie dłonie i stopy jak do "kosi łapci". Plus oczywiście prawidłowe noszenie jest na fasolkę a nie przodem do siebie. Nasza zjebek nie daje, ale kaze się pilnować. No i na brzuchu dużo, ale pilnować mamy żeby jej się łokcie nie rozjeżdżały na boki, tylko były równo z barkami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2021, 18:00
-
Anszelika a jakie mieliście objawy asymetrii? Twoja córka niby ma czas jeszcze na symetrie, moja fizjo mówi że jest czas do ukończenia 4mies a dzisiaj też nam polecała już nawet 3tyg turnus rehabilitacyjny 😱 Chyba pójdę na konsultacje do innego fizjo bo mam mieszane uczucia czy to nie jest na wyrost. Ja jedyne co zauważyłam w tym kierunku niepokojącego u mojej to że przy próbie trakcyjnej ta głowa jej słabo idzie i znosi ja na jedną stronę. I jak jest na brzuchu to tez wyciąga tylko jedna reke do zabawek. Faktycznie ta odległość ucho-bark jest skrócona ale zauważyłam to dopiero jak mi zwróciła na to uwagę dzisiaj fizjo. Nie jest to jakieś mocne moim zdaniem...
My mamy robić zabawy na bokach bo mojej się nie chce w ogóle tak ciągnąć do samodzielnego obrotu i na boku ciągnąć ja za bark żeby unosiła głowę i rozciągała ten ściśnięty po krótszej stronie. No i pokazywanie zabawki po krótszej stronie od góry tak jakby 🤷🏻♀️ No ale nastraszyła nas trochę a jak czytam o tym to czuję się naprawdę zmieszaną co mam o tym myśleć 🙍 -
nick nieaktualny
-
A no i moja jeszcze leżąc na brzuchu zdarzyło jej się kilka razy odepchnąć się i przewrócić na plecy właśnie ta 'dluzsza' strona i jak je to lubi patrzeć też w jedną stronę. Teraz dopiero zwróciłam na to uwagę bo tak w zabawie czy sen to normalnie raz ta raz ta strona 🙄
A ta słaba próbę trakcyjna to fizjo to nazwała obniżonym napięciem meisniwoym glowa tulow. To mnie chyba najbardziej martwi... A pediatra powiedziała że po prostu leniuszka mamy 🙄
Moja też przy fasolce albo czymkolwiek poziomo to wrzask. Nawet na samolot czy tam leniwca nie lubi... Jedynie przodem do świata jakby na krzesełku siedziała a żeby się jej odbiło to tylko pionowo przodem do mnie.
Anszelika jak często macie rehabilitacje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2021, 20:09
-
nick nieaktualny
-
No kurde właśnie wystraszyła mnie mocno i rehabilitacja od razu... A wasze maluchy już wyciągają rączki do zabawek jak nad nimi wiszą? Bo moja nie, tylko w nie uderza ale łączy rączki w linii środkowej i do buzi pakuje 🙄 A się już naczytałam o problemach jakie za tym idą i aż chyba dzisiaj nie zasne 🤦♀️
Muszę skonsultować z jakimś innym fizjo bo mi to spokoju nie da.
Gf, pani dojeżdża do domu chyba jako jedna w mieście (od razu w google wyskakuje) -
nick nieaktualnyKosmo wrote:No kurde właśnie wystraszyła mnie mocno i rehabilitacja od razu... A wasze maluchy już wyciągają rączki do zabawek jak nad nimi wiszą? Bo moja nie, tylko w nie uderza ale łączy rączki w linii środkowej i do buzi pakuje 🙄 A się już naczytałam o problemach jakie za tym idą i aż chyba dzisiaj nie zasne 🤦♀️
Muszę skonsultować z jakimś innym fizjo bo mi to spokoju nie da.
Gf, pani dojeżdża do domu chyba jako jedna w mieście (od razu w google wyskakuje)
Lapie zabawki jak wisza, jak jej dam gryzak albo zabawke nad nia to tez ja wezmie do reki, jak lezy na ziemi to nie siega -
Kosmo na razie raz w tygodniu, chociaż chyba będzie dwa. Ja za to nie płacę, bo mam z pakietu,.więc im więcej tym lepiej. Nie panikuj i nie czytaj internetow. Wszystko można wypracować byle systematycznie ćwiczyć. Z Oliwka nie ma wg mnie tragedii, no ale ważne żeby zrobić temat już żeby w zle schematy nie poszła i tyle.
-
Kosmo wrote:To moja znowu jak wiszą nad nią to nie zlapie, jak jej dam to weźmie albo jak jej położę na brzuchu coś to też sięgnie po nią. No i jak leży na brzuchu to chwyta je tylko z tymi wiszącymi ma kłopot
-
nick nieaktualnyMój nie łapie zabawek. Jak wiszą nad nim to się gapi i do nich gada, wyciąga ręce do góry, ale nie jestem pewna, czy robi to świadomie. Jak mu włożę coś w rękę to chwilę trzyma i puszcza. Łączy rączki w linii środkowej. Ciągle je pakuje do buzi. Jak leży na brzuchu to ogląda zabawki i wodzi za nimi wzrokiem w obie strony, ale nie wyciąga w ich stronę raczek. Teraz głównie liże ręce jak leży na brzuchu. Jak je to łapie mnie za pierś, za ubranie, "głaska" pierś, puka palcami. Ale jak leży na macie i się bawi to głównie ma zaciśnięte.
Czytałam o tych półeczkach kolczastych, jutro jak w zabawkowym znajdę to mu kupię.
Też mam wrażenie, że to trochę na wyrost wszystko jest. Jakoś duży procent naszych forumowych dzieci ma zalecone ćwiczenia/ rehabilitację. -
Ula ja też myślę że to nakręcane jest, bo jest na to teraz boom. Jak syn był mały to takim hitem były fotele rwfy. Każdy rocznik ma coś. Wszystkie chcemy żeby nasze dzieci były bezpieczne i się super rozwijały więc niektóre branże bardzo chętnie na tym korzystają. Dlatego nie ma co srac żarem 😜 ja pewnie gdybym miała płacić 100 za zajęcia to bym się kilka razy zastanowiła, bo młoda.jakos szczególnie cofnięta nie jest.z tego co czytam.
-
Moja nie lapie sama zabawek leżących na ma ie, wiszące tak, jak włożę to potrzyma chwilę, wpakuje do buzi i po chwili wypuszcza. Przewraca się częściej na prawy bok ale dziś zaczęła też na lewy 🙂 Ja myślę, że często to na wyrost są te zalecalenia.
A jeżeli chodzi o brodawki po karmieniu to chyba są normalne 🤔 jutro dokładniej przeanalizuje kształt 😅
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyUla30 wrote:Mój nie łapie zabawek. Jak wiszą nad nim to się gapi i do nich gada, wyciąga ręce do góry, ale nie jestem pewna, czy robi to świadomie. Jak mu włożę coś w rękę to chwilę trzyma i puszcza. Łączy rączki w linii środkowej. Ciągle je pakuje do buzi. Jak leży na brzuchu to ogląda zabawki i wodzi za nimi wzrokiem w obie strony, ale nie wyciąga w ich stronę raczek. Teraz głównie liże ręce jak leży na brzuchu. Jak je to łapie mnie za pierś, za ubranie, "głaska" pierś, puka palcami. Ale jak leży na macie i się bawi to głównie ma zaciśnięte.
Czytałam o tych półeczkach kolczastych, jutro jak w zabawkowym znajdę to mu kupię.
Też mam wrażenie, że to trochę na wyrost wszystko jest. Jakoś duży procent naszych forumowych dzieci ma zalecone ćwiczenia/ rehabilitację.
U nas dokładnie taki sam etap rozwojowy, jakbym czytała o córce.
Jutro też zwrócę uwagę na brodawkę i dam znać.
Przedwczoraj pisałam, że mkialam dobrą noc. Jedyną od tygodnia. Powoli zaczynam etap "kawa ratuje życie". W nocy po udko co 2-3h i to od zaśnięcia. Dziś jak poszła spać o 19,to chciała jeść o 20 i 23. A gdzie jeszcze do rana. Więcej chce zasypiać na rękach, dostawka jej się za bardzo nie podoba, wózek też (no huba, że to spacer). Nie wiem co to się dzieje, ale chce moje dziecko z powrotemWiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2021, 00:01
-
Kosmo, u Nas jest podobnie z tą asymetrią. Młody skraca prawą stronę i w leżeniu na brzuchu jeszcze jakiś czas temu patrzył tylko w lewo, teraz kręci głową ładnie w obie strony, ale znów zaczyna mi jakby pływać na tym brzuchu, odpycha się rękami i nogami jakby chciał iść do przodu 🤷
Rączki też łączy w linii środkowej i wpycha do buzi. Zabawki uderza rękami i jak mu włożę coś do ręki to na chwilę weźmie, ale sam nie chwyta. Nogami za to wali jak oszalały - na przewijaku zwłaszcza, albo jak leży pod karuzelą.
My zebraliśmy też opierdol za noszenie w pionie, bo się przyznaliśmy że często tak nosimy... Ale u nas tak samo młody tak lubi najbardziej, wkurza się strasznie jak go bierzemy teraz na fasolkę i pręży do tyłu 😶 i wniosek z tego taki że sami sobie nawazylismy piwa bo mały się przyzwyczaił do takiego noszenia i podpierania głowy, że teraz tez w leżeniu na plecach mi się pręży do tyłu
Nam fizjo nie dała ćwiczeń do domu, muszę z nią pogadać w środę bo niby tam chodzimy, coś z nim robi a niewiele mówi i zaczyna mi się średnio podobać
Wgl znalazłam sobie kolejny problem...
Wiem że dzieci mają dziwną tą mimikę, ale mój znów ostatnio zaczął tak dziwnie ruszać głową, jakby do góry zadzierać brodę i czasem wysuwa przy tym język. Niefajnie to wygląda, jak taki tik i już zaczynam świrować. ;/ Kojarzycie o co mi chodzi czy tylko mój tak robi ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2021, 00:11
-
nick nieaktualny
-
Natka a jak często się spotykacie z fizjo? Moja powiedziała że codziennie ćwiczenia kilka razy plus dobra pielęgnacja (to moim zdaniem wiadomo że nie zawsze wychodzi...) To podstawa żeby były efekty
Moja też bardzo kopie nóżkami ale już wyrzuty do góry to tylko jak ma gazy 😅 czasem się chwyci rączkami za kolanka ale stopki jej nie interesują. Na brzuchu odpycha się ta silniejsza reka, głowę potrafi obracać bez problemu ale jak patrzy na wprost to niestety trochę ją przekrzywia