X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wasze dzieciaki też się tak dużo denerwują?🥴 Moja to na brzuchu szybko złości bo albo coś jest za daleko, jak jej podsune bliżej też źle bo od razu pakuje to do buzi i nie wiem bo gryzie to a zaraz się złości czy ją bolą czy swędzą dziąsła 🤔. To znów pupę podnosi chciałaby się przesunąć do przodu ale nie odkryła że głowę w tym czasie też powinna wysoko trzymać i ryje nosem w mate albo piąstki i znów krzyczy. Jak ja dam na mate z palakami na plecach to się złości że nie może tej zabawki chwycić i dostać do buzi, jak znów zawieszam takie żeby były dłuższe i żeby mogła je wziąć do buzi to jest powtórka tego co wyżej - bierze do buzi i za chwilę krzyczy 😵 Mam wrażenie że ostatnie powiedzmy 2tyg to jej każda pozycja nie odpowiada. Próbuje ją zachęcać do obrotów pokazując zabawki, żeby je chciała chwycić a ten leniuch spojrzy, machnie ręką i już ją nie interesuje zamiast chcieć ją złapać. Jak ja dam na bok to potrafi się obrócić na brzuch ale też krzyczy i ma złości bo musi się trochę wysilić żeby to zrobić. Matko jedyna jak ona nie śpi to ja nic tylko żongluje tymi zabawkami i pozycjami bo co 5min jest krzyk. A jak krzyczy i krzyczy a ja nie zareaguje to niestety się nakręca i już płacze 🙄🥴

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie u neurologopedy i mam mieszane uczucia.
    Sama babka mega sympatyczna, ale jej umięjętności jako specjalisty nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia.
    Ogólnie to dolne wędzidełko wg niej do podcięcia i uwaga górne też. Z tego co wyczytałam w necie, to tak małym dzieciom nie podcina się górnego wędzidełka. Dała nam jakieś ćwiczenie do wykonywania i mamy się zobaczyć za tydzień, ale czy te ćwiczenie coś dadzą bez nacięcia...przez całą konsultację pomagała sobie jakąś kartką i sprawdzała co i jak ma sprawdzić. Nie podobało jej się to, że górna warga jakby jest mało ruchliwa względem dolnej i ,że mała ma praktycznie ciągle otwartą buzie, no ale jak ma nie mieć jak co chwilę coś do niej wypycha, otwiera ją z ekscytacji, albo coś tam sobie gada

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo wrote:
    Dziewczyny czy wasze dzieciaki też się tak dużo denerwują?🥴 Moja to na brzuchu szybko złości bo albo coś jest za daleko, jak jej podsune bliżej też źle bo od razu pakuje to do buzi i nie wiem bo gryzie to a zaraz się złości czy ją bolą czy swędzą dziąsła 🤔. To znów pupę podnosi chciałaby się przesunąć do przodu ale nie odkryła że głowę w tym czasie też powinna wysoko trzymać i ryje nosem w mate albo piąstki i znów krzyczy. Jak ja dam na mate z palakami na plecach to się złości że nie może tej zabawki chwycić i dostać do buzi, jak znów zawieszam takie żeby były dłuższe i żeby mogła je wziąć do buzi to jest powtórka tego co wyżej - bierze do buzi i za chwilę krzyczy 😵 Mam wrażenie że ostatnie powiedzmy 2tyg to jej każda pozycja nie odpowiada. Próbuje ją zachęcać do obrotów pokazując zabawki, żeby je chciała chwycić a ten leniuch spojrzy, machnie ręką i już ją nie interesuje zamiast chcieć ją złapać. Jak ja dam na bok to potrafi się obrócić na brzuch ale też krzyczy i ma złości bo musi się trochę wysilić żeby to zrobić. Matko jedyna jak ona nie śpi to ja nic tylko żongluje tymi zabawkami i pozycjami bo co 5min jest krzyk. A jak krzyczy i krzyczy a ja nie zareaguje to niestety się nakręca i już płacze 🙄🥴

Kosmo u nas od jakiegoś czasu wygląda, to identycznie. Chcę na brzuch, chwile poleży ale zaraz ją wkurza, to że nie może zabawki dosięgnąć, obróce na plecy to wkurzona, że już na brzuchu nie leży i tak ciągle. Jeżeli chodzi o obroty, to odkąd nauczyła się obracać, to ma już gdzieś i teraz sama nie chcę się obracać także tego

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Maferka, czy jak leżałyście w szpitalu z infekcją dróg oddechowych, to układałaś małą na brzuchu, czy raczej nie?

Układać jak najczęściej :) tak nam kazali jak leżeliśmy z RSV wtedy ta wydzielina ma szanse wylecieć i oklepywać na po inhalacjach

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i logopedka zakazała używanie smoczka..no tylko w praktyce to już tak fajnie i przyjemnie nie wygląda

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee faktycznie dziwnie... Co do górnego wędzidełka to nie wiem jak jest, my nasza wizytę mamy przełożona na sobotę także zobaczymy co nam powie. A smoczka dlaczego kazała przestać uzywac? Jakiś konkretny powód czy tylko że no niezdrowy jest 🙄😅 Ja sobie nie wyobrażam odstawiać teraz moja np od smoczka. Nie wiem jakbyśmy przetrwali 🥴 Niby tylko do snu jest ale widzę że ona potrzebuje ssania żeby się wyciszyć i jak robi jakas dramę u lekarza czy po szczepieniu to tak samo, bez smoczka ani rusz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 14:19

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo no właśnie nie powiedziała czemu..potraktowała go chyba jako największe zło tego świata

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Układać jak najczęściej :) tak nam kazali jak leżeliśmy z RSV wtedy ta wydzielina ma szanse wylecieć i oklepywać na po inhalacjach
    O no właśnie o to mi chodzi, dzięki ;). A widać było u Twojej małej, że ma przyspieszony oddech?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 powiem szczerze, że ja w tym stresie to chyba nic nie widziałam, więc ciężko mi stwierdzić, pewnie tak bo miała ostre zapalenie oskrzeli

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno do 60 oddechów na minute jest okej

• maferka Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Maferka, czy jak leżałyście w szpitalu z infekcją dróg oddechowych, to układałaś małą na brzuchu, czy raczej nie?
    Spała cały czas na plecach tylko wysoko na poduszce, jak była aktywna to na brzuch wtedy trochę lepiej splywalo

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • maferka Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2021, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja miała płytki i szybki oddech, mocno jej się ruszała klatka piersiowa i jak oddychala to było słychać takie dziwne bulgotanie

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • migussia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula, ja też bardzo często ściągałam małej, w nocy za każdym razem jak słyszałam, że mocno charczy+ przed każdym karmieniem. Różnie mowia, jedni żeby nie ściągać, inni żeby odciągać a ja myślę, że sama jak mam katar to wolę się wysmarkać. To I maluszkowi lzej jak nosek czysty. No i w dzien dużo na brzuch kładłam, pryskałam w nos woda morska i czekalam aż wykicha albo wyleci samo.
    Kosmo moja tez dużo się denerwuje. Na macie jak leży to jestem obok, bo ciągle coś. To A daleko zabawka, to nie da rady na plecy wrócić, a na brzuchu jej ciezko 🙄
    Zapisałam jeszcze na konsultacje do fizjo,bo już nie mam pomysłu czemu ciągle taka maruda z niej 😅
    Angie ja bym skonsultowała z kimś innym, nam chirurg stomatolog, który podcinał u syna powiedział, że górne dopiero jak stałe zeby wyjdą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 15:19

f2wl273ylzert5jc.png
    km5sdf9h0mdefobk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. No u nas właśnie zapalenie oskrzeli, ale póki co walczymy w domu.
    Choroba chorobą, ale nie przeszkadza to synowi zdobywać nowe umiejętności. Kilka dni temu zaczął się obracać na bok, a dziś już hyc- obraca się na brzuch 😍. Tylko jeszcze musi potrenować, bo rączkę sobie przygniata i nie umie wyciągnąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2021, 16:19

• martini92 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z młodą od pediatry, niestety ma zapalenie płuc 😔 dostałyśmy antybiotyk, leczymy się w domu. Przynajmniej młody już zdrowy

preg.png
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze pytanie do was jak karmicie butelka co ma taki dzyndzel dziurkę do odprowadzania powietrza 😅 Czy ona ma być w jakimś konkretnym położeniu w trakcie jedzenia? Np od góry smoczka, czy to obojętne? Próbuje mojej dać z innej butelki i tak się zastanawiam czy dobrze to robię, w trakcie jedzenia słyszę że tam coś syczy w środku i zglupialam czy to dobrze czy źle. Sory ale ja mam dalej ciążowy mózg, wybaczcie 🥴 Ale o dziwo z butelki z innym smoczkiem je o niebo lepiej niż z tej co dotychczas więc mam nadzieję że w tym leżał problem z jej jedzeniem 🙄 Ale i tak zobaczymy co nam w sobotę powie neurologopeda

Trochę mi lepiej że wasze bąble też się tak wkurzają non stop. Bo już zaczynałam szukać problemu w tym i po lekarzach ciągać ale dopiero co miesiąc temu byliśmy u fizjo 🙄🥴

klz9mg7yyp19n25l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, Martini dużo zdrowia dla Emilki.
    Co to się dzieje z to z naszymi forumowymi maluchami, że jak jedno zdrowieje, to zaraz drugie chore😒

martini92 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosmo nie znam się na smoczkach i butelkach, ale we wszystkich lekach odpowietrznik jest u góry ;)

Martini, powodzenia w leczeniu. Oby mała szybko wydobrzała.

Czy Wasze dzieci przy infekcjach też mniej jadły?
    Mój dziś połowę tego co zwykle 😢

martini92 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy sa jeszcze dzieci, które nie przekrecaja sie na brzuch?

Ula - jadla mniej jak byla chora.

Kosmo - nigdy nie zastanawialam sie z tym odpowietrznikiem 🐵🐵

• Kosmo Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gf, moja się przekręci jak ja położę na boku. Ale z pleców samej to się jej nawet na bok nie chce przekręcić 🙄 Próbuje ją zachęcać ale bezskutecznie

klz9mg7yyp19n25l.png
‹‹ 650 651 652 653 654 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ