X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    Myślę, że to rozsądne podejście.. Zobaczę jak lekarz oceni te wszystkie parametry na usg i niech on oceni czy robić czy nie widzi potrzeby :)

Ja chyba zrobię tak samo. Wszystko się okaże 18.01. włącznie z tym czy przypadkiem nie mamy bliźniaków...

LENi lubi tę wiadomość

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    Ja chyba zrobię tak samo. Wszystko się okaże 18.01. włącznie z tym czy przypadkiem nie mamy bliźniaków...

To Twój lekarz podejrzewał blizniaki? :) nie było widać dwóch zarodkow?

l22ndf9helggnp3z.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alunis wrote:
    Dziękuję i wzajemnie! Ja nie robię, to tylko statystyka. Mojej przyjaciółce powychodziły takie jaja, że do czasu oczekiwania na amnio płakała dzień w dzień. Wynik - dziecko zdrowe. Także będąc świadkiem tego co ona przeżywała, nie robiłam pappy ani w jednej, ani w drugiej ciąży, natomiast zrobiłam nifty, bo miałam taką możliwość. 😊
    Ja do pappy podeszłam z dużym dystansem (w pierwszej ciąży nie robiłam). Wiedziałam, że to statystyka i mogą wyjść różne kwiatki.
    Przekonało mnie żeby zrobić to, że podobno to badanie daje jakieś informacje o łożysku, których już później nie można nigdzie sprawdzić.
    Oczywiście nifty, Sanco, itp to także fajne badania. Zastanawialam się, czy nie robić, ale ostatecznie miałam zdecydować po wynikach pappa.
    Pappa wyszła ok, więc sobie odpuszczę :)

Alunis lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 2 stycznia 2021, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Ja mam coś takiego na opisie z prenatalnych:

https://zapodaj.net/30cd2896b922f.jpg.html
    Hmm wydaje mi się, że może to długość szyjki mogła mieć wpływ na zwiększone ryzyko porodu przedwczesnego?
    Wyszła Ci 31,5? Dr badał Ci przez powłoki brzuszne, czy dopochwowo?

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 2 stycznia 2021, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Tak, druga kolumna to już ryzyka skorygowane po Pappie. Masz te ryzyka preeklampsji mniej więcej na podobnym poziomie? Nigdzie nie mogę znaleźć jakichś "norm" do tego. Lekarz ogolnie mówił, że nie ma się czym martwic, wiec mam nadzieje ze to też brał pod uwagę :)
    Ja mam troszkę niższe, ale nie wiem, czy oni określają to na jakiejś podstawie z krwi, czy po prostu analizują długość szyjki 🤔
    Nie pytałas lekarza?
    Mi wyniki po prostu przysłali, bo do odbioru w gabinecie miały być tylko gdyby cos było nie tak.

Masz bardzo fajne wyniki skorygowane trisomii. U mnie ZD mimo że w normie, to jednak troszkę większe ryzyko (1:6800) :)

Edit: już doczytałam.

c562000b0002.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 12:40

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    To Twój lekarz podejrzewał blizniaki? :) nie było widać dwóch zarodkow?

No właśnie na USG jest niby jedno i coś w jednym pęcherzu płodowym. I jakoś nie do końca sam jest przekonany. Ma w gabinecie dość słabe USG i dlatego. Możliwe że to tylko echo, na razie tego się trzymam...

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2021, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, czy boli Was czasem brzuch?
    mnie czasem pobolewa i wezmę podwójny magnez albo czasem nospę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2021, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anszelika wrote:
    No właśnie na USG jest niby jedno i coś w jednym pęcherzu płodowym. I jakoś nie do końca sam jest przekonany. Ma w gabinecie dość słabe USG i dlatego. Możliwe że to tylko echo, na razie tego się trzymam...
    jak Wam się marzą to życzę bliźniaków ! ale jeśli się obawiasz to może trochę uspokoję mówiąc, ze chyba na tym etapie byłoby to już widać.. u mnie lekarz przy ciąży z bliźniakami już w 7tc nie miał wątpliwości ze jest dwójka mimo ze jeden się chował za drugim :)

Anszelika lubi tę wiadomość

• Anszelika Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    jak Wam się marzą to życzę bliźniaków ! ale jeśli się obawiasz to może trochę uspokoję mówiąc, ze chyba na tym etapie byłoby to już widać.. u mnie lekarz przy ciąży z bliźniakami już w 7tc nie miał wątpliwości ze jest dwójka mimo ze jeden się chował za drugim :)

Dzięki za pocieszenie. Ale stres jest spory. Mamy już starsze dziecko i niby chciałam trójkę, ale dwoje za jednym razem to duże wyzwanie. Zwłaszcza jak nie ma się kogoś do pomocy blisko.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Ja mam troszkę niższe, ale nie wiem, czy oni określają to na jakiejś podstawie z krwi, czy po prostu analizują długość szyjki 🤔
    Nie pytałas lekarza?
    Mi wyniki po prostu przysłali, bo do odbioru w gabinecie miały być tylko gdyby cos było nie tak.

Masz bardzo fajne wyniki skorygowane trisomii. U mnie ZD mimo że w normie, to jednak troszkę większe ryzyko (1:6800) :)

Edit: już doczytałam.

c562000b0002.jpg

Nie pytałam, bo lekarz powiedział że wszystko jest dobrze, tylko w domu dopiero zaczęłam to szczegółowo sprawdzać... sama nie wiem, ale właśnie te male wartości mnie trochę zaniepokoily...Porównując np.do tego co wrzuciła anja to mam sporo wyższe ryzyka jeśli chodzi o preeklampsje.. USG mialam tylko przez brzuch.. Tydzien przed prenatalnymi szyjka 37mm 🤔

No nic, zobaczymy co bedzie dalej.

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • Alunis Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Tak, jak na @ 😀

W poniedziałek mam usg 1 trymestru, miałam mieć we wtorek, ale dorwałam termin do mojego lekarza prowadzącego i idę szybciej 😎

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:

Tak, ale do wytrzymania i na razie nic nie brałam

zem3mg7ythr95x2e.png
  • jusci Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    Mnie też ostatnio tak boli, ale jest znosnie, i tylko magnez lykam.

Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
    PAI-1 homo, mthfr hetero
    f2wl20mmcvxm5eim.png
    ex2bpiqvl3ojtl60.png
  • olimama Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vatolina wrote:
    No ja jak rodziłam 1 dziecko to tez ryzyka miałam na przełomie 20 000 ale teraz mam 33 lata wiec podobnie do Ciebie. Mi wyszło Teraz po skorygowaniu z pappa 7600, 18600 i 20000, przed pappa nawet mi nie pododwal bo on uważa ze usg nie jest wystarczające. Ja się tego pappa tez bardzo bałam bo tez słyszałam ze tam mogą wyjść niestworzone rzeczy. A jaka ci ogólnie wyszła przeziernosc karku? Ja z synem miałam 2,0 bez wątpienia. Teraz sporo razy to mierzył nie wiem czy nie mógł złapać czy ruszała się za bardzo ale wartości bardzo się chwaliły od 1,9-2,5 i to za każdym razem a łapał to z 20 razy wychodziło coś innego wiec wziął średnią czyli 2,3.

Natka ja nie wiem na jakiej podstawie liczy się tą preeklampsje (chyba po ciśnieniu i pappie?bo tak jest w opisie) zielona jestem ale mam pokolei 34,37,zachamowanie wzrostu / 1:3160,605,957

Anja a wiesz już czy robisz pappa? Czy idziesz na to nifty?
    U mnie przyziernosc niska 1,3 i ogólnie z samego USG nie ma się czego przyczepić, ale białko PAPPA niskie.
    Mogło być tak jak napisalas, jak dziecko w ruchu albo źle ułożone to pomiar moze być utrudniony.

qdkkroeq0u8d5vnj.png

20+3tc 380g 22+3tc 500g 24+3tc 660g 28+3tc 1229g 32+3tc 2032g 34+3tc 2400g 36+3tc 2640g 37+6tc 2810g

Wysłany: 2 stycznia 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka95 wrote:
    Nie pytałam, bo lekarz powiedział że wszystko jest dobrze, tylko w domu dopiero zaczęłam to szczegółowo sprawdzać... sama nie wiem, ale właśnie te male wartości mnie trochę zaniepokoily...Porównując np.do tego co wrzuciła anja to mam sporo wyższe ryzyka jeśli chodzi o preeklampsje.. USG mialam tylko przez brzuch.. Tydzien przed prenatalnymi szyjka 37mm 🤔

No nic, zobaczymy co bedzie dalej.
    U mnie preeklampsja przed 34 tygodniem (1:5080) , przed 37 (1:920), przed 42 (1:90).
    Ja pierwszą ciążę rodziłam przed 37 tygodniem, dlatego liczę się z tym, że teraz też tak może być, mimo że same ryzyka nie są chyba złe.
    To przecież tylko statystyka.

A co do samej szyjki, to za bardzo nie martwiłabym się, że tak się skróciła od poprzedniego badania. Pomiar był przez brzuch, więc nie był miarodajny. Tak sobie tłumaczę i mój wynik.
    Szyjkę powinno się sprawdzać przez usg dopochwowe i wtedy wartości mogą być zupełnie inne :)
    Będzie dobrze ✊✊

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 2 stycznia 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    U mnie przyziernosc niska 1,3 i ogólnie z samego USG nie ma się czego przyczepić, ale białko PAPPA niskie.
    Mogło być tak jak napisalas, jak dziecko w ruchu albo źle ułożone to pomiar moze być utrudniony.
    A to białko powinno być wysokie?
    Niskie coś oznacza?
    Totalnie się na tym nie znam :)

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusci wrote:
    Mnie też ostatnio tak boli, ale jest znosnie, i tylko magnez lykam.
    Mnie właściwie od tygodnia jakoś (obecnie jestem 11+5) boli codziennie, podobnie zazwyczaj jak na okres ale to dosłownie minuta, max 15min i odpuszcza, ale zdarza się kilka razy dziennie. Czasem nawet krzyż mnie pobolewa ale nic na to nie łykam

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam jeszcze skorygowanych, odbiorę na wizycie za tydzień, ale w wydruku który mam mam takie wartości trisomia21 1:264, trisomia18 1:650, trisomia13 1:2039 i poza tym nic innego nie mam beta 13.5 IU/I, pappa 2.26 IU/I, ale myślę że jak w wyniku sanco wszystko jest jako prawidłowe tobie jest ok. Aaa i na ostatniej wizycie lekarz badał usg dopochwowym szyjkę, była 5 cm a dzidzie przez brzuch

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 19:14

zem3mg7ythr95x2e.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki żeby wszystkim nam wyszło wszystko dobrze i wszystkie dzidki były zdrowe ✊✊✊

olimama, shooa, Kosmo, Maniuś lubią tę wiadomość

zem3mg7ythr95x2e.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ból brzucha też czasem miewam, ale to raczej normalne.. Macica się rozciąga.

l22ndf9helggnp3z.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ