Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
LENi wrote:Myślę, że to rozsądne podejście.. Zobaczę jak lekarz oceni te wszystkie parametry na usg i niech on oceni czy robić czy nie widzi potrzeby
Ja chyba zrobię tak samo. Wszystko się okaże 18.01. włącznie z tym czy przypadkiem nie mamy bliźniaków...LENi lubi tę wiadomość
-
Alunis wrote:Dziękuję i wzajemnie! Ja nie robię, to tylko statystyka. Mojej przyjaciółce powychodziły takie jaja, że do czasu oczekiwania na amnio płakała dzień w dzień. Wynik - dziecko zdrowe. Także będąc świadkiem tego co ona przeżywała, nie robiłam pappy ani w jednej, ani w drugiej ciąży, natomiast zrobiłam nifty, bo miałam taką możliwość. 😊
Przekonało mnie żeby zrobić to, że podobno to badanie daje jakieś informacje o łożysku, których już później nie można nigdzie sprawdzić.
Oczywiście nifty, Sanco, itp to także fajne badania. Zastanawialam się, czy nie robić, ale ostatecznie miałam zdecydować po wynikach pappa.
Pappa wyszła ok, więc sobie odpuszczęAlunis lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Natka95 wrote:Ja mam coś takiego na opisie z prenatalnych:
https://zapodaj.net/30cd2896b922f.jpg.html
Wyszła Ci 31,5? Dr badał Ci przez powłoki brzuszne, czy dopochwowo?
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Natka95 wrote:Tak, druga kolumna to już ryzyka skorygowane po Pappie. Masz te ryzyka preeklampsji mniej więcej na podobnym poziomie? Nigdzie nie mogę znaleźć jakichś "norm" do tego. Lekarz ogolnie mówił, że nie ma się czym martwic, wiec mam nadzieje ze to też brał pod uwagę
Nie pytałas lekarza?
Mi wyniki po prostu przysłali, bo do odbioru w gabinecie miały być tylko gdyby cos było nie tak.
Masz bardzo fajne wyniki skorygowane trisomii. U mnie ZD mimo że w normie, to jednak troszkę większe ryzyko (1:6800)
Edit: już doczytałam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 12:40
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
LENi wrote:To Twój lekarz podejrzewał blizniaki? nie było widać dwóch zarodkow?
No właśnie na USG jest niby jedno i coś w jednym pęcherzu płodowym. I jakoś nie do końca sam jest przekonany. Ma w gabinecie dość słabe USG i dlatego. Możliwe że to tylko echo, na razie tego się trzymam... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnszelika wrote:No właśnie na USG jest niby jedno i coś w jednym pęcherzu płodowym. I jakoś nie do końca sam jest przekonany. Ma w gabinecie dość słabe USG i dlatego. Możliwe że to tylko echo, na razie tego się trzymam...
Anszelika lubi tę wiadomość
-
shooa wrote:jak Wam się marzą to życzę bliźniaków ! ale jeśli się obawiasz to może trochę uspokoję mówiąc, ze chyba na tym etapie byłoby to już widać.. u mnie lekarz przy ciąży z bliźniakami już w 7tc nie miał wątpliwości ze jest dwójka mimo ze jeden się chował za drugim
Dzięki za pocieszenie. Ale stres jest spory. Mamy już starsze dziecko i niby chciałam trójkę, ale dwoje za jednym razem to duże wyzwanie. Zwłaszcza jak nie ma się kogoś do pomocy blisko. -
Niezapominajka5 wrote:Ja mam troszkę niższe, ale nie wiem, czy oni określają to na jakiejś podstawie z krwi, czy po prostu analizują długość szyjki 🤔
Nie pytałas lekarza?
Mi wyniki po prostu przysłali, bo do odbioru w gabinecie miały być tylko gdyby cos było nie tak.
Masz bardzo fajne wyniki skorygowane trisomii. U mnie ZD mimo że w normie, to jednak troszkę większe ryzyko (1:6800)
Edit: już doczytałam.
Nie pytałam, bo lekarz powiedział że wszystko jest dobrze, tylko w domu dopiero zaczęłam to szczegółowo sprawdzać... sama nie wiem, ale właśnie te male wartości mnie trochę zaniepokoily...Porównując np.do tego co wrzuciła anja to mam sporo wyższe ryzyka jeśli chodzi o preeklampsje.. USG mialam tylko przez brzuch.. Tydzien przed prenatalnymi szyjka 37mm 🤔
No nic, zobaczymy co bedzie dalej. -
shooa wrote:dziewczyny, czy boli Was czasem brzuch?
mnie czasem pobolewa i wezmę podwójny magnez albo czasem nospę.
W poniedziałek mam usg 1 trymestru, miałam mieć we wtorek, ale dorwałam termin do mojego lekarza prowadzącego i idę szybciej 😎Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero. -
shooa wrote:dziewczyny, czy boli Was czasem brzuch?
mnie czasem pobolewa i wezmę podwójny magnez albo czasem nospę.Nasze Aniołki [*] 06.07.15 8 tc, [*] 22.10.15 7 tc, [*] 19.09.18 7tc , 09.04.2019 CB, {*} 04.2020 7tc
PAI-1 homo, mthfr hetero
-
vatolina wrote:No ja jak rodziłam 1 dziecko to tez ryzyka miałam na przełomie 20 000 ale teraz mam 33 lata wiec podobnie do Ciebie. Mi wyszło Teraz po skorygowaniu z pappa 7600, 18600 i 20000, przed pappa nawet mi nie pododwal bo on uważa ze usg nie jest wystarczające. Ja się tego pappa tez bardzo bałam bo tez słyszałam ze tam mogą wyjść niestworzone rzeczy. A jaka ci ogólnie wyszła przeziernosc karku? Ja z synem miałam 2,0 bez wątpienia. Teraz sporo razy to mierzył nie wiem czy nie mógł złapać czy ruszała się za bardzo ale wartości bardzo się chwaliły od 1,9-2,5 i to za każdym razem a łapał to z 20 razy wychodziło coś innego wiec wziął średnią czyli 2,3.
Natka ja nie wiem na jakiej podstawie liczy się tą preeklampsje (chyba po ciśnieniu i pappie?bo tak jest w opisie) zielona jestem ale mam pokolei 34,37,zachamowanie wzrostu / 1:3160,605,957
Anja a wiesz już czy robisz pappa? Czy idziesz na to nifty?
Mogło być tak jak napisalas, jak dziecko w ruchu albo źle ułożone to pomiar moze być utrudniony. -
Natka95 wrote:Nie pytałam, bo lekarz powiedział że wszystko jest dobrze, tylko w domu dopiero zaczęłam to szczegółowo sprawdzać... sama nie wiem, ale właśnie te male wartości mnie trochę zaniepokoily...Porównując np.do tego co wrzuciła anja to mam sporo wyższe ryzyka jeśli chodzi o preeklampsje.. USG mialam tylko przez brzuch.. Tydzien przed prenatalnymi szyjka 37mm 🤔
No nic, zobaczymy co bedzie dalej.
Ja pierwszą ciążę rodziłam przed 37 tygodniem, dlatego liczę się z tym, że teraz też tak może być, mimo że same ryzyka nie są chyba złe.
To przecież tylko statystyka.
A co do samej szyjki, to za bardzo nie martwiłabym się, że tak się skróciła od poprzedniego badania. Pomiar był przez brzuch, więc nie był miarodajny. Tak sobie tłumaczę i mój wynik.
Szyjkę powinno się sprawdzać przez usg dopochwowe i wtedy wartości mogą być zupełnie inne
Będzie dobrze ✊✊Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
olimama wrote:U mnie przyziernosc niska 1,3 i ogólnie z samego USG nie ma się czego przyczepić, ale białko PAPPA niskie.
Mogło być tak jak napisalas, jak dziecko w ruchu albo źle ułożone to pomiar moze być utrudniony.
Niskie coś oznacza?
Totalnie się na tym nie znamTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
jusci wrote:Mnie też ostatnio tak boli, ale jest znosnie, i tylko magnez lykam.
-
Ja nie mam jeszcze skorygowanych, odbiorę na wizycie za tydzień, ale w wydruku który mam mam takie wartości trisomia21 1:264, trisomia18 1:650, trisomia13 1:2039 i poza tym nic innego nie mam beta 13.5 IU/I, pappa 2.26 IU/I, ale myślę że jak w wyniku sanco wszystko jest jako prawidłowe tobie jest ok. Aaa i na ostatniej wizycie lekarz badał usg dopochwowym szyjkę, była 5 cm a dzidzie przez brzuch
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2021, 19:14