X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i w sumie jak lezalam to swoj maly talerzyk tez mialam bo byly na nim moje owoce :D + bidon na litr wody bardzo przydatna rzecz :) i mniej w reku sie trzymalo a tak to 1,5l tez bylo obok. Szampon tez jest nie potrzebny ja tam akurat nie potrzebuje :) tez zbedne

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • OlaW84 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita wierz mi po porodzie będziesz chciała umyć włosy:) chyba że masz ustalona cesarke a ja o tym nie pamiętam bo ostatnio to o niczym nie pamiętam;)

wniddf9hsz1h0ghb.pngzrz63e5edfgcorsm.png
  • tasha Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dora8201 wrote:
    JUWELKA no to dobrze, że się nie pogniewałaś.. ale jak mogę... może wystarczy Ci jedna butelka czy 2 a resztę przecież zawsze ktoś Ci doniesie??

ja jak rodziłam Młodego to trafiłam najpierw na 3 godziny na patologię ciąży - bo to noc była, skurcze na ktg się nie zapisywały (bo same krzyżowe) i położna pokpiewała że skoro nie rodziłam nigdy to nie wiem co to skurcz. M odesłały do domu. Potem po tych 3 godzinach rano jak mnie lekarz zobaczył miałam 10 cm rozwarcia więc szybkie przenosiny na porodówkę i co?? i musiałam sama tachać swoją torbę! a też miałam mnóstwo rzeczy których potem w sumie nie użyłam albo spokojnie M po porodzie mógł dowieźć... i tak sobie pomyślałam, o tych wodach i wszystkim...i wyobraziłam sobie siebie rodzącą już praktycznie do parcia ledwo tą torbę ciągnącą po korytarzu

i tak jak pisałam - skoro szpital tyle wymaga to jasne - trzeba wziąć i nie ma gadania

He he jakbym o swoim puerwsxym porodzie czytała. Powiedzieli że to co czuję to pobolewania,rozwarcie mialam na palec to kazali iść spać. Na patologii byłam od 22.00 do 4.00 po czym stwierdziłam że te pobolewania za mocne się robią. Obudziłam położną i mnie zabrała na trakt (tu bóle jak skurczybyk i ta torba z rozkiem dla córci włącznie!)
    Smialy sie położne że jednak się zdecydowaliśmy, bo wcześniej nawet miesiąca na opasce dla małej nie pisały bo był 30 maja...
    córka urodziła się o 5.35 SN i nawet mąż zdążył przyjechać
    Moja torba jeszcze nie do końca spakowana a i tak jest ciężka, mimo że biorę tylko to co wiem że będzie mi niezbędne. Resztę mąż lub ktokolwiek dostarczy bo mieszkam 6 km od szpitala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 22:23

relgh3711uwzgjjp.pngdqprtrd8yngu0vh9.png
  • zania1313 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś właśnie po ostatnich zajeciach w szkole rodzenia. mój mąż musial kąpać noworodka:-) w sumie fajnie,i całkiem dobrze mu to poszło:-)

Dziś zrobiłam czesc końcowa zakupow do szpitala i dla małej,i powiem Wam że troche się wkurzylam Rossmann i Natura mają jedynie wkladki laktacyjne z Johnsona i nic wiecej... gdzie wy kupowalyscie? Nie chce od razu takiej ilości bo nie wiem czy mi się przyda,a te które widzialam byly w ogrommych pudełkach:-/

co do sudocremu to położne odradzaly go totalnie,powiedzialy że jeśli już to bepanthen albo linomag. Sporo rzeczy ciekawych się dziś dowiedzialam,np. jak szybko złapać mocz u noworodka do badania;-)

bl9chdge3a49q998.png
    thgf3e3k3bihok3y.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zania to jak, jak? Podpowiadaj co się dowiedziałaś dla tych co nie chodziły na SR ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 11:11

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku, chcę Was nadrobić i wogóle nie mogę się skupić..

Mój mąż też dzisiaj w miarę wcześnie wrócił o 17.30 i odsypia ;) narazie nie wyganiamy młodej!

Verona, w świetnej formie jesteś :)

Co do wyprawki szpitalnej się nie wypowiadam, bo tu malo rzeczy potrzeba - w zasadzie tylko ubrania i kosmetyki, a dla dziecka na wyjście.. muszę w końcu się spakować!

spokojnej nocki!

Tigana lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • rex Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wkładki mam z Carrefoura i z Aventu. Te pierwsze kupiłam na promocji, drugie dostałam od położnej.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • ewela86 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny,
    Przepraszam, ale juz nie pamietam co komu mialam odpisac :/
    Kate sliczne fotki :)
    Ivetka jaki ladny brzuszek :)
    Asiulka pokoik super :)
    Pay fajny wozek, super okazja :)
    Co do torby szpitalnej ja mam spakowana tylko czesc z listy, bo gdybym wszystko chciala zabrac to chyba potrzebowalabym wielka walizke ;) Jutro mam wizyte i powinno sie juz wyjasnic czy mala sie odwrocila czy nie i co z cesarka :)

Nic ja zmykam sie polozyc, ciekawe czy w ogole bede mogla spac bo ostatnio jakos nie bardzo mi to wychodzi... Dobrej nocki :)

Aniolek (*) 12.02.2014

3jvzcwa1e34kv3jd.png
    mhsvanli88vjtg38.png
  • Asiulka85 Koleżanka

Wysłany: 2 lipca 2015, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mi jest miło, że podoba się Wam nasz pokoik :) Staraliśmy się. Misia malował mój mąż. Farby to szara: Śniezka satynowa miejski rytm, a turkus acapulco Dekoral.

Mia mam nadzieję, ze nasz wózeczek się sprawdzi. Strasznie się na niego napaliłam. Ja wybrałam model wiec mojemu pozwoliłam wybrać kolor, chociaż mi bardziej podobał się szary.

Zania, to przykre co spotkało Twoją kuzynkę. Teraz się zamartwiam, dobrze, że napisałaś, że jednak jest to rzadka choroba, ale za to jest mnóstwo innych. Teraz już do końca życia będziemy się bać o nasze maleństwa. Trzeba jednak wierzyć, ze będzie dobrze.

Pytałyście też o torbę, moja jeszcze niespakowana :) Mam już wszystko kupione, na jednej połce, ale coś mnie powstrzymuję przed spakowaniem. Codziennie sobie obiecuję, że to zrobię. A co będę brała, raczej minimum. Zawsze może mi mąz dowieźć. Tylko z ciuchami dla małego trochę przesadziłam, uszykowałam dużo, bo nie wiem jaki długi będzie i jak z pogodą, nie wiem co mam mu zabrać.

U mnie raczej nic nie zapowiada porodu. Ogólnie cały czas się bardzo dobrze czuję, twardnienia mam, ale mam je już od dłuższego czasu. Zauważyłam tylko lekkie bóle w pachwinach. W poniedziałek na ostatniej wizycie lekarz ocenił szyjkę na długą i chyba zamkniętą. Akurat tym razem nie sprawdzał przez usg. W ogóle ta wizyta była dziwna, połowy nie pamiętam. Przestraszył mnie lekarz, powiedział, że mały jest owinięty pępowiną wokół szyi, zmroziło mnie. Miałam zapytać o kilka rzeczy, między innymi czy mam dalej brać żelazo i magnez. Zapomniałam, w głowie tylko ta nieszczęsna pępowina.

Mia1988 lubi tę wiadomość

eiktrjjgaqtwe4b8.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 04:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ta pełnia jednak nie będzie moja.... Luśka mną gdzieś ze kulminacja pelni będzie za 10 minut i właśnie ma czkawkę.... :)

No nic może potem będzie to ze nie będzie reagować na gazy księżyca i nie będzie meteopatka jak starszy brat :) no i mamusia i tatuś będą mogli pojechać jeszcze dziś o poludniu obejrzeć kilka aut do kupienia....

ZANIA i jak złapać mocz noworodka do analizy? Ja nie musialam nigdy wiec w sumie nie wiem - tym bardziej u dziewczynki... Tzn Młodemu lapalam jak jak z pół roku wiec bylo łatwiej

ASIULKA nie martw się ta pępowiną - pewnie z polowa dzieci jest nią owinięta i nic się nie dzieje.... Jeszcze w trakcie porodu dziecko się odkręca a jesli parametry życiowe malucha są ok tzn ze lekko jest.... Generalnie uważam ze lekarze nie powinni takich rzeczy mówić bo niepotrzebnie stresują tylko...
    Co do żelaza to ja mam ciągle brać bo teraz dziecko najwięcej go wyciąga a nam najbardziej potrzebny żeby nie mieć anemii przy czy po porodzie. Magnez większość z nas miala odstawić na jakiś miesiąc przed terminem żeby macica mogla sobie pracować i ćwiczyć

EWELA trzymam kciuki za wizytę

VERONA kurde u nas wyganianie nie skutkuje ;) ale przynajmniej jest miło;)

ewela86 lubi tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • zania1313 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 05:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy podlozyc pod pupe coś Zimnego np. taki żelowy oklad,albo po prostu położyć dziecko na chwile na parapet zimny (tak,z tym parapetem
    brzmi okropnie no ale kiedys zimnych okladow nie bylo:-)) i dziecko w ciągu 15 s powinno zrobić siusiu taka automatyczna reakcja na zimno u noworodka:-):-) ponoć nie ma szans zeby się nie udało:-D

amarranta, dora8201, ewela86, Konwalia, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość

bl9chdge3a49q998.png
    thgf3e3k3bihok3y.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2015, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziendoberek ;)

Eeee i co zadna nie urodzila :P , no to faktycznie jak sie rozkrecimy to hurtem bedzie szlo ;)

Dora moje proby wykurzeni cory chyba tez nic nie daja :P

Ja tak jak Amarranta tylko pare rzeczy dla siebie i malej ciuszki na wyjscie , jejj co niektore z Was to faktycznie wszystko potrzebujecie :0

Kciuki za dzisiejsze wizyty (ja mam o 17.30) , a potem jeszcze male zakupy (mis pozytywka, karuzela na lozeczko i niania el) . A dzis mialam fajny sen snila mi sie moja gwiazda :D miala sliczne dlugie wloski i karmilam ja piersia :)

Milego dnia :)

dora8201, ewela86, Tigana, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka!

Beata, jaki fajny sen:)

Zania, fajny sposób z tym lapaniem siku :) postaram się zapamiętać, ale jak przyjdzie do tego to pewnie i tak będę pytać, czy wiecie jak to zrobić ;)
    Wkladki mam chyba z nuka i z rossmanna.

Asiulka, mam coś jak Ty z tą torbą, codziennie sobie obiecuję, że spakuję.. Co do magnezu, to ostatni raz zjadłam w poniedziałek, choć czytałam Was, że trzeba wcześniej odstawić i teraz faktycznie brzuch mi się zaczął spinać, a wcześniej tego nie mialam...

Dziewczyny, trzymam kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty :) ja mam za tydzień, w dzień terminu z om! Aaa!

Dzisiaj idę na mój sport, a po drodze odwiedzę koleżankę:) wcześniej poprasuję rzeczy małej, a narazie postaram się dospać :)

Miłego dnia! Chowajcie się przed upałem!

ewela86, beata1313, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka.
    Wczoraj nie spałam do 2.00. Pełnia była cudna :-D ale jak widać na nas nie zadziałała. Może to i lepiej. Chociaż współczuję tym, które zastał juz termin porodu.... Biedroneczka dziś Twój czas ! ;-)

Zania z tym zimnem to faktycznie sposób tylko najpierw woreczek trzeba przykleić na siurka czy tam co tam dziecię ma.... ;-) :-D

Widzę, że temat pakowania szpitalnego na tapecie. Jeśli mogę coś wtrącić - to dziewczyny bierzcie tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Wiadomo, że jeśli szpital wymaga mieć termometr i sztućce - to musicie je mieć. Ale na każdą listę trzeba spojrzeć obiektywnie... Mi np. nie zdarzyło się nigdy wziąć szczotki dla dziecka. Najważniejsze rzeczy donosił m. takie jak czyste koszule, wodę, przekąski, papier t. laktator, wkładki jak się skończyły. 3 czy 4 dni szybko mijają a dłuższego pobytu nikt z góry nie zakłada i nawet jeśli się zdarzy to i tak m.( tesciowa/mama/siostra) będzie musiał kursować i dostarczać .
    Ja dostałam taka listę:
    1.Dokumenty - podstawa - grupa krwi, gbs, karta ciąży, ost. morfologia, plan porodu.
    2. 3 wody z dozownikiem
    3. 2 koszule, szlafrok, biustonosz, klapki, ciapy
    4. Przybory toaletowe + papier t. + ręczniki p.
    5. Kubek, sztućce
    6. Figi z siatki 6 szt.
    7. Tantum rosa 2 sasz.
    8. Wkładki laktacyjne.
    9. Podpaski poporodowe, podkłady na łóżko.
    10. Landrynki.
    11. Dla dziecka - 10 pieluch, chusteczki mokre, krem np. Linomag, Bepanthen (lub w razie potrzeby Sudocrem) smoczek, ubranka po 2 sztuki (szpital zapewnia też swoje) niedrapki.

A ja wczoraj dostałam od znajomych wózek używany ale w rewelacyjnym stanie Tako Jumper X. Może kolory nie są moimi i może niekoniecznie typowo dziewczęce ale nim nie pogardziłam. Zawsze to jeden wydatek mniej ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 06:59

dora8201, ewela86, Tigana, amarranta, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i powodzenia na dzisiejszych wizytach ;-)
    Nóg bez opuchlizny mimo upałów i poprawy nastroju.... Ja też wczoraj podłapałam doła jak sobie poradzę. Trzecie dziecię to już wyzwanie... Nie to co przypierwszym.... ( bez urazy ;-) ) No ale cóż, nowy dzień i trochę w głowie się poukladalo. ...

Moja torba jeszcze nie spakowana ! Dziś mam zamiar nastawić białe ubranka. Wiedziałam, że początek lipca mnie z nimi zastanie, he, he...

ewela86, Daven lubią tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • rex Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    Wikaa, pokaż wózek :)
    Ja też co ktoś oferował to przytuliłam :P
    My strasznie na pełnie reagujemy :(
    Syn nie spał do 4. Ja do 6. Zresztą nawet nie leżałam bo miałam skurcze, więc i tak bym nie zasnęła. O 7 już mi nawet spanie minęło..
    Udanych wizyt :)

ewela86, wikaa lubią tę wiadomość

dxom6iye1ka3dosl.png
  • ewela86 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ja o dziwo nawet względnie spalam tej nocy, bylam tylko 2 razy w WC... Kurcze od 2-3 dni nie mogę spać ani za bardzo leżeć na prawym boku bo mnie wszystko w środku boli :(
    Wika super prezent, jak miło z ich strony :)
    Kciuki za wszystkie wizytujace dzisiaj i te wybierajace się na porodowke oczywiście też!
    Miłego dnia :)

wikaa lubi tę wiadomość

Aniolek (*) 12.02.2014

3jvzcwa1e34kv3jd.png
    mhsvanli88vjtg38.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wikaa, fajnie że dostaliście wózek, to jednak spory wydatek mniej.

beata, fajny sen. Ja jakoś kiedyś więcej miałąm snów o porodzie czy nawet karmieniu piersią, teraz już dawno nic nie miałam.

U mnie torba już z grubsza spakowana, zostały drobiazgi których używam to spakuję jak się coś zacznie dziać dopiero. Ale podobnie jak Amarranta, biorę raczej podstawowe rzeczy, więc to mała sportowa torba jest. My mieszkamy 5 min autem od szpitala więc mąż moze nawet parę razy dziennie coś dowieźć, o ile znajdzie oczywiście :D. Co do wkładów laktacyjnych to ja mam z Rossmana, w sumie większość rzeczy kupiłam z Rossmana bo mają dobre opinie i miałam kupony ;) zobaczymy czy podejdą Małej...

Ja się wczoraj pochwaliłam że dobrze sypiam to dzisiaj nie mogłam kompletnie spać, Mała szalała, wszystko mnie bolało, było za gorąco i w ogóle. CHyba będę musiała zrobić drzemkę w ciągu dnia bo jestem cała połamana. W dodatku Mała nie daje mi spać na lewym boku bo od razu wsadza nogi w żebra więc praktycznie śpię w jednej pozycji tylko...

Już jest upalnie, rozkładam markizę na tarasie i nie wychylam dzisiaj nosa z domu.... Udanych wizyt dzisiaj i miłego dnia!

wikaa, ewela86 lubią tę wiadomość

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • OlaW84 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja po pelniowej nocy. Mi się nic nie śniło bo prawie w ogóle nie spałam...miałam takie dziwne bóle. Na bokach jak lezalam to nic się nie działo ale jak położyłam się na wznak to miałam takie kłucie w szyjce i parcie na pęcherz ze hej. Dziwne

Ja tam przyjmuje wszystko co dają:) choć teraz jest tego mniej bo po Szkodniku mamy większość.
    Wikaa jak będziesz miała chwilę to wrzuć fotkę wózka.
    A do nas wczoraj przyszły w końcu literki z imieniem. Czas najwyższy przygotować pokój dla dzieci ale jakoś mężowi się nie spieszy. Cały czas słyszę ze przecież może to zrobić jak będę w szpitalu...ech a ja wolałabym mieć to pod kontrolą.

Zania sposób bardzo przydatny:) u chłopców jest łatwiej taki mocz złapać. Można też dmuchać bezpośrednio na siurka i po chwili pojawi się strumień:)

Powodzenia na dzisiejszych wizytach!dajcie dziewczyny znać co tam u Waszych skarbów.

wikaa, ewela86 lubią tę wiadomość

• OlaW84 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę Tigana że Ciebie też dopadła pełnia i stąd ta nieprzespana noc...dziś pewnie większość z nas będzie chodzić jak zombie.

A ja mam pytanie do dziewczyn które już mają dzieci. Co Wy z nimi planujecie zrobić jak zacznie się poród? I czy np macie dla nich też spakowane już rzeczy? Bo mi mąż wczoraj powiedział że powinnam Stasia też spakować skoro na czas porodu pojedzie do babci. Tylko ze ja chciałam zrobić to na bieżąco i w sumie teraz nie wiem co robić...Może rzeczywiście nie będzie czasu na to zeby jeszcze dziecko pakować...

‹‹ 1019 1020 1021 1022 1023 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ