X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    livia30 wrote:
    Konwalia Nasivin jest dla takich maluszków. Tomkowi dawałam na noc, żeby mógł spokojnie spać ;)

Dzięki Livia. Póki co walka z katarkiem zakończona, ale na przyszłość będę pamiętać o tym leku.

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka tak miał refluks a co tam?

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dora8201 wrote:
    Radiszka tak miał refluks a co tam?

Powiedz ze to kiedys minie :( nic nie pomaga ani wysokie ukladanie ani syropy. Najgorzej w nocy ciagle przerazliwe krzyki i musze wstac go odbihac nawet i 6h po jeddzeniu bo mu sie wraca z kwasem i drazni przelyk. Juz brak mi sil a i dziecko tez sie meczy...

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas minęło jak przyjął pozycje spionizowaną - początkowo jak siedział to było trochę gorzej bo z wysiłkiem to robił, uciskał brzuch i wymiotował często ale potem jak już ogarnął samodzielne siadanie i wstał na nogi to przeszło... na noc dostawał kaszkę na gęsto łyżeczką zamiast mleka i też w nocy pomagało bo aż tak łatwo się nie cofało... generalnie w okolicy roku nie było już objawów... a byliście u gastroenterologa??

zpbnio4p92q84lda.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stwerdzony refluks ma. Ale leczenie jako takie dopiero jak po roku nie przejdzie.
    Moj juz siedzi i wstaje ale poki co jest jeszcze gorzej bo przy wysilku az chlusta.
    Na noc je mleko z kleikiem. Nie ulewa ale odbijac trzeba go miliony razy.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • Pay Autorytet

Wysłany: 31 marca 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora kope lat!
    Gdzie sie podziewałaś? Jak Lusia?

Radiszka jak Miłosz jest leczony? Przyjmuje któryś z tych leków:
    Losec lub Ranigast (w proszkach robionych w aptece)
    Ultop (co prawda w zaleceniach jest po roku)
    Gasprid (w bardzo małych dawkach bo zarejestrowany jest po 18r.ż ze względu na przypadki zaburzeń rytmu serca,ale wiem że pediatrzy go z powodzeniem stosują)
    Trzy pierwsze ograniczają wydzielanie kwasu solnego, gasprid reguluje zwieracze skuteczniej niż debridat.
    Bo myśle że Nutriton, Gastrotuss na wiele nie pomogą.

Livia śliczne kocyki. Podeślij jakiegoś linka gdzie to sprzedajesz. Sama już nic raczej nie potrzebuje ale może komuś w prezencie bym kupiła. I tak ostatnio myslałam o Twojej teściowej ;) Masz jakąś anegdotke pod ręką. Tak mi się przypomniało bo moja miała kilka akcji ostatnio. Np jak grypa mnie dopadła i M prosił żeby wpadła do Malego to o 7 była. :) Nie spodzewałam się jej o tej porze.

I dziewczyny poradźcie coś. Mój Szymon budzi się o 5 rano i już nie śpi do 9-10. W nocy wstaje 2-3 razy na mleko. A ja padam na nos. Teraz zasnął o 20. Próbowałam dawać mu mleko rozcieńczone a potem wode ale na wode reaguje płaczem a rozcieńczone pije i po 2 godz znowu się budzi. Marze żeby wstawał raz na mleko i nie budził się z kurami.
    Teraz znowu ząb mu idzie więc pewnie nic z tego, od początku marca te zęby go męczą. Ma dolne jedynki i górne dwójki a teraz górna jedynka idzie.

Takie pytanko jeszcze z jakich warzyw gotujecie dania maluchom?
    I jakie buciki teraz zakładacie? Co prawda jeszcze nie chodzi i nie zamierza sam ale nie wiem co mu kupić (trampki/adidaski/sandałki) na wiosne żeby móc pozwolić mu przy barierkach i takiej drewnianej ciuchci chodzić na placu zabaw.

f2wli09k7bbu5oba.png
    Moja miłość od pierwszego wejrzenia
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay narazie zadnych lekow procz gastrotussu nie bylo. Dopiero jak powyzej roku nie bedzie poprawy to zobaczymy. Ale bardzo dziekuje za info o lekach napewno sie przyda.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka a jak się czujesz?I jak twoja ran po CC?

A uzywalas rowniez zagestników do mleczka? U mnie np tez ulewanie jest ale jak je konsystencje w dropna kostke to tego nie ma plus jak go nie przekarmiam tez nie ma :)

Pay a sprobuj mu nie dawac mleka albo przeczekaj 5 minut przytul lub poglaszcz i wyjdz z pokoju i potem 10 minut itd :) u nas to pomogło robcio budzi sie w nocy raz. Wiadomo ma dni ze 2 razy ale wiesz kazdy ma swoje dni gorsze lub lepsze :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay zapraszam na Topominki na FB. Razem z koleżanką ją prowadzimy ale albumy mamy podpisane. Ja to Dorota ;-) Zaczęłam też szyć czapki z misiowymi uszkami i kominy więc dla Szymonka też coś znajdziesz :D

Tomek budzi się dwa razy w nocy ale raz tylko pije mleko ok północy. Później ok 4 ale dostaje tylko wodę bez wyjmowania go z łóżeczka i śpi do 6. Nie ma znaczenia o której zaśnie (normlanie ok 19:30 ale dzisiaj np jeszcze nie śpi i stęka w łóżeczku) a i tak o 6 jest gotowy na nowy dzień ;-) Daję mu wtedy zabawki do łóżeczka i raczej do 7 daje mi pospać. Odkąd więcej je w dzień to w nocy mniej. W ogóle mleko tylko 3 razy na dobę po 180ml wypija poza tym kaszka, deserki, obiad, kanapki - troche tego jest i raczej o stałych porach ;) W dzień śpi dwa razy - ok 9:30 - 10 i po obiadku o 15. Piąty ząb nam idzie ale daję mu na noc Viburcol i o dziwo pomaga lepiej niż paracetamol.

Co do butów to na razie mamy takie trzewiki ale kupię Tomowi trampki i latem sandałki. Słyszałam ostatnio, że Befado są niedrogie i dobre ale nie sprawdzałam jeszcze więc nie wiem ;-)

Teściowa jest w sanatorium już dwa tygodnie i do 6 kwietnia mam luz :D Ale działa mi na nerwy niestety cały czas. Do sanatorium nie chciała jechał bo bała się jak sobie bez niej poradzę hi hi a tak naprawdę wcale nie potrzebuję jej pomocy i chyba to ją boli. Nie lubię jak się wymądrza a wcale racji nie ma, nauczyłam sie olewać i puszczac mimo uszu ale szczerze mówiąc szkoda mi czasu na takie siedzenie z nią i słuchanie bo mam sporo do roboty zawsze dlatego jak w niedzielę po kościele wpada na herbatkę to zostawiam ją z Tomkiem żeby się bawili a sama idę do swoich spraw ;-) Ogólnie to dobra kobieta z niej ale wnerwiajaca :D

Tomek chodzi tzn ze swoim pchaczem bez problemu po całym pokoju, trzymany za rączki też pedałuje jak szalony. Myślę, że niedługo mi wypruje sam :/

Co do dań dla Tomka - gotuję mu normalne zupy. Pomidorówka z pomidorów na golonce indyczej, rosołek, krupnik, łososia z marchewką i brokułem. Co kilka dni podaję słoiczek z BoboVity po 8 miesiącu ;-) Jeśli chodzi o jedzenie to moje dziecko jest kochane i nie wybrzydza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 20:40

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita u mnie ok. Rana po cc czasem rwie ale poki co nic niepokojacego sie nie dzieje.

Zagestniki nic nie daja.

mon!ta^ lubi tę wiadomość

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pay spróbuj tak z godzinkę przed kąpielą dać Szymonkowi jakąś kanapkę albo kaszę i po kąpieli mleko - u nas działa.

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

U nas tez mleko w nocy 2-3 razy a w ciagu dnia tak 4 czasem 5.
    Niestety daje kaszke godzine przed kapiela potem po kapieli mleko i po 3-4h je znowu . Po wodzie spi cale 15min. I tak juz baaardzo dlugo. Wczesniej tyle nie jadl :p

Obiadki niedawno zaczelam robic wiec dosc proste typu wloszczyzna czasem z dynia z ziemniakiem i kurczakiem w roznych kombinacjach. Nie jentego co my bo czesto nie robie obiadu a jak juz robimy to albo mega tluste z litrem smietany albo bardzo ostre :p
    I przestal sam jesc miesiac temu jak dalam chleb albo biszkopta to dziamdzial a teraz rozdrabnia i nawet nie sprobuje...eh a juz powinien pewnie normalnie jesc niewiem jak go przekonac nawet placki mu smazylam ostatnio jakies hiper ekstra bananowe porozwalam i nakarmił podłoge :p

Ah i w koncu 1 zabek sie pojawił przed swietami :)

U nas chyba z butami bedzie problem bo nawet jak mu zakladam niechodki do wozka to maly protestuje zdejmuje i w ogole walka. O Befado slyszalam mysle tez o innych popularnych Emel. :)

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehehe katepr u nas tak jest z lewą stopą skarpetka i buta zawsze nie ma xD xD

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 13:47

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka my mieliśmy jakieś leki. Na początek mieliśmy debridat ale on tak średnio działal i dostaliśmy coś innego ale nie pamiętam co niestety. Tak jak pisałam jak zaczął siedzieć czy wstawać to bylo gorzej bo wysiłkowo to robił. Potem jak już sprawnie i łatwo to było lepiej.

Pay a no zginęłam trochę:) czasu mam mało bo szkoła spacer zakupy obiad itd. M pracuje do pozna więc ciągle sama jestem z dzieciakami.
    A Luśka dobrze:) ładnie je, z reguły ładnie śpi (chyba ze nie;) ) ruchowo dość leniwa - od niedawna siada i pełza do przodu ale za to rozgadała się (po swojemu oczywiście, nawet szczególnie świadomie nie mówi mama czy tata) ale buzia jej się nie zamyka. Zębów brak. Butów nie ma i mieć nie będzie poki nie zacznie chodzić. Mleko je 2-3 razy na dobę, reszta to stale juz posiłki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2016, 12:12

zpbnio4p92q84lda.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 13:47

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najlepsze buty dla maluchów zaczynających przygodę z chodzeniem są Emelki i Bartek - drogo jak cholera ale najlepsze

zpbnio4p92q84lda.png
  • Kamyk1989 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam :) Dawno mnie tu nie było. Niestety czasu coraz mniej mam. Lilka zrobiła się taka ruchliwa, że non stop muszę za nią biegać. W łóżeczku chce tylko spać, a tak to łazi po całym domu :P 29.03 wyszedł nam pierwszy ząbek :) Pięknie też już stoi :D Będę jej musiała jakieś buciki z wkładką kupić, żeby stabilnie stanęła :)
    Zaczęła się wiosna i wszystkie mamy alergie. Non stop kichamy, oczy łzawią i woda z nosa leci :/

Radiszka a jak Ty się czujesz?

Ja słoiczków nie daje wcale. Ona je razem z nami praktycznie wszystko :) Bardzo przepada za zupą ogórkową :) Nie nadążam jej dawać, bo tak jej smakuje :) Z owoców uwielbia bananka :D Biszkopciki, chrupki, budyń itp też je :)

A oto kilka moich uszytków:
    9q2ofr9ykglb_t.jpg

dzz32eut7vtz_t.jpg

6d8083w2fx2u_t.jpg

0de6zrb7kebt_t.jpg

Czapeczki, leginsy i komplecik dla Lilianki <3

iv09uay3opa54biv.png

iv09uay398v583va.png

iv09uay35ut5xnae.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 11:11

mon!ta^ lubi tę wiadomość

• radiszka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamyk dzieki za pamiec jakos dycham choc cale popoludnia i noce mecza mnie mega mdlosci.
    No wlasnie jak to jest z tymi bucikami. W wielu miescach slysze ze dziecko powinno uczyc sie chodzic w skarpetkach z absem natomiast w innych ze od razu jak zaczyna to butki. Jakie jest Wasze zdanie?
    Miloszek juz ladnie stoi i podskakuje spaceruje tez wokol lozeczka i przy meblach. Poki co w skarpetkach czy powinnam mu juz kupic butki? (Co bedzie nie lada wyczynem bo bynajmniejj niechodkow niecierpi i od razu sciaga :/ ).
    I drugie pytanie czy to juz jest czas na zakupienie mu pchacza?

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejciu Kamyk, i Ty masz jeszcze czas przy trójce szyć?

Dołączam się do pytań Radiszki. Chętnie się dowiem o bucikach i pchaczu.

Radiszka byliśmy ostatnio na kontroli i wyobraź sobie, że lekarz z enel medu nie chciał w ogóle zalecić dalszych badań u Lilki. Stwierdził, że po objawach to refluks i zalecił cały czas branie gastrotussu baby. Powiedział, że do roku powinno jej minąć. Ech... to ten sam lekarz, który też nie dał skierowania na prześwietlenie przez ciemiączko. Standard - on się nie męczy z płaczącym dzieckiem po nocach.

Zdaniem tego samego lekarza u Lilci nie widać ząbków. W sumie nie narzekam na to.

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
‹‹ 1268 1269 1270 1271 1272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ