Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Zgredek wrote:Dziewczyny... mam bóle jak na @ ale utrzymujące się tylko chwilę... już z 3, 4 raz dzisiaj takie coś... tez tak macie?
Zgredek ja miewam takie chilowe bóle, zwykle wieczorem albo rano ale tylko przez minutkę i cisza, mam nadzieję, że to normalne -
Nona wrote:Z CYKLU NEWSY OD NONY:
BECIKOWE
W roku 2014 nie ulegają zmianie zasady przyznawania becikowego. Zgodnie z Ustawą z dnia 12 października 2012 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych będą mogły otrzymać je tylko rodziny, w których dochód w przeliczeniu na osoby nie przekracza kwoty 1922, zł miesięcznie.
Aby obliczyć wysokość dochodu do becikowego należy od dochodu za cały rok ubiegły należy odjąć zapłacony podatek oraz składki na ubezpieczenie społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Tak samo należy obliczyć dochód matki i ojca, zsumować te kwoty i podzielić przez 12 miesięcy, a następnie kwotę tę dzieli się na wszystkich członków rodziny – rodzice i dzieci (również te nowo narodzone).
http://niejedno.pl/becikowe-2014-zasady-wnioski-wzory/
czy dobrze rozumiem np standardowo średnia krajowa- zwykła para każdy zarabia po 3000/mies= rocznie mają 72 000 podzielić na 3 osoby (ona, ono, nowonarodzony bobas( to wychodzi 2000zł na osobę czyli nie kwalifikują się do becikowego bo przekroczyli 1922...
Mało kto się załapie. Chyba że bezrobotne matki + kolejne dziecko w domu wtedy się dzieli na 4 i łatwiej dostać.
Niby taaak ale laska ile osób zarabia takie pieniądze... niby srednia krajowa, ja mam 3000zł ale brutto... Mój mąż ma dużo więcej ale na umowie ma 2500 brutto... -
Nona wrote:Może kanapki a'la subway-na ciepło-bagieta, pomidor, fioletowa cebulka, co tam sie znajdzie-tunczyk z puszki/szynka/ser. I do piekarnika mmmm
Albo kanapki z łosoiem i jajkiem na twardo, ogórkiem i majo.
Boże, mi nic nie przechodzi przez gardło
Masakra jakaś. Na samą myśl o jedzeniu soki żołądkowe mi podchodzą do buzi, bleeee -
a poza tym, jestem jestem:D bo ktoś tu pisał, że mnie nie ma:D
pisałam wczoraj, że miałam pierwsze oddanie jedzonka do kibelka... potem cały wieczór przespałam z przerwą na top model:).
W pracy dziś nie miałam nawet minutki aby zaglądnąć więc musiałam teraz nadrabiać.
Kochane dzisiejsze wizytantki - piękne małe kruszynki
Dopisałam parę osób do listy:) -
a co do apetytu to nie mam... jeśli juz to słodkie słodkie słodkie.
Obiadu normalnego nie zjem...
Już mam dosyć naleśników z dżemem, pierogów z serem, nutelli, pączków... -
co do wizyt z mężem.
Na pierwszej wizycie byłam sama - mąż bardzo żałował, ze nie może być szczególnie jak mu opowiadałam o odgłosie serduszka...
Ehh ale taka praca, za pewne na prawie żadną z wizyt nie będzie mógł ze mną pójść...
-
a u mnie najgorzej jest z miesem... zapach miesa gotowanego, smazonego, pieczonego, samo krojenie i przygotowanie obiadu miesnego dla meza jest dla mnie udręka... ja nauczylam sie pic i pokochalam herbaty
do tego ser zółty, ogórki, i pieczarki marynowane
mmm
dzemu nie przelkne, raz na jakis czas przegryze cos slodkiego, potem mam ochote na cos kwasnego a pozniej na slonego
takze misz masz mix
wszystko byle nie mieso i pomidory...
a dzisiaj mialam napad dusznoscinie wiem czy dawkowanie hormonu mam za duze na poziom tsh, zobacze co sie bedzie dzialo jutro po dawce hormonu...
Nona, Mia S lubią tę wiadomość
-
mufinka wrote:ja! ja! haha
jestem na wizażu od 6 lat tylko na mamach lipcowych się jeszcze nie ujawniłam ale podczytuję! ale skoro wy tam też jesteście to się chyba wkrótce zamelduję
mufinka wrote:No więc na wizycie lekarz nie stwierdził skąd mogło być to drobne plamienie, wszystko zamknięte, macica dobrze rośnie. Na usg serduszko bije (zanim to powiedział to myślałam, że zemdleję z nerwów). Dziecię ma 1,6cm.
Nona wrote:Dziewczyny-ponieważ wiele z Was pytało mnie w prywatnej wiadomośći o badania refundowane przez NFZ wklejam tu. Strona 4-7 co sie nam nalezy dla korzystających z NFZ.
http://mlekomamy.pl/uploads/prawo_profesjonalisci/zal_opiek_24092010.pdf
Np do 10 tygodnia należy nam sie badanie VDRL (w kierunku kiły)
także nie dajcie się zbyc usg + najtańszym badaniem typu krew i mocz. Gin ma obowiązek skierować też na całą resztę. Ja jutro maszeruję do gina NFZ z tą tabelką.
Może warto się wybrać do gina na NFZVDRL, HIV, HCV i Toxo to już ok 100zł jak nie więcej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 20:11
Nona, mufinka lubią tę wiadomość
--
Mateusz23.08.2018 [*] 9t+4d
-
U mnie też właśnie ze skrajności w skrajność. Zjadłam naleśniki z dżemem, a teraz mi narobiłaś smaka na pieczarki marynowane
na szczęście kupiłam je wczoraj, bo już ostatnio napad na nie miałam. Śledzie też są, gdyby trzeba było
usia89 lubi tę wiadomość