X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flexi, ale miałaś hardocorowo :( oby tym razem było łatwiej
    Co do odwiedzin to właśnie mamy nadzieję, że tak się uda, ale tesciówka należy do tych osób, które uważają, że wiedza wszystko najlepiej. Już nie raz było spięcie, bo nie wytrzymałam. Ja bardzo nie lubię jak ktoś mi narzuca swoje zdanie. Owszem, szanuję czyjąś opinie, wysłucham, ale jak postanowię zrobić inaczej to nikt mnie nie przekona. A teściowa to szczególnie, bo czasem działa na mnie jak płachta na byka. Nie pozwolę tez żeby wracała się w to jak będę wychowywać dzieci. Kiedyś jej powiedziałam, że cenię jej zdanie, ale jak będę potrzebowała jej rady to o to poproszę i że ona miała już szansę, bo swoje dzieci wychowała, a teraz my sami wychowamy swoje (też się obraziła)

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Flexi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gisa moaj teściowa to z kolei jest taka nadgorliwa w pomocy, np wiele razy zdarzało się jak byłyśmy razem i Młody płakał że próbowała mi go wyrwać z rąk bo uważała, że lepiej go uspokoi czy coś... I były między nami spięcia włąsnie ze względu na to, że w tych dwóch naszych t ygodniach dzwoniła o kazdą pierdołe, albo dzwoniła, "że akurat jest w poblizu i może by wpadła'... krótkie, nie, ustaliłyśmy co innego i tyle. wiesz, ja zauwazyłam na swoim i szwagerki przykładzie.... jak pozwolisz wejśc babci na głowe to już nie masz życia. Szwagierka tak ma, że o wszystko i zawsze mamę pyta i teraz narzeka, że nie byłą bardziej asertywna.

a co z tego, że się obrazi? minie, ale musi zobaczyć, że nie dajesz sobie kasze dmuchać i jestes matką swoich dzieci i w tym przypadku znasz je najlepiej. a o pomoc poprosisz jak będziesz potrzebować.

f2w3rjjgkobxpkau.png
    7a1668a4ff.png
    relgi09kqit9qz9a.png
  • mufinka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flexi wrote:
    a co z tego, że się obrazi? minie, ale musi zobaczyć, że nie dajesz sobie kasze dmuchać i jestes matką swoich dzieci i w tym przypadku znasz je najlepiej. a o pomoc poprosisz jak będziesz potrzebować.

u nas nie minęło.

obraziła się kilka lat temu i do tej pory się do mnie nie odzywa. Tylko ja jej nawet jednego słowa nie powiedziałam. To mąż jej powiedział, że o naszym dziecku my decydujemy ale obraziła się na mnie.
    Ona przychodziła codziennie, chciała kąpać małego (bo my nie umiemy), gotować mu (bo ja niby nie umiem), kupowac mu ubranka, mówiła do niego "mój synku" (zalewało mnie wtedy ale też nic się nie odezwałam). A jak mąż do niej w koncu zadzwonił, żeby nie przychodziła dziś bo sami damy radę wykąpać małego to był płacz, lament i teść dzwonił, że musieli na pogotowie jechać tak się zdenerwowała. A potem wydzwaniał, że teściowa ma depresję, wszystkim dookoła opowiada, że nie pozwalam jej wnuka widywać i dobrze, że chociaż zdjęcia ma jego...

Synek <3
    Czekamy na córeczkę <3

ewhsz6s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 13:59

• As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:

Gigsa- ja biorę pregna plus.Nie są drogie a dobry skład. Na 2 trym kup te z DHA
    Ja tez biorę pregna plus i zastanawiam się też nad pregna dha ,bo można brać je razem ;)

Odnośnie relacji i "wtrącania" się najbliższych .Moja mama jest taką osoba ,która uwielbia mieć wszystko pod kontrolą i swoimi radami oraz pomocą najchętniej zalewałaby mnie co rusz. Tak się złożyło,że Ja z tych samodzielnych i babcie traktuję jako doraźną pomoc w nagłych przypadkach. Oczywiście miałyśmy mnóstwo spięć na tej płaszczyźnie ,ale cóż jestem jaka jestem,dlatego moja bratowa jest tą "lepszą",bo On pozwala babci na wszystko...
    Natomiast moja teściowa to osoba która nigdy się nie wtrącała i jest tak raczej z boku ,za to Ją cenię ;)

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
    Aniołki 01...04..2018 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 13:59

gigsa, Daisy lubią tę wiadomość

• gigsa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flexi wrote:
    Gisa moaj teściowa to z kolei jest taka nadgorliwa w pomocy, np wiele razy zdarzało się jak byłyśmy razem i Młody płakał że próbowała mi go wyrwać z rąk bo uważała, że lepiej go uspokoi czy coś... I były między nami spięcia włąsnie ze względu na to, że w tych dwóch naszych t ygodniach dzwoniła o kazdą pierdołe, albo dzwoniła, "że akurat jest w poblizu i może by wpadła'... krótkie, nie, ustaliłyśmy co innego i tyle. wiesz, ja zauwazyłam na swoim i szwagerki przykładzie.... jak pozwolisz wejśc babci na głowe to już nie masz życia. Szwagierka tak ma, że o wszystko i zawsze mamę pyta i teraz narzeka, że nie byłą bardziej asertywna.

Kochana to, że ona się obrazi to ja mam już głęboko, bo ona robi to tak często, że już mi to wisi. Teraz też jesteśmy na stopie wojennej. W sumie masz rację. Ja właśnie dawałam sobie wchodzić na głowę, robiłam to co chciała, bo nie chciałam żeby się obraziła i żeby było jej przykro, ale potem mój M miał w domu sajgon za to, bo wyżywałam się potem na nim. Zawsze moj M musiał być na jej zawołanie i robić to co ona chce. Wchodziła z butami w nasze życie i chciała wszystko dyktować i wszystko wiedzieć (najgorsze, że nie zachowywała tych rzeczy dla siebie) końcu powiedziałam stop. I od tej pory jestem tą najgorsza, ale za to mam spokój i z mężem wszystko wróciło do normy i dogadujemy się jak nigdy.
    Dlatego nie pozwolę sobie na powtórkę z rozrywki ;)

Nona lubi tę wiadomość

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do połogu. Trzeba to po prostu przeżyć. Owszem nie jest to przyjemne ale też nie traumatyczne. Taki bardziej obfity okres. Wychodzą tzw. "odchody poporodowe".
    Funkcjonuje się normalnie.

Nie miejcie mi za złe ale napiszę co sądzę o odwiedzinach w szpitalu.
    Mój pierwszy poród mimo akcji porodowej zakończył się cc.
    W szpitalu gdzie rodziłam nie można wtedy nosić bielizny. Więc w zasadzie wszystko na wierzchu. Jeszcze połóg i karmienie piersią. Po cc ledwo się ruszasz,przełożenie się z jednego boku na drugi to wyzwanie.
    Leżałam z dwoma dziewczynami. Owszem do mnie wpadła mama i mąż ale nie dłużej niż na kwadrans.
    To specyficzne miejsce i oddział. Tam zwyczajowo nie powinno być tak,że przewija się cała rodzina.
    Do jednej z tych dziewczyn przyjeżdżał mąż (personel we wszystkim pomagał) na cały dzień! Leżała obok mnie. A ja z cyckiem na wierzchu. Obolała. Pół naga.
    Jeszcze gostek starał się być miły i zagadywał, bez przerwy chcąc nie chcąc się gapił.
    Masakra!

Nona, gigsa, Daisy lubią tę wiadomość

c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:00

gigsa lubi tę wiadomość

• radiszka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana wrote:
    Hej, i ja się witam w 2015! my byliśmy na domówce ale i taks ie chyba przesiliłąm bo dziś się czuje jak na kacu, i w dodatku lekko przeziębiona :/

Co do poduchy to dostałam pod choinkę z supermami duże C i jestem bardzo zadowolona ;)

Tigana, zamówiłam sobie wczoraj taką samą, mam nadzieję, że to będzie dobry zakup :)

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:00

• Flexi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony Domek święte słowa, sale poporodowe np u mnie w szpitalu są dwuosobowe i ja pytałam babeczkę czy jej będzie przeszkadazć, że mąż na chwile wpadnie. Albo wychodziliśmy na takie kanapy dla odwiedzających. a na sali pooperacyjnej jest więcej łóżek i tak spędziłam 2,5 dnia i fakt do niektórych przyjeżdżały na raz obie mamusie i mąż i było nieprzyjemnie bo łóżka stoją 1-1,5 od siebie..
    także u nas na sali krótkie wizyty były, znaczy do mnie na chwwilkę a reszte na te kanapy. I u nas też nie można mieć zwykłej bielizy i zwykłych podkładów poporodowych tylko gacie takie siateczkowe i ligniny wałek między nogi:/

Nona ja mam prośbę, mogłabyś mi na priv linki do tych filmików, które wrzucałaś wysłać?:)

f2w3rjjgkobxpkau.png
    7a1668a4ff.png
    relgi09kqit9qz9a.png
  • Flexi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona ale po co Ci tam mąż non stop? Nie ma tak czasu ani sił by on tak tak siedział. a poza tym i tak masz zamiar wynająć połóżną do siebie to ona Ci nie wystarczy do pomocy?

f2w3rjjgkobxpkau.png
    7a1668a4ff.png
    relgi09kqit9qz9a.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie jak jest z odwiedzinami męża w szpitalu? W jakich godzinach może przyjść? Czy to zależy od szpitala?

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Coleen Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

Widzę, że ciekawe tematy się zaczęły :)
    Ja nie zamierzam gościć w szpitalu nikogo poza mężem, jeśli ktoś będzie chciał przyjechać - moi rodzice lub teściowie, po prostu odmówię. Uważam że czas po porodzie jest tylko dla mnie, męża i dziecka. Mogą przyjechać do domu, jak ich zaproszę.
    Ja też staram się wyznaczać zasady, nikt mi nie wchodzi na głowę, z rodzicami i teściami widujemy się raz w miesiącu.

Muffinko, Flexi współczuję tych sytuacji z teściowymi, ale dobrze że wyznaczacie granice. Nie mieszkamy na szczęście z teściowymi, więc nawet jeśli się obrażą trudno. Uważam, że to teściowa jako osoba z większym doświadczeniem życiowym powinna przemyśleć i dość do wniosku, że każdy ma prawo żyć jak chce.

Ja z kolei obawiam trochę czegoś innego. Mam pewne wyobrażenie o macierzyństwie i wychowaniu dziecka, które wiem, że będzie się kłóciło z zasadami przyjętymi w rodzinie męża.
    Zamierzam konsekwentnie wyznaczać dziecku granice i nie pozwalać na wszystko. Więc pewnie będę tą złą matką, która nie pozwala zjeść czekolady czy ciasta zamiast obiadu.
    Moja teściowa wypaliła ostatnio na temat siostrzenicy męża, że może jeść batony czy inne słodycze zamiast obiadu czy kolacji ważne, że w ogóle je, a czekolada nie tuczy, bo ona (teściowa) całe życie je batona zamiast śniadania i jest szczupła :O

Nona, Daisy lubią tę wiadomość

17u93e5eksatl8vo.png
  • Coleen Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gigsa jeśli chodzi o witaminy ginka poleciła mi Centrum materna, podobno najlepsze bo zbilansowany skład, dużo makroelementów i witamin (ale widać co gin to opinia), a z kolei w aptece farmaceutka poleciła mi Vita miner Prenatal DHA, bo składy różnią się dosłownie o kilka mikro gramów a jest 30 zł tańszy niż materna :)

Warto przed zakupem porównać składy, bo niektóre zestawy zawierają ledwo 6-7 witamin i to jest wszystko.

17u93e5eksatl8vo.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coleen no faktycznie słodycze zamiast obiadu to "rewelacyjny" pomysł ....

Coleen lubi tę wiadomość

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, co gin to opinia. Już sama nie wiem co wybrać :(
    Dwie moje koleżanki z kolei bardzo polecają Femibion Natal 2

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! witam i ja! dopiero dziś w sumie chyba ta migrena mi odpuściła! choć głowę mam ciężką jak po mega piciu.. choć migrena odpuściła a wróciły wymioty ze zdwojoną siła... odliczam te 6 dni do 2 trymestru i magicznie marzę, że będzie jak ręką odjął!

co do szpitala i odwiedzin - w naszym szpitalu nie ma odwiedzin na sali, jest specjalny pokój gdzie można się spotkać z rodziną, u nas Młody od urodzenia do wyjścia był podłączony do pompy infuzyjnej więc nie mogłam go od tego ustrojstwa odłączać więc odwiedzin w szpitalu nie było. Teściowie i moi rodzice się obrazili jak poprosiłam a wręcz kategorycznie zażądałam, żeby przez 2 dni po moim wyjściu ze szpitala nie przychodzili bo M też nie miał wstępu na salę a chciałam żebyśmy się w 3 poznali dobrze, pobyli sami razem bez nikogo...ale im przeszło - łatwiej było później bo moi rodzice pracowali więc nie mieli czasu tak ciągle przychodzić a teściowie? teściowa to dużo obiecywała w ciąży - jak to obiadki będzie na początku będzie nam przynosić jak będzie pomagać w taki sposób - od tamtej pory 6,5 lat minęło i nie dostałam ani jednego obiadu od niej :) co nie przeszkadzało jej mądrzyć się i radzić - a że ona wychowała dwójke dzieci ponad 30 lat temu plus to jest prosta kobieta o takim podstawowym podejściu do życia to jej rady można było sobie wsadzić w nos jedynie - np Młody miał okropne azs i był moment że miał policzki jak po poparzeniu jak bąbel zejdzie a ta kazała mi spirytusem salicylowym smarować bo ona smarowała i nie było takich rzeczy... ale znalazłam na nią sposób bo jak chciałam postawić na swoim to nie mogłam mówić, że coś wiem, wyczytałam, usłyszałam tylko miałam formułkę "moja pani neonatolog kazała robić tak czy tak" :) to zamykało jej usta bo zakładam, że nie wiedziała kto to neonatolog :P

Nona lubi tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa wrote:
    Kurde, co gin to opinia. Już sama nie wiem co wybrać :(
    Dwie moje koleżanki z kolei bardzo polecają Femibion Natal 2

Moj gin z kolei kazał mi kupić prenatal DHA... :/

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ