X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • mufinka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marteczka91 wrote:
    Laski z innej beczki:P siedze i czytam sobie i nawet nie wiedzialam ze z poczatkiem 4msc bobas ma okolo 7cm a ppd koniec juz okolo 25cm:D!!

Marteczka ale gdzie ty wyczytałaś o 25cm? wszędzie piszą, że pod koniec 4 mies. (czyli 17tc) dziecko ma 13-14cm

Radiszka, Flexi na pewno dam znać co mi gin powiedział

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 16:41

Synek <3
    Czekamy na córeczkę <3

ewhsz6s.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 14:23

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 14:24

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla Marteczki chodziło pewnie o koniec 2 trymestru

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • ChillaTeqilla Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    Chilla, to ja bym mogła tak jak Twoja kolezanka przytyć, dobrze wyglądała po tym 12 kg? Ale dziecko rzeczywiście wielkie:)

Z tyłu nie było widać po niej ciąży, ale przy jej szczupłości, brzuch wydawał się duży no i piersi też, bo rozm. F. Tylko twarz miała puciowatą. ;) A bioderek, tyłka itp to nic.

juwelka lubi tę wiadomość

28.V '15 - godz. 20:15
    <3 <3 <3 Natalia <3 <3 <3
    c55fyx8dwobah069.png
    bfarxzdv5l4mq6mq.png
  • ChillaTeqilla Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale mi się czas dłuży. Do tej 20:00 osiwieję chyba.

Z nowości odnośnie porodu szwagierki wiem, że była nacinana i miała przebijany pęcherz płodowy, bo wody jej nie odchodziły, a miała skurcze i parcie. Podali jej też oksytocynę, znieczulenie jej odradzali, żeby nie miała "na stare lata" problemów z kręgosłupem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 17:39

28.V '15 - godz. 20:15
    <3 <3 <3 Natalia <3 <3 <3
    c55fyx8dwobah069.png
    bfarxzdv5l4mq6mq.png
  • adelka Znajoma

Wysłany: 2 stycznia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie w Nowym Roku Dziewczyny! Po 11 godzinach w pracy udało mi się nadrobić wszystko co pisałyście przez okres świąteczny i oczywiście już nie pamiętam która z Was o czym pisała :(

ChillaTeqilla, już niedługo. Wytrzymasz te 2 godzinki. Potem dawaj znać co i jak.
    Ależ żeście poważne tematy zaczęły na początek roku. Jakoś do tej pory nie myślałam o porodzie, połogu i wszystkich związanych z tym trudnościach. Po lekturze Was, wszystko mnie boleć zaczęło. Musze się zacząć oswajać z tymi myślami i przygotowywać psychicznie.
    Fajnie że mam Was...

gigsa, libellula83 lubią tę wiadomość

nzjd3e3k77lw28hh.png
  • kierzynka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o tych pologach to mi się słabo robi ;) jeśli chodzi o Facebook to fajny pomysł ;) mamy taką stronę z ovufriend z tymi z którymi świetnie się dogadujemy i każda każda wspiera ;)

gigsa, libellula83 lubią tę wiadomość

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Zaczynamy dziś 14 tc i tym samym II trymestr :D <jupi!>

Widzę ciekawe tematy i za chwilę postaram się do nich odnieść ;)

Nona, usia89, gigsa, libellula83, anetaa1607 lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:11

Mia S, anetaa1607 lubią tę wiadomość

• usia89 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia85 wrote:
    Dziewczyny mające już maluchy, a może i te które nie mają ;-) Orientujecie się, czy gdiześ w sieciówkach można kupić t-shirty ze świnką peppą?

MAM :D :D :D tadam :D

http://www.c-and-a.com/webapp/wcs/stores/servlet/SearchDisplay?catalogId=10001&storeId=10158&langId=-22&searchTerm=peppa&x=0&y=0

http://www.smyk.com/szukaj/produkt?q=peppa&qtype=basicForm

Tysia85 lubi tę wiadomość

Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was ma z Tołpy mum serum na rozstępy? bo mam zamiar kupić i tak poluję na jakąś promocję w rossmanie czy gdzieś... jakie macie o niej opinie?

Daisy lubi tę wiadomość

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Dziewczyny mówił któryś gin coś o łożysku? Albo w opisie usg macie? Bo niby jak sie duphaston odstawia to łożysko przejmuje działanie duphastonu, nie wiem nic czy mam to łożysko już rozwinięte czy niekompletne.
    Ja przy usg genetycznym pytałam się o łożysko. Gin powiedział, że ocenia się je na połówkowym, bo teraz jeszcze się kształtuje i przemieszcza do góry. Na opisie badania jest mowa jeszcze o kosmówce.

Nona lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• hibiskus Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to teraz ja :D myślę,że przed porodem trzeba się po prostu nastawić,że nazwa "naturalny" to jedna wielka ściema :D nie jest nic naturalnego w takim bólu ,karmienie piersią na początku to też często mordęga. Jak już człowiek ma tą wiedzę i nie nastawia się,że będzie po porodzie wyglądał jak kobiety z magazynów "mama " szczęśliwe uśmiechnięte tryskające energią no to będzie z górki:)

ja sobie sama w aptece kupiłam lewatywę, aczkolwiek to było śmieszne bo tylko ją kupiłam to leciałam do domu bo nagle mnie zaczęło czyścić, później się właśnie okazało,że to już przed porodem bo o 2 odeszły mi wody :) Ale ja bym była jednak za lewatywą bo 1.dziecku jednak lepiej wyjść,moja siostra się strasznie męczyła a potem jakiś lekarz powiedział,że miała jelita zawalone... a po drugie jednak parcie to nic innego jak robienie kupy. zawsze większy komfort jak się wie,że nie tylko dziecko wyjdzie;p

co do połogu. miałam koszmarny poród zakończony cc. najgorsze było,że pierwszego dnia nie spałam bo akurat sobie siedziałam do drugiej wstałam odeszły wody to do szpitala i ta noc nie przespana, drugą noc byłam na pooperacyjnej i nie spałam z szoku poporodowego. wgapiałam się w zegarek,trzęsłam z zimna i czekałam na rano żeby mi dziecko przynieśli. a trzeciej nocy no cóż mała się przestawiała ze smółki na zwykłą kupkę i całą noc musiałam na rekach trzymać. pamiętam,że trzymałam ją nad łóżkiem,żeby przypadkiem nie upuścić. 1-2 dzień po porodzie był koszmarny bo bolało, bo ogólnie człowiek zmęczony, ale dalej ja nie wspominam połogu źle . krwawiłam chyba 2 tygodnie delikatnie. jak 3 dnia odkryłam że lepiej się wyprostować mimo cięcia to już poszło z górki:) ładnie się goiło.
    Nona śmiałam się z tych gaci po porodowych siatkowych ale to super wymysł:D nosiłam babciowe aż do pępka ,a blizna sobie oddychała :) w każdym razie ja pamiętam tylko zmęczenie bo mojemu mężowi trafiły się nadgodziny ,a kasa nam była potrzebna więc szkoda było nie wykorzystać. Tacierzyński dopiero chyba na wiosnę wykorzystaliśmy.

Co do odwiedzin to mnie nie ruszają. Byłam na sali z 3 innymi dziewczynami i właściwie mimo ciasnoty bo oddział był w remoncie i salka była mini,że dziećmi było trudno wyjeżdżać, ciągle ktoś u każdej był. Nie wiem ale ja będąc w szpitalu nie nastawiam się na intymność czy ciszę,bo i tak nie ma szans;p że gadanie czyjeś nie pozwoli mi spać ? i tak ciągle jakiś noworodek kwili albo się drze:) gadanie po cichu osób trzecich to pikuś:) to 2-3 dni trzeba przeboleć. pobudka o 6 rano bo sprzątaczki wyrzucają śmieci w kosza, czekanie z gołym tyłkiem 40 minut na obchód. no taka rzeczywistość ;p
    Poza tym np moja mała bardzo dużo spała, nie miałam tableta ani nic,czytać się człowiekowi nie chce, więc siedzieć 12h to po prostu nudne... no i odwiedzający się przydają,żeby popilnować dziecka. wtedy można na spokojnie wyjść do łazienki ,zmienić co trzeba ,podmyć się (u nas była jedna łazienka na korytarzu) i nie myśleć czy małemu nie trzeba smoka podać. Po powrocie do domu też pozwalałam się odwiedzić. jakby nie patrzeć wszyscy czekali na dzidziusia ,u nas się wpada z prezentem powitalnym siedzi pół godziny i wychodzi, czasem 2-3 osoby na raz żeby właśnie nie rozwlekać że co godzinę inna. Niech wpada każdy kto chce. U nas zawsze myje się ręce i nigdy z katarem nikt by się nie odważył.

co do teściowych:D moja jest z nie wtrącających się ,ale też powiem szczerze,że choć mieszkała pod nami to tylko (albo aż )zupy czy obiady mi przynosiła. Dzieckiem się zajęła czy wzięła ale żeby przytulić ,czy potrzymać jak ja coś robiłam. Kiedyś po miesiącu kąpania (już mi bokiem te kąpiele wychodziły, dziecko ani spocone ani brudne a ja kąpałam dla rytuału:) mówię do niej,że ona może wykapie. to usłyszałam,że "ale ty to lepiej zrobisz" no to co miałam zrobić;p moja mama jest bardziej wtrącająca i upierdliwa z życzliwymi radami no bo wychowała 6 dzieci i jest opiekunką do dzieci więc myśli że najlepiej się zna,ale jej to bez ogródek mogę powiedzieć co myślę :)

Nona, Coleen lubią tę wiadomość

p3s7zno.png

5837sjn.png

di4wqpt.png
  • Flexi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze z rzędu czy trudnych to masaż szyjki przy porodzie ponoć bywa gorszy od samego porodu ale to juz tez z opowieści.

Właśnie wróciłam od pediatry z synem. Ostre zapalenie jamy ustnej. Antybiotyk i zawiesiny do smarowania :/

Daisy lubi tę wiadomość

f2w3rjjgkobxpkau.png
    7a1668a4ff.png
    relgi09kqit9qz9a.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór :)
    No lipcóweczki moje kochane dziś to zaszalałyście :) ale nadrobiłam...uff.

Co do przeżyć po porodzie to miałam podobnie, też mnie trząchało jak znieczulenie odchodziło, mąż (wtedy jeszcze nie :) ) 2 kocami mnie musiał nakrywać. Odwiedziny były zaliczone ponieważ niestety z teściowa w 1 domu i ogólnie tu panuje przeludnienie moim zdaniem :P , tez mamy swoje przejścia.

Dziś takiego poweru dostałam że cały pokój wysprzątałam,aż sama siebie nie poznaję :D
    Z tym przeniesieniem się gdzieś dobry pomysł :)

Nona lubi tę wiadomość

• libellula83 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia85 wrote:
    Ja też nie słyszałam o tym, że łożysko może uratować życie innego dziecka. Libellula, możęsz napisać o tym coś więcej?
    a co do forum i czytania przez niezalogowoanych, to jestem za tym, aby w niedalekiej przyszłośći, jak już się wyklaruje lista lipcówek ( tzn. tych aktywnych), żeby przejść na jakieś prywatne forum lub na fb... ja wiem, że niektórzy nie chcą mieć dwóch kont i zakładać np. kolejnego forum, ale z drugiej strony tutaj chodzi o naszą prywatność i intymność właśnie..

chodzi o krew pepowinowa,ktora znajduje sie w lozysku i pepowinie,zawiera ona krwiotworcze komorki macierzyste takie jakie sa w szpiku kostnym,a na dodatek istnieje mniejsze ryzyko odrzucenia przeszczepu i oczywiscie nie ma zadnego ryzyka dla dawcy...
    tutaj daja wszystkim kobietom mozliwosc oddania lozyska,ale jeszcze malo sie o tym mowi,a szkoda,bo wystarczy tylko podpisac zgode...

co do fb to jestem za

jesli chodzi o dlugosc dzieciatka to na razie jest mierzone CRL,a ok 20tygodnia juz z nozkami i wtedy wlasnie ma juz ok 25cm<3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 19:11

Nona lubi tę wiadomość

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • hibiskus Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia w sieciówkach nie wiem,ale używanych bluzeczek jest pełno z Peppą, ja się zaopatrywałam bo małą miała fioła swego czasu,a dwa możesz kupić na allegro naprasowanki i sama je naprasować na koszulki bawełniane jak masz w domu bez obrazków:)Bardzo fajna sprawa.

Tysia85 lubi tę wiadomość

p3s7zno.png

5837sjn.png

di4wqpt.png
  • Marteczka91 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mufinka wrote:
    Marteczka ale gdzie ty wyczytałaś o 25cm? wszędzie piszą, że pod koniec 4 mies. (czyli 17tc) dziecko ma 13-14cm
    \

http://parenting.pl/portal/4-miesiac-ciazy

a zobacz, tu:P
    chyba, że parenting mnie oszukało :( chlippp

<3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    DZIĘKUJĘ CI BOŻE ! CUDA SIĘ ZDARZAJĄ :)
    3ee5cb8b01a61e51d1f581c9f5dc089b.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz trochę ode mnie ;)
    cz.1

Witaminy - zacznę brać od poniedziałku ale jeszcze nie wiem jakie. Gin nie polecił żadnych konkretnych.

Tajna grupa na fejsie - jestem jak najbardziej na tak ;)

---
    Lewatywa - polecam; położna zrobiła mi w trakcie porodu i było ok. Teraz też się zdecyduję, jeśli będzie na to czas.

Krocze - nie wiem jakie macie do tego podejście ale jeśli będziecie w stanie to ogólcie się przed porodem. Ja sobie nie wyobrażam, że miałabym iść do porodu zarośnięta albo że położna miałaby mnie tam golić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 19:32

gigsa, Nona, Daisy lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
‹‹ 429 430 431 432 433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ