X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • agawa1977 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli dwa genetyczne na NFZ i jedno prywatnie?

Zastanawiam się czy można robić dwa genetyczne na NFZ?
    Czy system im tego nie wykryje... pewnie potem będą mieli problem z odzyskaniem pieniędzy za badanie, ale to chyba nie nasz problem co?

f2w3dqk34z7i0m1c.png[/url]
  • Mia S Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona, no ja sesję napewno zrobię, zarówno sobie .... ;)) no jak i maluszkowi ;) ALbo sobie, maluszkowi oraz maluszkowi i nam, bo wszystkie mi się w sumie podobają ;)

Mój brat robił swojej córeczce, i wyszło bosko, dostali to w takim pięknym albumie, ślicznie się ogląda, szczególnie jak mała już jest niezłą rozrabiaką ;))) a jak będzie duża.... no i jak doceni- extra !!

Nona lubi tę wiadomość

;) synku, trzymaj się mocno mamusi !
  • Mia S Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawa, no tak nie do końca, bo jak wykryją, to dostaniesz wezwanie do zwrotu kasy.

To tak jak stomatologia na NFZ. Jak pacjent coś wykona 2-krotnie mimo, że tylko 1 raz mu się należy, to najpierw lekarz dostaje pismo, on wyjasnia o co kaman, i wtedy pacjent dostaje pismo ;) i wezwanie do zapłaty . Inna jest sprawa ze sciagalnoscią, nie mam pojęcia jak to dalej wygląda, bo nie współpracuję z NFZ.
    Nie wiem również jak się sprawa ma np w dwóch województwach, bo nigdy nie był mi potrzebny taki przekręt ;))) No i nikt ze znajomych również tak nie robił.

Ja robie oba prywatnie, ale bez PAPPA, bo myślę, że kosztowałoby mnie to bardzo dużo nerwów, a i tak się denerwuje juz sama z siebie o maluszka, i nawet jakby mi wyszło prawdopodobieństwo 1:1000 to bym się bała, że będę tą tysięczną ;))))))) ale to już tak mam, panikara jestem.
    Poza tym to nienawidzę statystyki, jest głupia, co z tego ze ja i mój pies mamy średnio po 3 nogi ?!

Wkurza mnie to. Zresztą, mnie ostatnio wszystko wkurza, więc trzeba wziąć poprawkę na mnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 20:00

Daisy lubi tę wiadomość

;) synku, trzymaj się mocno mamusi !
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 21:46

• kahaśka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia S wrote:
    Agawa, no tak nie do końca, bo jak wykryją, to dostaniesz wezwanie do zwrotu kasy.

To tak jak stomatologia na NFZ. Jak pacjent coś wykona 2-krotnie mimo, że tylko 1 raz mu się należy, to najpierw lekarz dostaje pismo, on wyjasnia o co kaman, i wtedy pacjent dostaje pismo ;) i wezwanie do zapłąty

No właśnie, ostatnio słyszałam o takim przypadku. Babka chodziła do dwóch różnych lekarzy na nfz i robiła jakieś specyficzne badania i po roku jej przyszło wezwanie, ze wyłudziła kasę i każą jej oddać kasę. Nie wiem czy to się w sądzie nie skończyło.

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Mia S lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas nawet wywala jak się za dużo razy ogólnie na nfz ma wizytę, nawet jak jest się w ciąży to jest jakieś ograniczenie ( nie jest ono chyba małe z tego co kojarzę ale jest) bo akurat poradnie to nie moja działka ale wiem że mieliśmy stertę takich błędów :) Chyba że w dwóch różnych województwach to wtedy nie wiem czy wyłapuje.

• agawa1977 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia S wrote:

To tak jak stomatologia na NFZ. Jak pacjent coś wykona 2-krotnie mimo, że tylko 1 raz mu się należy, to najpierw lekarz dostaje pismo, on wyjasnia o co kaman, i wtedy pacjent dostaje pismo ;) i wezwanie do zapłąty

No dobrze, ale załóżmy że jedno badanie wyszło wątpliwe, poszłam prywatnie do drugiego lekarza i ten sam od siebie mi wypisał skierowanie na genetyczne też na NFZ, które wykonałam.
    Przecież ja nie muszę wiedzieć że należy mi się tylko jedno badanie na fundusz.
    Jak lekarz daje to ide i robie.
    Ja to tak rozumię.
    Wydaję mi się że to przy wprowadzaniu danych już powinna być informacja że takie badnie zostało wykonane na fundusz

Nona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas potrafią przysyłać pisma do wyjaśnienia wizyt i recept nawet do 2 lat wstecz :) Nie wiem czy akurat tak każdego wyłapują i jak szczegółowo ale czasem się zdarza :) I my piszemy wyjaśnienie a jak fundusz później z pacjentem sobie wyjaśnia to tego akurat też nie wiem :)

Mia S lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• axox Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona a Ty masz jakis szczegolne zalecenia ze masz genetyczne na nfz? Bo zazwyczaj jest to ekstra platne. Chyba ze chodzi o pomiary takie standardowe? Wlasnie ja tego nie rozumiem bo czesto nawet zwykly gin mierzy przeziernosc kosc nosowa itp. Czym to sie rozni od tego za co placimy?

https://www.maluchy.pl/ci-69827.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mówię o dużej ilości wizyt to na pewno nie były przypadki jak się szło co 4 tyg czy jak tam później chodzi się co 2 ale duża ilość, i u nas wywala takie przypadki rzadko się tak zdarza ale zdarza, ale mówię nie wierze też w to że każdy przypadek analizują.

Ale osobiście też jestem zdania że pacjent nie ma obowiązku wiedzieć jakie są przepisy ( które i tak co chwile się zmieniają ). Więc jeśli ma się możliwość to czemu nie korzystać a później niech się lekarz martwi jak mu nie zapłacą :)

Nona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 21:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak samo jak paranoją jest bynajmniej moim zdaniem skierowanie do Dermatologa ( jeśli chce się na NFZ) ja pójdę do rodzinnego i powiem że mam trądzik a ona mi powie że wg niej nie albo sama zacznie mnie leczyć. Chore dla mnie :/

Nona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak z innej beczki nona wiem że kiedyś pisałaś o położnej prywatnej czy jak to tam, jaki jest koszt u Ciebie wynajęcia takiej ? Bo też zaczynam rozważać taką opcje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• agawa1977 Przyjaciółka

Wysłany: 4 stycznia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odbiegając całkowicie od tematu to moja przychodnia nie podpisała porozumienia i zostałam bez rodzinnego a moje dziecko bez pediatry.
    Maskara jakas

‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ