X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • MarliOne Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam kciuki i z niecierpliwością czekam na relacje. Powodzenia :)

believe lubi tę wiadomość

Nasz Aniołeczek 27.03.2014 [*]
    Synuś 28.06.2015 <3
    0eb3da863cad9a396ab5585b8ebaee96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po. A właściwie dopiero, bo była to moja najdłuższa wizyta - 50 minut, z czego 99% podczas samego USG, ale po kolei.

Okazało się, że dr nie wykonuje badania przezierności karkowej, poleciła jechać do innego lekarza z certyfikatem. Najbliższy niestety przyjmuje około 100 km od mojego miejsca zamieszkania. Ale to jeszcze nie byłby problem, bo mogę jechać, tyle tylko, że miałabym 2 dni na wykonanie tego badania, bo w czwartek teoretycznie zaczynam 15 tydzień, a to badanie powinno się wykonać do 13 tyg. + 6 dni. No właśnie, teoretycznie miałabym czas do środy, gdyby nie to, że moje dzieciątko już jest za duże na to badanie. Okazało się, że z USG wychodzi 14 tydzień + 1 dzień, a mój bobas ma już prawie 9 cm i waży 95 g <3 <3 No i teraz tak... pani dr powiedziała, że można podzwonić po tych lekarzach, których mi poleciła i prosić o przyjęcie jak najszybciej, ale czy jest sens...? Powiedziała, że zrobi mi USG i jeśli zobaczy coś niepokojącego, to mi o tym powie i żeby wtedy starać się jechać zrobić to badanie.

Na szczęście podczas badania okazało się, że z maluchem wszystko w porządku i pani dr nie widzi nic nieprawidłowego. Serduszko i pęcherzyk na swoim miejscu, jest ładny nosek, kręgosłup wygląda prawidłowo, rączki, nóżki tak samo. Generalnie nie widzi potrzeby jechać na tamto badanie, ale oczywiście, jeśli mi zależy, to mogę próbować. Pomierzyła mi go super dzisiaj - obwód kości udowej, brzuszka, głowy i jest wszystko w porządku.

Nie mogę tylko znaleźć na zdjęciu wymiaru CRL. Czy może być ono jakoś inaczej opisane? Bo ona je odczytała z tego zdjęcia, a ja teraz za nic w świecie nie mogę tego odnaleźć...

PS. Przepraszam za tak długiego posta. Musicie się przyzwyczaić chyba, że dużo piszę :) w życiu codziennym też bardzo dużo mówię :)

Ivettka, wikaa, anetaa1607, Aneta210, Sabela, Daisy, usia89, juwelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie pytałaś o płeć? pytam tak o :) a tak w ogóle to gratuluję dorodnego bobasa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 18:52

• wikaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie popołudniem :-)
    Wow, dziewczynki ale dzisiaj się rozpisałyście. Wczoraj wiatr hulał po forum, a dziś byłoco ppoczytać ;-)
    Ja jak przytuliłam się z rana powtórnie do poduszki, to obudziłam się dopiero jak m. wrócił z siłowni ok. 12.00. Byłam zła sama na siebie, bo miałam kilka rzeczy do załatwienia, a tu pół dnia minęło. .. Zwleklam się z łóżka, zjadłam bułeczki z serkiem i dżemem i pojechaliśmy do urzędu.

Trzymam kciuki za wizytujace ciężarówki i tez czekam na wieści i fotki :-D chwalcie się dziewczynki !

Mam do Was pytanie. Na ostatniej wizycie zapomniałam zapytać o witaminy. Nie wiem czy mam sama jakieś kupić i odstawić kwas f. czy na razie kontynuować kwas bez witamin. Morfologie miałam dobrą, hemoglobiny 13. ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 18:58

believe, Aneta210 lubią tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, no i jeszcze jedno. USG 3D nie robiłam jednak. Dr powiedziała, że 3D nie wnosi nic do badania i na tym etapie nie ma sensu go robić, a jeśli chciałabym zdjęcia na pamiątkę, to najlepiej jest przyjść w późniejszym terminie, jak już dziecko będzie większe. Podobno USG 3D robi się w przypadku jakichś nieprawidłowości itd. Także odpuściłam.

No i płci nie potwierdziła mi. Powiedziała, że jest jeszcze za wcześnie. Trzymam się na razie wersji mojej dr prowadzącej - dziewczynka! :) chociaż nie ukrywam, że na razie się wstrzymuję z zakupami.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona z dzisiejszej wizyty :) :)

Aneta210, Ivettka, usia89 lubią tę wiadomość

• wikaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Belive, bobask super, taki już duży. Gratuluję dobrych wieści. :-D
    Ja 3d robiłam dopiero w 9 m-cu. , głównie dla pamiątki !:-)
    ps. Mi tam długie posty nie przeszkadzają ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 19:00

• believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wikaa, ja pytałam o witaminy mojej dr, do której chodzę prywatnie. Ona w ogóle jest przeciwna braniu witamin. Twierdzi, że jeśli wyniki są w porządku, to wystarczy sam kwas foliowy. Mnie jednak męczy to, że prawdopodobnie nie dostarczam sobie wystarczająco dużo witamin, bo odżywiam się tragicznie. Brak warzyw, owoców itd. Planuję zakup witamin, ale jeszcze się skonsultuję z lekarką na NFZ. Mam wizytę za tydzień.

Ivettka, wikaa lubią tę wiadomość

• anetaa1607 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believe najważniejsze że wszystko ok,masz już w brzuszku sporego lokatora:) Pewnie przy następnej wizycie już Ci powiedzą/potwierdzą że to dziewczynka:)

Julcia
    05.05 1766g (31tyg3dni)
    89fa27c30b.png
  • As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believe wrote:
    Ogólnie jestem bardzo zadowolona z dzisiejszej wizyty :) :)
    I to najważniejsze ,
    super ,że wszystko w porządku :)

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
    Aniołki 01...04..2018 :(
  • believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) też się cieszę, że wszystko w porządku. To badanie chyba sobie odpuszczę. Któraś z Was pisała, że trzeba je zrobić do momentu, kiedy dziecko nie przekroczy 8.40 cm, a u mnie jest już więcej z tego co ona mówiła. Więc pytanie, czy w ogóle będzie ono miało sens.

Aha, no i termin porodu przesunięty na 11.07 według tej pani dr.

• believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaa, no i czekamy na dalsze relacje z wizyt :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Believe ja mam to samo. Wyniki mam super,ale mówiłam teraz ginowi jak byłam na wizycie że nie biorę nic, powiedział że to bardzo źle, bo w codziennej diecie nie dostarczę tyle witamin ile potrzeba no i nie wszystkie występują w posiłkach. Zamierzam jakieś kupić, ale jest taki wybór że nie mogę się zdecydować...a warzyw tez nie jadam, owoce rzadko...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 19:09

believe, anetaa1607 lubią tę wiadomość

• Aneta210 Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belive super że wszystko w porządku:) ja miałam 3d przy okazji usg genetycznego, ale jeśli Ty już wiesz to że wszystko dobrze to nie ma sensu specjalnie się fatygować na razie :)

f2wlky9zo1yog7d8.png

f2wlj48ajn4likt0.png
  • zielona1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wikka , mi ginka polecila brac witaminy od 12 tyg (takie w ktorych jest kwas foliowy). Jest przeciwna duzej ilosci skladników - tylko te najważniejsze. Ja biore pregna plus.

wikaa lubi tę wiadomość

f2w3hgqs0nq2i0d5.png
  • believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivettka wrote:
    Believe ja mam to samo. Wyniki mam super,ale mówiłam teraz ginowi jak byłam na wizycie że nie biorę nic, powiedział że to bardzo źle, bo w codziennej diecie nie dostarczę tyle witamin ile potrzeba no i nie wszystkie występują w posiłkach. Zamierzam jakieś kupić, ale jest taki wybór że nie mogę się zdecydować...a warzyw tez nie jadam, owoce rzadko...

Ivettka, ja wybrałam Pregnę Plus. Tylko jakoś się do apteki wybrać nie mogę ;) i zastanawiam się jeszcze, czy dodatkowo brać Pregnę DHA, czy na razie nie.

• believe Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta210 wrote:
    Belive super że wszystko w porządku:) ja miałam 3d przy okazji usg genetycznego, ale jeśli Ty już wiesz to że wszystko dobrze to nie ma sensu specjalnie się fatygować na razie :)

Aneta210, 3D odpuszczam na pewno na kilka miesięcy. Zrobię je sobie gdzieś tam w III trymestrze, żeby mieć na pamiątkę zdjęcia bobasa :) ale bardziej chodzi mi o to badanie przezierności karkowej u lekarza z certyfikatem. Przemyślę jeszcze dzisiaj, a jak coś, to będę jutro dzwonić. Chociaż terminy pewnie odległe, więc raczej też zrezygnuję. Skoro dwóch lekarzy mówi mi, że jest ok, to tak musi być ;)

• zielona1 Przyjaciółka

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Believe, tez mysle ze nie ma sensu robic dodatkowych badan. Tzn jezeli wszystko Ci sprawdzila i jest ok to zapewne bedzie tylko roznica w tym ze inny lekarz ma certyfikat. Poza tym juz za chwile bedziemy drugie prenatalne robic:) hmm musze pomyslec by sie umowic juz... nie wiem jak z terminami.

f2w3hgqs0nq2i0d5.png
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belive, no właśnie, co do witamin to różne są opinie. W poprzedniej ciąży witaminy zaczęłam brać ok. 4 m-ca ale gin mówił ze jak są dobre wyniki to nie ma co panikować. Najważniejsze są w późniejszych miesiącach bo rosnące dzidzi podjada wtedy witaminki od mamusi i trzeba uważać głównie na anemię :-) Biorę wiec nadal kwas i na następnej wizycie dopytam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi też pregnę polecił, ale nie wiem ile kosztują...któraś mówiła że w rossmanie 20zł

• Daisy Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki!

Believe, gratuluje udanej badz co badz wizyty :) Dzidzia rosnie jak na drozdzach, co Jej podajesz? ;)
    No trudno ze nie pomierzyli Ci tych wynikow. Przeciez swiat siw nie zawali. No ale jak dzidzia jest juz za duza to nie ma sensu moim zdaniem mierzyc tej przeziernosci. Wyniki nie beda miarodajne, po cos przeciez jest ta granica podana..u mnie na ostatnim usg wyszlo ze dzidzia jest 3 dni starsza, wiec bede miala robione prenatalne 13t5d mam nadzieje ze tez nie bedzie za pozno. No ale gdyby bylo to swiat sie nie wali przeciez :)

Czekam na opisy reszty wizyt! :)

Ja dzis kupilam pare ciuszkow, oczywiscie nie znam plci wiec kupilam na dziewczynke :D

Witamin nie biore. Morfologie mam jak kon jak to gin powiedziala i poki co nadal kwas foliowy 5mg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 19:22

‹‹ 492 493 494 495 496 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ