X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczor :)

Ja mam polowkowe 16.03 i jest to wlasciwy termin :) 21t5d bedzie.

Monita a skad Twoja kolezanka ma info o Swissmedzie?

Jejku nie pamietam po nickach ktora pisala o controloc na zoladek. Jak gin mogl Ci wypisac lek jak nie zbadal Cie gastolog? Dostalas 20 czy 40tke? Uwazaj, bo controloc itp mozna zazywac w ciazy tylko wtedy gdy jest to bezwzglednie konieczne. Nie wiadomo co Ci dolega, a ona Ci dala leki na przelyk. Lepiej kup cos na zgage normalnego co mozna brac w ciazy :). Moj luby bierze controloc, nolpaze, paraprazol - ma nadzerke przelyku. Oj oj. Ja tez miewam takie bole nadbrzusza jakby zoladek, ale po apapie mi przechodzi, probowalas? Do tego poloz sie, rozciagnij sie glebokimi oddechami, moze to lepiej zadziala? Zycze zdrowka! ♡

Ja sie zapisalam do Gdyni na te warsztaty w kwietniu, Mia mnie poprosila :)

Ja z 14t0d czyli poczatek 15tc mam crl 82.9mm i jestem ok 50centyla czyli posrodku. Prawda jest ze kazde dziecko rozwija sie inaczej. Ja reszte wynikow mam ok 5 lub ciut nizej 5centyla i wszystko jest ok. Nie ma co sie na zapas zamartwiac. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 21:15

Mia S, Lena87, joka789, wikaa lubią tę wiadomość

• Daisy Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poradnik zdrowie cyt.:

'Leki nie dla ciężarnych to tzw. inhibitory pompy protonowej - czyli grupa najnowocześniejszych leków przeciwdziałających m.in. zgadze. Te leki także nie są dla ciebie. Poznasz je po tym, że nazwa substancji czynnej (jest podana na opakowaniu, pod nazwą leku) ma końcówkę "-prazol". Nie powinny być one używane bez koniecznej potrzeby przez kobiety w ciąży, ale również przez karmiące mamy - nie jest obojętna dla dziecka. Przykłady: Piast Prazol, Controloc Control, Bioprazol Bio.'

• believe Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konwalia, u mnie to chyba jednak nie migrena, bo to jednak głównie ból głowy, tylko z dodatkowymi objawami. Ja bólu głowy nie miałam (a przynajmniej tego nie pamiętam...). Głównie zawroty głowy, dreszcze, zimny pot i wymioty...

Odnośnie tematu wyprawki, ja polecam jeszcze jeden link: http://www.rodzice.pl/ciaza-i-porod/w-oczekiwaniu-na-dziecko/Wyprawka-dla-noworodka.html Może komuś się przyda.

Żałuję, że mój bobas nie ułożył się tak idealnie, żeby lekarka powiedziała, że to z pewnością dziewczyna, tylko że "prawdopodobnie", ale potwierdzi to na następnej wizycie. Bo bym też szalała na zakupach.

Cati, właśnie patrzę co to za nowa osoba się wypowiada, a to tylko inny kot u Ciebie :D co Ty z nimi masz :D

Nona, anetaa1607, Konwalia lubią tę wiadomość

• 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy wrote:
    Dzięki za rade dałaś mi do myślenia. Ten Controloc musiałam brać nim jeszcze moja gin stwierdziła u mnie ciąże bo jak to określił mój lekarz rodzinny w tamtym czasie - ciąża mogła wywołać u mnie nawrót Helicobacter pylori które miałam i męczyłam się rok przed zajściem w ciąże potem jednak byłam z moim problemowym żołądkiem u gastrologa ale ten kazał odrzucić ten controloc i w sumie brałam tylko nospę bo jak to określił na samym początku ciąży było to przeciwwskazane. Potem od mojej gin dostałam Prevomit który pomógł jedynie na najgorsze nudności ale na żołądek nie i tak już się męczę i chyba zdążyłam się do niego przyzwyczaić do tej pory i 10 dni temu gdy byłam u lekarza rodzinnego ten zalecił znów ten controloc po czym skonsultowałam to z moja gin i ona nie miała żadnych przeciwwskazań do zażywania i tak myślę brać je jeszcze 4 dni i odrzucić dla dobra dzidziusia skoro nie czuję poprawy. A po za tym pozostaje mi tylko czekać na kolejna wizytę u gastrologa i zobaczymy co powie

Daisy lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 Kochany Kamilek <3 <3 <3
    bnl7obo.png
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka a moze poczytaj w necie jakie ziolka mozesz spokojnie stosowac w ciazy? Na pewno cos znajdziesz i oby pomoglo! Nie wspominajac o odpowiedniej diecie, zadnych cytrusow, pikantnych potraw itp. Dasz rade, na pewno bedzie wszystko dobrze. :)

• joka789 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zauważyłam ze Cati ma nowego kota w avatarze ;) Daisy ma rację co do Controloc itp leków- ja mam zapalenie żołądka i lekarz rodzinny jak się dowiedział ze jestem w ciąży to powiedział że nie może mi nic przepisać, a wcześniej właśnie dawali mi polprazol itp. Oczywiście gastroskopie miałam dwa dni przed pozytywnym testem ciazowym i wtedy wyszło ze mam zapalenie i stąd mam boleści czasem..

Daisy lubi tę wiadomość

08.-09.2020 r. 💔
    <3 06.07.2015 r.
    <3 08.02.2018 r.

05.11.2020 ll 🥰
    oar843r8bm7sia93.png
  • 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Daisy za słowa otuchy ;) Jeśli chodzi o cytrusy i pikantne potrawy które uwielbiałam przed ciążą teraz wzbudzają u mnie wstręt i nawet nie mogę ich jeść czy pić - nawet soku pomarańczowego którym miałam popijać żelazo przepisane przez Gin bo zaraz kończyło się na uściskach z ceramiką jedynie herbatą z cytryną o dziwo jest tolerowana przez mój żołądek i uratowała mnie kiedy byłam przeziębiona a tak wyobraź sobie że nawet po usmażeniu piersi z kurczaczka na obiad muszę odczekać i dopiero drugi raz odgrzać takiego kotleta w mikrofali bo jak tylko poczuje tłuszcz na mięsku to znów bieg do łazienki słuchać szumu fal ot taki mam wrażliwy ten żołądek.

Daisy lubi tę wiadomość

bnl7obo.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sie pojawi nowy kot :D to znak ze sie cos dzieje !!!!! :D
    Kocham koty :D sezonow tylko zmieniam futro ;D bo juz po swietach dawno xD

nikt nowy tylko to dalej stara cati ;D

Lena87, Daisy, believe lubią tę wiadomość

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joka789 miałaś to szczęście wykonać jeszcze gastroskopię u mnie gastrolog jak usłyszał że podejrzewam że jestem w ciąży to powiedział że absolutnie wyklucza to i gastroskopię wykonuje tylko wtedy gdyby było jakieś krwawienie i nadal jestem taką zagwostką dla lekarzy bo nie wiedzą co mi tak naprawdę dolega mam jedynie podejrzenie wrzodów żołądka lub dwunastnicy i chyba dowiem się tego dopiero po porodzie.

bnl7obo.png
  • joka789 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1kasiulka1 badani nie najprzyjemniejsze ale przynajmniej wiem co mi jest i czemu miałam boleści itp a najlepsze ze lekarze wcześniej mi nie raczyli powiedzieć że np nie mogę pić kawy itp a ja piłam po dwie dziennie.. mówili ze przewlekły nieżyt żołądka a człowiek to chyba sobie ma wywrozyc z czym to się je ehh ;) współczuję ze nie wiesz co Ci dolega ..

08.-09.2020 r. 💔
    <3 06.07.2015 r.
    <3 08.02.2018 r.

05.11.2020 ll 🥰
    oar843r8bm7sia93.png
  • 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki joka789. Z tymi lekarzami tak to już jest że się zestresujemy, wymęczymy i najlepiej dla nich było by żebyśmy same dla siebie były lekarzami.

bnl7obo.png
  • wikaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dolegliwości żołądkowych. U mnie - odpukać - tylko problem zgagi, i tylko w zaawansowanej ciąży.
    Byłam dzisiaj w ciuchu i szukałam spodni ciążowych. Oczywiście nic nie znalazłam. Przechodząc koło dziecięcych pomyślałam zajrzę. Wybrałam sporo fajnych ciuszków ale przy kasie zrezygnowałam ze wszystkich różowych.... :-( Znowu zostałam przy niebiesko - smutnych kolorach...
    A takie były piękne, i bodziaki i kurteczka na 62.... hmmm

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wikaa Dzięki za ciepłe słowa. Ja też na razie nie znalazłam dla siebie żadnych spodni ciążowych a co do ciuszków to też się rozczulam nad tymi różowymi chodź dziś widziałam soodkie niebieskie bodziaki.

wikaa lubi tę wiadomość

bnl7obo.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra kobietki spadam spac :D dobranoc ;D

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w h&m ogladalyscie te spodnie ciazowe? Ja mam i inne laski tez i jestesmy zadowolone :) ja smigam az milo.

Ja nawet w zaawansowanej ciazy nie mialam zgagi o dziwo, a na plusie bylo 20kg. Teraz waga w normie jeszcze, zgagi brak. Ale chwilami mam wrazenie ze mi picie podplywa do gory hehe. Z tym zoladkiem tez wspolczuje. Moj sie meczy, rano, wieczor itp 40tki bierze na recepte,jego mama tez. Ma nadzerke na ponad 20cm i cos tam jeszcze. Ponoc tylko operacja. A zarl tych zupek chinskich cale zycie nim mnie poznal dopiero sie dowiedzial co to jedzenie w domu! A ja wiecie, jako juz mama,gotuje wszystko delikatnie bo tak sie nauczylam przy corce. No ale jemu juz za pozno. Raz leku nie wezmie i co sie naslucham tych jego kaszlow rano itp takich az prawie na wymioty. Szlag mnie trafia ale dzieki temu bierze leki bo mu przypominam. Jego mama tez to ma. Mam nadzieje ze nasze dziecko nie bedzie..

Wika czego smutasz? Kup cos czerwonego, zoltego. Masz 100% chlopaka?

Mia S, wikaa lubią tę wiadomość

• wikaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy niestety nie wiem jeszcze, co mi się tam do pęcherza tuli....
    Chciałbym w końcu córeczkę, ale coraz częściej myślę, że chyba jednak będzie chłopak ...
    No cóż - ważne by zdrowy ;-)
    Pojadę do h&m i popatrzę za tymi ciążówkami. Są inne fasony niż rurki ? Bo ja za nimi niespecjalnie przepadam...

Weszłam poczytać marcówki. Faktycznie dwie juz się rozpakowaly. Ale tempo w pisaniu to one mają. ... :O

Dobrej nocki.

Daisy lubi tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • joka789 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia 2015, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy ja też jadłam zupki chińskie, moja mama gotuje ciężkie potrawy, tłuste, czasem trochę przesolo e plus w pracy miałam farby i rozpuszczalniki... Biedny Twój Mąż, no i leki trzeba brać ale wiem jak ja mojemu muszę nawet o witaminach przypominać hehe mężczyźni ;);) Mój Mąż ma w tym tyg pierwsza zm i jakoś ciężko mi tak rano usnąć po sikaniu ehh ;) a tak w ogóle to Dzień dobry, ja idę spać dalej :D p.s. ciekawe jak my się będziemy rozpakowywac :)

Daisy lubi tę wiadomość

08.-09.2020 r. 💔
    <3 06.07.2015 r.
    <3 08.02.2018 r.

05.11.2020 ll 🥰
    oar843r8bm7sia93.png
  • Verona Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2015, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam w brzydki,mokry poranek
    niedobrze z tymi przełykami i brakiem wypróżnień, ale już chyba najlepszym wyjściem jest ta lewatywa niż zatrucie organizmu, mozna sobie w domu zrobić i przynajmniej jest kameralnie.
    Co do spodni to rzeczywiście najlepsze chyba sa w h&m, ja na razie nosze niby dresy i leginsy.
    Dzisiaj czeka mnie robienie stroju na balik do córki, mam nadzieje ze mi wyjdzie bo nie mamy awaryjnego stroju :)
    miłego dnia

1kasiulka1, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość

3i49p07wevcalt60.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry!

współczuję problemów żołądkowych.... mój tato latami cierpiał na zgagę aż zmienił pracę i poszedł pracować w środowisku kwaśnym - bał się strasznie, że będzie gorzej a okazało, że się mu całkiem przeszła - lekarz potem mu tłumaczył, że miał niedokwasotę i dlatego tak się czuł i jest poprawa...

u nas pada śnieg :) rano chłopaki odśnieżyli chodnik ale i tak będę musiała wyglądać kiedy koniec opadów i iść znów odśnieżyć bo zaraz straż miejska będzie mandaty sypać...

co do wózków my się chyba zdecydowaliśmy - no ale jeszcze szukam :)

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Miłego dnia wszystkim życzę :)
    Ja nadaję jeszcze z łóżka, ale nie śpię już od godziny. Mąż mnie obudził jak wstawał i koniec spania :(
    U nas też szaro, buro i ponuro. Ja chcę już wiosnę

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ