Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
W Pl wiem, że można przy wyłączonej. Starszy tak jeździł.
Ale tutaj muszę na tylnym i tyłem do kierunku jazdy
O ile jadąc z kimś jest mi to obojętne o tyle jak będę musiała jechać sama to trochę stresujące będzie.
Ale sama to w sumie daleko jeździć nie będę. Najwyżej będę się starała celować w godziny spania :p
A baza jest bardziej przydatna przy częstym odpinaniu, wypinaniu fotelika.
My nie używaliśmy.Daisy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej laski ja po wizycie..Dostałam skierowanie na USG 4.03. skierowanie na morfologie mocz i magnez. Pobrał mi cytologię i się okazało że na szyjce mam dość sporą nadżerkę, ale po porodzie się nią zajmie i powiedział że jak na taki stan zapalny to w wyniki jeszcze ujdą, na glukozę da skierowanie następnym razem, będę robić między 27 a 30 tyg. Następna wizyta 10.03. Dzień przed moimi urodzinami, ciśnienie dziś miałam 105/50 ( p.położna powiedziała że rozlazłe ) a waga w miejscu od tamtej wizyty (8.01), pyta mnie się czy stresy czy coś .
believe, wikaa, Nona, naaala, Daisy lubią tę wiadomość
-
Dziecko w foteliku 0-13kg montowanym tyłem do kierunku jazdy można przewozić z przodu po wyłączeniu poduszki powietrznej. Potem jak dziecko większe to inna bajka. Ostatnio jak oglądałam jakiś tam program to mówili ze najbezpieczniejszym miejscem jest środkowa tylnia kanapa, potem za siedzeniem pasażera. A i czasem tez przeciwnicy przewożenia z przodu mówią "skąd wiadomo ze wylacznik poduszki zadziała" a taka poduszka to ponoć śmiertelne zagrożenie dla takiego bobasa.
Wiadomo każdy zrobi jak chce, ja pare razy małą wiozlam z przodu jak mieliśmy samochod jeszcze bez poduszki, tak cały czas z tyłu do tej pory, jakoś tak sie przyzwyczaiłamwikaa, dora8201, Nona lubią tę wiadomość
-
ja z Młodym wyłączyłam poduszkę i jak jeździłam sama z nim (czyli najczęściej) to trzymałam go z przodu - słyszałam kiedyś wypowiedź policjanta że tak jest bezpieczniej bo kobieta nie odrwaca się co chwilę do tyłu tylko lepiej śledzi drogę i to co na niej się dzieje - żeby podać smoczka czy zabawkę po prostu to robi a tyłem jest trudno...
teraz problemu nie będzie bo Młody będzie z maluchem z tyłu siedział więc ogarnie go
believe niektóre foteliki bez bazy mają więcej gwiazdek niż inne z bazą...believe, Daisy lubią tę wiadomość
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
Ivettka wrote:Hej laski ja po wizycie..Dostałam skierowanie na USG 4.03. skierowanie na morfologie mocz i magnez. Pobrał mi cytologię i się okazało że na szyjce mam dość sporą nadżerkę, ale po porodzie się nią zajmie i powiedział że jak na taki stan zapalny to w wyniki jeszcze ujdą, na glukozę da skierowanie następnym razem, będę robić między 27 a 30 tyg. Następna wizyta 10.03. Dzień przed moimi urodzinami, ciśnienie dziś miałam 105/50 ( p.położna powiedziała że rozlazłe ) a waga w miejscu od tamtej wizyty (8.01), pyta mnie się czy stresy czy coś .
Ja ciśnienie też miałam 109/60, także bez szału. Przydałaby się kawa, ale co zrobić, jak na samą myśl mnie mdliNadżerką się nie przejmuj.
Dora, z tą bazą, to po prostu ja myślałam, że musi być. Nie pomyślałam o tym, że przypina się fotelik samymi pasami. Ale skoro to głównie do wygody, jak się często z dzieckiem jeździ samochodem, to u nas pewnie się nie sprawdzi, bo raczej mąż samochodem jeździ, a tak jak mówię - u nas to czasami nawet nie opłaca się uruchamiać samochodu, bo wszędzie blisko. Chyba, że pogoda taka jak dzisiaj i nie chce się na nogach nigdzie chodzić
Juwelka, też mnie przeraziła jego wielkość, ale lekarka powiedziała, że po 20 tygodniu ciąży to maluch pewnie będzie miał już około 25 cm i jest to w normie. W ogóle to mówiła, że nie zawsze mierzy dzieci, bo i tak do 20 tygodnia ciąży one rosną mniej więcej w podobnym tempie i zazwyczaj później się okazuje, że maluch ma 56, 59, czy tam ponad 60 cm. Zmierzyła kość udową, to miała coś koło 3 cm.
Aha, i lekarka mnie sprowadziła na ziemię, bo powiedziała, że to co czuję, to raczej nie ruchy dziecka, bo to za wcześnieto samo w sumie powiedziała mi gin na NFZ. Dopiero od 20 tygodnia czuje się ruchy w przypadku pierwszej ciąży. Chociaż ja sobie i tak wmawiam, że to moje dzieciątko
wikaa, dora8201, Claudin, Ivettka lubią tę wiadomość
-
A ja dopiero w marcu połówkowe.... strasznie długo. ..
jak mi gin nie powie płci to powiem żeby szukał aż znajdzie. .. skoro inni lekarze widzą na genetycznym w 13 tyg. to niech on w 20 nie świruje. ...
dora8201, 1kasiulka1, naaala lubią tę wiadomość
-
Eee Believie, ale w każdym opisie masz, że w 17 już jak najbardziej możliwe.
No u mnie były nie do ukrycia bo jak lekarka patrzyła na brzuch to wyglądało jakby ktoś paluchem wypychał takie wzgórza co kawałek.
Nie miałam nigdy nadżerki, ale ponoć czasem ciąża ją leczy.
A jak nie to teraz już chyba lekami usuwają. Do rozwiazania masz jeszczekupe czasu, nie ma co sobie nadżerką głowy zawracać
Szukałam na necie jak tutaj z tą glukozą, no i niby też jest od 24 tyg.
Dowiem się pewnie na wizycie co i jak. -
rex, od 16 tygodnia chyba nawet można czuć. Ale w przypadku pierwszej ciąży wszędzie jest napisane, że dopiero koło 20. Ale według mnie są tam jakieś bulgotki, których jeszcze nigdy nie czułam, więc to na pewno bobas daje o sobie znać
Gdzie w takim razie dziewczyny z relacjami? -
nick nieaktualnyCo do tego przewożenia
tak mnie zaciekawiło że poszukałam w necie
http://www.v10.pl/prawo/Przewozenie,dziecka,na,przednim,siedzeniu,pasazera,269.html
"Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1)przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
2)przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
3)przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. "
Czyli że tyłem nie wolno przewozić dziecka na przednim siedzeniu jak jest poduszka ale przodem do kierunku jazdy już tak. Z tego co tu wyczytałam
Believe ale duże Maleństwo maszkurcze fajnie że te dzieciaczki tak szybko rosną
będzie więcej do przytulania
Ja chyba nie wytrzymam do mojej wizytyNiby to jutro ale im bliżej tym bardziej się stresuje
Nawet sobie nie chce wyobrażać że jutro wyjdę z gabinetu i znowu 4tyg czekania
A jeszcze pytanko mamUsg teraz to już tylko przez brzuch robią?
believe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
believe wrote:Ja ciśnienie też miałam 109/60, także bez szału. Przydałaby się kawa, ale co zrobić, jak na samą myśl mnie mdli
Nadżerką się nie przejmuj.
Aha, i lekarka mnie sprowadziła na ziemię, bo powiedziała, że to co czuję, to raczej nie ruchy dziecka, bo to za wcześnieto samo w sumie powiedziała mi gin na NFZ. Dopiero od 20 tygodnia czuje się ruchy w przypadku pierwszej ciąży. Chociaż ja sobie i tak wmawiam, że to moje dzieciątko
Hehe Twoje ciśnienie nie jest takie złe, ja mam poniżej setki a o dolnym już nie wspomnę75/54, 90/67 to u mnie norma
A co do ruchów jak ja powiedziałam lekarce, że czuję to też powiedziała, że za wcześnie... to ja nie wiem jak dla mnie to wyraźnie ruchy dziecka a nie nic innego.
A najwyraźniej czuć jak jest leci głośno muzykaA maluszek skoro ma już 19 cm to musi być Go czuć!
Dziewczyny nie ogarniam w ogóle tematu fotelików ani ich bezpieczeństwa, będę musiała o tym poczytać bo nie jestem w ogóle w temacie.
Póki co cieszę się swoją poduchą, już miałam przymiarkę jak się z nią leży, dla mnie świetnieale więcej napiszę Wam jutro jak mi się spało.
Ja połówkowe też mam w marcu, a jeżeli chodzi o glukozę to mi powiedziała doktor, że to się robi po 25 tygodniu. Na następną wizytę mam zrobić morfologię, mocz, THS i coś tam jeszcze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 21:38
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLink do tabelki bo nwm czy ktoś podawał :
https://docs.google.com/spreadsheets/d/16t1IH4BwZCNbaAF1q8j_EDhCA-fAW6by8xmACwo0Icc/edit?pli=1#gid=0
Próbowałam zrobić odnośnik ale nie umiemWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 21:50
believe lubi tę wiadomość