X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • rex Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Pl wiem, że można przy wyłączonej. Starszy tak jeździł.
    Ale tutaj muszę na tylnym i tyłem do kierunku jazdy :(
    O ile jadąc z kimś jest mi to obojętne o tyle jak będę musiała jechać sama to trochę stresujące będzie.
    Ale sama to w sumie daleko jeździć nie będę. Najwyżej będę się starała celować w godziny spania :p
    A baza jest bardziej przydatna przy częstym odpinaniu, wypinaniu fotelika.
    My nie używaliśmy.

Daisy lubi tę wiadomość

dxom6iye1ka3dosl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski ja po wizycie..Dostałam skierowanie na USG 4.03. skierowanie na morfologie mocz i magnez. Pobrał mi cytologię i się okazało że na szyjce mam dość sporą nadżerkę, ale po porodzie się nią zajmie i powiedział że jak na taki stan zapalny to w wyniki jeszcze ujdą, na glukozę da skierowanie następnym razem, będę robić między 27 a 30 tyg. Następna wizyta 10.03. Dzień przed moimi urodzinami, ciśnienie dziś miałam 105/50 ( p.położna powiedziała że rozlazłe ) a waga w miejscu od tamtej wizyty (8.01), pyta mnie się czy stresy czy coś .

believe, wikaa, Nona, naaala, Daisy lubią tę wiadomość

• pepitka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko w foteliku 0-13kg montowanym tyłem do kierunku jazdy można przewozić z przodu po wyłączeniu poduszki powietrznej. Potem jak dziecko większe to inna bajka. Ostatnio jak oglądałam jakiś tam program to mówili ze najbezpieczniejszym miejscem jest środkowa tylnia kanapa, potem za siedzeniem pasażera. A i czasem tez przeciwnicy przewożenia z przodu mówią "skąd wiadomo ze wylacznik poduszki zadziała" a taka poduszka to ponoć śmiertelne zagrożenie dla takiego bobasa.
    Wiadomo każdy zrobi jak chce, ja pare razy małą wiozlam z przodu jak mieliśmy samochod jeszcze bez poduszki, tak cały czas z tyłu do tej pory, jakoś tak sie przyzwyczaiłam :)

wikaa, dora8201, Nona lubią tę wiadomość

<3 SYNUŚ ALEKSANDER <3
    c55fskjo2jhm4m86.png
    iv09df9hu26fr9gh.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z Młodym wyłączyłam poduszkę i jak jeździłam sama z nim (czyli najczęściej) to trzymałam go z przodu - słyszałam kiedyś wypowiedź policjanta że tak jest bezpieczniej bo kobieta nie odrwaca się co chwilę do tyłu tylko lepiej śledzi drogę i to co na niej się dzieje - żeby podać smoczka czy zabawkę po prostu to robi a tyłem jest trudno...

teraz problemu nie będzie bo Młody będzie z maluchem z tyłu siedział więc ogarnie go :)

believe niektóre foteliki bez bazy mają więcej gwiazdek niż inne z bazą...

believe, Daisy lubią tę wiadomość

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • juwelka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2015, 19:19

believe, dora8201 lubią tę wiadomość

atdce6ydcmj5jyyx.png

oar843r8a3hzoi3d.png
  • believe Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivettka wrote:
    Hej laski ja po wizycie..Dostałam skierowanie na USG 4.03. skierowanie na morfologie mocz i magnez. Pobrał mi cytologię i się okazało że na szyjce mam dość sporą nadżerkę, ale po porodzie się nią zajmie i powiedział że jak na taki stan zapalny to w wyniki jeszcze ujdą, na glukozę da skierowanie następnym razem, będę robić między 27 a 30 tyg. Następna wizyta 10.03. Dzień przed moimi urodzinami, ciśnienie dziś miałam 105/50 ( p.położna powiedziała że rozlazłe ) a waga w miejscu od tamtej wizyty (8.01), pyta mnie się czy stresy czy coś .

Ja ciśnienie też miałam 109/60, także bez szału. Przydałaby się kawa, ale co zrobić, jak na samą myśl mnie mdli :D Nadżerką się nie przejmuj.

Dora, z tą bazą, to po prostu ja myślałam, że musi być. Nie pomyślałam o tym, że przypina się fotelik samymi pasami. Ale skoro to głównie do wygody, jak się często z dzieckiem jeździ samochodem, to u nas pewnie się nie sprawdzi, bo raczej mąż samochodem jeździ, a tak jak mówię - u nas to czasami nawet nie opłaca się uruchamiać samochodu, bo wszędzie blisko. Chyba, że pogoda taka jak dzisiaj i nie chce się na nogach nigdzie chodzić :)

Juwelka, też mnie przeraziła jego wielkość, ale lekarka powiedziała, że po 20 tygodniu ciąży to maluch pewnie będzie miał już około 25 cm i jest to w normie. W ogóle to mówiła, że nie zawsze mierzy dzieci, bo i tak do 20 tygodnia ciąży one rosną mniej więcej w podobnym tempie i zazwyczaj później się okazuje, że maluch ma 56, 59, czy tam ponad 60 cm. Zmierzyła kość udową, to miała coś koło 3 cm.

Aha, i lekarka mnie sprowadziła na ziemię, bo powiedziała, że to co czuję, to raczej nie ruchy dziecka, bo to za wcześnie :P to samo w sumie powiedziała mi gin na NFZ. Dopiero od 20 tygodnia czuje się ruchy w przypadku pierwszej ciąży. Chociaż ja sobie i tak wmawiam, że to moje dzieciątko <3

wikaa, dora8201, Claudin, Ivettka lubią tę wiadomość

• 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak tam nona po wizycie u gin :)
    Ja czekam niecierpliwie do przyszłego wtorku na połówkowe.

Nona lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 Kochany Kamilek <3 <3 <3
    bnl7obo.png
  • believe Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaaak, czekamy na Nonę :D Ktoś jeszcze miał dzisiaj wizytować? :)

Nona lubi tę wiadomość

• wikaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dopiero w marcu połówkowe.... strasznie długo. .. :-( jak mi gin nie powie płci to powiem żeby szukał aż znajdzie. .. skoro inni lekarze widzą na genetycznym w 13 tyg. to niech on w 20 nie świruje. ...

dora8201, 1kasiulka1, naaala lubią tę wiadomość

gyxwkrhmxsjl3p0t.png serce-ruchomy-obrazek-0086.gif
  • rex Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eee Believie, ale w każdym opisie masz, że w 17 już jak najbardziej możliwe.
    No u mnie były nie do ukrycia bo jak lekarka patrzyła na brzuch to wyglądało jakby ktoś paluchem wypychał takie wzgórza co kawałek.
    Nie miałam nigdy nadżerki, ale ponoć czasem ciąża ją leczy.
    A jak nie to teraz już chyba lekami usuwają. Do rozwiazania masz jeszczekupe czasu, nie ma co sobie nadżerką głowy zawracać :)
    Szukałam na necie jak tutaj z tą glukozą, no i niby też jest od 24 tyg.
    Dowiem się pewnie na wizycie co i jak.

dxom6iye1ka3dosl.png
  • pepitka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny88 i ania86poz wizytowaly dzis jeszcze :)

<3 SYNUŚ ALEKSANDER <3
    c55fskjo2jhm4m86.png
    iv09df9hu26fr9gh.png
  • believe Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rex, od 16 tygodnia chyba nawet można czuć. Ale w przypadku pierwszej ciąży wszędzie jest napisane, że dopiero koło 20. Ale według mnie są tam jakieś bulgotki, których jeszcze nigdy nie czułam, więc to na pewno bobas daje o sobie znać <3

Gdzie w takim razie dziewczyny z relacjami? :D

• 1kasiulka1 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pepitka wrote:
    Jenny88 i ania86poz wizytowaly dzis jeszcze :)
    No to czekamy na same dobre wieści wszystkich wizytujących

<3 <3 <3 Kochany Kamilek <3 <3 <3
    bnl7obo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego przewożenia :P tak mnie zaciekawiło że poszukałam w necie :P
    http://www.v10.pl/prawo/Przewozenie,dziecka,na,przednim,siedzeniu,pasazera,269.html
    "Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
    1)przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
    2)przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
    3)przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. "
    Czyli że tyłem nie wolno przewozić dziecka na przednim siedzeniu jak jest poduszka ale przodem do kierunku jazdy już tak. Z tego co tu wyczytałam :P

Believe ale duże Maleństwo masz :) kurcze fajnie że te dzieciaczki tak szybko rosną :) będzie więcej do przytulania :)

Ja chyba nie wytrzymam do mojej wizyty :P Niby to jutro ale im bliżej tym bardziej się stresuje :) Nawet sobie nie chce wyobrażać że jutro wyjdę z gabinetu i znowu 4tyg czekania :(

A jeszcze pytanko mam :P Usg teraz to już tylko przez brzuch robią? :)

believe lubi tę wiadomość

• dora8201 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SANDRA tego pierwszego fotelika nie montuje się przodem...

A USG tak, przez brzuch

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 09:34

zania1313, anetaa1607, 1kasiulka1, wikaa, Ivettka, believe, katepr, dora8201, Claudin, naaala, ewela86 lubią tę wiadomość

• zania1313 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona super, że z dzidzią wszystko dobrze:)

Nona lubi tę wiadomość

bl9chdge3a49q998.png
    thgf3e3k3bihok3y.png
  • Claudin Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believe wrote:
    Ja ciśnienie też miałam 109/60, także bez szału. Przydałaby się kawa, ale co zrobić, jak na samą myśl mnie mdli :D Nadżerką się nie przejmuj.

Aha, i lekarka mnie sprowadziła na ziemię, bo powiedziała, że to co czuję, to raczej nie ruchy dziecka, bo to za wcześnie :P to samo w sumie powiedziała mi gin na NFZ. Dopiero od 20 tygodnia czuje się ruchy w przypadku pierwszej ciąży. Chociaż ja sobie i tak wmawiam, że to moje dzieciątko <3

Hehe Twoje ciśnienie nie jest takie złe, ja mam poniżej setki a o dolnym już nie wspomnę :D 75/54, 90/67 to u mnie norma ;)
    A co do ruchów jak ja powiedziałam lekarce, że czuję to też powiedziała, że za wcześnie... to ja nie wiem jak dla mnie to wyraźnie ruchy dziecka a nie nic innego.
    A najwyraźniej czuć jak jest leci głośno muzyka :) A maluszek skoro ma już 19 cm to musi być Go czuć!

Dziewczyny nie ogarniam w ogóle tematu fotelików ani ich bezpieczeństwa, będę musiała o tym poczytać bo nie jestem w ogóle w temacie.
    Póki co cieszę się swoją poduchą, już miałam przymiarkę jak się z nią leży, dla mnie świetnie :) ale więcej napiszę Wam jutro jak mi się spało.

Ja połówkowe też mam w marcu, a jeżeli chodzi o glukozę to mi powiedziała doktor, że to się robi po 25 tygodniu. Na następną wizytę mam zrobić morfologię, mocz, THS i coś tam jeszcze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 21:38

Nona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dora8201 wrote:
    SANDRA tego pierwszego fotelika nie montuje się przodem...

A USG tak, przez brzuch

Ale jak z tyłu w samochodzie zamontuje to też tylko tyłem do kierunku jazdy?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Link do tabelki bo nwm czy ktoś podawał :
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/16t1IH4BwZCNbaAF1q8j_EDhCA-fAW6by8xmACwo0Icc/edit?pli=1#gid=0

Próbowałam zrobić odnośnik ale nie umiem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2015, 21:50

believe lubi tę wiadomość

‹‹ 625 626 627 628 629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ