Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Zania ja bym musiała pisać do Zusu i skarżyć na firmę a oni znają cały Lublin.. mają dojścia dosłownie wszędzie, w Zusie tez;/ więc to by była walka z wiatrakami, wolalam juz pożyczyć od rodziców i czekać spokojnie na te pieniądze 3 msc,ale wkurzylam się wtedy mega!
-
kate851 wrote:Dzień dobry:) ja właśnie tez mam pytanko odnośnie Zus,załozyłam to konto, widzę wszysTKIE l4,ale te kwoty przelewów to nie wiem skąd oni biorą, niby miało być 100% wypłaty a teraz miałam l4 od 21.03- 17.04 i z 2 firm nie mam nawet połowy kwoty;/ dostałam jakby ponad 1/3;/ Wy tez dostajecie takie małe kwoty? bo jak oni liczą każdy dzień, to l4 mam juz miesięczne prawie i powinna byc normalna wypłata a tu z jakąś cząstką wyskakują;/
bo jak masz zwolnienie na przełomie miesiąca to masz je w systemie rozbite - czyli jedna kasa jest od 21.03 do 31.03 a druga od 01.04.do 17.04. ale obydwie masz z jedną datę wypłaty i w jednym przelewie Ci przyjdzie więc po prostu musisz sobie pododawać... a co znaczy, że dostałaś jakby 1/3? mniej niż kiedy? to Twoja pierwsza wypłata z zusu?? czy wcześniej miałaś normalnie a teraz masz tą niższą?? i też pamiętaj, że pracodawca płacił za cały miesiąc a zus płaci tylko za te dni które masz na zwolnieniu - czyli w Twoim przypadku za te 20kilka dni czyli logiczne że przelew będzie niższy z zusu niż od pracodawcy ale jeśli będziesz miała zwolnienia krótsze niż miesiąc (a tu 4 tyg miałaś) to częściej dostaniesz... ja np mam zwolnienia teraz co 3 tyg i dostaje kasę zawsze za te 3 tyg czyli mniej niż dostałabym pensji 1go dnia miesiąca ale np w maju dostanę 2 razy bo na samym początku i na końcu mi przypadnie.
a widzę że wyjasniłaś... ale nie wiem czy Ci pani powiedziała, że i tak za całe zwolnienie dostaniesz w jednym czasie - zobaczysz
a jeśli nie od wszystkich składników pensji płaciłaś składki to nie są one wliczane do podstawy.... jeśli miałaś coś z umowy zlecenia np, albo jakies premie nieoskładkowane to one nie wchodzą w podstawę... zwolnienia lekarskie 80% w ciągu tych ostatnich 12 miesięcy też zaniżają trochę
Wikaa obiecuję poprawę
Zania sprawdzaj zawsze zwolnienie nie w rubryczce zwolnień tylko zasiłków - już 3 zwolnienie mam tak, że tam w zwolnieniach go nie ma jeszcze ale w zasiłkach już wisi, że jest i naliczone wszystko z datą wypłaty.... teraz już przynajmniej 3 dni mam w zasiłkach (bo 3 dni temu sprawdzałam) a do dziś nie mam tego zwolnienia uwzględnionego w zwolnieniach
ooo doczytałam, że nie wysłały... wiem, że możesz robić tak, że sama dostarczysz pracodawcy l4, księgowa zrobi z nim co ma zrobić i sama możesz dostarczyć wtedy do zusu.... ale to jak nie masz daleko tu ani tu.... i trzeba by się było dowiedzieć ale któraś od nas tak robi - chyba Biedronka o ile się nie mylę
Radiszka w poprzedniej ciąży kupiłam stetoskop ale nie udało mi się nigdy wysłuchać serducha...
Livia i super wózeki masz z głowy... jeszcze się pewnie będziesz łamać kilka razy czy dobry wybór ale teraz już "ptokach" jak to się mówi i na bank dobry wybór
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 11:09
livia30, wikaa lubią tę wiadomość
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
a napiszę jeszcze Wam , bo nei wiem czy pamiętacie - mamy komunię w tym roku chrześniaczki mojego M i tak się zastanawiałam nad prezentem... i kiedyś tam wymyśliłam łancuszek złoty z imieniem... ale tak im bliżej zamawiania tym mniej mi się ten pomysł podobał bo nie każdy lubi/może złoto, bo to jednak dzieciak jeszcze i uprze się nosić i zgubi go a sporo kosztuje... więc zrezygnowałam i w akcie rozpaczy stwierdziłam, że damy kasę... ale dziś wymyśliłam i jak Livia z wózkiem od razu wzięłam i zaklepałam nowy prezent i chyba lepszy od koperty czy łańcuszka - zamówiłam voucher na profesjonalną sesję fotograficzną dla niej - w plenerze, nie komunijną - ok 2 godzinek plener, płyta z 50-60 zdjęciami, 20 uzgodnionych z zainteresowanymi wywołanych, wszystkie pięknie obrobione. Termin i szczegóły do dogadania już z zainteresowanymi... myślę, że dla dziewczynki to będzie fajna, nowa przygoda, pamiątka przy okazji... a że typowa dziewczynka która lubi dobrze wyglądać i pozować do zdjęć to tym bardziej
amarranta, livia30, radiszka, Ivettka, wikaa, ewela86 lubią tę wiadomość
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
Witamy się z Kamilkiem po krótkiej przerwie:)
Nadrabiając:
kate- fajnie że test obciążenia glukozą też już masz za sobą,że dałaś radę i wyniki są ok;) a co do kolejki to niestety ludziska takie już są że albo udają niewidomych albo wogóle nie obchodzi ich to żeby z czystej kultury przepuścić kobietkę w ciąży... ja miałam tylko raz taką sytuację że będąc z mężem w markecie podeszliśmy pod kasę z pierwszeństwem dla kobietek ciężarnych i z dziećmi i jak małż zobaczył że stoją w kolejce same "moher team" lub faceci z piweczkami to zaraz przecisnął kolejkę i na wcisk hehe zaczął wypakowywać przed nimi nasze zakupki mówiąc mi głośno tak by inni słyszeli żebym się nie przejmowała bo mamy pierwszeństwo to nikt się nic nie odezwał tylko widać było speszenie na twarzach tych ludzi
radiszka - szkoda że ty gorzej zniosłaś tą glukozę ale najważniejsze że masz już to za sobą :)co do ruchów maluszka to też kiedyś radziłam się tu na forum dziewczyn bo mój Kamilek był spokojniejszy i uspokoiły mnie że może po prostu miał taki mniej aktywny dzieńobecnie też zauważam że jednego dnia mój synuś bryka jak szalony a drugiego dnia jest spokojniutki ale na etapie mojej ciąży przeczytałam artykuł żeby zacząć liczyć ruchy malucha rano i wieczorem i jeśli jest 10 ruchów w ciągu 10 min to jest ok a jeśli nie to najlepiej poruszać się, coś zjeść , położyć się wygodnie i wtedy znów poczekać aż maleństwo się "odezwie" ale to liczenie jeszcze się ciebie nie tyczy bo masz dopiero 25tc ;)więc spokojnie kochana ;)ps: fajna pościel
Biedroneczka - super że pokoik masz już wykończony
zania - pięęęęęękny pokoik przesłodziakowy
ivetka i morroind - gratuluję udanej wizytacji
rex - jestem za tą pościelą w misieteż mam taką w kolorze piaskowo- beżowym:)i jest super:) polecam
konwalia i juwelka - cudne pościele wybrałyście
livia - witaj w klubie osóbek które zamówiły już wózekpiąteczka;) z tym że ja na wózek dla Kamilka troszkę dłużej poczekam ;)ale najważniejsze że decyzja podjęta i zakup zaklepany
radiszka, Morroind, rex, Ivettka lubią tę wiadomość
-
Dora Ty to prawdziwy spec Zusowski hihi:) miesiąc temu miałam tez na przełomie miesiąca luty/marzec i dostałam w 1 przelewie,dlatego teraz się zdziwiłam, dostanę 2 transze, jedną dziś a tą od 1.04-17.04 na początku przyszłego tygodnia, czyli nie wysyłają wszystkiego tego samego dnia.
W ciągu 12 msc miałam jedno zwolnienie chorobowe 80% płatne i być moze,że to ono tez zaniża i stąd ta różnica, dzięki za wyjaśnienie:) a umowę mam o pracę na czas nieokreślony już od kilku lat, więc żadnego zlecenia nie było, po prostu pewnie są te różnice,ze tam mialam za cały miesiąc a tu za dni liczone i może w ciągu 12 msc średnia jest inna i Zus sobie oblicza, wątpię,żeby się mylił w wypłacie. Wiemy,że z Zusem zawsze pomożesz:)
Dziewczyny odnośnie glukozy,które nie robiły, to ważne zeby po wypiciu nigdzie nie chodzić ani nic nie pić, siedzieć na tyłku grzecznie:) moja znajoma po wypiciu poszła na 5 minut na dwór i później cieszy się,że takie wyniki super,ze mało co skoczyło..to jest wynik oszukany, bo nawet malutko chodząc glukoza się spala i wynik jest niższy,dlatego ważne,jak nam zależy na zdrowiu swoim i dziecka, siedzieć i nic nie pić -
Dora super pomysł z ta sesją
my w podobnej sytuacji, bo tez mamy komunię, co prawda nie jesteśmy chrzestnymi,ale to córka mojej rodzonej siostry, jej syna jestem chrzestną ale jej córkę też traktuję jak jej syna, jak swoje dzieci:) akurat Maja miała robione portfolio i miała sesję, więc wiem,że taki prezent tez super, bo bardzo się cieszyła jak jej rodzice takie coś zrobili u fotografa, bo uwielbia pozować i się przebierać
więc na pewno będzie prezent trafiony:)
My dajemy 800zł i myślę,że będzie ok,chrzestni pewnie ok tysiąca dają, dziadkowie 3 tys,ale kasa idzie na przyszłość Mai, więc mi akurat nie szkoda:) dałabym każdy grosz dla niej:)
W lutym mieliśmy chrzciny, mój M był chrzestnym, teraz komunia:) dobrze,że z wyprawką mogę liczyć na pomoc rodziców, bo nie wiem skąd tej kasy braćWiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 12:31
-
Cześć dziewczynki dawno mnie nie było...jakoś weny do pisania brak ale czytam was na bieżąco dziś byłam na wizycie z małą wszystko ok odwrócona główka w dół wazy 1100wiec chyba sporo
pierwsza córka w 33tc miała 1300 no i dostałam nowe żelazo bo tardyferon nic nie pomagał oprócz tego boli mnie swojenie lonowe przy chodzeniu wstawaniu przekrecaniu się i moja gin kazała mi ćwiczyć ona chyba chora jest. Oprócz tego byłaM zaskoczona bo dziś miałam pierwsze ktg i teraz Wizyta już co 3tyg a nie co 4i przed każdą ktg
wikaa, dora8201, 1kasiulka1 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
generalnie można ktg nie robić do porodu i dopiero jak się właśnie pojedzie na ip to dopiero robią, to zależy czy lekarz będzie chciał żeby zrobić, a w niektórych szpitalach robią ktg odpłatnie ;p Bommbelek jak już po 26 tyg robią ktg co wizytę to chyba faktycznie dla kasy bo skoro nic się nie dzieje to po co ;p co innego jak jest potrzeba
Ja zaczęłam dziś 29 tydzień a kolejną wizytę u gin mam za 5 tygodni ;pIvettka lubi tę wiadomość
-
Katepr dokładnie ja myślę że tylko dlatego że kasę położna zabija 5lat temu jak z nati w ciąży chodziłam to się płacilo 10zl teraz już 15 też nie widzę sensu robić tak wcześnie choć może akurat mi tak robią bo ja jednak 3poronienia cukrzyca na insulinie no ciaza wysokiego ryzyka może dlatego u mnie tak jest ale one chyba wszystkim tak robią.
Co najważniejsze moja gin pow ze lepiej jakbym rodziła naturalnie bo przy operacji różnie z cukrem jest i wystraszyla mnie bardzo teraz bo ja po cc bie może mieć wywołanego porodu boję się że dziecko będzie duże a hak będzie cc to się boje co się stanie och po co ona mi to mówiła... -
Hejka.
Dora no widzisz, od razu jest co czytać jak do nas zaglądasz
Co do ktg ja robiłam w poprzednich ciążach w szpitalu co drugi dzień od 39 tyg. Zobaczymy jak teraz.
Co do warsztatów w Lublinie - ja nie byłam.
Odstawiłam starszego pod szkołę i pojechało dziecko na wycieczkęMłodszy był ze mną i aż się biedny rozpłakał jak autokar odjechał. .. Mój słodziak
Pogoda piękna zaraz zbieram się na działkę trochę "popracować".... -
Witam
Bombelek, nie wiem czemu kazała Ci ćwiczyć przy bólu spojenia, ale zdecydowanie sobie odpuść.
Ja ze starszym KTG miałam dopiero jak pojechałam na porodówkę.
Tutaj na zleceniu zabiegów widziałam, że KTG jest w rubryce ciąż z podwyższonym ryzykiem, czyli u nas też raczej nie masówka.
To dobrze nawet bo ja mam większe ADHD niż moje dziecię i ciężko mi leżeć pod pasami :p
Wikaa na długo pojechał?