X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2500? Wow. No to nieźle :D. Wiem ze ten Pappa u mojego lekarza to 500 zł a tego nifty nie widziałam w cenniku.

hchygox1kst10j9v.png
  • Edka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wszelki wypadek, jakbym usnęła, dobranoc życzę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 20:34

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • Nutka-koloru Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wtedy tylko pappa i prenatalne bo nawet poszłam zobaczyć teczkę. I teraz też te tylko zrobię .

Nutka-koloru
    34bws65guzrr5vb6.png
    n59yanlisck7ixbv.png

Aniołek 9 tydz. [*] 23.11.15
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez piękne nowiny! Dzidziuś jest, bardzo urósł od ostatniej wizyty i bije mu serduszko :) fajne uczucie aż w tym szoku zapomniałam ile ta nasza fasolina mierzy :) założyli mi kartę ciąży i juz umówiłam sie na badanie prenatalne.
    Jedyne czym sie bardzo zestresowałam to dostałam receptę na jakiś kwas foliowy apteczny - nie suplement diety jak do tej pory i jakos tak siedzi mi to w głowie, ze może zobaczyła cos niepokojącego ale nie chciała straszyć niepotrzebnie ... Ehh sama nie wiem, może cos sobie do głowy przybieram ....

Poziomkaa, Nanatasza, aisa, Ejrene, Englein lubią tę wiadomość

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • Grzybka Przyjaciółka

Wysłany: 19 listopada 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam koleżanki, dopisuję się do listy :)
    Termin mam na 24 lipca, a pierwsze badanie dopiero przede mną, trzymajcie kciuki!!

Wiola90, nowatorka, Ejrene, Nanatasza, aisa, Sanna, Englein lubią tę wiadomość

Kazik - 04.08.2016 <3
    bl9canli0pykz4o2.png

Aniołek <3
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomkaa wrote:
    Talusia gratuluje, ja jeszcze tydzien musze poczekac na serduszko. Co do umowy, tez dopiero co przedluzylam, a tu informowac bede, ze jestem w ciazy :).
    A mnie dopiero co zatrudnili na stale jakis miesiac temu hihi. Ale ja tam juz pracuje 5 lat...

Talusia lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_karolina wrote:
    U nas tez są takie badania. Nazywają się test Pappa i drugi nieinwazyjny to bodajże nifty czy jakoś tak :D. Są one refundowane ale jedynie dla kobiet które mają powyżej 35 lat lub w rodzinie występowały jakieś wady lub jeśli wcześniej urodziły dziecko z wadą. W każdym innym przypadku są odpłatne. Koszt to około 500zł. Usg+ pobranie krwi + interpretacja. Wykonuje się je między 11 a 13 tygodniem ciazy jedynie.
    Wszystko fajnie jest opisane a stronce:

Www.abcprenatalne.pl

Osobiście zastanawiam się nad tymi badaniami... a wy robicie to badanie?
    Tak to te. Wlasnie sa nieinwazyjne i daja procent prawdopodobienstwa wystapienia wady. U nas kosztuja 250euro

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldżi wrote:
    U nas tez piękne nowiny! Dzidziuś jest, bardzo urósł od ostatniej wizyty i bije mu serduszko :) fajne uczucie aż w tym szoku zapomniałam ile ta nasza fasolina mierzy :) założyli mi kartę ciąży i juz umówiłam sie na badanie prenatalne.
    Jedyne czym sie bardzo zestresowałam to dostałam receptę na jakiś kwas foliowy apteczny - nie suplement diety jak do tej pory i jakos tak siedzi mi to w głowie, ze może zobaczyła cos niepokojącego ale nie chciała straszyć niepotrzebnie ... Ehh sama nie wiem, może cos sobie do głowy przybieram ....
    Mi tez wypisal na recepcie kwas foliowy takze spokojnie, to norma ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Nowatorka, gratulacje serduszka :) A jaki wymiar pęcherzyka i dzidzi masz?
    A mam tylko 1 wymiar zaznaczony 3,8 mm chyba to dzidzia. Dr powiedzial ze wyglada na 6 tydzien

Kas jak jeszcze tu czytasz bardzo mi przykro. Tule cie i sciskam mocno :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 23:06

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Inska Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Tak to te. Wlasnie sa nieinwazyjne i daja procent prawdopodobienstwa wystapienia wady. U nas kosztuja 250euro

Nowatorka, gdzie Ty mieszkasz jesli moge spytac? Ja jestem w Irlandii i wlasnie nie za bardzo umiem sobie znalesc te nieinwazyjne badania prenatalne - jakich fraz mam szukac?

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, ale dziś pospałam :)

kobitki, mam dylemat..
    położna wczoraj mi zasugerowała, bym zmieniła lekarza prowadzącego.
    Że ten, którego wybrałam, jest już wiekowy i jest dobry, ale do zdrowych ciąż. A moja jest tak wyjątkowa, że długo się staraliśmy, że warto, bym chodziła do kogoś z lepszą aparaturą i wzrokiem i potem rodziła w szpitalu nie powiatowym, tylko wojewódzkim.
    Główkowaliśmy wczoraj do nocy, co zrobić.. ten lekarz, którego mi poleca, nie przyjmuje w żadnym szpitalu, ale w wojewódzkim się z nim liczą. Wszystkie komplikowane przypadki przechodzą przez jego ręce.
    Z drugiej strony, nie wiem, czy jest sens jeździć dwa razy dalej, jak zakładam, że wszystko będzie ok.

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • Edka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Pytanko mam, bo zmniejszył mi się ból piersi. Najmocniej bolały mnie 4/5 tc do środy. Od wczoraj ten bol jest lżejszy.nadal sa powiększone, żylaste i tkliwe. Tyle ze juz nie tak bardzo jak byly

ijpbi09kncb0qlr5.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska ja mieszkam we wloszech i u nas sie to nazywa translucenza nucale. Z tego cozrozumialam ma 3 etapy (usg i krew chyba) i kosztuje to wszystko 250 euro. To sie robi we wczesnej ciazy (ja mam za niecaly miesiac) i daje prawdopodobienstwo wystapienia wady. Potem sa bad inwazyjne drozsze jak ktos chce. Mi o tym wszystkim lekarz sam powiedzial, mysle ze tobie tez powie, jak nie to spytaj.
    Ja teraz sie boje troche bad na CMV bo moja szefowa z ktora mam b dobry kontakt i czesto przebywam na to chorowala ciezko ale to bylo 2lata temu i nie dzielilam z nia tych samych sztuccy czy kubkow. I nie wiem w koncu czy ten wirus jest czy nie jest przenoszony przez powietrze droga kropelkowa bo w roznych zrodlach inaczej pisza.

Nanatasza ja bym chyba na twoim miejscu posluchala poloznej. Jezeli tak mowi to ma ku temu swoje powody.sama wybralam lekarza 47letniego chociaz mialam blisko 67 letniego

Edka mnie tez piersi mniej juz bola.dzisiaj nawet nie mam mdlosci :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2015, 08:23

Edka, Inska lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • izulala Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka wrote:
    Hej. Pytanko mam, bo zmniejszył mi się ból piersi. Najmocniej bolały mnie 4/5 tc do środy. Od wczoraj ten bol jest lżejszy.nadal sa powiększone, żylaste i tkliwe. Tyle ze juz nie tak bardzo jak byly

tak jak byłam w srode u ginekologa to własnie mówił, że na samym początku strasznie bolą a z każdym dniem potem co raz mniej... mnie też już jakies 2 tyg prawie w ogóle nie bolą - są większe z 2 razy jak były :D ale nie tak bolące

Edka lubi tę wiadomość

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • Susana Przyjaciółka

Wysłany: 20 listopada 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Ja teraz sie boje troche bad na CMV bo moja szefowa z ktora mam b dobry kontakt i czesto przebywam na to chorowala ciezko ale to bylo 2lata temu i nie dzielilam z nia tych samych sztuccy czy kubkow. I nie wiem w koncu czy ten wirus jest czy nie jest przenoszony przez powietrze droga kropelkowa bo w roznych zrodlach inaczej pisza

Nowatorka z tym CMV to jest tak, że 70 % społeczeństwa na to choruje i nie zawsze się to objawia jakoś. Mi niestety wyszło w badaniach i mój gin wysłał mnie na wszelki wypadek do szpitala zakaźnego... Kompletnie nie rozumiem czemu te badania nie są w pakiecie ciążowym u lekarza z NFZ. Powiedział, że jak to przepisywał państwowo to dostał ochrzan od swojego przełożonego, że to nie jest konieczne badanie. W każdym razie nie ma na to żadnego leku, ale jeśli sie wie, że się posiada wirusa w ciąży to trzeba ją częściej monitorować, więc chociażby dlatego warto wiedzieć...

f2w39n73e1a0z0uv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :)

Ja z kolei jestem na etapie coraz większej wrażliwości piersi. I już czekam kiedy to minie, bo mi to przeszkadza...
    Ale co tam, ważne że wiadomo z jakiego powodu :)

• Nanatasza Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka, dzięki za odpowiedź

nowatorka lubi tę wiadomość

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2015, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe koleżanki :)
    Ja dziś jeden z cięższych poranków, ale mam dziś urodziny (pochwale się, a co) i staram się nie narzekać :)

Pozdrawiam serdecznie Lipcówki :)

Susana, _analiza, Grzybka, Nanatasza, nowatorka, aisa lubią tę wiadomość

• Ejrene Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Edka- mnie tez mniej bolą tak że zero stresu :)

Nanatasza- No właśnie wybór lekarza prowadzącego, to nie taka łatwa sprawa. Sama się zastanawiam czy chodzić do dwóch czy jednego :/ Ja na Twoim miejscu rozważyłam bym też opcje by na co dzień jeździć do tego blisko, a na te trzy ważne badania prenatalne do dobrego specjalisty który posiada certyfikat FMF

Marchewa- Wszystkiego najlepszego :) i spokojnej, nudnej ciąży :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2015, 09:39

Nanatasza, Edka, marchewa lubią tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • _analiza Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marchewa wrote:
    Witam nowe koleżanki :)
    Ja dziś jeden z cięższych poranków, ale mam dziś urodziny (pochwale się, a co) i staram się nie narzekać :)

Pozdrawiam serdecznie Lipcówki :)
    Najlepszego! :)

A co do lekarzy - powiem Wam, że ja też mam problem bo na tej liście certyfikowane nie znalazłam żadnego znanego mi lekarza i myślę że będę chodzic do 2, a na prenatalne pojadę do Krakowa sobie. Jedna lekarke mam blisko i chyba w jej szpitalu będę rodzic a drugi lekarz to tak asekuracyjnie bo doświadczony i wolę chuchać na zimne;) Chociaż - wiadomo - mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze i bez komplikacji.

Powiem Wam, że mnie piersi nawet tak bardzo nie bolą - są wrażliwe i tyle. Gorzej ze podbrzusze mnie mnie ciągnie zwłaszcza wieczorami i z jednej strony wiem ze to naturalne a z drugiej troszkę się boję, bo biorę duphaston i widzę, że to jest też jedno ze wskazań suplementacji progesteronem. Tez was tak kłuje? :)

marchewa lubi tę wiadomość

<3 19.07.2016 r. Aleksander <3
    dqpri09ktfkq6z2z.png

3jgxgzu3myzlo4jg.png
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ