Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
MirelS wrote:Kamenkaa ja się też teraz dowiedziałam, że we wczorajszym moczu wyszedł mi cukier i zostaje przez to jeszcze do jutra w szpitalu, bo chcą sprawdzić czy to nie cukrzyca. Śmieszne jest to, że mocz nie był na czczo tylko popołudniu. Kilka dni temu robiłam cukier na czczo i jakoś nic nie wyszło. Jestem zła, tym bardziej, że lekarz sam się śmiał, że czasem nerka puści w ciąży cukier. Ale trudno, nie dość, że jedzenie liche to jeszcze będą mnie o glodzie trzymać żeby dalsze badania robić
Pauli niech się tam wycisza wszystko. Zaciskaj nóżki jak ja
Renieczka dobrze, że sprawdziłaś i wszystko ok
MirelS a ile masz tej glukozy w moczu bo mi wyszlo 0,07/g/dl i nie wiem czy to dużo ..
bo wróciłam do domu z szpitala nic mi tam nie pomogli
zwykle badanie gin gdzie mam wszystko jeszcze pozamykane i nie pokazuje jeszcze nic zbadał tylko sluchawką tetno dziecka i to wszystko
Prosiłam o KTG i USg odpowiedz ( nie bo dzis niedziela) !!! prosze zostac w szpitalu jutro zorbimy badania idiotyzm !
Ale mam nerwa ... -
Jusella ogolnie nic mnie to nie kosztuje bo mam ubezpiecznie bardzo dobre , mój parten pracuje w banku i płąca nam najwyzsze mozliwe ubezpiczenie wiec wczoraj tylko telefon do ubezpieczlni ze przyjeli mnie do szpitala i tyle. Dlatego moge sobie pozwolic na prywatny pokoj itd
Tutaj w belgii jest nieco inny system opieki niz w polse. tutaj zawsze jak idziesz do lekarza to w pierwszej kolejnosci poywasz koszty z własnej kieszeni a potem ubezpieczene podstawowe zwraca 80 % kosztów. Tylko jest jakby stały taryfikator np za ginekologa nrmalnie panstwowo placi sie 25 euro i z tego ubezpiecznie zwraca 20 euro ( badana usg itd sa bezpłatne) ja wybrałam pruwatny szpital i prywatnego lekarza wiec za wizyte płace 42 euro a ubepiscznie podstawowoe nadal zwraca tylko 20 euro resze pokrywam ze swojej kieszeni.
Jesli chodzi o ubezpieczenie szpitalne to kazdy sam sobie wybera czy za nie płacic czy nie.Jesli nie płacisz co miesieczej skałdki na szpital to potem ksam pokrywasz koszty szpitala ( potrafia byc duze) Oczywicie sa rózne stawki i róznie ubzpieczenia szpitalne.Njtnsze poktrywa 100 % pobytu w szpitalu panstwoum i pokoj 3 osobowe, 200% pokrywa pokoje 2 osobowe i 1 osobowe w szpitlach panstwocyh a 300% pokrywa wszystkie koszty . My mamy takie 300% wiec niczym nie musze sie amrtwic. Mój szpital jst jednosczenie z dza referencyjnoscia pod wzgledem opieki nad wczesniakimi maja oddział i wyspecjalizoana neonatologie dzieki temu czuje sie bezpeczniej.Według mnie sysem ubezpieczen o wele lepszy niz w polsce. Nie ma kolejek do lekarza czy na badania.
W polsce pałacimy na NFZ a z opieka i kolejkami róznie bywa. Moja mama 2 lata temu zachorowala na raka piersi . Rak baddzo sie szybko rozwijał ( w ciagu roku z nicego na mamografi do tego ze juz wlazl na wezłylekarze byli zszkokwani) ale mimo ze badania zle wyszły to kolejka do szpitala i onkologa 6 miesicy . WTF dobrze ze mieslimy znajomosci to cala historia skonczyla sie dobrze i mojaa mama jest teraz w remisji ale strachu i stresu było duzo niepotrzebnego. Wtedy byłam wsiekłą na cały system w polsce ,nie chce myslec co by bylo gdyby nie znajomsci ...
jusella, Zonti, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
Aurelia 9.07.2016 15.27 -
Nasze dzieci też miewają gorsze dni i czasem śpią więcej a czasem mniej.
Najlepiej zjeść coś słodkiego w stylu czekolady, położyć się w pozycji pół leżącej i poczekać na ruchy. Jeśli przez dłuższy czas się nic nie dzieje to warto sprawdzić.
Od razu też się nie musi ruszyć, też miewamy takie dni, że wołami z łóżka nie można nas ściągnąć prawda?
Każda z nas zna aktywność swojego dziecka więc wie czy już się niepokoić czy nie.
Moje np czuje przed snem a potem dopiero jakiś czas po przebudzeniu, ok 9-10.
Renieczka, dobrze że z Małą wszystko ok
Esoni, daj znać jak z ciśnieniem!!
LilouK, fajna niespodziankaMi przyjaciółka już po porodzie sprezentowała mini wózek wypełniony pieluszkami
Bardzo fajny, stoi do tej pory na półce bo fajna pamiątka a i tych pieluszek nie ruszyłam
Co do smoczków to na początku nie są zalecane by nie zaburzać odruchu ssania i podawać tylko pierś wtedy. Później już spoko, czasem jest potrzebny. Np Jasiek na początku był antywózkowy, dostawał na chwilę smoka, usypiał i można było trochę pospacerować.
Zonti, jak czop przezroczysty to nie ma stracha że się zaraz zacznie, ale obserwować się trzeba, wiadomo.
MirelS, oby już tylko do jutra i do domu
Naditta, mężowi widać załączył się syndrom wicia gniazdaSuper!
Ania, z rodziną najlepiej na zdjęciu się wychodzi zazwyczaj...
Opieka w Belgii bardzo przypomina tą w Szwecji. Nie pakują się na chama do pokoju, wszystko wiadomo o której no i żarełko w szpitalu bardzo dobre.Ejrene, LilouK, MirelS, ania181111, Pauli11, Zuzulka88, jusella, kot_bury, figaa, Agness27, eve90 lubią tę wiadomość
-
kamenkaa wrote:MirelS a ile masz tej glukozy w moczu bo mi wyszlo 0,07/g/dl i nie wiem czy to dużo ..
bo wróciłam do domu z szpitala nic mi tam nie pomogli
zwykle badanie gin gdzie mam wszystko jeszcze pozamykane i nie pokazuje jeszcze nic zbadał tylko sluchawką tetno dziecka i to wszystko
Prosiłam o KTG i USg odpowiedz ( nie bo dzis niedziela) !!! prosze zostac w szpitalu jutro zorbimy badania idiotyzm !
Ale mam nerwa ...
Jak nie kochać naszej służby zdrowia i ufać lekarzom...kamenkaa lubi tę wiadomość
-
Kamenkaa niestety nie pomogę, bo nawet nie widziałam tych wyników. Położone mają je u siebie i ja tylko wiem, że wyszedł cukier i trzeba to kontrolować.
A że ktg nawet Ci nie zrobili to brak słów co za szpitalzadzwoń może do swojego ginekologa i zapytaj o te wyniki?
kamenkaa, kot_bury lubią tę wiadomość
-
MirelS wrote:Kamenkaa niestety nie pomogę, bo nawet nie widziałam tych wyników. Położone mają je u siebie i ja tylko wiem, że wyszedł cukier i trzeba to kontrolować.
A że ktg nawet Ci nie zrobili to brak słów co za szpitalzadzwoń może do swojego ginekologa i zapytaj o te wyniki?
właśnie w tym problem iż moj ma urlop do 19stego i zastrzegł sobie by do niego nie dzwonić a kontaktowac sie z lekarzami innymi ktore tam owo sa w zastepstwie ;/ a lekarze te sa mozna powiedzieć olewający ktore maja to głeboko -
Dalile wrote:Tak na logikę, to uważam, że jednorazowa glukoza w moczu nie może być szkodliwa.
Też tak myślę. Poza tym gdyby to było groźne to przecież położyli by w szpitalu. W tych czasach lekarze się boją i czasem wolą na zapas na obserwacji zostawić niż do domu odsyłać zwłaszcza w zaawansowanej ciąży.
Kamenkaa powtórz sobie jutro wynik badania moczu na czczo. Mam wrażenie że Tobie ten stres związany z rozkminianiem tego cukru szkodzi bardziej niż ten cukier co wyszedł w moczu.aisa, LilouK, goodwill, Zonti, Zuzulka88, jusella, stokrotka2013, kot_bury, Agaax lubią tę wiadomość
-
Hmmm, czy to aby nie przypadkiem ja mówiłam jakieś 2 dni temu, że nie mam problemu z obrzękami?
Kara boska!
Heee, od wczoraj nóżki jak 2 kebaby!Śmiać mi się chce, bo normalnie od kolan w dół strasznie koścista i żylasta jestem, a tutaj takie parówczaki się nagle zrobiły
kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość
-
Kamanka straszna ta historia ze ci nie zrbili nawet ktg
moze zrób jutro badania cukru naczczo i mocz. Zobacz co tam wyjdzie.
u mnie juz po lunchuWypadł całkiem pozytywnie :
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d222a79a520e.jpg
Była zupa krem z selera , na przystawke był mus z tunczyka ( fuj nie lubie ryb) na danie głowne makaron tagiatelle z sosem pomidorwym i gotowanym schabem ( sos bardzo smaczny duzo warzyw w srodku, schab nieco suchyno i na deser byla eklerka. Do szystkiego była butelka wody nigazowanej.
Patrzac na dania w polskich szpitalach naprawde grzechem byłoby narzekac.
Jusella jak maluch obudził sie po ciachu ?Zuzulka88, nowatorka, aisa, jusella, goodwill, renieczka, Maka, Agaax, Agness27 lubią tę wiadomość
Doktor google mówi "W czasie ciąży obecność niewielkiej ilości glukozy w moczu jest całkowicie normalna, jeśli jednak jej stężenie jest wysokie podczas kilku kolejnych wizyt u lekarza lub bardzo wysokie w czasie jednej wizyty, może oznaczać cukrzycę ciężarnych."
Ja już zapewne mam inne podejście bo szwedzkie, ale uważam że zbadanie ręczne i posłuchanie tętna płodu było wystarczającym działaniem. Ktg wykazuje obecność skurczy bądź ich brak a na to kamenka się nie skarżyła. Ale tak jak mówię, ja już mam podejście do sprawy bardziej tutejsze.
LilouK, nogi do góry
Pauli, na jedzenie faktycznie nie możesz za narzekać
Jusella i Esoni jeszcze nie zameldowały jak się sprawy mają!?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:32
kijanka_88, jusella, Pauli11, LilouK, Ejrene, MirelS, kot_bury, Zuzulka88, eve90 lubią tę wiadomość
-
Witam sie i ja ...
Pauli system jest sprawiedliwy u Was i to ja rozumiem, każdy wie co i jak ... u Nas kolejki niestety bardzo czesto sa generowane przez pacjentow ktorzy pozniej nie przychodza to jest dramat, np. na 15 zapisanych pacjentow potrafii nie przyjsc 10 !!!!i nawet nie zadzwonic !!, przeciez w tym czasie mogliby przyjsc inni, nie rozumiem tego... doprowadza mnie to do szału...
Jusella jak sie czujesz >?
Liluk ja tez chojrakowałam ze u mnie nic nie ma a dzisiaj patrze a na łydce pieeekny żylak wylazł... załamka, kopytka mi brzękną jak siedzę wtedy jest masakra a jak chodze to jest ok
Ja stajnie zrobiłam, brzuch mnie boli i twardnieje co 10-15 min, ale to olewam... mała sie ruszała więc wszytsko ok.. ja dzisiaj znowu sama w nocy więc jak zaczne rodzić to się musze zawieścwczoraj męża zmeczyłam
wiec nigdy nie wiadomo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:03
jusella, Pauli11, aisa, LilouK, Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Kijanka
-
Pauli11 - po ciachu to przeciągnął się tylko, przewrócił na drugi bok i poszedł spać. Na szczęście jakieś 20 minut później zadzwonił Tatusiek i Dzieć tak zaczął dokazywać, że myślałam, że z łóżka spadnę
Pauli11, aisa, kijanka_88, Dalile, renieczka, kot_bury, Agaax, stokrotka2013, Agness27, Zuzulka88, eve90 lubią tę wiadomość
-
ach te nasze maluchy jeszcz sie nie urodziły a juz potrafia napedzic strachu.
Jusela dobrze ze mały mimo wszystko dał mocno o sobie znac i juz nie musisz gonic na ip.
my własnie zaliczyłysmy kolejny zastrzyk z sterydem kurczejakie to bolesnena szczescie to był ostatni . Czego sie nie robi dla dziecka
jusella, renieczka, kot_bury, Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
hej dziewczyny, przepraszam za smam ale moze ktorąś z Was zainteresuje moja aukcja - 5 par jeansów chłopięcych i dwie pary jeansowych ogrodniczek, stan bardzo dobry, niektóre ubrane raz/dwa razy
zachęcam i życze szczęśliwego rozwiązania
http://allegro.pl/show_item.php?item=6262994353 -
Paulii ale i tak się nie spiesz i posiedźcie jeszcze trochę razem w dwupaku
Dzięki Dziewczynki za troskę :-*, na szczęście Młody dał znać, że jest ok. Może wczoraj za bardzo go wytrzęsłam
i dziś odsypia, albo też wydaje mi się, że ciśnienie dziś niskie jest i może przez to całe zamieszanie.
Powiem Wam, że zaczynam zmieniać zdanie co do "Teściowej" - wczoraj zadzwoniła zapytać jak się czuję, czy czegoś nie potrzebuję i pobojcyłyśmy z godzinę przez telefon. Dziś też powtórka była, świeżuśkie jaja mi "Teściu" przywiózł, na to ja podzieliłam się gołąbkami - wczoraj 38 szt. zrobiłam
i zastanawiałam się co ja z tym zrobię - ciacha kawałek też im wcisnęłam. Na to mama Tatuśkowa zadzwoniła z podziękowaniami, wychwaliła moje talenty kulinarne i miłość między nami kwitnie
(na razie telefoniczna)
kijanka_88, aisa, LilouK, Zonti, Pauli11, Ejrene, MirelS, kot_bury, Agaax, stokrotka2013, Agness27, Zuzulka88, eve90 lubią tę wiadomość