X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS wrote:
    Kamenkaa ja się też teraz dowiedziałam, że we wczorajszym moczu wyszedł mi cukier i zostaje przez to jeszcze do jutra w szpitalu, bo chcą sprawdzić czy to nie cukrzyca. Śmieszne jest to, że mocz nie był na czczo tylko popołudniu. Kilka dni temu robiłam cukier na czczo i jakoś nic nie wyszło. Jestem zła, tym bardziej, że lekarz sam się śmiał, że czasem nerka puści w ciąży cukier. Ale trudno, nie dość, że jedzenie liche to jeszcze będą mnie o glodzie trzymać żeby dalsze badania robić :/
    Pauli niech się tam wycisza wszystko. Zaciskaj nóżki jak ja :)
    Renieczka dobrze, że sprawdziłaś i wszystko ok ;)

MirelS a ile masz tej glukozy w moczu bo mi wyszlo 0,07/g/dl i nie wiem czy to dużo ..
    bo wróciłam do domu z szpitala nic mi tam nie pomogli
    zwykle badanie gin gdzie mam wszystko jeszcze pozamykane i nie pokazuje jeszcze nic zbadał tylko sluchawką tetno dziecka i to wszystko
    Prosiłam o KTG i USg odpowiedz ( nie bo dzis niedziela) !!! prosze zostac w szpitalu jutro zorbimy badania idiotyzm !
    Ale mam nerwa ...

• Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusella ogolnie nic mnie to nie kosztuje bo mam ubezpiecznie bardzo dobre , mój parten pracuje w banku i płąca nam najwyzsze mozliwe ubezpiczenie wiec wczoraj tylko telefon do ubezpieczlni ze przyjeli mnie do szpitala i tyle. Dlatego moge sobie pozwolic na prywatny pokoj itd

Tutaj w belgii jest nieco inny system opieki niz w polse. tutaj zawsze jak idziesz do lekarza to w pierwszej kolejnosci poywasz koszty z własnej kieszeni a potem ubezpieczene podstawowe zwraca 80 % kosztów. Tylko jest jakby stały taryfikator np za ginekologa nrmalnie panstwowo placi sie 25 euro i z tego ubezpiecznie zwraca 20 euro ( badana usg itd sa bezpłatne) ja wybrałam pruwatny szpital i prywatnego lekarza wiec za wizyte płace 42 euro a ubepiscznie podstawowoe nadal zwraca tylko 20 euro resze pokrywam ze swojej kieszeni.
    Jesli chodzi o ubezpieczenie szpitalne to kazdy sam sobie wybera czy za nie płacic czy nie.Jesli nie płacisz co miesieczej skałdki na szpital to potem ksam pokrywasz koszty szpitala ( potrafia byc duze) Oczywicie sa rózne stawki i róznie ubzpieczenia szpitalne.Njtnsze poktrywa 100 % pobytu w szpitalu panstwoum i pokoj 3 osobowe, 200% pokrywa pokoje 2 osobowe i 1 osobowe w szpitlach panstwocyh a 300% pokrywa wszystkie koszty . My mamy takie 300% wiec niczym nie musze sie amrtwic. Mój szpital jst jednosczenie z dza referencyjnoscia pod wzgledem opieki nad wczesniakimi maja oddział i wyspecjalizoana neonatologie dzieki temu czuje sie bezpeczniej.Według mnie sysem ubezpieczen o wele lepszy niz w polsce. Nie ma kolejek do lekarza czy na badania.
    W polsce pałacimy na NFZ a z opieka i kolejkami róznie bywa. Moja mama 2 lata temu zachorowala na raka piersi . Rak baddzo sie szybko rozwijał ( w ciagu roku z nicego na mamografi do tego ze juz wlazl na wezły :/ lekarze byli zszkokwani) ale mimo ze badania zle wyszły to kolejka do szpitala i onkologa 6 miesicy . WTF dobrze ze mieslimy znajomosci to cala historia skonczyla sie dobrze i mojaa mama jest teraz w remisji ale strachu i stresu było duzo niepotrzebnego. Wtedy byłam wsiekłą na cały system w polsce ,nie chce myslec co by bylo gdyby nie znajomsci ...

jusella, Zonti, kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • aisa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze dzieci też miewają gorsze dni i czasem śpią więcej a czasem mniej.
    Najlepiej zjeść coś słodkiego w stylu czekolady, położyć się w pozycji pół leżącej i poczekać na ruchy. Jeśli przez dłuższy czas się nic nie dzieje to warto sprawdzić.
    Od razu też się nie musi ruszyć, też miewamy takie dni, że wołami z łóżka nie można nas ściągnąć prawda?
    Każda z nas zna aktywność swojego dziecka więc wie czy już się niepokoić czy nie.

Moje np czuje przed snem a potem dopiero jakiś czas po przebudzeniu, ok 9-10.

Renieczka, dobrze że z Małą wszystko ok :)

Esoni, daj znać jak z ciśnieniem!!

LilouK, fajna niespodzianka :) Mi przyjaciółka już po porodzie sprezentowała mini wózek wypełniony pieluszkami :D Bardzo fajny, stoi do tej pory na półce bo fajna pamiątka a i tych pieluszek nie ruszyłam :P
    Co do smoczków to na początku nie są zalecane by nie zaburzać odruchu ssania i podawać tylko pierś wtedy. Później już spoko, czasem jest potrzebny. Np Jasiek na początku był antywózkowy, dostawał na chwilę smoka, usypiał i można było trochę pospacerować.

Zonti, jak czop przezroczysty to nie ma stracha że się zaraz zacznie, ale obserwować się trzeba, wiadomo.

MirelS, oby już tylko do jutra i do domu :)

Naditta, mężowi widać załączył się syndrom wicia gniazda ;) Super!

Ania, z rodziną najlepiej na zdjęciu się wychodzi zazwyczaj... :(

Opieka w Belgii bardzo przypomina tą w Szwecji. Nie pakują się na chama do pokoju, wszystko wiadomo o której no i żarełko w szpitalu bardzo dobre.

Ejrene, LilouK, MirelS, ania181111, Pauli11, Zuzulka88, jusella, kot_bury, figaa, Agness27, eve90 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamenkaa wrote:
    MirelS a ile masz tej glukozy w moczu bo mi wyszlo 0,07/g/dl i nie wiem czy to dużo ..
    bo wróciłam do domu z szpitala nic mi tam nie pomogli
    zwykle badanie gin gdzie mam wszystko jeszcze pozamykane i nie pokazuje jeszcze nic zbadał tylko sluchawką tetno dziecka i to wszystko
    Prosiłam o KTG i USg odpowiedz ( nie bo dzis niedziela) !!! prosze zostac w szpitalu jutro zorbimy badania idiotyzm !
    Ale mam nerwa ...

Jak nie kochać naszej służby zdrowia i ufać lekarzom...

kamenkaa lubi tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa niestety nie pomogę, bo nawet nie widziałam tych wyników. Położone mają je u siebie i ja tylko wiem, że wyszedł cukier i trzeba to kontrolować.
    A że ktg nawet Ci nie zrobili to brak słów co za szpital :/ zadzwoń może do swojego ginekologa i zapytaj o te wyniki?

kamenkaa, kot_bury lubią tę wiadomość

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS wrote:
    Kamenkaa niestety nie pomogę, bo nawet nie widziałam tych wyników. Położone mają je u siebie i ja tylko wiem, że wyszedł cukier i trzeba to kontrolować.
    A że ktg nawet Ci nie zrobili to brak słów co za szpital :/ zadzwoń może do swojego ginekologa i zapytaj o te wyniki?

właśnie w tym problem iż moj ma urlop do 19stego i zastrzegł sobie by do niego nie dzwonić a kontaktowac sie z lekarzami innymi ktore tam owo sa w zastepstwie ;/ a lekarze te sa mozna powiedzieć olewający ktore maja to głeboko :(

• Dalile Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na logikę, to uważam, że jednorazowa glukoza w moczu nie może być szkodliwa.

aisa lubi tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Tak na logikę, to uważam, że jednorazowa glukoza w moczu nie może być szkodliwa.

Też tak myślę. Poza tym gdyby to było groźne to przecież położyli by w szpitalu. W tych czasach lekarze się boją i czasem wolą na zapas na obserwacji zostawić niż do domu odsyłać zwłaszcza w zaawansowanej ciąży.

Kamenkaa powtórz sobie jutro wynik badania moczu na czczo. Mam wrażenie że Tobie ten stres związany z rozkminianiem tego cukru szkodzi bardziej niż ten cukier co wyszedł w moczu.

aisa, LilouK, goodwill, Zonti, Zuzulka88, jusella, stokrotka2013, kot_bury, Agaax lubią tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • LilouK Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm, czy to aby nie przypadkiem ja mówiłam jakieś 2 dni temu, że nie mam problemu z obrzękami? :-D
    Kara boska!
    Heee, od wczoraj nóżki jak 2 kebaby! :-D Śmiać mi się chce, bo normalnie od kolan w dół strasznie koścista i żylasta jestem, a tutaj takie parówczaki się nagle zrobiły O.o

kot_bury, Agness27 lubią tę wiadomość

• MirelS Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa dziewczyny mają rację.Mi też powiedzieli, że to nic takiego, ale jak już jestem to zbadają. Nie ma na pewno powodów do jakiejś paniki. Powtórz sobie jutro badanie.
    LiloUk współczuję :P

aisa lubi tę wiadomość

• Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamanka straszna ta historia ze ci nie zrbili nawet ktg :/ moze zrób jutro badania cukru naczczo i mocz. Zobacz co tam wyjdzie.

u mnie juz po lunchu :) Wypadł całkiem pozytywnie :
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d222a79a520e.jpg

Była zupa krem z selera , na przystawke był mus z tunczyka ( fuj nie lubie ryb) na danie głowne makaron tagiatelle z sosem pomidorwym i gotowanym schabem ( sos bardzo smaczny duzo warzyw w srodku, schab nieco suchy :) no i na deser byla eklerka. Do szystkiego była butelka wody nigazowanej.
    Patrzac na dania w polskich szpitalach naprawde grzechem byłoby narzekac.

Jusella jak maluch obudził sie po ciachu ?

Zuzulka88, nowatorka, aisa, jusella, goodwill, renieczka, Maka, Agaax, Agness27 lubią tę wiadomość

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • Zuzulka88 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS, ja jednak na wszystko jedno pojadę do Pro Familii, najwyżej mnie odeślą na Lwowską, bo nie uśmiecha mi się rodzić w Jarosławiu :/

MirelS, Agness27, eve90 lubią tę wiadomość

860ij44jnlwgi45u.png
  • aisa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doktor google mówi "W czasie ciąży obecność niewielkiej ilości glukozy w moczu jest całkowicie normalna, jeśli jednak jej stężenie jest wysokie podczas kilku kolejnych wizyt u lekarza lub bardzo wysokie w czasie jednej wizyty, może oznaczać cukrzycę ciężarnych."

Ja już zapewne mam inne podejście bo szwedzkie, ale uważam że zbadanie ręczne i posłuchanie tętna płodu było wystarczającym działaniem. Ktg wykazuje obecność skurczy bądź ich brak a na to kamenka się nie skarżyła. Ale tak jak mówię, ja już mam podejście do sprawy bardziej tutejsze.

LilouK, nogi do góry ;)

Pauli, na jedzenie faktycznie nie możesz za narzekać :)

Jusella i Esoni jeszcze nie zameldowały jak się sprawy mają!?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:32

kijanka_88, jusella, Pauli11, LilouK, Ejrene, MirelS, kot_bury, Zuzulka88, eve90 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • kijanka_88 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja ...

Pauli system jest sprawiedliwy u Was i to ja rozumiem, każdy wie co i jak ... u Nas kolejki niestety bardzo czesto sa generowane przez pacjentow ktorzy pozniej nie przychodza to jest dramat, np. na 15 zapisanych pacjentow potrafii nie przyjsc 10 !!!!i nawet nie zadzwonic !!, przeciez w tym czasie mogliby przyjsc inni, nie rozumiem tego... doprowadza mnie to do szału...

Jusella jak sie czujesz >?

Liluk ja tez chojrakowałam ze u mnie nic nie ma a dzisiaj patrze a na łydce pieeekny żylak wylazł... załamka, kopytka mi brzękną jak siedzę wtedy jest masakra a jak chodze to jest ok

Ja stajnie zrobiłam, brzuch mnie boli i twardnieje co 10-15 min, ale to olewam... mała sie ruszała więc wszytsko ok.. ja dzisiaj znowu sama w nocy więc jak zaczne rodzić to się musze zawieśc :P wczoraj męża zmeczyłam :P wiec nigdy nie wiadomo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 15:03

jusella, Pauli11, aisa, LilouK, Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Kijanka
  • jusella Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauli11 - po ciachu to przeciągnął się tylko, przewrócił na drugi bok i poszedł spać. Na szczęście jakieś 20 minut później zadzwonił Tatusiek i Dzieć tak zaczął dokazywać, że myślałam, że z łóżka spadnę :/

Pauli11, aisa, kijanka_88, Dalile, renieczka, kot_bury, Agaax, stokrotka2013, Agness27, Zuzulka88, eve90 lubią tę wiadomość

• Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ach te nasze maluchy jeszcz sie nie urodziły a juz potrafia napedzic strachu. :/
    Jusela dobrze ze mały mimo wszystko dał mocno o sobie znac i juz nie musisz gonic na ip.
    my własnie zaliczyłysmy kolejny zastrzyk z sterydem kurczejakie to bolesne :/ na szczescie to był ostatni . Czego sie nie robi dla dziecka

jusella, renieczka, kot_bury, Agness27, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, przepraszam za smam ale moze ktorąś z Was zainteresuje moja aukcja - 5 par jeansów chłopięcych i dwie pary jeansowych ogrodniczek, stan bardzo dobry, niektóre ubrane raz/dwa razy :) zachęcam i życze szczęśliwego rozwiązania ;)

http://allegro.pl/show_item.php?item=6262994353

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulii ale i tak się nie spiesz i posiedźcie jeszcze trochę razem w dwupaku :-D

Dzięki Dziewczynki za troskę :-*, na szczęście Młody dał znać, że jest ok :-D. Może wczoraj za bardzo go wytrzęsłam :-D i dziś odsypia, albo też wydaje mi się, że ciśnienie dziś niskie jest i może przez to całe zamieszanie.

Powiem Wam, że zaczynam zmieniać zdanie co do "Teściowej" - wczoraj zadzwoniła zapytać jak się czuję, czy czegoś nie potrzebuję i pobojcyłyśmy z godzinę przez telefon :-D. Dziś też powtórka była, świeżuśkie jaja mi "Teściu" przywiózł, na to ja podzieliłam się gołąbkami - wczoraj 38 szt. zrobiłam :-D i zastanawiałam się co ja z tym zrobię - ciacha kawałek też im wcisnęłam. Na to mama Tatuśkowa zadzwoniła z podziękowaniami, wychwaliła moje talenty kulinarne i miłość między nami kwitnie :-D (na razie telefoniczna)

kijanka_88, aisa, LilouK, Zonti, Pauli11, Ejrene, MirelS, kot_bury, Agaax, stokrotka2013, Agness27, Zuzulka88, eve90 lubią tę wiadomość

• kama005 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy na obiedzie i moich rodziców. Jestem przejedzona.

Tak ogólnie nie mam siły a brzuch twardy jak skala... Na 17 jedziemy do znajomych i będziemy z nimi mecz oglądać

jusella lubi tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • kijanka_88 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez sie objadlam straaasznie, 4 bułki z serkiem i musztarda plus mafinka... nie ma to jak dieta ciazowa i zachcianki...

jusella, Pauli11, kama005, kot_bury, stokrotka2013, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Kijanka
‹‹ 1089 1090 1091 1092 1093 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ