Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My to nawet nie staramy sie o becikowe bo niestety zarobki przekraczają u nas ta kwotę :(
    Za to dostałam z pzu ale czekamy na wypłatę jeszcze u męża z pzu bo nie dali i skladalismy skargę bo przeszedl do mnie na polisę i miało nie być karencji a oni ja wymyślili bo nawet nie bylo dnia przerwy a mąż akurat zmieniał prace i szkoda zeby przepadło 2 lata oplacania składek.

Macierzyński z kolei szybko się załatwia wystarczy miec zaświadczenie ze szpitala,dowód osobisty i akt ur dziecka no i mąż musi podpisać oświadczenie ze nie będzie korzystal z rodzicielskiego

jusella lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moze wy mi pomożecie. Mam juz kompletnie dosc tego karmienia piersią. Mała wisi na cycu 30-40 minut je a nie przysypia a i tak potem jest głodna i dojada 60-80 ml mojego mleka i dopiero jest spokojna. Po wszystkim ściągam pokarm i bez problemu mam porcje 60-80 na kolejne karmienie. Czyli to ze sie nie najada nie leży w kwestii braku pokarmu. Macie pomysł dlaczego mimo aktywnego ssania dalej jest głodna ? Wychodzi na to ze podczas 45 minut z piersi ściągnie maks 20-30 ml. Moze to za krótkie wędzidełko, kiepski pokarm ? Sama juz nie wiem, ręce mi juz opadają :/ w piatek kolejna konsultacja z doradca laktacyjnym.

Zrezygnowałabym juz z walki o karmienie piersią ale po sztucznym boli ja brzuszek wiec kończy sie całodziennym krzykiem i noszeniem na ręku :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:33

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauli, u mnie też często to tak wygląda. Wczoraj kupiłam kapturki z Medeli i młody zupełnie inaczej je. Co z tego jak i tak jest głodny co godzinę. Nie mam wyjścia, daje my cycka co godzinę. Widocznie lubi mało, a często... Koleżanka mnie pocieszyła, ze tak to jest ale pok 2 mach mu minie. Tyle dobrze, że nocki w miarę ładnie śpi. Dostaje butle z mm w nocy zwykle raz i wtedy dłużej śpi. Po cycku max 3h.
    Daj koniecznie znać, co powiedziała laktatorka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:46

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez korzystałam z tych kapturków ale juz ładnie zasysa sama pierś. Ogólnie nie złości sie itd tylko ssie. Ssie 45 minut myśle ze juz jej wystarczy odkładam do wózka a ona za 10 minut wyje znowu z głodu. Wiec juz dostaje butle. Wcina 60-80 ml i spi 3-4 godziny spokojnie. Tyle ze ja znowu stałam sie więźniem laktatora bo znowu ściągam po każdym karmieniu bo chce jak najmniej dawać mm bo potem płacze z powód bólu brzuszka.
    Kocham nad życie ro moje maleństwo ale karmienie piersią doprowadza mnie do szaleństwa. Obawiałam sie porodu bólu itd. Ale poród przy tym karmieniu to pikus. Kilka godzin i z głowy juz tulimy nasze małe szczęście ;) za to karmienie piersią jest codziennością. Co prawda bezzębny uśmiech po jedzeniu jest cudowny :) i uwielbiam te chwile tulenia po karmieniu :) ja poprostu chciałbym zeby to wszytko lepiej szło. No ale nikt nie obiecywał ze bedzie łatwo

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • jusella Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eithlinn - pocieszam - załatwienie becikowego nie jest trudne, pod warunkiem, że masz wszystkie dokumenty - ja potrzebowałam ksera dowodu, świadectwo pracy, akt urodzenia dziecka i z PITu za 2014 spisywałam przychód i cośtam jeszcze :/. Świadectwo pracy z 2014 bo teraz bezrobotna jestem no i papiery tylko swoje składałam a mężatki to jeszcze mężowe papiery potrzebują :/. Decyzja po około tygodniu przyszła a kasę mają mi 9.08 przelać (wniosek składałam 18.07)

Pauli11 z Szymonka też mały "wisielec" - co chwilkę do cyca ciągnie. Wczoraj na spacerze 4x musieliśmy postój na jedzonko zrobić. Dziś ma 1-2 godzinne przerwy w jedzeniu i nawet śpi :-).

Przypomniałam sobie o termoforku z Bebiklubu i powiem Wam, że działa - dziś Szymciowi zrobiłam masaż brzuszka ciepłym termoforem i chłopinka śpi spokojnie i nie spina się jak wcześniej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 13:20

Eithlinn lubi tę wiadomość

• MirelS Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! za mną ciężka noc. Mały ciągle się budził do cyca. Chyba bardziej po to żeby się poprzytulać, bo nie mógł zrobić kupki i bolał go brzuszek. Nie pomógł nawet espumisan. Rano dałam mu troszkę herbatki koperkowej i wreszcie jest lepiej... narobił po pachy i śpi jak aniołek. Najgorsze, że sama mu zaszkodziłam, bo naczytałam się, że na brzuszkowe problemy może pomóc odstawienie nabiału. U nas to przyniosło odwrotny skutek - zaparcia.

Ja nic nie potrzebowałam do becikowego oprócz świadectwa pracy męża, tylko weszłam i pani pomogła wypełnić dokumenty,sama sobie nawet dowody pokserowała :) Wie ktoś ile się czeka na wypłatę?

• jusella Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MirelS wrote:
    Ja nic nie potrzebowałam do becikowego oprócz świadectwa pracy męża, tylko weszłam i pani pomogła wypełnić dokumenty,sama sobie nawet dowody pokserowała :) Wie ktoś ile się czeka na wypłatę?

MirelS w poście przed Twoim pisałam - wniosek 17.07 składałam, w ciągu tygodnia pocztą przyszła decyzja i w niej info, że kasę przeleją 9.08 :-D

MirelS lubi tę wiadomość

• panna truskawka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem mega niewyspana. Mała obudziła się o 2 i heja: aktywność do piątej! Teraz znów nie chce spać. Ze zmęczenia nie wiem jak się nazywam.

wff2tv73hpz3pa50.png
  • Niuniusia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panna truskawka mam to samo. I ja nie śpię kiedy ona nie śpi i jestem mega wyczerpana to zastanawia mnie jak ona musi byc zmęczona...tylko pośpi 10 minut smok jej wypadnie i koniec spania

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • basia7777 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w szpitalu na obserwacji jak będę rodzic... O 16:00 usg... No zobaczymy. Do tego jestem wściekła bo mąż od tygodnia chodzil z jakimiś krostkami 4 obok siebie.. Normalnie ugryzienie ala meszki. Dziś pojechał do lekarza vo go i rzoladek bolał. Okazało się że to półpasiec... Boże obym się nie zarazila....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 14:39

https://www.maluchy.pl/li-72635.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś złożyłam wniosek na becikowe. Oprócz samego wniosku i zaświadczenia od lekarza nie musiałam nic dodawać, nawet dochodu nie musiałam wpisywać, bo pani mi powiedziała, że sobie sami ściągają z systemu. A kasa będzie 17 sierpnia na koncie :)

Zaliczyłam dzisiaj patronaż i szczepienie. Pneumokoki i 5 w 1 dostaliśmy za darmo, bo wcześniak, rotawirusy płatne, a WZW nie daliśmy teraz, bo nie było szczepionki, którą podaliśmy w szpitalu (płatny Engerix B ). Mała waży 4730 g :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 14:53

kataloza, jusella, Agness27 lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Ja dziś złożyłam wniosek na becikowe. Oprócz samego wniosku i zaświadczenia od lekarza nie musiałam nic dodawać, nawet dochodu nie musiałam wpisywać, bo pani mi powiedziała, że sobie sami ściągają z systemu. A kasa będzie 17 sierpnia na koncie :)

Zaliczyłam dzisiaj patronaż i szczepienie. Pneumokoki i 5 w 1 dostaliśmy za darmo, bo wcześniak, rotawirusy płatne, a WZW nie daliśmy teraz, bo nie było szczepionki, którą podaliśmy w szpitalu (płatny Engerix B). Mała waży 4730 g :)
    A jaki koszt tych szczepionek płatnych??

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotawirusy kosztowały 250 zł. Engerix B kosztuje 68 zł, a z tego co się wcześniej orientowałam, to Pneumokoki w mojej przychodni kosztują 389 zł dawka, a 5w1 180 zł za dawkę.

Agness27 lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę trochę trzeba wydać.....kiedyś było inaczej .....dlatego zaskoczona jestem z jakimi wydatkami jeszcze muszę się zmierzyć....

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dajecie witaminę K? Bo mi kazali tylko D ale ponoć tylko mój szpital tak zleca. Reszta dalej z K.

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaję D+K w jednej kapsułce w starej dawce, bo tak mi położna kazała.

Kataloza, zawsze można zrezygnować z tych płatnych i podac tylko te obowiązkowe na NFZ, bez tych zalecanych nieobowiązkowych. Ja podałam, bo tak tez miala pierwsza córka, a skoro mi się należy za darmo to czemu nie skorzystać :)

Agness27 lubi tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Niuniusia Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:
    Dziewczyny dajecie witaminę K? Bo mi kazali tylko D ale ponoć tylko mój szpital tak zleca. Reszta dalej z K.
    Ja daje d i k tak mam na wypisie ze szpitala.

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaję D i osobno Neonatus K150. Takie miałam zalecenia ze szpitala.
    Właśnie już niebawem czekają nas szczepienia i też mam dylemat czy szczepić tymi płatnymi, czy tylko te na NFZ :/

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuniusia wrote:
    Panna truskawka mam to samo. I ja nie śpię kiedy ona nie śpi i jestem mega wyczerpana to zastanawia mnie jak ona musi byc zmęczona...tylko pośpi 10 minut smok jej wypadnie i koniec spania

Oj tak tak, smok wypadnie i tragedia. A ja jeszcze mam problem żeby najpierw ten smok do buźki wsadzić, bo wypluwa. Muszę chyba kupić jakieś inne bo ten coś jej nie pasuje.

Powiem szczerze: początki macierzyństwa dla mnie są trudne. Próbuję jakoś się ogarnąć ale jak ona płacze to mi się chce wyć razem z nią. I są chwile, że tak płaczemy sobie razem...

wff2tv73hpz3pa50.png

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dalile wrote:

Mi kazali tylko D, bo podobno jak karmię mm to K nie trzeba wtedy.

wff2tv73hpz3pa50.png
‹‹ 1370 1371 1372 1373 1374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ