Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Juz po wizycie. Maluszek ma 67mm. Kosc nosowa jest. NT 1,4mm. Żadnego testu krwi nie robiłam i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam. Lekarz powiedzial, że to usg daje mi 70-75% pewności, że wszystko będzie ok, wiec troche jeszcze zostaje... Niedługo skoncze 27lat, w rodzinie zadnych wad nie było, myślicie ze bedzie ok?
_analiza, majeczka87, Gagaga, nowatorka, kot_bury, aisa, Kasiulina, oldżi, kamenkaa, Zuzulka88, Agaax lubią tę wiadomość
06.2015 - poronienie
-
Krztusiec IgA 49.0 NTU
wynik ujemny <8,5
wynik wątpliwy 8,5-11,5
wynik dodatni >11,5
IGG POWYŻEJ 50 NTU
wynik ujemny <8,5
wynik wątpliwy 8,5-11,5
wynik dodatni >11,5
ada z usg wyglada na to ze wszystko oki
Adaś skarbuś56 cm szczęścia 3580 g miłości
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
nick nieaktualnyAda - ja dokładnie tak samo, zrobiłam dla siebie, chociaż lekarz mówił po usg, że prawdopodobieństwo wad małe. Ja jednak chciałam sprawdzić najbardziej, jak to możliwe, jutro mam mieć wyniki.
Miłego dnia Dziewczyny, ja zaczynam według OM 15 tydzień (jak ten czas leci), a według ostatniego usg 14 t+5 dni! -
nick nieaktualnykama005 wrote:A mnie naszym na imię męskie Artur. Musze zaproponować mojemu a z żeńskich jeszcze nie mamy żadnego pomysłu.
Co do urlopów to fajnie ze jest roczny ale szkoda ze 80% płatny.
Ja niestety chyba muszę wziąć pół roku tylko bo będziemy mieli nasze mieszkanie na głowie plus kredyt plus w 2017 na początku drugie mieszkanie i nir qiem czy byśmy wyrobili finansowo ja się bardzo o to boję. Plus wydatki na życie codzienne dziecko i zwierzaki. Jakoś się boję że jednak nie damy rady.to takie tylko tam moje przemyślenia...
U nas już też wstępnie wybrane imiona - dla chłopca Jerzy Ryszard (po dziadku moim i mojego męża), dla dziewczynki Emilka.
Co do urlopów - ja planuję 6/7 miesięcy, jestem na działalności i co prawda dzięki najwyższym składkom przez rok będę dostawać dość duży zasiłek, ale nie chcę wypaść z obiegu. Zrobiłam już wstępny research żłobków prywatnych w okolicy - na państwowy nie mamy najmniejszych szans.
-
nick nieaktualnyNiedługo na stronie ministerstwa powinny pojawić się dane za 2015 rok
https://mswia.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/statystyki-imion-i-nazw
Też ostatnio krzyżowałam ilość urodzeń z częstotliwością imion i wyszło mi, że jestem w stanie żyć i z Filipem, i Zosiąw 2014 w dolnośląskim urodziło się nieco ponad 13,5 tysiąca chłopaków, z czego 512 to Filipy, i nieco ponad 13 tysięcy dziewczynek, z czego 461 to Zosie. Procentowo 3,7% Filipków i 3,5% Zoś. Czyli, tak średnio, na dwustuosobową grupę dzieci (połowa chłopców, połowa dziewczynek) przypadałoby po 3 dzieci o tych imionach. Nie tak źle
aisa lubi tę wiadomość
-
Ja zrobilam krew bo jezeli to nieinwazyjne to czemu nie. Ale ty Ada jak nie zrobilas to tez sie tym nie przejmuj teraz i ciesz ze usg wszystko ok
Co do wad w rodzinie to to bylo pierwsze co powiedzialam lekarzowi ze nie mamy wad w rodzinie ale on mi powiedzial ze jezeli chodzi o trisomie to nie ma znaczenia -
Ja ogólnie badań genetycznych z krwi nie chciałam robić... bo to dodatkowy stres itp. itd.
Ja ogólnie miałam dwa badania prenatalne, jak na pierwszym wszystko było ok to na drugim niekoniecznie. Ja szukałam lekarza prowadzącego z certyfikatem FMF. Oni nie mają problemu z określeniem 4 markerów wad genetycznych:
- przeziernosc karkowa NT
- uwidoczniona kość nosowa
- ocena fali przepływu w przewodzie zylnym DV
- ocena przepływu przez zastawkę trojdzielna TV
Lekarze na gorszym sprzęcie, mniej doświadczeni badają tylko dwa pierwsze. W tym przypadku robiłabym dodatkowe badanie krwi. Ale gdy w/w markery są prawidłowe uważam, że nie ma sensu. To jest tylko moje doświadczenie i oczywiście wiem, że to są statystyki ale jednak coś musi w tym być. Wiadomo, że dodatkowy wplyw ma m.in. wiek i przypadki chorób w rodzinie.
Każda z nas powinna wiedzieć co jest dla nas najlepsze.Ejrene, aisa, kot_bury lubią tę wiadomość
Marcel Zdzisław vel. Pająk
PCO stwierdzone w 2008r.
05.2015 cb (6tc)
1-4cs z CLO+Ovitrelle; 5cs CLO+fostimon+ovitrelle
-
U mnie właśnie była nie do końca jasna sprawa z oceną fali przepływu w przewodzie żylnym DV więc idę w sobotę do tego samego lekarza żeby sprawdził.Wtedy nie był pewien czy to co złapał jest tym co chciał złapać.Ale nic wiecej w sumie mi nie powiedział, z czym to się wiąże itd...czytać w necie też nie chce.Czekam do soboty.
-
Ja biore metokard i dopegyt gdy bym miala wieksze niz 140/90 juz 2 razy zdazylo mi sie że miałam wieksze niz 140 i musialam wziasc dopegyt niestety i pomogl ale mi to najbardziej Wieczorem rosnie jak leze wlasnie popojam melise taka mocna z dwoch tabletek no i jeszcze grejfruty mi pomagaja troszke.Przeklete to cisnienie ale coz poradzic?Moja rada nie denerwuj siw unikaj stresu i pij meliske a ty bierzesz jakies tabletki ten dopegyt jest typowy dla kobiet w ciazy,a jak masz wyzsze cisnienie to tez serce ci tak wali mocno ze czujesz?
Co do zwrotów glowy to tak jak mam wyzsze to kreci mi sie i boli strasznie no i to serce tak wali szybko i mocno ze slysze:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 16:27
[/url]
-
Hej dziewczyny:) Można dołączyć? Termin mam na 4.07;)
Życzę wszystkim spokojnej i nudnej ciąży...
I mam pytanie, czy mogłybyście polecić jakiś detektor tętna płodu?
Na razie jeszcze nie czuję ruchów i jak się domyślacie codziennie zastanawiam się czy wszystko w porządku, staram się myśleć pozytywnie i nie stresować, ale taki detektor chciałabym zakupić...
Gdybyście mogły coś polecić, będę wdzięczna.
Pozdrawiam i życzę spokojnego popołudnia.kamenkaa, aisa, kot_bury, Asit, ada89, Agaax lubią tę wiadomość
-
najszczesliwsza wrote:Ja biore metokard i dopegyt gdy bym miala wieksze niz 140/90 juz 2 razy zdazylo mi sie że miałam wieksze niz 140 i musialam wziasc dopegyt niestety i pomogl ale mi to najbardziej Wieczorem rosnie jak leze wlasnie popojam melise taka mocna z dwoch tabletek no i jeszcze grejfruty mi pomagaja troszke.Przeklete to cisnienie ale coz poradzic?Moja rada nie denerwuj siw unikaj stresu i pij meliske a ty bierzesz jakies tabletki ten dopegyt jest typowy dla kobiet w ciazy,a jak masz wyzsze cisnienie to tez serce ci tak wali mocno ze czujesz?
Co do zwrotów glowy to tak jak mam wyzsze to kreci mi sie i boli strasznie no i to serce tak wali szybko i mocno ze slysze:-)
witaj wysłałam Ci zapro na Pw mam pare pytan co do tego .
Jesli chodzi o lek jestem od 3dni na dopegyt lekarz Najpierw dał mi 2x dziennie a po wczorajszej akcji co przekroczylo 140 kazał wziaść jeszcze jedna tabletke i spadło do 138 i szło w dół.. teraz mam brac 3x dziennie ..
a Te metokard to są słabsze leki czy silniejsze? po jakim czasie brania leku Ci sie unormowalo ciśnienie ? bo slyszałam ze do tego trzeba czasu podobno..
wcześniej miałaś tez okolo 150-160?
Tak co do serducha owszem szybko mi Wali przy cisnienieu:(Ollaala lubi tę wiadomość