Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
izulala wrote:Dziewczyny czy wszystko normalnie jecie jak wcześniej? Naczytalam sie o jakiś dietach w ciazy itp... ale jakos do mnie to nie przemawia. Jem jak wcześniej. Nie pije w ogole kawy i herbaty tylko wode ( ale juz na nia tez czasami nie moge patrzeć!!!). Czy uwazacie,ze powinno jakos specjalnie sie odżywiać??
-
Ja pije herbate, a co do standardowego zywienia to jem jak wczesniej. Nie lubie owociw morza wiec to mi nie grozi nie lubie surowego miesa czy toznych dziwnych serow. Damy rade
Ja pierwsza wizyte z USG mam na poczatku 6 tygodnia i jestem ciekawa czy cos bedzie widac... -
Jestem juz w domu! Mam kropeczke potwierdzona! Chyba dopiero teraz wierze ale na serce za wczesnie. Nastepna wizyta za dwa tygodnie.
A opowiedzcie jak wygladaly Wasze wizyty? Bo moja trwala moze z 10 minut, ale chyba nawet nie. Mam sie nie przemeczac, jesc i pic zdrowo. Dostalam witaminy, fotke kropki i sajonara!
Nie za krotko? Nie powinna zlecic jakichs badan? Ja za granica, wiec moze tu sa inne zwyczaje...
Witam nowe dziewczyny i dziekuje za kciuki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 11:48
nowatorka, majeczka87, aisa, kasiuleks, Edka lubią tę wiadomość
a szczęście tak cichutko przyszło i siedzi teraz na moim ramieniu...
-
MartaT wrote:Właśnie na pierwszej wizycie dają już skierowanie na jakieś badania?
Wszystko zalezy od lekarza, jedni daja wcześniej skierowanie inni pozniej.
Ja na pierwsza wizyte poszlam z wynikami dwukrotnie powtórzonej bety i mofrologia ale to byla moja decyzja.
Po wizycie dostalam liste badan za 173 zl chodze do gina prywatnie.
Teraz jak bylam kazal mi zrobic tylko mocz.
Zas moja koleżanka dostala skierowanie na badania na 2 lub 3 wizycie.
izulala
Co do diety, jem jak przed ciaza. Po za potrwami ktorych sie nie je w ciazy. Oczywiście jem wiecej witamin w formie owoców itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 18:31
-
Jeśli chodzi o dietę to u mnie hity! Zawsze moje śniadania wyglądały dobrze: biały serek, avokado, salateczki itp. A teraz jedyne na co mam ochotę to mięso ze słoika w ogóle mam ochotę tylko na ciężkie potrawy, ale nie jestem w stanie dużo zjeść...
Co do badań to ja dostałam tylko igg, igm na toxo i cytomegalię, pozostałe badania przy drugiej wizycie. Poki co z suplementów biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam sie czy nie kupić sobie jakichś witamin, polecacie jakieś?Nanatasza lubi tę wiadomość
-
Evanlyn wrote:Mam pytanie: już 3 dzień trzyma mi się opryszczka na wardze i dopiero teraz wyczytałam że może to być groźne dla dziecka macie z tym jakieś doświadczenia? przestraszyłam się na poważnie
-
oldżi wrote:
Co do badań to ja dostałam tylko igg, igm na toxo i cytomegalię, pozostałe badania przy drugiej wizycie. Poki co z suplementów biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam sie czy nie kupić sobie jakichś witamin, polecacie jakieś?
Na poczatku bralam sam kwas foliowy skonczyl sie i teraz maz kupil mi DOPPELHERZ AKTIV MAMA ma w składzie kwas foliowy plus potrzebne nam witaminy i składniki mineralne. Na razie biore go 4-ty dzien
Co do opryszczki nie pomogę, nigdy nie mialam. -
Dziewczyny, chodzicie lub macie zamiar pójść do ginekologa prywatnie, czy z NFZtu?? Ja idę we wtorek prywatnie i tak się zastanawiam czy zostać przy nim, czy iść do gina z NFZtu, który też jest spoko, daje skierowania na bezpłatne badania prenatalne itp., tylko te KOLEJKI do niego
-
oldżi ja leczylam bezplodnosc wiec te badania mam za sobą ja biore folik (kwas foliowy) i falvit mama. to ostatnia wizyta prywatna, mam plan sprobowac chodzic na nfz, a potem blizej porodu pojde do kliniki gdzie chcialabym rodzic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:29
Adaś skarbuś 56 cm szczęścia 3580 g miłości
Urodziłem się 12 lipca 2016
-
Ja chodzę prywatnie i tak zamierzam całą ciążę moja gin przyjmuje również państwowo i jeżeli chodzi o badania to daje skierowanie na badania bezpłatne tj. z pieczątką państwową
Może i chodziłabym państwowo, ale przerażają mnie kolejki i długi czas oczekiwania. -
Ja zamierzam chodzić i prywatnie i nfz. Moja gin państwowa nie ma dobrego usg i sama odsyła na usg gdzie indziej. Ale przynajmniej badania są za free. No i nie wiem czy wiecie ale jeśli mieszkacie w Polsce i chcecie starać się o becikowe to musicie się zgłosić do lekarza do 10 tyg ciazy żeby wypisal jakieś tam papiery i mógł przyznać becikowe. I chyba musi być to właśnie lekarz państwowy. Ale ręki sobie nie dam obciąć. Nie wiem sama dokładnie jak to jest. We wtorek się wszystkiego dowiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:36
-
Kamila ;) wrote:Ja chodze prywatnie, mam zaufanie do swojego lekarza, jest blisko. Młody konkretny pracuje w szpitalu w którym bede rodzic. Za wizytę płace 80zł za kazdym razem mam USG w cenie.
Jest któraś z Was z górnego Śląska?
Ja jestem z Rybnika a Ty ?Kamila ;) lubi tę wiadomość
-
majeczka87 wrote:Katuni to ja nic juz nie mówie i nie chwale sie bo zachwale jak Ty ;)wspolczuje... trzymaj sie tam :*
Dziekuje :* no ja stanowczo sobie "wykrakalam"...
Karolina_karolina wrote:No i nie wiem czy wiecie ale jeśli mieszkacie w Polsce i chcecie starać się o becikowe to musicie się zgłosić do lekarza do 10 tyg ciazy żeby wypisal jakieś tam papiery i mógł przyznać becikowe. I chyba musi być to właśnie lekarz państwowy. Ale ręki sobie nie dam obciąć. Nie wiem sama dokładnie jak to jest. We wtorek się wszystkiego dowiem.
Jeśli chodzi o becikowe to lekarz wydaje zaswiadczenie, ze zglosilas sie i regularnie uczeszczalas do ginekologa bedac w ciazy najpozniej od 10 tygodnia. Takie zaswiadczenie wydaje sie juz po porodzie jak zaczynasz sie starac o becikowe. Nie ma natomiast znaczenia czy chodzisz do lekarza prywatnego czy z nfz. Tu chodzi tylko o to, ze bylas pod stala opieka lekarska w czasie ciazy. (nie wiem czy chodzi o motywacje, zeby kobiety regularnie badaly sie w czasie ciazy czy o co ??..). Bez takiego zaswiadczenia nie ma mozliwosci uzyskania becikowego.
Karolina_karolina lubi tę wiadomość
Moj Aniolek 10 TC - 03.12.2015 (*)