X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izulala wrote:
    Dziewczyny czy wszystko normalnie jecie jak wcześniej? Naczytalam sie o jakiś dietach w ciazy itp... ale jakos do mnie to nie przemawia. Jem jak wcześniej. Nie pije w ogole kawy i herbaty tylko wode ( ale juz na nia tez czasami nie moge patrzeć!!!). Czy uwazacie,ze powinno jakos specjalnie sie odżywiać??
    Izulala powinno sie unikac ciezkich potraw, smazonych grilla itd, surowych, serow plesniowych a jesc duzo bialka. Ja pije herbate codziennie lekka po kilka kubkow. Kawy nigdy duzo nie pilam

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije herbate, a co do standardowego zywienia to jem jak wczesniej. Nie lubie owociw morza wiec to mi nie grozi nie lubie surowego miesa czy toznych dziwnych serow. Damy rade :)

Ja pierwsza wizyte z USG mam na poczatku 6 tygodnia i jestem ciekawa czy cos bedzie widac...

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • namea Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz w domu! Mam kropeczke :) potwierdzona! Chyba dopiero teraz wierze :) ale na serce za wczesnie. Nastepna wizyta za dwa tygodnie.

A opowiedzcie jak wygladaly Wasze wizyty? Bo moja trwala moze z 10 minut, ale chyba nawet nie. Mam sie nie przemeczac, jesc i pic zdrowo. Dostalam witaminy, fotke kropki i sajonara!

Nie za krotko? Nie powinna zlecic jakichs badan? Ja za granica, wiec moze tu sa inne zwyczaje... :(

Witam nowe dziewczyny i dziekuje za kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 11:48

nowatorka, majeczka87, aisa, kasiuleks, Edka lubią tę wiadomość

a szczęście tak cichutko przyszło i siedzi teraz na moim ramieniu...
    hchyvfxm7iotia77.png
  • namea Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz sie zabieram za suwaczek ;)

a szczęście tak cichutko przyszło i siedzi teraz na moim ramieniu...
    hchyvfxm7iotia77.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namea super :)!!!!! To teraz rrzeba zastosowac sie do zaleceń :)

namea lubi tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • MartaT Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie na pierwszej wizycie dają już skierowanie na jakieś badania?

f2w3rjjgj9qnws1n.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaT wrote:
    Właśnie na pierwszej wizycie dają już skierowanie na jakieś badania?

Wszystko zalezy od lekarza, jedni daja wcześniej skierowanie inni pozniej.
    Ja na pierwsza wizyte poszlam z wynikami dwukrotnie powtórzonej bety i mofrologia ale to byla moja decyzja.
    Po wizycie dostalam liste badan za 173 zl :D chodze do gina prywatnie.
    Teraz jak bylam kazal mi zrobic tylko mocz.
    Zas moja koleżanka dostala skierowanie na badania na 2 lub 3 wizycie.

izulala
    Co do diety, jem jak przed ciaza. Po za potrwami ktorych sie nie je w ciazy. Oczywiście jem wiecej witamin w formie owoców itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 18:31

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    namea fajnie ze potwierdzilas kropka, zazdroszcze. ja jeszcze musze poczekac. a gdzie mieszkasz za granica jak sie mozna spytac?

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katuni to ja nic juz nie mówie i nie chwale sie bo zachwale jak Ty ;)wspolczuje... trzymaj sie tam :*

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o dietę to u mnie hity! Zawsze moje śniadania wyglądały dobrze: biały serek, avokado, salateczki itp. A teraz jedyne na co mam ochotę to mięso ze słoika :P w ogóle mam ochotę tylko na ciężkie potrawy, ale nie jestem w stanie dużo zjeść...

Co do badań to ja dostałam tylko igg, igm na toxo i cytomegalię, pozostałe badania przy drugiej wizycie. Poki co z suplementów biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam sie czy nie kupić sobie jakichś witamin, polecacie jakieś?

Nanatasza lubi tę wiadomość

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn wrote:
    Mam pytanie: już 3 dzień trzyma mi się opryszczka na wardze i dopiero teraz wyczytałam że może to być groźne dla dziecka :/ macie z tym jakieś doświadczenia? przestraszyłam się na poważnie :/
    Na opryszczkę w ciąży, rzeczywiście trzeba uważać, zapytaj się najlepiej lekarza co zrobić, czy możesz posmarować hascovirem, albo czymś innym :)

201607055580.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldżi wrote:

Co do badań to ja dostałam tylko igg, igm na toxo i cytomegalię, pozostałe badania przy drugiej wizycie. Poki co z suplementów biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam sie czy nie kupić sobie jakichś witamin, polecacie jakieś?

Na poczatku bralam sam kwas foliowy skonczyl sie i teraz maz kupil mi DOPPELHERZ AKTIV MAMA ma w składzie kwas foliowy plus potrzebne nam witaminy i składniki mineralne. Na razie biore go 4-ty dzien :)

Co do opryszczki nie pomogę, nigdy nie mialam.

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chodzicie lub macie zamiar pójść do ginekologa prywatnie, czy z NFZtu?? Ja idę we wtorek prywatnie i tak się zastanawiam czy zostać przy nim, czy iść do gina z NFZtu, który też jest spoko, daje skierowania na bezpłatne badania prenatalne itp., tylko te KOLEJKI do niego :/

201607055580.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldżi ja leczylam bezplodnosc wiec te badania mam za sobą ;) ja biore folik (kwas foliowy) i falvit mama. to ostatnia wizyta prywatna, mam plan sprobowac chodzic na nfz, a potem blizej porodu pojde do kliniki gdzie chcialabym rodzic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:29

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • MartaT Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie i tak zamierzam całą ciążę :) moja gin przyjmuje również państwowo i jeżeli chodzi o badania to daje skierowanie na badania bezpłatne :) tj. z pieczątką państwową :)
    Może i chodziłabym państwowo, ale przerażają mnie kolejki i długi czas oczekiwania.

f2w3rjjgj9qnws1n.png
  • Karolina_karolina Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam chodzić i prywatnie i nfz. Moja gin państwowa nie ma dobrego usg i sama odsyła na usg gdzie indziej. Ale przynajmniej badania są za free. No i nie wiem czy wiecie ale jeśli mieszkacie w Polsce i chcecie starać się o becikowe to musicie się zgłosić do lekarza do 10 tyg ciazy żeby wypisal jakieś tam papiery i mógł przyznać becikowe. I chyba musi być to właśnie lekarz państwowy. Ale ręki sobie nie dam obciąć. Nie wiem sama dokładnie jak to jest. We wtorek się wszystkiego dowiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:36

hchygox1kst10j9v.png
  • Kamila ;) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodze prywatnie, mam zaufanie do swojego lekarza, jest blisko. Młody konkretny pracuje w szpitalu w którym bede rodzic. Za wizytę płace 80zł za kazdym razem mam USG w cenie.

Jest któraś z Was z górnego Śląska?

Agaax lubi tę wiadomość

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ;) wrote:
    Ja chodze prywatnie, mam zaufanie do swojego lekarza, jest blisko. Młody konkretny pracuje w szpitalu w którym bede rodzic. Za wizytę płace 80zł za kazdym razem mam USG w cenie.

Jest któraś z Was z górnego Śląska?

Ja jestem z Rybnika :) a Ty ?

Kamila ;) lubi tę wiadomość

201607055580.png
  • katuni Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    Katuni to ja nic juz nie mówie i nie chwale sie bo zachwale jak Ty ;)wspolczuje... trzymaj sie tam :*

Dziekuje :* no ja stanowczo sobie "wykrakalam"...

Karolina_karolina wrote:
    No i nie wiem czy wiecie ale jeśli mieszkacie w Polsce i chcecie starać się o becikowe to musicie się zgłosić do lekarza do 10 tyg ciazy żeby wypisal jakieś tam papiery i mógł przyznać becikowe. I chyba musi być to właśnie lekarz państwowy. Ale ręki sobie nie dam obciąć. Nie wiem sama dokładnie jak to jest. We wtorek się wszystkiego dowiem.

Jeśli chodzi o becikowe to lekarz wydaje zaswiadczenie, ze zglosilas sie i regularnie uczeszczalas do ginekologa bedac w ciazy najpozniej od 10 tygodnia. Takie zaswiadczenie wydaje sie juz po porodzie jak zaczynasz sie starac o becikowe. Nie ma natomiast znaczenia czy chodzisz do lekarza prywatnego czy z nfz. Tu chodzi tylko o to, ze bylas pod stala opieka lekarska w czasie ciazy. (nie wiem czy chodzi o motywacje, zeby kobiety regularnie badaly sie w czasie ciazy czy o co ??..). Bez takiego zaswiadczenia nie ma mozliwosci uzyskania becikowego.

Karolina_karolina lubi tę wiadomość

Moj Aniolek <3 10 TC - 03.12.2015 (*)

xnw4ugpjzpag9yqj.png
  • Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z mazowieckiego i zazdroszczę bo u nas prywatnie usg kosztuje 120 bez wizyty. Samo usg bez omówienia a jedynie sam wydruk. Jeśli chce się wizytę kosztuje to dodatkowo 100 zł.

hchygox1kst10j9v.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ