X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izulala wrote:
    Dziewczyny czy wszystko normalnie jecie jak wcześniej? Naczytalam sie o jakiś dietach w ciazy itp... ale jakos do mnie to nie przemawia. Jem jak wcześniej. Nie pije w ogole kawy i herbaty tylko wode ( ale juz na nia tez czasami nie moge patrzeć!!!). Czy uwazacie,ze powinno jakos specjalnie sie odżywiać??
    Izulala powinno sie unikac ciezkich potraw, smazonych grilla itd, surowych, serow plesniowych a jesc duzo bialka. Ja pije herbate codziennie lekka po kilka kubkow. Kawy nigdy duzo nie pilam

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije herbate, a co do standardowego zywienia to jem jak wczesniej. Nie lubie owociw morza wiec to mi nie grozi nie lubie surowego miesa czy toznych dziwnych serow. Damy rade :)

Ja pierwsza wizyte z USG mam na poczatku 6 tygodnia i jestem ciekawa czy cos bedzie widac...

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • namea Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz w domu! Mam kropeczke :) potwierdzona! Chyba dopiero teraz wierze :) ale na serce za wczesnie. Nastepna wizyta za dwa tygodnie.

A opowiedzcie jak wygladaly Wasze wizyty? Bo moja trwala moze z 10 minut, ale chyba nawet nie. Mam sie nie przemeczac, jesc i pic zdrowo. Dostalam witaminy, fotke kropki i sajonara!

Nie za krotko? Nie powinna zlecic jakichs badan? Ja za granica, wiec moze tu sa inne zwyczaje... :(

Witam nowe dziewczyny i dziekuje za kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2015, 11:48

nowatorka, majeczka87, aisa, kasiuleks, Edka lubią tę wiadomość

a szczęście tak cichutko przyszło i siedzi teraz na moim ramieniu...
    hchyvfxm7iotia77.png
  • namea Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz sie zabieram za suwaczek ;)

a szczęście tak cichutko przyszło i siedzi teraz na moim ramieniu...
    hchyvfxm7iotia77.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namea super :)!!!!! To teraz rrzeba zastosowac sie do zaleceń :)

namea lubi tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • MartaT Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie na pierwszej wizycie dają już skierowanie na jakieś badania?

f2w3rjjgj9qnws1n.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaT wrote:
    Właśnie na pierwszej wizycie dają już skierowanie na jakieś badania?

Wszystko zalezy od lekarza, jedni daja wcześniej skierowanie inni pozniej.
    Ja na pierwsza wizyte poszlam z wynikami dwukrotnie powtórzonej bety i mofrologia ale to byla moja decyzja.
    Po wizycie dostalam liste badan za 173 zl :D chodze do gina prywatnie.
    Teraz jak bylam kazal mi zrobic tylko mocz.
    Zas moja koleżanka dostala skierowanie na badania na 2 lub 3 wizycie.

izulala
    Co do diety, jem jak przed ciaza. Po za potrwami ktorych sie nie je w ciazy. Oczywiście jem wiecej witamin w formie owoców itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 18:31

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    namea fajnie ze potwierdzilas kropka, zazdroszcze. ja jeszcze musze poczekac. a gdzie mieszkasz za granica jak sie mozna spytac?

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katuni to ja nic juz nie mówie i nie chwale sie bo zachwale jak Ty ;)wspolczuje... trzymaj sie tam :*

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o dietę to u mnie hity! Zawsze moje śniadania wyglądały dobrze: biały serek, avokado, salateczki itp. A teraz jedyne na co mam ochotę to mięso ze słoika :P w ogóle mam ochotę tylko na ciężkie potrawy, ale nie jestem w stanie dużo zjeść...

Co do badań to ja dostałam tylko igg, igm na toxo i cytomegalię, pozostałe badania przy drugiej wizycie. Poki co z suplementów biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam sie czy nie kupić sobie jakichś witamin, polecacie jakieś?

Nanatasza lubi tę wiadomość

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn wrote:
    Mam pytanie: już 3 dzień trzyma mi się opryszczka na wardze i dopiero teraz wyczytałam że może to być groźne dla dziecka :/ macie z tym jakieś doświadczenia? przestraszyłam się na poważnie :/
    Na opryszczkę w ciąży, rzeczywiście trzeba uważać, zapytaj się najlepiej lekarza co zrobić, czy możesz posmarować hascovirem, albo czymś innym :)

201607055580.png
  • Kamila ;) Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldżi wrote:

Co do badań to ja dostałam tylko igg, igm na toxo i cytomegalię, pozostałe badania przy drugiej wizycie. Poki co z suplementów biorę tylko kwas foliowy i zastanawiam sie czy nie kupić sobie jakichś witamin, polecacie jakieś?

Na poczatku bralam sam kwas foliowy skonczyl sie i teraz maz kupil mi DOPPELHERZ AKTIV MAMA ma w składzie kwas foliowy plus potrzebne nam witaminy i składniki mineralne. Na razie biore go 4-ty dzien :)

Co do opryszczki nie pomogę, nigdy nie mialam.

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chodzicie lub macie zamiar pójść do ginekologa prywatnie, czy z NFZtu?? Ja idę we wtorek prywatnie i tak się zastanawiam czy zostać przy nim, czy iść do gina z NFZtu, który też jest spoko, daje skierowania na bezpłatne badania prenatalne itp., tylko te KOLEJKI do niego :/

201607055580.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oldżi ja leczylam bezplodnosc wiec te badania mam za sobą ;) ja biore folik (kwas foliowy) i falvit mama. to ostatnia wizyta prywatna, mam plan sprobowac chodzic na nfz, a potem blizej porodu pojde do kliniki gdzie chcialabym rodzic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:29

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • MartaT Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie i tak zamierzam całą ciążę :) moja gin przyjmuje również państwowo i jeżeli chodzi o badania to daje skierowanie na badania bezpłatne :) tj. z pieczątką państwową :)
    Może i chodziłabym państwowo, ale przerażają mnie kolejki i długi czas oczekiwania.

f2w3rjjgj9qnws1n.png
  • Karolina_karolina Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam chodzić i prywatnie i nfz. Moja gin państwowa nie ma dobrego usg i sama odsyła na usg gdzie indziej. Ale przynajmniej badania są za free. No i nie wiem czy wiecie ale jeśli mieszkacie w Polsce i chcecie starać się o becikowe to musicie się zgłosić do lekarza do 10 tyg ciazy żeby wypisal jakieś tam papiery i mógł przyznać becikowe. I chyba musi być to właśnie lekarz państwowy. Ale ręki sobie nie dam obciąć. Nie wiem sama dokładnie jak to jest. We wtorek się wszystkiego dowiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 19:36

hchygox1kst10j9v.png
  • Kamila ;) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodze prywatnie, mam zaufanie do swojego lekarza, jest blisko. Młody konkretny pracuje w szpitalu w którym bede rodzic. Za wizytę płace 80zł za kazdym razem mam USG w cenie.

Jest któraś z Was z górnego Śląska?

Agaax lubi tę wiadomość

ma6n13bx3stfpcr8.png
  • Agaax Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ;) wrote:
    Ja chodze prywatnie, mam zaufanie do swojego lekarza, jest blisko. Młody konkretny pracuje w szpitalu w którym bede rodzic. Za wizytę płace 80zł za kazdym razem mam USG w cenie.

Jest któraś z Was z górnego Śląska?

Ja jestem z Rybnika :) a Ty ?

Kamila ;) lubi tę wiadomość

201607055580.png
  • katuni Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka87 wrote:
    Katuni to ja nic juz nie mówie i nie chwale sie bo zachwale jak Ty ;)wspolczuje... trzymaj sie tam :*

Dziekuje :* no ja stanowczo sobie "wykrakalam"...

Karolina_karolina wrote:
    No i nie wiem czy wiecie ale jeśli mieszkacie w Polsce i chcecie starać się o becikowe to musicie się zgłosić do lekarza do 10 tyg ciazy żeby wypisal jakieś tam papiery i mógł przyznać becikowe. I chyba musi być to właśnie lekarz państwowy. Ale ręki sobie nie dam obciąć. Nie wiem sama dokładnie jak to jest. We wtorek się wszystkiego dowiem.

Jeśli chodzi o becikowe to lekarz wydaje zaswiadczenie, ze zglosilas sie i regularnie uczeszczalas do ginekologa bedac w ciazy najpozniej od 10 tygodnia. Takie zaswiadczenie wydaje sie juz po porodzie jak zaczynasz sie starac o becikowe. Nie ma natomiast znaczenia czy chodzisz do lekarza prywatnego czy z nfz. Tu chodzi tylko o to, ze bylas pod stala opieka lekarska w czasie ciazy. (nie wiem czy chodzi o motywacje, zeby kobiety regularnie badaly sie w czasie ciazy czy o co ??..). Bez takiego zaswiadczenia nie ma mozliwosci uzyskania becikowego.

Karolina_karolina lubi tę wiadomość

Moj Aniolek <3 10 TC - 03.12.2015 (*)

xnw4ugpjzpag9yqj.png
  • Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z mazowieckiego i zazdroszczę bo u nas prywatnie usg kosztuje 120 bez wizyty. Samo usg bez omówienia a jedynie sam wydruk. Jeśli chce się wizytę kosztuje to dodatkowo 100 zł.

hchygox1kst10j9v.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ