Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Naleśniki, makaron z serem białym, makaron z sosem i filetem, pomidorowa,kalafiorowa, kapusniak to są moje smaki na dziś ale najbardziej mi pasuje filet e kostkę mocno przyprawić gyrosem usmażyć dość duża ilością oleju aby był sosik złoty do tego frytki i tzatzyki. Uwielbiam maczac w tym sosiku frytki mmmhttps://www.maluchy.pl/li-72635.png
-
nick nieaktualnyU mnie dziś gotuje mąż, więc spodziewam się zamówionej pizzy
Wczoraj jedliśmy kurczaka z warzywami gotowanego na parze (raz na jakiś czas trzeba zjeść coś zdrowego), jutro będzie ryba z surówką z kiszonej kapusty. Dużo kapusty, mało ryby
W weekend jedziemy do teściowej i już mi ślinka leci na samą myśl o jej kuchni, ona potrafi ze zwykłego kawałka mięsa zrobić poezję. Jak próbuję ugotować według jej przepisu, to aż takie dobre mi nie wychodzi, więc to musi być kwestia talentu
Oo, i jeszcze gołąbków bym zjadła, takich w pomidorowym sosie. Aż chyba pójdę zajrzeć, czy bar mleczny naprzeciwko nie ma dziś w menu -
jusella wrote:Dziś się pytałam w przychodni i na morfologi na czczo trzeba być pomimo ciąży.
Czyli co, to zależy od przychodni?
U mnie też na czczo a próbkę moczu zawsze muszę mieć poranną.
A ja na obiad jeszcze nie wiem, ale chyba usmarzę placki ziemniaczane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2016, 11:31
-
jusella wrote:Całkiem z innej beczki:
Dziewczyny, może pomożecie- co robicie dziś na obiad? Może któraś mnie zainspiruje...a na deser szarlodka na cieplo z lodami
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Ejrene wrote:A macie jakiś fajny sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe ?
40g świeżych drożdży
250ml słodkiej śmietanki, płynnej
2 jajka
2 żółtka
100g cukru
80g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
starta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
konfitura lub dżem
5–6 łyżek cukru pudru
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę, żółtka i 1 jajko, mąkę, wanilię i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy dalej, aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je i dzielimy na pół. Każdą połowę wałkujemy na kształt koła o grubości 0,5 cm i średnicy ok. 32 cm. Koło dzielimy tak jak pizzę na 8 części. U podstawy trójkąta, tej zaokrąglonej układamy po łyżeczce konfitury lub dżemu i zwijamy od podstawy w stronę wierzchołka (końcówkę wierzchołka smarujemy białkiem) i nadajemy mu zaokrąglony kształt rogalika.
Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem z łyżka mleka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem lub sypiemy cukrem pudrem.
Lukier. Cukier puder rozrobić z łyżką ciepłej wody i 1 łyżeczką soku z cytryny, gdyby było zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru. Smacznego!kot_bury, Ejrene lubią tę wiadomość
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Ja to dzis wyjatkowo mam ochote siedziec w kuchni i pichcic hehe moze dlatego ze przyjechaly do mnie dziszakupy z pl a troszke juz mi brakowalo polskich smakow
no a do tego dzis po poludniu mam gosci wiec bedzie milo spedzone popoludnie
niestety moj mezczyzna zostal dzis w domu i lezy na sofie i umiera, ponoc chory jestno ale oprucz stekania nie wykazuje zadnych objawow choroby ......
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Witam
Dunda wspolczuje tego czekania... Czekanie najgorszeale napewno wszystko bedzie ok. Trzymam kciuki
Ja na obiad dzis robie kurczaka z piekarnika... Nie mam za wiele czasu wiec wrzuce miesko do woreczka i niech sie pieczena deser kupie sobie lody bo chodza za mna od tygodnia...
Milego dnia dziewuszki
-
Wiedzialam ze jak tylko powiem ze ostatnio sie lepiej czuje to to sie zmieni. Spalam do teraz, mam znowu bol glowy, jakies mdlosci znowu wrocily zza grobow i ogolnie nie wiem jak sie podniose z lozka. Do tegp mam takie wrazenie ciezkosci w brzuchu, niby nie boli ale jednak troche jakby bol. I zmeczeeeenieee
Ps co do jedzenia to ja dzisiaj jem wczorajsza rybe pstraga ktora kupilam przez pomylke (nie lubie pstragow) ale ktos ja musi zjesc .......
Pps. Pobolewaja wam czasem troszeczke nerki albo to chyba sa nerki, tak z tylu po bokach?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2016, 13:21
-
Ja też dziś miałam mdłości, ale to chyba z nerwów przed wizytą. Mnie boli czasem kość ogonowa i kręgosłup ledzwiowy, ale nerki chyba nie. Byłam dziś na wizycie i jestem strasznie zawiedziona. Usg zrobiła bardzo szybko, ledwo spojrzałam na malutkie, akurat sobie spało. I nie dostałam zdjęcia, nie dowiedziałam się ile urosło, czy ile waży teraz...o płci to mogłabym pomarzyć. A wizyta była prywatnie i do tej pory byłam zadowolona, a dziś prawie z płaczem wyszłam:( Tyle się czeka na te wizyty, dni odliczalam, a wiem tylko, że wszystko dobrze i w sumie tyle...
Zuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Mirel no moja kolejna wizyta bedzie pewnie taka sama znajac mojego dr. Szybko mi mignue mala przed oczami i tyle
Co do tych nerek to czytam w necie ze zazwyczaj nerka boli 1 a ja mam taki cmiacy bol po obu stronach. Dzisiaj mam wyniki moczu. Jakby bylo cos z nerkami nie tak to wyjdzie w moczu nie? Ale nie wiem czy to nie kregoslup bo pojawia sie po spaniu a nie spie dobrze bo nie moge znalezc pozycji -
Zjadlam ta rybe fuuu zmusilam sie na sile. Juz nigdy wiecej jej nie kupie
Dziewczyny jak tam wasze brzuszki? Te co byly plaskie juz cos przybieraja?mi jakos w tym tygodniu przyspieszyl
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2016, 14:23
-
Hej dziewczynki mam prosbe prosze trzymajcie za mnie kciukaski rzucam palenie od dzis...nie zapalilam ani jednego papierocha,mysle ze dam rade!!!
Dziewczyny a bola was piersi?mnie jakos od 2 dni przestaly i troche mnie to martwijusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
[/url]
-
Nowatorka mnie boli nerka czy w pierwszej czy tej ciąży... Lekarz kazał pić dużo wody trochę pomogło. dwa dni temu byłam na tym nastawianiu kręgosłupa i rozluznianiu mięśni bo właśnie głównie z powodu tej nerki poszłam bo bardzo ból się nasilil. Przeszło już u niej
pomogło nie boli już tak tylko leciutko, ale to jeszcze normalne jutro idę jeszcze raz i już będzie git.
nowatorka lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72635.png