Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nowatorka wrote:No nie wiem bo ja mam tez taki wskaznik okragly papierowy, taki jak maja lekarze kiedy licza termin i tu mi tez pokazuje 5 miesiac
ja jakoś w 15 tyg i 3 dniu ciąży byłam u genetyka przekonana, że jestem w 15 tygodniu, to wdłg. jego "pomiarów" byłam już w 16 tygodniu - wychodzi z tego, że lekarze liczą zaczęty tydzień -
nowatorka wrote:Wg mojego lekarza jestem teraz w 17+1
Ale na tym wskazniku sie zaznacza date ostatniej miesiaczki i date dzisiejsza i on wyliczyl mi 5 miesiac
czyli się zgadza - 17+1 to zaczęty 18 tydzień a z tego co Milcia napisała
"- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia."
to 5 miesiąc -
_analiza wrote:Ale mam pytanie - od kilku dni mam taki lekki delikatny ból jakby węzłów chłonnych - takie uczucie jakby lekkiego zawiania tego miejsca. Nie boli przy dotyku ale czuje przy przelykaniu ze to miejsce jest zmienione. Wczoraj w nocy zauważyłam że nie mogę spać na jednym uchu bo jak się źle ułożę to mi dokucza - nie jest to ból ale taki znaczący dyskomfort. I teraz nie wiem czy to uszy czy te węzły, czy iść do lekarza czy może jakieś naturalne metody włączyć? Macie coś? Kiedyś coś słyszałam o przykładami cebuli na noc do ucha... muszę zerknąć w internet... ale będę wdzięczna za wszelkie rady;)
-
nowatorka wrote:No nie wiem bo ja mam tez taki wskaznik okragly papierowy, taki jak maja lekarze kiedy licza termin i tu mi tez pokazuje 5 miesiac
Nowatorka pokazuje Ci tam, że od 18+0 jest 5 miesiącczyli tak naprawdę od zaczętego 19 tc jest 5 miesiąc. Niektóre kalendarze pokazują dokładnie co do tygodnia i dnia, który to miesiąc.
Zresztą nieważne, każdy i tak będzie liczył jak chceWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 14:55
-
jusella wrote:U mnie podobnie z owłosieniem i na 99,9% chłopak (3x na USG wyszlo)a na 100% będę wiedziała po wynikach amnio.
Dziewczynki, ponawiam prośbę odnośnie wymiarów kaptura - robię sweterek dla Obywatela tak "na oko" i nie wiem jak wysoki kaptur mam zrobić - jeśli któraś ma już zakupioną bluzę albo coś z kapturem byłabym wdzięczna za podanie wymiaru (wysokości) kaptura bo robótka w miejscu stanęła.
A tak w ogóle czemu miałaś amnio, coś na usg wyszło nie tak czy raczej przez wiek korygowane wyniki wyszły nie do końca ok?jusella lubi tę wiadomość
-
Dalile, super, że będzie tak mała różnica wieku między Twoim dzieckiem i przyjaciółki
Maka, fajny wózek, ale cena powala
Super, że słuchasz serduszka maleństwa
Telashe, jak jest okazja to tylko braćJak będziesz go miała "w mackach" to wrzucaj zdjęcie
-
cześć wszystkim:)
Nowatorka współczuję stresów, dobrze, że z maluszkiem wszystko ok:)
Analiza- gratuluję syneczka!
Jeżeli to prawda co piszecie, że stan owłosienia mówi o płci to u mnie będzie też chłopiec - jestem tak owłosiona, że przed badaniami prenatalnymi skubałam sobie brzuch,bo wstyd mi było z takimi czarnymi kudłami do lekarza iść...
Ja właśnie wróciłam z zakupówZachęcona waszymi fotkami ubranek pojechałam na pobliskie szmatki. Nie znam jeszcze płci, ale kupiłam troszkę uniwersalnych bodziaków:) I od razy humor lepszy
aisa, jusella, eve90, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Alexxx, z jakiej dziedziny mgr piszesz?
Jestem tego samego zdania co do sprzeczek. Chodzi o to by nie czytać wszystkiego dosłownie. Tylko, że nie można na kogoś naskakiwać bo nie zgodził się z czyimś zdaniem a tak jest w tym przypadku. Albo jest zarzut, że się szuka dziury w całym albo że się posty olewa. Takie coś wprowadza kiepską atmosferę na forum a nie niezgodzenie się z czyimś zdaniem, przecież można mieć inne. I żeby nie było melisę piłam
Gagura, na początek 56. Choć dzieci potrafią się urodzić dość spore i takie mogą być już za małe. Jakiego jesteś wzrostu a jakiego mąż? Ja mam 173, mąż 174 a dziecię terminowo urodzone 52cm miało. Musieliśmy dokupić kilka sztuk w rozmiarze 50 bo w 56 się topił.
U mnie nic na brzuchu się nie pojawia specjalnie, więc wróżąc z owłosienia brzusznego będzie dziewczyna
MirelS, nie ma to jak zakupy dla dzidziusiaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 15:16
MirelS, Ejrene, Maka, kot_bury lubią tę wiadomość
-
Milcia wrote:Nowatorka pokazuje Ci tam, że od 18+0 jest 5 miesiąc
czyli tak naprawdę od zaczętego 19 tc jest 5 miesiąc. Niektóre kalendarze pokazują dokładnie co do tygodnia i dnia, który to miesiąc.
Zresztą nieważne, każdy i tak będzie liczył jak chce -
Właśnie nie czepiajmy się słówek dziewczynki:D jak zły humor to na chłopie się wyżyć
:D
Ja wnioskuję,że dziecię za wielkie nie będzie, bo ja mam 164, a mąż ok 175,więc kupuję małe ubranka. Ale my mamy ten komfort, że rodzimy w lecie i chyba za wiele ciuszków nie będzie trzeba tylko jakieś body cienkie itp.,a to są tanie rzeczy i można różne rozmiary kupić - zawsze można później komuś sprzedać, oddać albo zachować na przyszłe potomstwo:Daisa, jusella lubią tę wiadomość
-
aisa wrote:Spojrzałam na po-Jaśkową bluze, rozmiar 62. Przód kaptura 14cm, od tyłu 18cm.
A tak w ogóle czemu miałaś amnio, coś na usg wyszło nie tak czy raczej przez wiek korygowane wyniki wyszły nie do końca ok?
Dzięki za wymiaryrobótka ruszy całą parą - pewnie nie wytrzymam i pochwale się Wam efektem końcowym
Amnio miałam ze względu na podwyższone ryzyko, że Maluszek będzie może mieć ZD - po USG genetycznym wyszło coś ok. 1:879 ale już po wynikach z krwi wzrosło do 1:141, miałam spotkanie z gentyczką po którym tydzień nie spałam i dla własnego zdrowia psychicznego zdecydowałam się na amnio. Może też dla tego, że jakby okazało się, że coś jest nie tak to będę miała czas na to by się przygotować, poczytać i dowiedzieć się czegoś o rehabilitacji tak, żeby od początku wiedzieć jak "działać".
wiek również robi swoje (w tym miesiącu 38l kończę)
aisa lubi tę wiadomość
-
Jusella jeśli chodzi o kaptury to według mnie dla takiego maleństwa są zbędne tylko przeszkadzają. Ja już na pewno nie kupię żadnej bluzy z kapturem. Kupiłam dla synka i zaniosłam do krawcowej żeby mi je ładnie wycięła bo takie maleństwo tylko leży i kaptur przeszkadza.
Gagura mój synek urodził się ze wzrostem 55 cm i większość ubranek na 56 cm była na niego dobra przez jakiś miesiąc. Najlepiej zaopatrzyć się w 56 i 62. Rozmiar też zależy od firmy, bo niektóre 56 są jak 62 innej firmy i odwrotnie:)
Dziewczyny mi dzisiaj tak jakby twardniała macica i tak dziwnie bolał mnie brzuch. Jak dotykałam ręką to brzuch był twardy na dole a zazwyczaj jest miękki. Czy któraś z Was tak ma? Bo ja już zaczynam się denerwować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 15:18
aisa, jusella lubią tę wiadomość
-
alexxx cenne uwagi co do wózka
to jaki teraz masz na oku ?
Ja właśnie chyba też się zdecyduje na taki bez plastikowej gondoli. Jak by nie patrzeć to dla mnie nie tyle wygląd a funkcjonalność i komfort dla dziecka się liczy.
gagura ja raczej 56- mniejszych raczej nie bo mamy z mężem po 180cm wzrostu więc liczę że dzieć odziedziczy
Telashe jesteś pewna że skrętne koła w wózku ci się nie przydadzą? -
ona2012 wrote:Jusella jeśli chodzi o kaptury to według mnie dla takiego maleństwa są zbędne tylko przeszkadzają. Ja już na pewno nie kupię żadnej bluzy z kapturem. Kupiłam dla synka i zaniosłam do krawcowej żeby mi je ładnie wycięła bo takie maleństwo tylko leży i kaptur przeszkadza.
Pierworodnemu robiłam z kapturem więc teraz też taki musi być
Poza tym mam zamiar nosić maluszka w chuście to kapturek się przyda, bo tak do leżenia to faktycznie nie praktyczne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 15:26
-
Jusella, na pewno wszystko będzie ok tym bardziej, że na usg nie było niczego niepokojącego. Kilka znajomych miało podobnie w starszym wieku (głupio to brzmi), ryzyko skorygowane było większe a i z krwi wyniki różne. U każdej jest zdrowe dzieciątko
H&M ma np zawyżoną rozmiarówkę a Smyk zaniżoną.
Na 56 nie miałam niczego z kapturkiem, ta bluza na 62 jest z polaru i kapturek już zakładałam jak nie było pod ręką czapeczki. Ogólnie kapturki lepsze na późniejszy czas, ale jak się samemu robi to można poszaleć i coś z kapturkiem zrobić np do jakiegoś zdjęcia czy coś w tym stylu
Ona, ja nie mam takiego czegoś, ale spróbuj trochę odpocząć, wziąć nospę jak coś. Gdyby nie przechodziło to może telefon do gina...jusella, kot_bury lubią tę wiadomość
-
aisa wrote:Jusella, na pewno wszystko będzie ok tym bardziej, że na usg nie było niczego niepokojącego. Kilka znajomych miało podobnie w starszym wieku (głupio to brzmi), ryzyko skorygowane było większe a i z krwi wyniki różne. U każdej jest zdrowe dzieciątko
.
Aisa - na pewno będzie dobrze jednak wolę być przygotowana na wszystko
I jeszcze Wam powiem, że zawsze marzyłam, żeby pierwsze dziecię mieć ok. 20stki a 2gie przed 40stką- jest dużo plusów - np. wymiana u pediatry - Pierworodny odchodzi i na jego miejsce Maluch wejdzie (bardzo ciężko dostać się do tej lekarki wręcz od 2 lat nie zapisują i już Maluszka zapisałam, żeby to miejsce po starszym bracie nie przepadło)
aisa lubi tę wiadomość