X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • figaa Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie biorę witamin bo miałam dobre wyniki krwi. Ale teraz znów muszę zrobić i zobaczymy jak wyjdą.
    Co do kąpieli to ja tylko prysznic, ale nie mamy wanny:)

jusella, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

1usag7rf69y59i8r.png
  • Telashe Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia663 wrote:
    Dzięki Dziewczyny za miłe powitanie :). Jak u was z wyprawką dla malucha?. Zaczelyscie juz zakupowe szaleństwo?. Ja przyznam ze mam mały dylemat ile czego i na jaki rozmiar.
    lista wyprawek (ile, co rozmiary) jest tu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Eb5CmeHeb60M9X8GY9dYseKfZEIA-2i__KPWDnvkf8s/edit?ts=56cdb683#gid=0

większość z nas już zaczęła, dla młodego ja prawie skończyłam ;) zostają tylko techniczne itemy typu butelki itd.

kot_bury, eve90, jusella, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • Telashe Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajjn:) wrote:
    Kochane a jak macie z kapielami ? Traydycyjne leżenie w wannie ? Czy szybki prysznic ? Dużo słyszałam o tym że powinno brać się tylko prysznic a nie ukrywam że mam ochotę w końcu poleżeć w wannie i się zrelaksować ...
    mnie lekarz nie zabronił leżenia w wannie, a nawet na bóle pleców zalecił. Powiedział że w zdrowej ciąży nie ma przeciwwskazań do normalnego życia, więc korzystam ;) nie mam problemu z plamieniami/bólami podczas ani po kąpieli a skoro mnie to relaksuje to nie widzę powodu aby sobie tego odmawiać.

LilouK, goodwill, kot_bury, jusella, _analiza, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Analiza ja jestem przekonana ze te bole na @ maja cos wspolnego z zaparciami albo odwrotnie biegunkami. Od kiedy ich nie mam, nie mam tez boli. Dlatego tez w niedz na grilu ze znajomymi niestety grila nie zjem.przyniose sobie jakas salatke z ryzem ;)
    Ps. Uwazajcie z tymi syropami i kiwi zeby w 2 strone nie podraznic jelit.nie wiem czy pamietacie ale ja kiedys jadlam po 3 kiwi dziennie (lubie) i potem mnie taka biegunka zlapala ze az przenioslo sie to na skurcze macicy i krwawienie. Takze ani w 1 ani w 2 nie trzeba przesadzac. Najlepiej to nie jesc smazonych i ciezkich a jesc duzo warzyw i owocow.
    Kama co do vicksa to ja nie wiem czy go mozna. Ja kiedys psikalam takim sprayem do nosa i potem sie dowiedzialam ze on rozszerza naczynia i moze spowodowac skurcze (mi sie na szczescie nic od niego nie stalo)

kot_bury, jusella, aisa, _analiza, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK wrote:
    A ja polecam starą, dobrą owsiankę na śniadanie. Popijam sobie kefir w ciągu dnia, podjadam jogurty naturalne. Całkowicie zrezygnowałam z białego pieczywa, makaronów i ryżu- wszystko ciemne. Do tego staram się przemycać zawsze jak najwięcej warzyw np do zup, kanapek, serka wiejskiego czy jajecznicy, bo wszelkiego rodzaju sałatki nie smakują mi w ciąży. Z owoców najlepsze jabłka- zjadam czasem 2-3 dziennie.

Czasami problem jest po prostu zbyt mała ilość wypijanej wody w ciągu dnia. Mam z tym problem i martwię się, że mało piję. Co poradzić jak mi się nie chce O.o Podziwiam te, które wypijają po 2-3 litry wody dziennie.

Mam dla ciebie rozwiązanie, sprawdzone przeze mnie. Aplikacja w telefonie - przypomina, żeby pić np. co godzinę. Nalewasz duży kubek wody i co godzinę bierzesz dwa-trzy duże łyki. :)

kama005, jusella, LilouK, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

hchytqywgtgkzdry.png3i49uay3p9zkz893.png
  • Pauli11 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Monia663 :)

Jeśli chodzi o wyprawke to ja zaczełam sie rozglądać i kupuje niektóre rzeczy wózek i fotelik juz doszedł :) mebelki zamowiłam ale musze czekac 3 miesiace na odbiór.

Z ubrankami jeszcze nie moge poszaleć gdyz czekam na potwierdzeni plci :)

eve90, jusella, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Aurelia 9.07.2016 15.27
  • goodwill Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, któraś z Was wpisywała tu nazwy warsztatów, na które się zapisała, czy mogłaby przypomnieć? Nie mogę znaleźć tego...

• Dalile Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane a jak macie z kapielami ? Traydycyjne leżenie w wannie ? Czy szybki prysznic ? Dużo słyszałam o tym że powinno brać się tylko prysznic a nie ukrywam że mam ochotę w końcu poleżeć w wannie i się zrelaksować ...

Pozwalam sobie od czasu do czasu poleżeć. Tak to prysznic :)

Zuzulka88 lubi tę wiadomość

• Milcia Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goodwill wrote:
    Dziewczyny, któraś z Was wpisywała tu nazwy warsztatów, na które się zapisała, czy mogłaby przypomnieć? Nie mogę znaleźć tego...

Bezpieczny Maluch
    Świadoma Mama
    Mama Wie
    Planeta Dziecko
    Mamo To Ja

goodwill, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowa! wrote:
    O ja ciebie... asit jak ty tak możesz mówić o kukurydzy chodzi juz za mną dłuższy czas. Az ślina mi sie zbiera na myśl o kukurydzy z sola i masełkiem.
    O mamusiu, kukurydza... essen.gif
    September wrote:
    Ejrene z wielką radością poproszę o dopisanie mi Tobiasza ;)
    Gratulacje! Witaj po niebieskiej stronie mocy :D
    stokrotka2013 wrote:
    Hej po przebojowym poniedziałku (awaria auta) źle spałam w nocy za to małe szalalo.
    Dziś polowkowe usg trochę się srtesuje trzymajcie kciuki 12:20.
    I jak, i jak? :)
    kama005 wrote:
    Ja się domagam normalnych leków dla kobiet w ciąży a nie jakiejś o kant d potluc medycyny naturalnej która gówno daje (przynajmniej na mnie chyba nie działa)... Ogólnie nie śpię po nocach bo mnie kaszel męczy załamuje mnie już to....
    Z tym będzie problem, normalnie leki są testowane przez chorych, a kobieta w ciąży raczej nie zgłosi się do takich testów, bo nikt nie gwarantuje, że lek nie zaszkodzi dziecku :(
    LilouK wrote:
    Miłego dnia wszystkim, mam nadzieję, że panowie obdaruja Was masą dobrych czekoladek i pięknymi kwiatkami ;-)
    Mój romantyk zapowiedział, że w ramach prezentu dla mnie na Dzień Kobiet zatankuje auto i odbierze mnie z kursu tańca... zupełnie jakby zazwyczaj tego nie robił :D
    LilouK wrote:
    Czasami problem jest po prostu zbyt mała ilość wypijanej wody w ciągu dnia. Mam z tym problem i martwię się, że mało piję. Co poradzić jak mi się nie chce O.o Podziwiam te, które wypijają po 2-3 litry wody dziennie.
    Tak mi się wydaje, że jeśli w jadłospisie masz też inne płyny (np. jogurt, kefir, zupy, nawet mocno soczyste owoce), to nie ma sensu wciskać w siebie na siłę :) ja zwykle pijam dużo, bo na tyle mam ochotę, ale trafiają się dni, kiedy wypijam 3-4 szklanki herbaty dziennie i też czuję się "napita".
    U mnie tylko prysznic, bo mamy mikrołazienkę i zdecydowaliśmy się na kabinę. Strasznie żałuję, brakuje mi tej wanny :) chyba na święta wproszę się na nocleg do teściów (zwykle nocujemy u moich rodziców lub u babci męża, bo teściowie mieszkają w małej kawalerce - ale tylko u nich jest wanna :) ).
    Słyszałam, że chodzi raczej o temperaturę wody - ciepło powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, więc lepiej kąpać się w ciut chłodniejszej (ale też bez przesady, nie w zupełnie zimnej, gdzie tu przyjemność ;) ). Gdyby to była sprawa samej wody, to lekarze nie zalecaliby chodzenia na basen, a mój gorąco zachęca :)

jusella, LilouK, aisa, September, _analiza, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• kama005 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od święta kąpiel a tak to prysznic :)

Ja biorę i witamin mama plus i Omega Med Optima Forte DHA. Nie mam żadnych problemów. Wyniki b dobre. Z Dzieckiem też wszystko ok. Poza tym przypominam że w ciąży zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki wzrasta. Tak samo zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta i czasami to 0,4mg to za mało. jestem też świadoma tego że z moją dieta nie pokryje zapotrzebowania na dane składniki a każdy z nich jest potrzebny nam jak i dziecku. Poza tym maluchy nam zabierają a gdzie to jeszcze prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Ja konsultowalam z moją Gin i przyznała mi rację że jeśli mam świadomość że moja dieta jest uboga to lepiej brać tak jak ja to robię.

eve90, jusella, LilouK, Ejrene, niezapominajka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

Wiktoria 11.07 12:12 3225g 55cm SN

1usapiqvhk164civ.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK wrote:
    Jak to mówią " widać Pani taka uroda" z tymi zaparciami ;-) Trzymam kciuki za magiczny syrop!

Jem dużo warzyw strączkowych i szczere powiedziawszy nic mi nie ma po nich.
    Natomiast źle się czuję po smażonych i przetworzonych mięsiwach. Nadmiar białej mąki cementuje mnie od środka, w ogóle tutejsze pieczywo mi nie podchodzi.

Co jeden brzuch to inny :-)

LilouK, ja bym tutejszego "czegoś" nawet nie nazwała pieczywem :P. My już dawno temu kupiliśmy automat do chleba, pieczemy swój. Przynajmniej wiemy, co jest w środku :)
    To Ci zazdroszczę z tymi strączkowymi, bo ja je uwielbiam, ale niestety nie lubimy się w ciąży...

jusella, LilouK, aisa, Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w pytanie na śniadanie był temat czy słać dzieci do żłobka czy nie. Większość komentarzy pod tym na fb mówi że słać a część że to skandal bo dziecko to nie zabawka i po co komuś dziecko jeśli je wysyła do żłobka. Masakra. A jak ktoś nie ma wyjścia? My będziemy musieli i nie czuje się z tego powodu gorsza. Ale się wkurzyłam jak to czytalam.

kot_bury, jusella, _analiza, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

1usapiqvhk164civ.png
  • kama005 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie pociesza fakt że jak jestem chora to słodycze to zło :)

Monia witaj. Rozgość się ;)

eve90, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

1usapiqvhk164civ.png
  • Dalile Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A weź, nie ma co tego słuchać. :)

kama005, kot_bury, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• Dalile Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia663 wrote:
    Cześć Dziewczyny :). Wszystkiego Najlepszego z okazji dnia kobiet :). Ja termin mam na 04.07 i wiem ze bede mieć synka :). Mogę sie do was przyłączyć ? ;)

Dodałam do listy w pliku :)

Ejrene, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• eve90 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kobietki i przesyłam życzenia dla wszystkich mamusi i ich coreczek :)

Witamy Monia :)

Co do witamin biorę vitaminer ale dziś i jutro chyba tez w superpharm promocje z kartą life style, i kupiłam doppel herz mama premium za połowę ceny czyli 25zl z 50zl, wracajac do zakupów to są super promocje, od kosmetyków np. loreala za pół ceny, po pampersy pampers Premium Care za 36,99, po bio oil za 125ml za 30zl, aż po emolium emulsja do kapieli dla dzidziusia za 12,99, także naprawde dobre ceny :)

Ja już wycwiczona po szkole rodzenia i na obiadek spagetti bo szybko się robi a czas goni gdyż troszke remontujemy dom rodzinny mojego i farby idą w ruch, ja raczej jestem od "czekajjj domaluj tutaj" albo "może podać wam coś?" Ale tam gdzie mogę staram się też pomóc :P

kot_bury, jusella, aisa, Ejrene, majeczka87, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

atdc9vvj1ddua2x5.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta wrote:
    Jusella, dobra jesteś z tym jedzeniem w nocy :D bardzo mnie śmieszą Twoje historie o nocnym podjadanii, ubrudzonej pościeli itd :)
    A przed ciążą też tak miałaś, że potrafiłas jeść w nocy? Czy to u Ciebie typowo ciążowy objaw? :)

W ciąży co noc praktycznie muszę coś wszamać a wcześniej to tylko przed okresem 2-3 dni - ale wtedy to paluszki wystarczyły. Teraz to muszę albo kanapkę jakąś malutką albo porządne jabłko czy gruszkę. Skarżyłam się pielęgniarce jak mi krew pobierała, że przez nich musiałam się głodzić całą noc i powiedziała, że często "ciężaróweczkom" w nocy cukier spada i stąd te napady głodu.
    Tatusiek się śmieje, że mi lodówkę koło łóżka postawi to nie będę w nocy "pielgrzymować" :-)

kot_bury, Naditta, LilouK, aisa, eve90, stokrotka2013, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• jusella Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka wrote:
    Dlatego tez w niedz na grilu ze znajomymi niestety grila nie zjem.przyniose sobie jakas salatke z ryzem ;)

Nowatorka, wczoraj chyba Asit fajny przepis na dorsza z warzywami wyczaiła i podawała link do tej stronki - on jest w folii robiony i tez polecany na grilla :-) sama bym się chętnie skusiła :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 14:53

kot_bury, Ejrene, nowatorka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

• Naditta Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze takich napadów głodu nie mam, ale jak pośpię dłużej jak dzisiaj (do 9) to budzę się z takim głodem, że ciężko do kuchni dojść :)

Dziewczyny, mam dzisiaj wolny dzień, powinnam odpocząć, bo ostatnio przeginałam, a ja czuje wyrzuty sumienia, że nic nie robię...
    Nie wiem jak ja wysiedzę w domu, jak już zacznę urlop macierzyński...

jusella, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
‹‹ 616 617 618 619 620 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ