Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Rammel:
Na podstawie wyników testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
-stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
-stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
-stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
Chodź na https://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/cukrzyca-ciazowa,743,485.html?sd=1
Tam sobie doradzamy, wspieramy się.kamenkaa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Witaj:)
Quote:Wyniki badania krzywej cukrowej pozwalają na zdiagnozowanie cukrzycy ciężarnej. Jeżeli choroba występuje, poziom glukozy we krwi wzrośnie po wypiciu roztworu glukozy i pozostanie praktycznie na takim samym poziomie po 2-3 godzinach. Poziom glukozy w cukrzycy ciążowej wynosi odpowiednio:
Mniej niż 126 mg/dl na czczo,
200 mg/dl po dwóch godzinach od wypicia roztworu glukozy.
Badanie krzywej cukrowej nie pozwala na ostateczne diagnozowanie cukrzycy, gdy pojawiają się niżej wymienione wartości:
95 mg/dl na czczo,
180 mg/dl po upłynięciu godziny od spożycia glukozy,
155 mg/dl po upłynięciu dwóch godzin od spożycia glukozy,
140 mg/dl po upłynięciu trzech godzin od spożycia glukozy.
Wyczytałam w internetach takie normy, myślę że ginekolog powinien się wypowiedzieć, chyba że któraś z dziewczyn ma jakieś doświadczenia - ale nie kojarzę żeby któraś nasza mama coś wspominała o złym wyniku;) ja się wybieram ale po świętach, tak żeby to był już prawie 24tc;)
Chociaż patrząc ile ostatnio pochłaniam słodyczy to nie zapowiada się wesolo;) może nie urodzę okrąglutkiej kuleczki...jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
19.07.2016 r. Aleksander
-
Nie wiem dlaczego lekarz zlecił mi to badanie już na takim etapie ciąży. Chociaż coś mi nie pasowało w wielkości dziecka, bo z USG wynika, że jest aż 9 dni większe. Naczytałam się, że to może być sprawka właśnie cukrzycy ciążowej.
Czyli jednymi słowy brzydko. Chyba trzeba się zabrać za siebie, mniej słodkiego jeść, więcej pić wody, ale czego się nie robi dla kruszynki
Goodwill dzięki za linkajusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2016 -
Kasiulina wrote:Ciekawe jak długo bedzie bezpieczny?
Witam sie po weekendzie
Witam Was w 27tyg.Jak ten czas leci
oto moja córunia
moja laseczka zakrywa sie nóżkami do zdjecia jak tylko może -wstydnisia
Kasiulina mysle że do niedzieli wytrzyma z tego wzgledu iż pozostałość z ciasta zrobiłam dodatkowo szarlotkę by mnie baranek nie kusiłdziś po obiadku zrobie do mamy baranka
Rammel co do krzywej moim zdaniem masz ok ale na granicy normywiec spokojnie....
A jeśli Chodzi o Ziarko fakt chodzę za wizytę bierze 80zł w tym Usg 3d na każdej wizycie lekarz dobry konkretny i pomocny jestem bardzo zadowolona dużo mi pomógł.
Co do szpitala w Knr lezałam tam na ginekologi z plamieniem na początku i słowa złego nie moge powiedzieć opieka na ginek ok pomoc tez ok..
A dokładnie nie wiem jak jest na porodówce pytając dziewczyn to zdania są podzielone jedni są na Nie a drudzy na Tak..
zawsze tak moim zdaniem będzie .. Myślałam też o Orzepowicach a Ty ? ale jakoś tam nie jestem przekonana troche się obawiam ...
ale z racji tej iż lekarz prowadzący jest z Knr to raczej Knr na kiedy masz termin ?
Napisz mi na pw jaką masz traumę z roku 2014
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 13:42
_analiza, jusella, kot_bury, nowatorka, Rammel, Kasiulina, stokrotka2013, majeczka87, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Ejrene wrote:Analiza mój ginekolog mówił żeby w dzień poprzedzający badanie nie jeść nic słodkiego
Rammel- u mnie też malec od początku starszy ale lekarza mam przewrazliwionego i jakby coś było nie tak to by mi powiedział. Poza tyn nawet go pytalam czy to jest powod do zmartwień i kazal sobie nie szukać problemów. Taka uroda. Tego się trzymam:)
ale nie powiem ze nie dygam troszkę przed tą krzywą cukrową...
U mnie malec sobie scenę zrobił z mojego pęcherza i tam sobie tupie co chwila. Super uczucie. MhmmEjrene, jusella, Rammel, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
19.07.2016 r. Aleksander
-
_analiza wrote:U mnie malec sobie scenę zrobił z mojego pęcherza i tam sobie tupie co chwila. Super uczucie. Mhmm
Też lubię to uczucie, kiedy muszę co chwilę lecieć do toalety, bo mam wrażenie, że się zaraz posikam
Jak byłam na prenatalnych to lekarz się zdziwił, że jest aż taka różnica w terminie porodu. Wiem dokładnie kiedy miałam owulację, bo byłam stymulowana i termin z OM jest prawidłowy. Zastanawiam się tylko, czy ta różnica wpłynie mocno na termin porodu, czy może kruszynka nie będzie kruszynką i urodzi się bardzo dużajusella, kot_bury, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2016 -
Rammel wrote:Też lubię to uczucie, kiedy muszę co chwilę lecieć do toalety, bo mam wrażenie, że się zaraz posikam
Jak byłam na prenatalnych to lekarz się zdziwił, że jest aż taka różnica w terminie porodu. Wiem dokładnie kiedy miałam owulację, bo byłam stymulowana i termin z OM jest prawidłowy. Zastanawiam się tylko, czy ta różnica wpłynie mocno na termin porodu, czy może kruszynka nie będzie kruszynką i urodzi się bardzo duża
A jaka jest u Ciebie różnica? Ja pytałam lekarza na ostatniej wizycie czy szybciej urodzę to powiedxiał że niekoniecxnie, że rodzą się dzieci po 3 kg i po 4kg i moje będzie raczej to większe.jusella, kamenkaa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Rammel a ja czytalam ze wlasnie przy cukrzycy dzieci sa male a nie duze. moja ostatnio tez byla jakies 9 dni wieksza ale ja akurat tego nie wiaze z zadnymi niedoborami ani cukrem. po rpostu urosla. jakby byla za mala to moze bym sie zastanowila. mi lekarz nie kazal badac cukru, nie wiem dlaczego ale mu ufam, widocznie ma swoje powody. zreszta ja mialam zawsze niski cukier.
kamenkaa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, duże dzieci rosną też jak bierzecie dużo witamin. No i geny przede wszystkim. Dziecko nie urodzi się przecież małe jeśli cała rodzina wyrośnięta. Bo zaraz zaczniemy myślec, że każda z nas która ma większe dziecko to cukrzyca. Proszę mi takich rzeczy nie wkręcac, bo ja nie miałam zleconego badania na cukier i nie chce panikować
_analiza, Rammel, kot_bury, jusella, nowatorka, kamenkaa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
17.07.2016
-
kamenkaa wrote:Co do szpitala w Knr lezałam tam na ginekologi z plamieniem na początku i słowa złego nie moge powiedzieć opieka na ginek ok pomoc tez ok..
A dokładnie nie wiem jak jest na porodówce pytając dziewczyn to zdania są podzielone jedni są na Nie a drudzy na Tak..
zawsze tak moim zdaniem będzie .. Myślałam też o Orzepowicach a Ty ? ale jakoś tam nie jestem przekonana troche się obawiam ...
ale z racji tej iż lekarz prowadzący jest z Knr to raczej Knr na kiedy masz termin ?
Moja szwagierka rodziła pierwszą córkę w Orzepowicach i ona była bardzo zadowolona. Opieka ok, ale ja faktycznie też różne opinie słyszałam. Zastanawiałam się jeszcze nad Gliwicami. Ostatnio jedna dziewczyna ze szkoły rodzenia bardzo mi polecała, podobno nie we wszystkich szpitalach można zażyczyć sobie znieczulenia, a w Gliwicach dają o każdej porze dnia i nocy, bo mają non stop anestezjologa. Ale Knurów biorę też pod uwagę, bo mam najbliżej
Termin z OM mam na 28.07 a z ostatniego USG prenatalnego na 19.07.
Ejren- różnica 9 dni. Pewnie moje dziecię do najmniejszych nie będzie należećjusella, kot_bury, kamenkaa, Agaax lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2016 -
Naditta - ja witamin nie biorę. Boję się po prostu, że jeszcze bardziej urośnie po tej chemii całej, więc wolę więcej jeść owoców i warzyw, żeby dostarczać witaminy naturalne:) Jeśli chodzi o wzrost ja mam z ledwością 160 cm wzrostu, w mojej rodzinie nikt wysoki nie jest. Mój mąż jest wysoki ma 185 cm. Być może to po nim, nie twierdzę że nie
i oby tak zostało.
Córeczka 08.2016 -
Rammel, może dziecko odziedziczy wzrost po dziadkach?
Tak było w przypadku mojej siostry, rodzice mają około 170-175 cm wzrostu, a moja siostra się urodziła koło 4 kg i ma 180 cm wzrostu. Po dziadku właśnie
A co do chemii to masz rację, też może mieć na to wpływ.
Aha, moje dziecię też ponad 10 dni starsze. Ale po polowkowym i tak mi nie zmienili terminu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 14:39
Zuzulka88 lubi tę wiadomość
17.07.2016